Témata
Reklama

Nový pomocník do nástrojárny

Rodinný podnik Lukov Plast z Českého Dubu je profesionální firma s dynamickým vývojem a mnohaletými zkušenostmi. Zaměřuje se na vývoj a výrobu vzhledových i technických plastových dílů a elektro dílů pro automobilový průmysl. Jeho hlavní činností je výroba komponentů či celých sestav slunečních clon. Vlastní výrobu plastových dílů zajišťuje včetně výroby sériových nástrojů. V současné době disponuje 34 vstřikolisy a zhruba 550 vstřikovacími formami a několika montážními linkami.

Přes devadesát procent z celkové produkce společnosti Lukov Plast jsou výrobky pro automobilový průmysl. Největším zákazníkem je koncern Volkswagen. Hlavním produktem jsou sluneční clony do všech typů a značek automobilů z koncernu. Novinkou v portfoliu společnosti jsou odkládací schránky pro přístrojové desky automobilu Škoda Karoq. Z původně pouze vstřikolisové výroby zaměřené na spotřební průmysl přešla společnost postupně na výrobu pro automobilový průmysl a plastové díly začala také montovat. Rozsáhlá montáž dnes dokonce představuje majoritní podíl výroby. Rozvojem prošlo také vývojové středisko společnosti a v současnosti už firma nabízí vedle výroby plastových dílů a montáže automobilových celků také vývoj a stavbu prototypů.

Reklama
Reklama
Reklama
Hlavním produktem společnosti Lukov Plast jsou sluneční clony do všech typů a značek automobilů z koncernu Volkswagen. (Foto: Lukov Plast)

Když roste portfolio a výroba, musí růst také strojový park

S rozšiřováním portfolia společnosti došlo logicky i k rozšíření podpůrné nástrojárny. V roce 2014 dovybavili nástrojárnu o elekroerozivní hloubičku a CNC frézku, aby snížili podíl externích spoluprací. Kromě údržby a oprav nástrojů tak mohli nastartovat také výrobu nových forem pro své zákazníky. Ukázalo se však, že jim ještě jedna technologie chybí k tomu, aby mohli formy nejen opravovat, ale také vyrábět – elektroerozivní drátořez. Na stroj, který by doplnil strojový park nástrojárny, dostali dotace. Vypsali výběrové řízení, které vyhrála společnost Penta Trading.

Drátová řezačka Fanuc 600iB stojí v nástrojárně něco málo přes půl roku a podle slov vedoucího nástrojárny Radka Ludvíka zcela naplnila jejich očekávání. Zaškolení obsluhy proběhlo ve dvou dnech a už po týdnu se na stroji vyráběly první formy. „Obsluha drátořezu je velmi intuitivní. V podstatě je potřeba pouze správně umístit obrobek, nastavit referenční bod a o zbytek se již postará program,“ dodává pan Ludvík.

Nová elektroerozivní drátová řezačka Fanuc 600iB slouží k výrobě forem nových a k opravám stávajících forem.

Pro výrobu startovacího otvoru pro drátořez byla pořízena ještě elektroerozivní děrovačka SY-3545, také od společnosti Penta Trading. „Tady nám Penta velmi pomohla. Aby nás dodávka děrovačky nezdržovala od výroby na drátořezu, zapůjčila nám na dobu čekání za velmi výhodných podmínek děrovačku vlastní,“ pochvaluje si spolupráci Ludvík.

Základem je správně ustavit obrobek a nastavit referenční bod.

Obsluha drátořezu je spokojená s jednoduchým ovládáním a snadnou údržbou, což byla také kritéria výběrového řízení. Během návštěvy nástrojárny se mi ještě pan Ludvík svěřil, že je opravdu rád, že výběrové řízení vyhrála společnost Penta Trading. Když si prý dříve dělal vlastní průzkum, od mnoha výrobců z okolí dostal na elektroerozivní drátovou řezačku Fanuc samé pozitivní reference. Většina dotázaných uživatelů, kteří měli možnost pracovat na stejných strojích různých značek, označili Fanuc za nejlepší.

Ukázka formy, která právě prochází pravidelnou údržbou.

V neposlední řadě vidí vedoucí nástrojárny pozitivum v tom, že servisní oddělení společnosti Penta Trading se nachází v Říčanech u Prahy, což je blízko. Zatím však potřebovali pouze dvakrát pomoc po telefonu, která byla pokaždé dostačující.

Elektroerozivní děrovačka SY 3545 slouží k výrobě startovacích otvorů o průměru od 0,2 mm do 3 mm.

„Díky nové elektroerozivní drátové řezačce jsme flexibilnější, nemusíme díly na formy vyrábět v kooperaci a ztrácet čas čekáním na jejich dodání,“ uzavírá Ludvík.

Eva Buzková

Eva.buzkova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
20 milionů lakovaných klik pro všechny značky automobilů

Moderní doba přináší moderní technologie také do automobilového průmyslu i samotných automobilů. Bezdotykové otvírání např. zadních dveří se již u některých modelů automobilů různých značek objevuje, avšak doba ještě nedospěla k úplnému odstranění vnějších klik k mechanickému otevírání vozu. Společnost WITTE Automotive se orientuje na výrobu zámků a zámkových aretací pro automobily snad všech světových výrobců. V novém závodě v Ostrově u Karlových Varů nedávno uvedla do provozu také velmi moderní lakovací linku právě pro vnější lakované kliky automobilů.

Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

Úspěšný vývoj technologií pro zpracování termoplastových kompozitů

Konstruktéři tlačení požadavky na nižší hmotnost a lepší parametry svých konstrukcí stále více neváhají využít ve svých návrzích materiály, které byly dříve vyhrazeny pouze pro nejnáročnější high-tech aplikace. Díky tomu roste také poptávka po nenáročných výrobních technologií na výrobu konkrétního dílce z určitého materiálu.

Související články
Synergie: klíč úspěchu

Na to, jak je mladý už toho ve své profesi dokázal vskutku hodně. Už na začátku vysokoškolského studia začal podnikat v oblasti jachtingu, do čehož spadá například distribuce materiálů pro povrchové úpravy a poradenství. Dnes je Ing. Viktor Brejcha nejen spojován se společností Sea-Line, ale především je specialistou pro kompozitní materiály ve společnosti Siemens Mobility.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Využití výrobků z recyklovaných plastů

Plastové odpady a jejich využití je v současné době velmi diskutovaným tématem. Očista naší země je velice důležitá, protože spousta plastového odpadu končí na skládkách a ve vodách oceánů. Proč tento odpad nezpracovat v rámci recyklace na smysluplné výrobky?

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Automatizované pracoviště elektroerozivního obrábění

Společnost Mesit foundry má za sebou šedesátiletou zkušenost z výroby odlitků metodou vytavitelného voskového modelu a více jak padesátiletou historii výroby vstřikovacích forem. V současnosti je dodavatelem kvalitních vstřikovacích forem pro plasty a forem pro přesné lití kovů, které využívají zákazníci, například při dodávkách největším světovým automobilkám.

Laserové řešení pro plastikářský průmysl

Konvenční technologie opracování plastů již v mnoha případech nevyhovuje požadavkům koncových uživatelů. Moderní lasery posouvají kvalitu výroby plastů na zcela novou úroveň. Lastic představuje implementaci nejmodernějších laserových technologií a ergonomického ovládání do jediného produktu, jenž je navržen tak, aby jeho aplikace do stávajících výrobních linek byla zcela bezproblémová.

Aditivní technologie (nejen) v leteckém průmyslu

3D tisk, neboli aditivní výroba, v dnešních dnech zažívá opravdový boom. Většina firem technického zaměření, které jsou na špičce v oblasti inovací, tuto technologii vlastní, nebo alespoň externě využívá. Obdoba této technologie však není v přírodě nová, ani nijak výjimečná.

Lehké konstrukce automobilů - hybridní materiály

Automobilový průmysl je specifické odvětví, které je významně poháněno společenskými tlaky na ekologický provoz vozidel, tedy na snižování emisní zátěže i obecné spotřeby pohonných hmot a kontinuální vývoj elektromobility. Tyto trendy se dotýkají jak konstrukce vozu, tak i technologické zpracovatelnosti jednotlivých komponentů. Jenom v horizontu 10 let se předpokládá redukce dílů z oceli o 20 % a jejich nahrazení speciálními materiály na bázi kompozitu.

Na povrchové úpravě záleží

V průmyslovém prostředí jsou často kladeny velmi vysoké nároky na vlastnosti jednotlivých komponent strojů a zařízení, jež jsou v provozu používána. Výrobci jsou nuceni zohledňovat specifické podmínky koncových aplikací již při samotném vývoji svých produktů – důležitá je přitom nejen konstrukce prvku, ale též užitý materiál a jeho povrchová úprava.

Lehký materiál s vysokou schopností absorpce energie

ARPRO je materiál vhodný pro řízení energie nárazu, který se vyznačuje unikátní kombinací vlastností, jako jsou schopnost absorpce energie, strukturální pevnost při velmi nízké hmotnosti, chemická odolnost, dobré tepelně- a zvukověizolační vlastnosti a recyklovatelnost.

Speciální aplikace součástí

Znalost koncových aplikací je nezbytným předpokladem pro vývoj produktu s přidanou hodnotou, jíž je například snadná montáž, údržba a servis, ale také bezpečnost a komfort obsluhy.

Laserová i optická řešení a mnohem více

Pravidelné podzimní dny otevřených dveří uspořádala pro své současné i potenciální zákazníky koncem září společnost Lascam systems. Po tři dny mohli zájemci o laserové technologie navštěvovat showroom dceřiné společnosti Elya Solutions v Horních Počernicích, kde bylo v provozu více než sedm různých aplikací dceřiných i zastupujících společností. Jednotlivá stanoviště prezentovala široké portfolio aplikací a služeb, jež integrátorská společnost Lascam nabízí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit