Témata
Reklama

Od znalosti kvality ke kvalitě znalostí

Zhruba od přelomu století probíhá i v našich podmínkách podnikové praxe renezance vztahu ke kvalitě, což výrazně podporují i nově přijaté dokumenty v systémech řízení kvality.

Řada organizací si konečně uvědomila, že funkčně úspěšný systém řízení kvality je neoddělitelný od celkového stylu podnikového řízení, od znalostního vybavení a vzdělanosti personálu, od úrovně jejich praktického výcviku, úrovně komunikace a motivace v rámci podniku, a v neposlední řadě rovněž od míry loajality a odpovědnosti pracovníků k podniku a jeho stakeholders. Kvalita se tak stává vícerozměrnou veličinou integrovanou do všech činností organizace a lidé-pracovníci hrají rozhodující roli v rozvoji úspěšnosti a výkonnosti těchto organizací. Navíc tyto úspěšné organizace o kvalitě výrobků a služeb nemluví – považují je za samozřejmé. V tomto kontextu bych proto zmínila ještě jednu poznámku: už zhruba před 20 lety si odborná veřejnost (zejména manažeři kvality) začala pohrávat s myšlenkou, zda není nejvyšší čas problematiku řízení kvality opustit a přejít spíše ke kvalitě řízení. Tato polemika se stala po dlouhé následující období i meritem úvah řady odborníků a manažerů kvality.

Reklama
Reklama
Reklama

Hranice znalosti

V názvu příspěvku však rezonují dva pojmy – vedle kvality se jedná o znalost, jejíž dnešní hranice se více než kdy jindy usadila v kreativitě a schopnostech, expertize a dovednostech, zlepšování a inovacích. Všechny tyto atributy mají své zdroje ve výchově a vzdělávání, následné kultivaci a využití získaných schopností a znalostí. Při jejich absenci má společnost sklon být paralyzována, když se trh náhle pohne, konkurenční výhody se stanou nestabilními a tato hrozba se stává všudypřítomnou. Proto je v dnešním tržním prostředí jediným zdrojem přetrvávající konkurenceschopnosti znalost. Pokud se trhy pohnou, vznikají nové technologie, množí se konkurenti a výrobky se inovují stále v kratším cyklu. Úspěšné společnosti to už dobře vědí, proto vytvářejí nové kvalitní znalosti, které rozšiřují v rámci celé organizace, ztělesňují je do nových výrobků, a tím je průběžně inovují. A opět jsme u úvahy podobně jako v oblasti řízení kvality, kdy začínáme přemýšlet o transformaci pojmů – a přesouváme svůj zájem od znalosti kvality ke kvalitě znalostí.

Aby se tyto premisy staly skutečností, je v oboru řízení zapotřebí nelítostně přerušit vázanost na minulost a dát se cestou předvídatelné budoucnosti. A v kontextu tohoto konstatování bych si dovolila pokračovat ve svých úvahách dál, zamyšlením či otázkou – jaká investice do takovéto budoucnosti se ukazuje jako klíčová? Na základě zahraničních, ale dnes i tuzemských, zkušeností se nabízí jednoznačná odpověď: brutální investice do vzdělání, které zaručí požadavek výše zmíněné kvalitní znalosti. Nelehká úloha (ale možná východisko) pro Českou republiku se stávajícím neudržitelným vzdělávacím systémem (prof. Zelený konstatuje, že dosavadní vzdělávací systémy produkují pouhé zaměstnance a úředníky…). Není nejvyšší čas vybřednout z pouhé průměrnosti a zabývat se jak kvalitou vzdělávání, tak potažmo kvalitou získaných znalostí? Na tomto místě opět připomenu, že kvalita je všudypřítomná, odpovídající kvalita by měla být přirozenou součástí „všeho našeho konání“, tedy i (a to především) vzdělávání. A nejen naše univerzity, ale i podniky by měly být těmi institucemi, které přinášejí tuto kvalitu, potažmo i kvalitu života obecně, a skrze ni i možnosti vzdělání národu. Protože jak řekl už kdysi náš velký podnikatel Tomáš Baťa: „Země bez dobrých podniků, země pouhých spotřebitelů, není dobrou zemí, podniky musí být součástí kultury národa.“

Průřezová disciplína

Mne osobně uspokojuje, a pevně doufám, že k tomuto přesvědčení již došla řada manažerů i zástupců vrcholového vedení (protože se jich bytostně dotýká už pro akcentovanou roli tzv. „vůdcovství“), že řada aktualizovaných či zcela nově přijatých dokumentů v oblasti podnikového řízení (přes všechen tlak vyvolaný koncepcí Průmysl 4.0), si čím dále tím častěji pohrává s kvalitou jako průřezovou disciplínou a promítá ji pravidelně do svých strategií. Ráda bych na tomto místě zmínila alespoň jeden z aktualizovaných dokumentů, a to Model EFQM v jeho nové podobě, který bývá označován jako světově nejúčinnější manažerský rámec pro hodnocení, řízení změn, transformace a organizační kultury. Očekává se, že tento bude podporován řadou špičkových technologických nástrojů, stejně jako unikátním systémem řízení znalostí, což usnadní všem organizacím usilujícím o dlouhodobou udržitelnou budoucnost nastavit svůj optimální systém řízení. Dále se očekává, že pomůže rozvíjet strategický přístup k transformaci a prostřednictvím speciálních nástrojů a metod hodnotit a rozvíjet jejich každodenní provoz.

Druhým dokumentem, který bych stručně zmínila, je norma ISO 9004:2018, kde bych akcentovala doporučení pro organizace – chápat znalosti jako intelektuální kapitál s tím, že by měly využívat různé přístupy k jejich získávání, udržování a šíření. Zvláštní pozornost by měla být věnována odhalování a řízení nedokumentovaných (tacitních) znalostí (tacit knowledge) a jejich přeměně na znalosti explicitní. Přitom se doporučuje: aby zlepšování a inovace byly podporovány učením se, k učení a šíření znalostí mají organizace vytvořit a udržovat funkční systém zahrnující i oceňování lidí za jejich tvořivost a konečně, organizace mají zabezpečit rychlý a účinný přístup ke znalostem organizace (organizational knowledge). Tato i řada dalších doporučení této normy jsou příspěvkem k rozvoji předpokladů v rámci modelů excelence a jistě by si zasluhovala mnohem hlubší pozornost, včetně detailnějšího komentáře jednotlivých doporučení směrem k potřebám výrobní praxe (vůdčí role vrcholového vedení, kvalita vs. identita organizace, důraz na management znalostí a ochranu přírodních zdrojů, problematika systematického sebehodnocení organizací, přístupy k učení se, zlepšování a inovacím). Zjednodušeně řečeno – norma v zájmu trvalého úspěchu, měřeného např. zvyšováním podílu na trhu, zdůrazňuje, že organizace musí dělat mnohem více, než pouze zabezpečovat a zlepšovat kvalitu svých výrobků a služeb.

Ostrava ve znamení jakosti

Pevně věřím, že alespoň o některých výše zmíněných aspektech bude jednat letošní mezinárodní konference Kvalita – Quality 2020 v Ostravě (12.–13. května) a jako její odborný garant jsem přesvědčena, že oslovení řečníci z akademického prostředí i výrobní praxe odpoví účastníkům na řadu klíčových témat (už zmiňované novinky v normách pro systémy managementu kvality a managementu znalostí, problematika cirkulární ekonomiky, iniciativa Průmysl 4.0, nový Model EFQM 2020 a další). Atraktivitu akce jistě zajistí mj. účast prof. Zeleného (USA), prof. Sinaye (SR) a opětovně po dvou letech rovněž autora koncepce Průmysl 4.0 prof. Maříka, poprvé budeme moci na konferenci v Ostravě přivítat i viceprezidenta EOQ (Evropské organizace pro kvalitu). V rámci konference proběhnou plenární jednání, workshopy, tradičně bude organizováno neformální setkání účastníků v překrásném industriálním prostředí Dolních Vítkovic a pro účastníky bude též připravena exkurze do vybraného podniku. Věřím, že i tento, v pořadí 29. ročník konference, se stane dobrou příležitostí pro získání nových informací, sdílení zkušeností, a konečně i příležitostí pro navazování nových kontaktů.

Prof. Růžena Petříková / DTO CZ

Reklama
Vydání #3
Kód článku: 200328
Datum: 04. 03. 2020
Rubrika: Trendy / Jakost
Autor:
Firmy
Související články
Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Pojištění pro řízení rizik strojírenských firem

Strojírenství je velmi široký obor, který má v Česku dlouhodobou tradici. Nachází se u nás podniky zabývající se výrobou obrovských součástí lodních motorů i ty, které vyrábějí součásti velmi jemné mechaniky a elektroniky. Naprosto specifickou oblastí strojírenství je pak automobilový průmysl.

Promluvy Štefana Kassaye: Devalvace vědy vědeckou komunikací?

Užívání cizích slov v běžné řeči ještě nikoho neudělá vědcem ani to nepovýší jeho společenskou úroveň. Přesto má člověk, kromě běžné výměny názorů, svůj záměr, kterému odpovídá i příslušný komunikační styl. Pochopitelně, že vysoce uznávaná osobnost chce mít možnost být šiřitelem svých vlastních názorů.

Související články
Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Sedmý díl našeho seriálu upozorňuje, že ideální přístup spočívá v budování komplexního systému řízení bezpečnosti informací. Existují však výjimky v případech, kdy bylo identifikováno akutní nebezpečí. Tím může být útok na data firmy, tedy jejich zašifrování ransomwarem. V podcastu jsou popsány metody zálohování i možná ochrana před napadením jako takovým.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Jak jen ty dny letí!

Skutečně. Každý má svůj čas vyměřený. Paralela jeho odpočtu na ciferníkových hodinkách mě vede k ohlédnutí po tom, co jsem udělal před několika lety, co jsem udělal dnes. Myšlenky se mi ubírají směrem k pokračující práci na díle Trilogie. Jak z jeho názvu vyplívá, rodí se tři knihy, které mi nedají spát. A čas letí! Bilancuji nad tím, jak tato časově náročná práce osloví čtenáře, kolik z nich si přečte tuto promluvu, kolik posluchačů vyslechne její zvukovou verzi.

Anketa: Máte svá data v bezpečí?

Máte svá data v bezpečí? Pokud si tím nejste zcela jisti, čtěte dále!

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Šestý díl našeho seriálu podcastů o kyberbezpečnosti se zabývá okamžikem, kdy obdržíme výsledky analýzy rizik. Na jejich základě se musíme rozhodnout, jak dále postupovat, zejména, zda neexistují nějaká rizika vytvářející maximální stupeň nebezpečí, na které je třeba reagovat okamžitě. Zjištěná rizika musíme konfrontovat s existujícími bezpečnostními opatřeními a zpracovat tzv. benchmark stavu informační bezpečnosti popisující skutečný stav v porovnání s tím, jak by měly být naplněny požadavky dle principů normy ČSN ISO/IEC 27002 nebo ZKB. S podrobnostmi vás opět seznámí profesor Vladimír Smejkal.

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

V pátém podcastu popisuje prof. Smejkal metody hodnocení rizik. Hovoří o hodnocení hrozeb a uvádí jejich příklady, včetně nezbytnosti hrozby a zranitelnosti posuzovat z hlediska pravděpodobnosti jejich výskytu. Zmiňuje též vyhodnocení rizik provedené v rámci tzv. matice následků a pravděpodobností a vysvětluje pojmy jako inherentní, reziduální a cílové riziko.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 3: Inteligentní technologie

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a  napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Smyslem předkládané trilogie článků není rozklíčovat současný stav a doporučit řešení, ale z pohledu konstrukce a provozu výrobních zařízení představit řešení firem, které primárně nehledí na byznys, ale na budoucnost naší planety.

Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

V druhém podcastu se prof. Vladimír Smejkal zabývá typy trestné činnosti odehrávající se v kyberprostoru. Kdo však jsou pachatelé kybernetické kriminality a jaké jsou jejich motivy? Nejnebezpečnější nejsou hackeři, organizovaný zločin, teroristé či cizí státy, ale zaměstnanci. Ti mají nejsnadnější přístup do IS, nejvíce informací o něm a nejvíce příležitostí.

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Pravděpodobně nikdo z nás nesouhlasí s prostoduchým vyjádřením jednoho z bývalých ministrů vnitra ČR, že jej každý může odposlouchávat, protože on nic špatného nedělá. Naopak. Informace jsou dnes jednou z nejcennějších komodit, a chceme-li přežít ve stále ostřejší konkurenci a současně utajit svá citlivá data (obchodní tajemství, osobní údaje apod.), musíme tak činit soustavně, systematicky a na odpovídající odborné úrovni.

Jsem optimista, letos se přikláním k mírnému růstu

Evropa, včetně České republiky, se potýká s ekonomickými problémy. České firmy a domácnosti bojují s téměř 20% inflací, vysokými cenami energií a zdražování nemá konce. Růst hrubého domácího produktu má na letošní i příští rok klesající tendenci a oživení se jeví v nedohlednu. Přesto, ekonom Petr Zahradník hlubokou recesi v 2. pololetí 2022 neočekává. Doufá, že na konci roku budeme aspoň mírně růst, a máme příležitosti se z recese proinvestovat.

Univerzita Karlova cílí na vyšší spolupráci s firmami

Poprvé v historii byla zvolena do funkce rektorky Univerzity Karlovy, jedné z nejstarších univerzit v Evropě, žena. Lékařka prof. MUDr. Milena Králíčková v březnu tohoto roku, měsíc po svých 50. narozeninách, převzala mandát. Jejím cílem je poskytovat trhu práce moderního absolventa, větší zapojení studentů do komerční sféry, maximální podpora aplikace vědeckých výsledků do praxe a další úspěšný rozvoj Charles University Innovations Prague, která vznikla za jejího předchůdce prof. Zimy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit