Témata
Reklama

Od roviny k prostoru

16. 07. 2003

AutoCAD - produkt, který nás provází již mnoho let - učinil za tuto dobu obrovský pokrok a stal se standardem v oblasti konstruování. Stále více uživatelů chápe, že oblast konstruování se i nadále rozvíjí a AutoCAD je postupně, ale přitom dynamicky nahrazován řešením postaveným na produktu Autodesk Inventor Series

Řešení Autodesk Inventor Series obsahuje Autodesk Inventor, Mechanical Desktop a AutoCAD. Uživatel tak neztrácí návaznost na svou původní koncepci a dále ji rozvíjí pomocí moderního řešení Autodesk Inventor.
Reklama
Reklama
Reklama

Základní rozdíly mezi AutoCAD a Autodesk Inventorem

Zatímco AutoCAD vychází z koncepce konstrukce orientované na geometrii, v Autodesk Inventoru se vytváří hrubá skica dílu a teprve zadáním kót se určí přesná velikost a tvar. Jde tedy o modelovací program, vycházející z prvků. Při vytváření trojrozměrných součástí se do modelu ukládá každý otvor, zkosení, zaoblení apod. jako nezávislý prvek. Pokud je například třeba zmenšit průměr otvoru z 12 na 10 mm, není problém tuto změnu provést.
Jedním z hlavních rysů odlišujících Autodesk Inventor od ostatních programů 3D je jeho schopnost vytvářet inteligentní díly, takže při změně geometrie základní části adaptivní geometrie pozná, že se má také aktualizovat. Dále Autodesk Inventor nepoužívá hladiny, a konstruktér se tak může zaměřit na důležitější aspekty konstrukce.
AutoCAD byl vyvinut, aby uměl všechno a aby vyhovoval každému. Autodesk Inventor byl navržen přímo pro strojírenské navrhování.

Rozdíly v uživatelském prostředí

Především je třeba, aby se uživatelé v prostředí Autodesk Inventoru cítili dobře. Kam se tedy poděl příkazový řádek? V Autodesk Inventoru se nepoužívají "příkazy", ale "nástroje". K jednotlivým nástrojům lze snadno přistupovat ze více různých míst: ze standardních menu z panelu nástrojů, z kontextových nabídek nebo z panelové lišty. To je inteligentní panel nástrojů, přizpůsobující se konkrétní práci. Jestliže konstruktér skicuje ve 2D, panel lišt zobrazuje nástroje pro 2D. Po převedení 2D skici na 3D prvek se změní panel lišt a začne zobrazovat panel 3D nástrojů. Další novinkou je prohlížeč - v levém spodním rohu obrazovky se zobrazuje historie tvorby modelu. Při výběru položek v prohlížeči se zvýrazní daný prvek na obrazovce.

Typy souborů

Ve světě AutoCAD trávíme většinu času tím, že pracujeme s jediným typem souboru - DWG. Autodesk Inventor je v tomto ohledu zcela odlišný, neboť pravidelně pracuje minimálně se čtyřmi typy souborů. Prvním z nich je soubor typu IPT (Inventor Part File) - součást. Lze jej asi nejlépe přirovnat k modelovému prostoru AutoCADu. Zde se vytváří 2D nebo 3D díl v měřítku 1 : 1. Dalším je soubor typu IAM (Inventor Assembly Model) - sestava. V něm se kompletují díly do podsestav a sestav. Avšak mohou se zde také vytvářet soubory dílů. V souboru IDW (Inventor Drawing File) je definován výkres. V návaznosti na modelech se zde vytvářejí výkresy sestav a dílů. Konečně soubor typu IPN (Inventor Presentation File) slouží pro prezentace. Používá se k efektivnímu zobrazení rozložené sestavy. Pohybem jednotlivých dílů sestavy lze vytvořit jednoduchou animaci, například montážní postup. Všechna data jsou asociativní, změny se automaticky promítají do všech svázaných dílů, sestav, výkresů a prezentací.

Skicování

Vše začíná jednoduchou skicou. Podle dílu, který je třeba vytvořit, se určí tvar, který nejlépe celý díl vystihuje. Při kreslení skici program pomáhá zobrazováním možných bodů, kolmic a rovnoběžek. Při skicování stačí celkovou velikost a tvar základní skici zadat jen přibližně. Pro zajištění správného tvaru se přidají geometrické vazby. Na čáru lze například umístit vertikální vazbu, což určuje, že daná čára bude vertikálou bez ohledu na případné změny provedené ve skice. Může se také definovat, že dvě kružnice mají být vždy soustředné, že vzájemná poloha čáry a oblouku bude vždy tečná apod. Takto se stanoví vztahy mezi různými objekty skici.
Konečně je třeba pomocí kót zadat konkrétní rozměry. Autodesk Inventor je dostatečně inteligentní, aby zvolil správný typ kótování. Z panelu lišt se vybere položka Obecná kóta a požadovaná geometrie. Po umístění kóty se zobrazí dialog Úprava kóty, kde se zadá požadovaná hodnota.

3D modelování

Po vytvoření 2D skici jsme připraveni k přechodu na 3D modelování. Existují dva typy prvků - skicované a umístěné. Skicovaný prvek je tvořen skicou a je transformovaný na 3D prvek vytažením, rotací, šablonováním aj. Umístěným prvkem může být rádius nebo zkosení, které se váže na geometrii. Prvky lze kdykoli upravovat.
Pro možnost prohlížení a práce na modelu obsahuje standardní panel nástrojů sedm různých příkazů pro pohledy: zobrazit vše, zobrazit okno, zoom, posun, zobrazit vybrané, otáčení, pohled na vybrané entity (zobrazí vybranou plochu nebo hranu). Izometrický pohled lze snadno zvolit výběrem položky Izometrický pohled v kontextové nabídce.

Výkres 3D dílu

Při vytváření finálního 2D výkresu je třeba nejprve vytvořit nový souboru IDW. Zobrazí se čistý list papíru. Z panelu lišt se vybere nástroj Základní pohled a dále se zvolí díl nebo celá sestava. K vytváření izometrických nebo ortografických pohledů se vybere příkaz Promítaný pohled a zvolí se základní pohled, ze kterého se bude vše odvozovat. Směr pohybu myši určí, který promítaný pohled se vytvoří. Při vytváření řezu se na panelu lišt zvolí položka Řez, vybere se pohled, kde se má řez provést, a nakreslí se čára definující plochu řezu dílem nebo celou sestavou. Potom se vyvolá dialogový panel Řez, který je nutno vyplnit. Autodesk Inventor podporuje různé typy pohledů, počínaje detailem až po lomené pohledy. Protože soubory Autodesk Inventoru jsou asociativní, kreslicí soubor se vždy aktualizuje tak, aby odpovídal nejaktuálnějšímu pohledu. Možné je používat i kóty vytvořené při tvorbě modelu. V tom případě stačí vybrat požadovaný pohled a zvolit položku Získat anotace modelu. Pro přidávání dalších kót slouží panel lišt Anotace kreslení, obsahující nástroj pro obecné kótování.

Tvorba sestavy

Při vytváření sestavy lze využít dvou základních postupů. Při vytváření sestavy zdola nahoru se vkládají komponenty v takovém pořadí, v jakém mají být při výrobě sestavovány. První vložená komponenta se stane základní pevnou komponentou. Druhou možností je vytváření sestavy shora dolů, kdy se soubory dílu (IPT) vytvářejí přímo v prostředí sestavy. Při takové tvorbě je třeba z panelu lišt sestavy vybrat položku pro vytvoření komponenty. Následně se zvolí plocha, ze které se bude pracovat, a stávající sestava se zprůhlední.
Vzájemná poloha dílů se zajistí přiřazením vazeb, například vazba na osu, tečné uložení, kolmé uložení a řada dalších. S využitím zavazbení dílů sestavy lze také simulovat mechanický pohyb. Adaptivita umožňuje vytvářet vztahy mezi díly v rámci sestavy. Změna si pak vynutí přizpůsobení adaptivního dílu.
Autorizovaní prodejci Autodesku pro oblast strojírenství, mezi něž patří například společnost Tech Data Distribution, s. r. o., nabízejí řadu seminářů, kde lze vidět Autodesk Inventor v praxi.
Ing. Zdeněk Němec
Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 30705
Datum: 16. 07. 2003
Rubrika: Informační technologie / CAD/CAM/CAE
Autor:
Firmy
Související články
Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

Související články
Příprava CAD modelu součásti pro výrobu

NC programátoři se velmi často potýkají s problémy týkajícími se různé kvality trojrozměrných modelů potřebné pro programování obrábění. Úpravy mohou být obtížné, protože 3D modely součástí často pocházejí z různých zdrojů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Letadlo poháněné sluneční energií vyrazilo na cestu kolem světa

Solar Impulse je projekt mající za cíl vyrobit letadlo poháněné sluneční energií, které dokáže obletět Zemi. Letoun je dílem švýcarského psychiatra a vzduchoplavce Bertranda Piccarda, jednoho z pilotů prvního balonu, který obletěl celý svět bez jediné přestávky, a švýcarského inženýra a podnikatele Andrého Borschberga. Vývoj zastřešuje polytechnika v Lausanne a podílí se na něm několik desítek specialistů.

Setkávání

Setkávání uživatelů konstrukčních a technologických softwarů má již dlouholetou tradici. Informace o novinkách, představení nejrůznějších tipů a triků, někdy i možnost si zasoutěžit a v neposlední řadě rovněž výměna zkušeností v neformální atmosféře patří k hlavním bodům programu takovýchto akcí.

Konstrukce i technologie snadno, rychle a bezpečně

CAD/CAM systém TopSolid verze 7.9 přináší v návaznosti na technologickou část další rozšíření možností v oblasti obecné konstrukce.

Softwarový simulátor stavebního stroje nahrazuje nákladné prototypy

Vývoj stavebních strojů bývá spojen se stavbou fyzických prototypů nových zařízení. Ty však vyžadují vysoké finanční náklady a množství času. Efektivní řešení dnes nabízejí softwarové simulátory. Společnost Volvo Construction Equipment zařadila do vývoje simulátor „human-in-the-loop“, který vyvinula v nástrojích Matlab a Simulink firmy MathWorks.

Od správy nástrojů po simulaci NC programů

V oblasti integrované správy nástrojů u společnosti KHS hraje software pro správu nástrojových dat TDM zásadní úlohu. Tento software zde byl zaveden před čtyřmi lety a v současné době poskytuje 3D modely nástrojů a nástrojová a technologická data pro NC programování, simulaci výroby, seřizování nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.

Softwarové řešení pro přípravu NC programů

Firma FANUC nabízí možnost rozšíření svých CNC řídicích systémů o grafické programovací prostředí nazvané Manual Guide i.

CAM pro CMM

V posledních letech se ve strojírenství stále více dbá na přesnost výroby a tím i na kvalitu a efektivnost měřicího procesu. Měřicí proces dnes zasahuje i do různých stadií výroby, nejen do závěrečného procesu kontroly výrobku.

Racionalizace obráběcích operací s podporou CAD/CAM systému

V roce 2010 společnost Montupet zahájila výrobu na nové obráběcí lince v Laigneville ve Francii s cílem optimalizovat výrobu hlav spalovacích motorů a dalších slévárenských dílců pro automobilový průmysl. Mladý tým zkušebního centra pro podporu a vývoj technologií, který se v průběhu let rozrostl ze dvou na deset lidí, si vybral Missler Software jako ideálního partnera na pomoc při racionalizaci pracovních procesů ve svých závodech. TopSolid CAD a CAM jsou velmi vhodné pro systemizaci procesů obrábění a přesné zdokumentování jednoho každého výrobního postupu.

Komplexní CAM systém s metrologickými nástroji

Je tomu již několik let, kdy se systém Surfcam zařadil do portfolia produktů společnosti Vero Software, která je součástí nadnárodního technologického koncernu Hexagon. Takováto součinnost softwarových gigantů zaručuje optimální kombinaci nejmodernějších technologií v oblasti výroby a špičkových metrologických nástrojů.

Nové funkce pro automatizaci obráběcího procesu

Nová verze CAD/CAM softwaru TopSolidAM V7.13 přináší především jednodušší programování s funkcemi, které se velmi snadno používají. Výsledkem je úspora času, které lze dosáhnout díky novému vysoce výkonnému režimu analýzy kolizí a možnosti provádět řadu úloh zcela automaticky, což přináší celkově vyšší úrovně automatizace obráběcích procesů. V nové verzi najdeme i novou strategii najíždění, která zajistí vyšší životnost obráběcích nástrojů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit