Témata
Reklama

Ochrana povrchu odvodňovacích systémů

Při stavbě některých inženýrských děl je potřeba myslet také na nejrůznější odvodňovací systémy. Ne vždy v těchto systémech pak proudí pouze čistá voda, proto je nezbytné věnovat velkou pozornost vhodné volbě materiálu a zejména pak povrchové úpravě. Specialistou na odvodňovací systémy pro odvodnění průmyslových budov a pro odvodnění venkovních zpevněných ploch je společnost ACO Industries. Narůstající poptávky mají za následek stálé rozšiřování výrobních prostor. Rozšiřují se také v Přibyslavi.

V přibyslavském závodě se věnují výrobě odvodňovacích a čisticích systémů z korozivzdorných nebo uhlíkových ocelí, z polymerického betonu a hliníkových slitin. Již před deseti lety zvyšující se poptávka byla důvodem postavení nové haly s linkou žárového zinkování. Součástí této výstavby pro žárovou zinkovnu byla výstavba haly pro druhou linku moření korozivzdorných ocelí. Dnes s roční spotřebou převyšující 4 000 t nerezové oceli, 3 000 t uhlíkové oceli a více jak 31 000 obchodními případy ročně se budou tyto výrobní prostory povrchových úprav ještě rozšiřovat.

Také ostatní výrobní prostory v ACO Industries v Přibyslavi – lisovna, svařovna apod. – procházejí úpravou layoutů se snahou zeštíhlit a zefektivnit výrobu. Nedostatek kvalifikované síly vede k inovacím ve výrobních procesech. Svařování je částečně nahrazováno technologií hlubokého tažení a postupového lisování nebo např. metodou klinčování. Co se týká otázek automatizace a zavádění dalších modernizací do samotných výrobních procesů žárového zinkování či obecně povrchových úprav, není to tak jednoduché. Zejména zde v Přibyslavi z důvodů široké výrobkové rozličnosti je ruční práce nezbytná. Jde hlavně o přípravu součástí na zinkování, popř. moření, kdy podle tvaru a rozměru jsou součásti buď ručně zavěšovány na různé závěsné systémy, či skládány na rošty.

Reklama
Reklama
Reklama
Nejčastější úpravou korozivzdorné oceli je moření a pasivace. Měsíčně v ACO Industries v Přibyslavi moří 400 tun. Další povrchovou úpravou je elektrochemické leštění.

Velkým faktorem je lidské oko

Ani v případě moření není automatizace procesu jednoduchým úkolem. Lidský faktor je zde totiž velmi důležitý. Moření se provádí buď ponorem, nebo postřikem v případě, že se mořená součást nevejde do mořicí vany o délce 7 m, šířce 2 m a hloubce 1,8 m. Postřik takto rozměrných součástí je prováděn ručně. Náhrada robotem by byla možná, ale opět vzhledem k velké variabilitě produktového portfolia by časově náročné programování robota nebylo zcela efektivní. V případě ponoru je zkušené oko specialisty nezbytné pro určení času potřebného k výdrži součásti ve vaně obsahující kombinaci kyselin fluorovodíkové a dusičné. Podle změny odstínu součásti pouze odborník pozná, kdy je díl správně odmořen. Finální oplach tlakovou vodou a demi vodou je prováděn ručně.

Také proces nanášení žárového zinku vyžaduje zásahy lidské ruky. Vedle ručního zavěšování nebo skládání do přípravků se ručně např. stahuje vrstva zinkového popela z hladiny zinkovací lázně, která vzniká po ponoření dílů do lázně. Hrozilo by ulpění těchto nečistot na novém povrchu součásti při vytahování dílů z lázně a tím jeho znehodnocení. Ručně se provádějí také různé dokončovací práce po vytažení součástí z vany.

Asi 80 % produkce na žárové zinkovně je určena pro vlastní potřeby ACO Industries. Měsíčně se zinkuje zhruba 380 tun černé oceli.

Je důležité lpět na kvalitě

Aby bylo možné zaručit vysokou kvalitu povrchové úpravy na každém díle, je kladen velký důraz také na kvalitu vstupních materiálů. Při dodávce ocelových svitků se na vzorku ihned provádí zkouška materiálového složení a vhodnosti pro povrchovou úpravu žárového zinku. Vstupní materiály zinkové lázně jsou velmi pečlivě vybírány. Každodenní spotřeba zinku je okolo 2 tun a z důvodu výroby i např. součástí pro dětská hřiště se hledí také na obsah olova.

Zhruba 70 % trubek se vyrábí zde v Přibyslavi z ocelových svitků. Sami provádějí také povrchovou úpravu a v některých případech také vnitřní lakování.

Moderní materiály

Zajímavým projektem či chcete-li alternativou ocelových odvodňovacích systémů je kombinace kanálu z polymerického betonu např. s ocelovým roštem. Materiál roštu je možné zvolit podle preferencí. Polymerický beton je epoxydová směs s rychlou dobou vytvrzení a jednoduchým výrobním procesem. I přes to rozdíl v ceně finálního výrobku není nijak významný. Odvodňovací kanály z polymerického betonu se vyrábějí na poloautomatické lince.

Nejběžnější a nejpoužívanější je však stále ocel nejčastěji s povrchovou úpravou moření a pasivace nebo žárové zinkování, ale podle požadavků odběratele je možné ocelové díly tady v Přibyslavi také elektrochemicky leštit, tryskat, ultrazvukově čistit či lakovat. Rozdíl je pak vidět v lesku či barevném odstínu upravené součásti.

Pro venkovní odvodňovací systémy se hojně používá polymerický beton často v kombinaci s ocelovým roštem. I přes poměrně vysoký podíl ruční práce, která je z důvodu velké výrobkové rozmanitosti v tomto případě nejefektivnější, objemy zpracovávaného materiálu jasně ukazují zvyšující se poptávku.
Reklama
Související články
Laserová i optická řešení a mnohem více

Pravidelné podzimní dny otevřených dveří uspořádala pro své současné i potenciální zákazníky koncem září společnost Lascam systems. Po tři dny mohli zájemci o laserové technologie navštěvovat showroom dceřiné společnosti Elya Solutions v Horních Počernicích, kde bylo v provozu více než sedm různých aplikací dceřiných i zastupujících společností. Jednotlivá stanoviště prezentovala široké portfolio aplikací a služeb, jež integrátorská společnost Lascam nabízí.

20 milionů lakovaných klik pro všechny značky automobilů

Moderní doba přináší moderní technologie také do automobilového průmyslu i samotných automobilů. Bezdotykové otvírání např. zadních dveří se již u některých modelů automobilů různých značek objevuje, avšak doba ještě nedospěla k úplnému odstranění vnějších klik k mechanickému otevírání vozu. Společnost WITTE Automotive se orientuje na výrobu zámků a zámkových aretací pro automobily snad všech světových výrobců. V novém závodě v Ostrově u Karlových Varů nedávno uvedla do provozu také velmi moderní lakovací linku právě pro vnější lakované kliky automobilů.

Koroze napříč všemi obory

Mezinárodní konference Eurocorr, která každoročně přiláká k účasti tisícovku zástupců komerční i akademické sféry včetně nejvýznamnějších celosvětově uznávaných korozních inženýrů, řadu sponzorů a vystavovatelů z oblastí povrchových úprav a povlaků kovů, chemických úprav prostředí, elektrochemických protikorozních ochran, korozního monitoringu, inspekce a zkušebnictví a mnoha dalších, se letos v září díky Asociaci korozních inženýrů poprvé v historii konala v Praze.

Související články
Fotonika - klíč k technologickému rozvoji

Vynález laseru, optických vláken a polovodičových optických součástek výrazně zvýšil význam využití optiky pro moderní technologie. Byl to také impulz pro rozvoj mladého vědního oboru – fotoniky –, který se zabývá vlastnostmi a metodami využití fotonů. Místem, kde si odborníci z těchto tří na sobě závislých oborů – optika, elektronika a fotonika – sdělují svá know-how a sdílejí své úspěchy, se každoročně stává nejvýznamnější světový veletrh optických a laserových technologií Laser World of Photonics. I letos jej koncem června na mnichovském výstavišti doprovázel světový kongres World of Photonics congress.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Ohlédnutí za povrchářským setkáním na Myslivně

Centrum pro povrchové úpravy uspořádalo koncem letošního listopadu další setkání povrchářů a strojařů formou odborného semináře Progresivní a netradiční technologie povrchových úprav v Brně na Myslivně, kde se tradičně setkávají povrcháři z Čech, Moravy a Slezska na největší tuzemské vzdělávací a společenské akci tohoto oboru.

Unikátní kalení dílů převododvky DQ 200

Naši pravidelní čtenáři již vědí, že vrchlabský závod Škoda Auto už nevyrábí a nemontuje automobily, ale od roku 2011 byl postupně přetransformován na výrobu high-tech moderní automatické převodovky s označením DQ 200 – sedmistupňové převodovky s dvojicí suchých spojek dimenzované na 125 kW a 250 Nm. Škoda Vrchlabí nyní představuje nové technologie a materiály, které do moderní výroby nově integruje.

Interdisciplinární studentské projekty

Profesor Stanislav Hosnedl před dvanácti lety přišel s ideou realizace týmových studentských konstrukčních a designérských projektů. Z původní studentské akce na Fakultě strojní ZČU v Plzni se rozrostla spolupráce napříč čtyřmi zdejšími fakultami, dvěma zahraničními univerzitami a patnácti tuzemskými a zahraničními firmami. Celým tímto vším prošlo při řešení 36 témat na 980 studentů. Letošní dvanáctý ročník byl opět v celé řadě aspektů výjimečný.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Ambiciózní projekt: Vývoj a výzkum nanomateriálů

Jedním z nejrychleji se rozvíjejících oborů současnosti jsou obory zabývající se nanomateriály a nanotechnologiemi. Tato velmi perspektivní disciplína nachází široké uplatnění ve všech oborech lidské činnosti. Jde však o vědní obor velmi mladý, takže principy výroby, aplikací a jejich zkoušení nejsou dosud dostatečně popsány. A to byl právě impulz pro vznik Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace v Liberci.

Automatizace není odpovědí na všechny otázky

Primárním cílem zavádění automatizace a robotizace je nejen zajistit více času, jak jsme si řekli v minulém díle, ale jejím účelem je také usnadnit lidstvu složité a zdraví škodlivé úkoly. Automatizace se nasazuje v oblastech stereotypní a nebezpečné práce. Motivací firem může být i škálovatelnost, maximalizace zisku a v neposlední řadě nižší počet lidských selhání. Tento díl našeho seriálu Fenomén automatizace se zamýšlí nad tím, proč, kde a jak automatizovat, a dalšími otázkami.

Finance pro podnikání - Aby byly krásné a lesklé

Dokonalé povrchové úpravy kovů. Tak lze stručně charakterizovat činnost společnosti Seven-K se sídlem ve východočeských Králíkách. Jde o společnost poměrně mladou, ale velmi úspěšnou. Za jejím úspěchem však, kromě samotné kvality její práce, kterou oceňuje více než 400 aktivních zákazníků ze všech oblastí průmyslu, stojí i spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

Prostor pro laserovou automatizace je stále obrovský

Česká společnost Lascam systems se zabývá zejména dodávkami laserových zařízení pro obrábění kovů a plastů. Byla včas u rozvoje moderních laserových technologií a dnes pomáhá firmám s integrací laserových aplikací do výrobních procesů. Podle slov obchodního ředitele společnosti Karola Flimela se považují spíše za dodavatele řešení než distributora jednotlivých zařízení a za největší výzvu považují složité inovativní projekty, které přinášejí nový způsob výroby.

Lasery a optika v průmyslu

Měsíc květen se nesl ve znamení zákaznických setkání, dnů otevřených dveří, seminářů a konferencí. Také společnost Lascam v tomto jarním měsíci uspořádala dvoudenní konferenci. Již druhý ročník ve svém názvu Lasery + optika v průmyslu skrývá témata, která byla na pořadu dne. Představitelé významných světových výrobců laserových a optických technologií prezentovali stovce účastníků novinky a možnosti jejich využití.

Cyklické zkoušky pro reálnější simulace

Životnost, trvanlivost, odolnost, ale i třeba degradace jsou důležitými pojmy, pokud se bavíme o životním cyklu jakékoliv součásti. Kupující nebo odběratel požaduje záruky, že právě obdržený díl, zařízení či konstrukce bude fungovat předem stanovenou dobu, navíc je-li ve hře také otázka bezpečnosti. Udělení certifikace či určení doby trvanlivosti často předcházejí různé zkoušky. Důležitou skupinou z nich jsou urychlené korozní zkoušky. Nejen jimi se v úzké spolupráci s průmyslem zabývají ve vědecko-technickém parku v Kralupech nad Vltavou.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit