Témata
Reklama

Ocenění podniku jako míra kvality jeho řízení

Tržní hodnotou obchodní společnosti se rozumí nejpravděpodobnější finanční částka, za kterou by bylo možno směnit tuto společnost mezi potenciálním kupujícím a prodávajícím. Cílem tohoto stručného pojednání je ukázat, jak pomocí aparátu metod oceňování poskytnout managementu jednu z možností posouzení stávající či navrhované strategie.

Stanovení tržní hodnoty podniku se zpravidla užívá pro potřeby fúzí, prodeje podniku či pro určení hodnoty podílu určitého vlastníka ve společnosti. Tržní hodnotu podniku významným způsobem ovlivňuje jím zvolená a realizovaná strategie, nabízí se tedy možnost využít hodnoty vypočteného tržního ocenění daného podniku pro srovnávání variant jeho strategického plánu nebo pro ocenění již přijaté a postupně jím realizované strategie. Cílem tohoto stručného pojednání je jak pomocí aparátu metod oceňování poskytnout managementu jednu z možností posouzení stávající či navrhované strategie.
Reklama
Reklama
Reklama

Tržní hodnota společnosti

Tržní hodnotou obchodní společnosti se zpravidla rozumí nejpravděpodobnější finanční částka, za kterou by bylo možno směnit tuto společnost mezi potenciálním kupujícím a prodávajícím, za předpokladu, že obě strany jednají na základě relevantních znalostí, rozumně a ze svobodné vůle.
Metody tržního oceňování jsou velmi dobře teoreticky propracovány a známy, a proto je i využití těchto metod v našich poměrech k uvedenému účelu přístupné. Pro naše účely je možno metody oceňování, s jistým zjednodušením, rozdělit do dvou skupin - na metody substanční, zabývající se určováním věcné hodnoty podniku, a na metody výnosové - založené na ziskovém potenciálu podniku.

Metody oceňování podniku

Pomocí substanční metody se odhaduje, kolik by pořízení podniku stálo v době vypracování odhadu hodnoty podniku. Ve výnosových metodách mají významné postavení metody založené na diskontování zisku nebo cash-flow, případně na diskontování tzv. ekonomické přidané hodnoty, známé pod označením EVA (economic value added). EVA - ekonomická přidaná hodnota - je tvořena zdaněným provozním ziskem (v poněkud jiném, užším pojetí, než je provozní zisk vykazovaný v naší výsledovce), sníženým o požadovaný výnos z kapitálu investovaného do podniku (stálá aktiva + čistý pracovní kapitál).
Rozhodující složkou tržní hodnoty podniku jsou ve většině případů budoucí roční zisky. Je zřejmé, že tato skupina oceňovacích metod je vhodná pro zachycení "kvality" strategického řízení podniku prostřednictvím odhadu jeho tržní hodnoty.

Odhad tržní ceny

V tržní ceně podniku (je třeba mít na paměti, že jde vždy o kvalifikovaný odhad) se promítá zhodnocení jeho dosažených výsledků, ale zejména schopnost jeho managementu podnik řídit, tj. zejména jeho schopnost a dovednost předvídat, plánovat a přijatou strategii úspěšně implementovat a dosahovat stálou nebo rostoucí míru zisku.
Odhad tržní ceny se proto vždy musí opírat především:
- o strategický plán podniku, ve kterém je především zahrnuto kvalifikované zhodnocení konkurenčního postavení podniku, jeho předností a slabin, schopnosti podniku adekvátně reagovat i na náhodné změny v jeho okolí, prognózovaný vývoj situace v odvětví, ve kterém podniká, a vývoj trhů, na kterých působí nebo na které hodlá vstoupit;
- o posouzení reálnosti strategického plánu a očekávaný stupeň jeho úspěšnosti;
- o posouzení schopnosti managementu.

Nutnost strategického plánování

Má-li být tržní hodnota podniku věrohodná, musí být odhad cash-flow, především zisku (tedy i provozního zisku) a investičních nákladů založen na solidně a svědomitě vypracovaném strategickém plánu. Jednotlivé varianty strategie se modelují pomocí vhodně zpracovávaných scénářů, ve kterých se pracuje mimo jiné i s rozpoznanými faktory rizika a vliv jejich možného výskytu se promítá do odhadu základních parametrů strategického plánu. V prvé fázi převažují zpravidla kvalitativní výsledky scénářů a teprve po upřesnění některých předpokladů a omezení jsou scénáře více konkretizovány a jejich výstupy jsou zejména prognózy tržeb, jednotlivých položek rozhodujících nákladů, potřeby investic a prognóza způsobu finančního zajištění potřeb provozu. Tyto předpoklady jsou postupně upřesňovány a posléze zpracovány v proforma rozvahách a výsledovkách, které bývají vyjádřeny buď ve stálých cenách výchozího roku nebo v běžných cenách, do kterých je promítnuta předpokládaná inflace.
Variabilita odhadu jednotlivých parametrů strategického plánu, včetně odhadu pravděpodobnosti výskytu a působení uvažovaných faktorů rizika, s rostoucím časovým horizontem plánu vzrůstá. Z těchto důvodů se jako rozumný jeví předpoklad, že tyto odhady se provádějí pro relativně krátký časový úsek 3 až 5 let (výjimečně 7), a pro další roky, kdy chyba odhadu jednotlivých parametrů a faktorů rizika by přesáhla únosnou hranici, se zpravidla počítá s rovnoměrným vývojem s určitým (třeba i téměř nulovým) tempem růstu.
Úrokové sazby používané pro diskontování jsou v námi uvažovaných případech výnosových metod stanoveny buď jako tzv. průměrné vážené náklady kapitálu - WACC (weighted average cost of capital), které jsou váženým průměrem nákladů na vlastní kapitál (zde je možná lépe mluvit o požadované výnosnosti vlastního kapitálu) a nákladů na cizí kapitál, jimiž jsou zpravidla náklady spojené s čerpanými úvěry, event. vydanými obligacemi nebo jsou stanoveny jenom jako náklady na vlastní kapitál, neexistuje-li v podniku cizí úročený kapitál.
V těchto sazbách, především v nákladech na vlastní kapitál, jsou zabudovány přirážky na inflaci (při běžných cenách) a na různá rizika, jako jsou zejména finanční a obchodní rizika oceňovaného podniku. Kvantifikace těchto rizik pro jednotlivé podniky a pro jejich různý předpokládaný vývoj je náročnou úlohou pro management a tím spíš pro oceňovatele.

Možnost využití oceňovacích metod při tvorbě strategie

Při přípravě strategie podniku se nabízí využít některé z uvedených výnosových oceňovacích metod pro ohodnocení každé významné navrhované varianty s již kvantifikovanými předpoklady o parametrech plánu a faktorech rizika. Jakmile jsou na základě těchto předpokladů vytvořeny proforma rozvahy a výsledovky, není problém vypočítat tržní hodnotu podniku založenou na uvažované variantě strategie. Je-li vypočtena tržní hodnota, je možno případně analyzovat její citlivost na změnu vybraných předpokladů a faktorů rizika uvažovaných ve strategickém plánu.
Problém je pouze v tom, že prvá fáze tvorby strategie včetně tvorby scénářů, která je převážně kvalitativní povahy, je časově náročná a není ji zpravidla možno řešit s výrazným využitím výpočetní techniky. Teprve následující fázi, kterou lze do značné míry algoritmizovat, je možno zpracovávat pomocí počítače.
Tvůrcům strategie se zde naskýtá možnost, jak kvantitativně ohodnotit navrhovanou strategii, porovnávat jednotlivé varianty strategií a zjišťovat případné dopady změn vybraných parametrů a faktorů rizika. Je to jedna z možností jak přispět ke zkvalitnění vlastní tvorby strategií.

Hodnocení již realizované strategie podniku

Hodnocení již přijaté a realizované strategie probíhá stejně jako v předešlém případě. Je třeba se seznámit s předpoklady a faktory rizika, které byly zabudovány do návrhu strategie a s jejich původní kvantifikací. V těchto případech je třeba ověřit, zda nedošlo v průběhu implementace strategie ke změnám ve výchozích předpokladech, a ty pak případně promítnout do následných proforma rozvah a výsledovek.
Ukazatel pro posouzení kvality strategie
Velikost tržní hodnoty podniku je do značné míry ovlivněna řadou faktorů rizika. Jejich výskyt je náhodný, a tudíž i vypočtená tržní hodnota podniku je náhodnou veličinou s neznámou funkcí rozdělení pravděpodobností. Z těchto důvodů se ukazuje jako rozumné provést ocenění pro tyto účely v několika verzích pro různě velká předpokládaná "rizika", spojená s realizací zvolené strategie - například pro strategie založené na scénáři s nejočekávanějším rizikem a strategie se scénáři, ve kterých se uvažuje s vyšším a nižším rizikem (všechny zpracované scénáře by měly být stejně věrohodné) - a počítat s odhadem střední hodnoty (ETH) tržního ocenění podniku podle např. následujícího vztahu:
ETH = (THvyš + THnej + THniž) / 3
kde:
ETH - odhad střední hodnoty tržního ocenění podniku;
THnej - tržní hodnota podniku při nejočekávanějším výskytu a působení rizik, tj. případ, který podle kvalifikovaného odhadu s největší pravděpodobností nastane;
THvyš - tržní hodnota podniku při výskytu faktorů rizika s nižší intenzitou jejich působení, resp. s menším jejich výskytem, tj. případ příznivější oproti nejpravděpodobnějšímu stavu, kdy tržní hodnota podniku je vyšší než v případě THnej;
THniž - tržní hodnota podniku při výskytu faktorů rizika s vyšší intenzitou jejich působení, resp. s větším jejich výskytem, tj. případ méně příznivý oproti nejpravděpodobnějšímu stavu, kdy tržní hodnota podniku je menší než v případě THnej.
Protože o náhodné veličině ETH pouze předpokládáme, že je spojitá v uzavřeném intervalu a má jeden modus (jednu nejpravděpodobnější hodnotu), můžeme s jistou opatrností předpokládat, že ji lze popsat pomocí trojúhelníkového rozdělení, i když hodnoty THvyš a THniž nejsou jejími krajními hodnotami (maximem a minimem možné tržní hodnoty podniku).

Bezrozměrný podílový ukazatel

Protože tržní hodnota může nabývat pro různé podniky různých hodnot, je vhodné pro posuzování kvality podniku zavést bezrozměrný podílový ukazatel. Takovým se jeví např. poměr střední hodnoty tržní hodnoty podniku vypočtené výnosovými metodami - ETH k jeho substanční hodnotě - SH (tj. hodnotě, za kterou by bylo možno daný podnik pořídit v době ocenění). Vypočtený podíl
vlastně udává, kolikrát je tržní hodnota stanovená výnosovou metodou větší, resp. menší než hodnota substanční.
Vypočtený ukazatel je založen ne na jedné tržní hodnotě podniku odvozené od jedné vybrané strategie, ale na její střední hodnotě (přesněji na odhadu její střední hodnoty). Má proto větší vypovídací hodnotu a tím, že jde o podílový ukazatel, umožňuje též srovnávat kvalitu strategií různých podniků měřenou jejich tržní hodnotou.
Tento přístup nelze však v žádném případě chápat jako jediný způsob, jak hodnotit tvorbu a implementaci strategie podniku. Takové hodnocení bude vždy nutně vícekriteriální, s kritérii převážně kvalitativní povahy a s důsledky měřenými v ordinálních škálách.
Na navržené hodnocení je třeba se dívat jako na jedno z možných kvantitativních kritérií posuzování kvality strategie podniku.
Karel Hořický
Reklama
Vydání #10
Kód článku: 31005
Datum: 08. 10. 2003
Rubrika: Management / Finance
Autor:
Firmy
Související články
Každá čtvrtá faktura v Evropě je zaplacena pozdě

Stálý přísun zakázek je pro firmu známkou úspěchu a dobře odvedené práce. Úspěch se ale stěží dostaví, pokud zákazníci za výrobky neplatí včas, v horším případě vůbec. Obchod je totiž dokončen až se zaplacenou fakturou. Podle průzkumu platební morálky, který uskutečnila mezinárodní inkasní agentura EOS KSI ve 12 zemích Evropy, je pozdě splacena téměř čtvrtina pohledávek. Nejvíce pozdních plateb v roce 2014 zaznamenaly firmy v Bulharsku a Polsku, nejméně v Německu.

Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Variabilní produkt a zkušená pojišťovna

Každý, kdo někdy zkusil podnikat, potvrdí, že to mnohdy není nic pro slabé povahy. Nástrah, rizik a komplikací čeká na podnikatele mnoho, přitom univerzální recept na úspěch neexistuje. S vhodně zvoleným pojištěním, které se přizpůsobí přesně potřebám podnikatele, se však dá spolehlivě předejít celé řadě problémů.

Související články
Finance pro podnikání - Aby byly krásné a lesklé

Dokonalé povrchové úpravy kovů. Tak lze stručně charakterizovat činnost společnosti Seven-K se sídlem ve východočeských Králíkách. Jde o společnost poměrně mladou, ale velmi úspěšnou. Za jejím úspěchem však, kromě samotné kvality její práce, kterou oceňuje více než 400 aktivních zákazníků ze všech oblastí průmyslu, stojí i spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Finance pro podnikání - Prostory, v nichž můžeme růst

Průmyslové lepení. Tak se nazývá oblast, bez které se dnes neobejde prakticky žádné odvětví. Přitom lidí, kteří mu opravdu rozumí, u nás není mnoho. O těch, kteří patří k západočeské firmě Kaletech, působící v této oblasti již 16 let, se však bez váhání dá říci, že jsou skutečnými odborníky. A o zakladateli firmy a jejím jednateli, kterým je Ing. Martin Kaše, to platí dvojnásob. I to bylo důvod, proč růst této firmy opakovaně podpořila Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Finance pro podnikání - Když pomoc přijde včas

Psal se rok 2007, když byla ve východočeské obci Sloupnice založena soukromá česká strojírenská firma Šimůnek. Jejího zakladatele a majitele Jana Šimůnka vedl k jejímu založení prostě zájem o strojařinu, a hlavně - víra v budoucnost tohoto oboru.

Finance pro podnikání - Pomoc při poklesu odbytu

Českomoravská záruční a rozvojová banka – ČMZRB – je první institucí, která začala podnikatelům, jejichž aktivity byly negativně ovlivněny koronavirovou infekcí nebo opatřeními s nimi spojenými, reálně vyplácet podporu. K 8. dubnu 2020 schválila bezúročné úvěry v objemu 500 mil. Kč. Žádosti, u nichž bude možné úvěr poskytnout, pak plánuje schválit v průběhu dubna.

Finance pro podnikání - Když firma vyrůstá z dětských botek

Menší, rodinná firma, z níž okamžitě vycítíte profesionalitu, soudržnost i úctu k zákazníkovi. To je, v kostce řečeno, Elektra Týn - společnost, která se zabývá výrobou kabelových svazků, akumulátorových připojovacích kabelů a ovládacích panelů. Firma disponuje strojovým vybavením, ale především padesátkou šikovných lidí, včetně dvou dcer majitelů a zakladatelů Milana Pavlíčka a Lenky Pavlíčkové. Nyní Pavlíčkovi, díky záruce od ČMZRB, snáz dosáhli na prostředky od své komerční banky a zainvestovali do nového sídla.

Podpořit šikovné a podnikavé - Finance pro podnikání

Podpora pro firmy všech velikostí. Tímto heslem se řídí Českomoravská záruční a rozvojová banka, která již od raných 90. let minulého století pomáhá firmám k úspěchu v jejich podnikání. Proč tomu tak je i na mnoho dalšího jsme se zeptali Jiřího Jiráska, předsedy představenstva a generálního ředitele banky.

Jiný pohled na věc?

Předpokladem udržení konkurenceschopnosti a rozvoje výrobní firmy jsou investice do strojního vybavení. Využití vlastních zdrojů je považováno za relativně drahou variantu, navíc pořizovací ceny některých strojů převyšují aktuální možnosti cash flow dané firmy.

Finance pro podnikání – Schody z Čech do Evropy

Přední český výrobce dřevěných a kombinovaných schodišť společnost SWN Moravia pro vytápění všech svých prostor, to znamená výroby, skladu, sušáren dřeva a administrativní budovy, využívá teplo, které vzniká ze spalování dřevěného odpadu. V současné době za využití programu Úspory energie od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) pořizuje nové kotle, díky nimž sníží cca o 16 % spotřebu energie.

Finance pro podnikání - Partnerství úspěšných

Výroba přesných dílů pro rozvod a regulaci plynů, upínacích držáků a čepů pro zásobníky nástrojů v obráběcích centrech, dílů pro nemocniční lůžka, ale i součástí pro pneumatické systémy, luxusní nábytek i traktory, a dalších dílů dle dokumentace dodané zákazníky. Tím vším se zabývá Společnost AR-Kovo, která navíc v kooperaci zajišťuje povrchové úpravy dílů, jako je niklování, zinkování, eloxování, pískování a kalení. Tato úspěšná společnost letos k financování nových technologií využila program Expanze od Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Finance pro podnikání - Podpořit mladou, rostoucí firmu

Poskytování komplexních služeb v oblasti dodávek strojních dílů, zámečnických a montovaných sestav a funkčních celků. To je v kostce řečeno náplň činnosti společnosti MESgroup Czech. Tato úspěšná česká firma, k jejímž zákazníkům patří převážně firmy ze západní Evropy, je již od roku 2014 klientem Českomoravské záruční a rozvojové banky. V současné době jí ČMZRB pomáhá realizovat největší investiční projekt v historii firmy – výstavbu vlastní výrobní haly.

Finance pro podnikání - Podpořit špičkovou strojařinu

V moravské obci Traplice již dlouhou řadu let sídlí společnost Mipexa. Tým zdejších pracovníků dnes tvoří 65 lidí, kteří obsluhují téměř 40 produktivních CNC strojů. Firma se specializuje na sériové obrábění odlitků, výkovků a dělených materiálů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit