Témata
Reklama

Ochrana průmyslových práv

Řízení průmyslových podniků je v dnešní době již natolik sofistikovanou činností, že pro její efektivní vykonávání je klíčové nalézt kompetentní partnery, kteří převezmou odpovědnost za specializované činnosti, které sice nejsou podstatou fungování podniku, ale které, nejsou-li spravovány s dostatečnou odborností, mohou způsobit ekonomické ztráty a v krajním případě i zánik podniku.

Mezi takové činnosti tradičně patří služby daňových poradců, komerčních právníků, odborníků na likvidaci nebezpečných odpadů, BOZP a dalších. Tito specialisté působí ve strojírenských firmách většinou preventivně a jejich úkolem je minimalizovat ztráty, které v případě pochybení mohou vznikat. Oproti tomu ochrana duševního vlastnictví (Intellectual Property Rights – IPR) a v případě strojírenských společností zejména průmyslových práv není pouhou prevencí, ale aktivně přispívá ke generování zisku výrobních podniků.

Profesionální správa průmyslových práv na sebe z dlouhodobého hlediska nejenže sama vydělá, ale přispívá k dalšímu zvyšování ziskovosti podniku. V minulosti se nově vznikající strojírenské společnosti soustředily zejména na správu hmotných aktiv a nehmotná aktiva, zejména ta, která jsou výsledkem vlastní tvůrčí činnosti, již tak přísně řízena nebyla, neboť k jejich vzniku nebyly v účetnictví evidovány náklady (každý šroubek má svoji skladovou kartu, i kdyby stál jen korunu, a osobu, která je za něj odpovědná). Oproti tomu technická řešení, která generují podstatnou část obratu strojírenské firmy, jsou většinou bez ochrany.

Reklama
Reklama
Reklama

Chraňte své duševní vlastnictví

O tom, že nějaký průmyslově právní majetek firma vlastně má, se tak často začíná uvažovat až v okamžiku, kdy unikátní technické řešení z firmy vynese bývalý zaměstnanec, obchodní partner, společník nebo externí spolupracovník. To už je většinou bohužel pozdě. Je pochopitelné, že se strojírenská firma v prvních letech své existence zaměřuje zejména na klíčové činnosti, se kterými chce na trhu prorazit, a ochrana duševního vlastnictví, možná i z obavy z přílišné nákladnosti, je až na druhé koleji. Tento přístup je lidsky pochopitelný, z dlouhodobého hlediska však přivádí mnoho firem do velkých problémů, jimž se dá snadno předcházet. Klíčem k úspěchu profesionálního řízení průmyslových práv je včasnost zavedení a důsledné dodržování prověřené metodiky. Společnosti Exinco a PatentEnter vyřešily tento problém a pro průmyslové zákazníky připravily produkt IPR Protector 2020.

Standardizované řešení IPR Protector 2020 v sobě zúročuje mnohaleté nadnárodní zkušenosti s problematikou ochrany průmyslových práv a současně jde o řešení, které je cenově velmi dostupné. Zahrnuje kompletní management ochrany průmyslových práv, který není pro uživatele administrativně náročný, přitom však splňuje požadavek na řízení podniku s péči řádného hospodáře.


Nejlepší zkušenosti s ochranou duševního vlastnictví a život ve firmě.
Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Zkušení experti se nejprve seznámí se současnou situací v podniku, identifikuji klíčové pozice, jejichž držitelé budou proškoleni, a s jejich pomocí jsou implementována prověřená doporučení ochrany průmyslových práv.

IPR Protector 2020 tak pomáhá zejména v těchto oblastech:

  • eliminace rizika vzniku sporů se zaměstnanci o odměnu za původcovství u zaměstnaneckých vynálezů;
  • ochrana vyvíjených technických řešení před zcizením zaměstnanci, spolumajiteli, subdodavateli nebo konkurenty;
  • ochrana know-how společnosti jako kombinace právních a organizačních opatření;
  • ochrana obchodního tajemství a eliminace rizik z něj plynoucích;
  • ochrana designu výrobků pomocí průmyslového vzoru;
  • ochrana technického řešení výrobků pomocí užitného vzoru nebo patentu;
  • ochranná známka jako nezpochybnitelná záruka proti parazitování na dobrém jméně společnosti;
  • průmyslověprávní informace jako nástroj sledování konkurence, jako nástroj ke zrychlení inovačního cyklu nebo blokování konkurence;
  • možnosti využití patentových informací při vlastním vývoji a výzkumu;
  • strategie pro nezasahování do cizích průmyslových práv, evaluace rizik;
  • ochrana proti nechtěnému převzetí vnucených informací s cílem vymáhat odměnu za seznámení se s technickým řešením;
  • výhledové rozpočtování nákladů na ochranu průmyslových práv patentem, průmyslovým vzorem, užitným vzorem, ochrannou známkou;
  • zhodnocení výsledků výzkumu a vývoje prodejem licencí, výhradní, nevýhradní, optimální cena, rizika, zajištění a vymáhaní plateb.

V případě nestandardních situací je managementu společnosti v rámci produktu IPR Protector 2020 k dispozici hotline, díky níž je možné okamžitě začít vzniklou situaci řešit podle současné nejlepší praxe.

Zavedení managementu ochrany průmyslových práv a proškolení klíčových pracovníků je důležitým krokem nejen k technickému využívání průmyslových práv, ale také k jejich ekonomickému zhodnocení. Nehovoříme tak pouze o eliminaci rizik, ale zejména o generování zisku z IPR.

Exinco/PatentEnter

Josef Chromý

josef.chromy@exinco.cz

Reklama
Související články
Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Knižní tipy

Knižní tipy pro čtenáře MM Průmyslového spektra

Související články
Fórum výrobních průmyslníků

Jakým způsobem řešíte nedostatek pracovníků ve výrobě, aby tento aspekt nebyl limitujícím faktorem pro přijímání nových zakázek a neovlivnil realizaci stávajících?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Příklady táhnou aneb Mladí nechť jsou inspirací

Před dvěma lety jsme na stránkách MM Průmyslového spektra přinášeli rozhovory s úspěšnými absolventy technických škol, kteří našli uplatnění v zahraničí na zajímavých postech. Nyní se k této koncepci v rámci kampaně podpory technického vzdělávání vracíme a zaměříme se na tuzemské pozice.

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Digitálne dvojča & Factory Twin

Uplatnenie digitalizácie vo výrobe predstavuje revolučnú zmenu. Táto zmena má paradigmatický charakter, pretože sprístupňuje dáta z výroby všetkým výrobným prvkom, čo umožňuje uplatnenie nových systémov riadenia výroby v reálnom čase.

Efektivní řízení? Ani ERP není samospasitelné

ERP systémy můžeme v dnešní době považovat za informační páteř moderního podniku. Aby však fungovaly jako skutečná opora a efektivně pomáhaly při řízení firmy, doporučujeme přizvat posilu v podobě nástroje pro pokročilé plánování výroby (APS). Jaké výhody přináší využívání tandemu ERP a APS při každodenním řízení podniku?

Jak se zrodil systém pro monitoring výroby

Jiří Rozvařil spoluzakládal v roce 1996 v Kolíně tiskárnu Colognia press, ze které se po 20 letech stala firma se 100 zaměstnanci a obratem kolem 300 mil. ročně. Její vývoj byl téměř čítankový od garážového podnikání přes pokusy a omyly až ke stavbě nové haly a koupi špičkově fungujících tiskových strojů, díky kterým patří dnes tiskárna etiket k lídrům na českém trhu.

O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Sedmý díl našeho seriálu upozorňuje, že ideální přístup spočívá v budování komplexního systému řízení bezpečnosti informací. Existují však výjimky v případech, kdy bylo identifikováno akutní nebezpečí. Tím může být útok na data firmy, tedy jejich zašifrování ransomwarem. V podcastu jsou popsány metody zálohování i možná ochrana před napadením jako takovým.

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Šestý díl našeho seriálu podcastů o kyberbezpečnosti se zabývá okamžikem, kdy obdržíme výsledky analýzy rizik. Na jejich základě se musíme rozhodnout, jak dále postupovat, zejména, zda neexistují nějaká rizika vytvářející maximální stupeň nebezpečí, na které je třeba reagovat okamžitě. Zjištěná rizika musíme konfrontovat s existujícími bezpečnostními opatřeními a zpracovat tzv. benchmark stavu informační bezpečnosti popisující skutečný stav v porovnání s tím, jak by měly být naplněny požadavky dle principů normy ČSN ISO/IEC 27002 nebo ZKB. S podrobnostmi vás opět seznámí profesor Vladimír Smejkal.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit