Témata
Reklama

Optická čidla: nečekané změny!

Ve chvíli, kdy se zdá, že už se věci nedají nijak podstatně vylepšit, přichází obvykle výrazná změna. Stejně je tomu u optických čidel. Co by se na nich mohlo měnit? Jiná optika? Jiné vlnové délky? Nebo snad jen rozměry?

Skutečnost je úplně jiná. Přichází úplně nová technika využívající výrazně odlišnou, tzv. multipixelovou technologii (multipixel technology) a moderní software, který je obecným fenoménem naší doby. Na první pohled jsou čidla podobná těm dosavadním, ale jak je to v detailu?

Reklama
Reklama
Reklama

Nová technologie

Nejprve malé vysvětlení. Multipixelová technologie se vyznačuje přijímačem paprsku s mnoha citlivými oblastmi a dokáže tak citlivě a přesně reagovat na místo dopadu a intenzitu v různých zónách. Ve spojení s již zmíněným softwarem jde o nový a mnohem dokonalejší způsob měření.

Nová čidla se poznají snadno a rychle podle toho, že stopa dopadajícího světla není tvořena běžným kruhovým obrazcem, ale zcela jasně ohraničenými hranatými tvary.

Schéma optického čidla s multipixelovou technologií

Výhody

Nová čidla zvládnou větší rozsah parametrů, proto lze pro stejný počet úloh vystačit s mnohem méně typy. Klesá počet skladovaných položek, zjednodušuje se logistika a zlevňuje se výroba. Pokrokový software se stará o diagnostiku i nastavení. Čidla jsou spolehlivější, neboť se přizpůsobují dané situaci, některá z nich například mění intenzitu světla v závislosti na okolních podmínkách (při vzdalujícím se předmětu roste automaticky výkon, při kratších vzdálenostech klesá). Stručně řečeno – méně starostí a více spolehlivosti.

Mechanicky se podařilo vměstnat všechnu techniku do miniaturních rozměrů při zachování vysoké kompatibility – většina čidel je mechanicky záměnná bez jakýchkoliv úprav upevnění. Použité materiály se vyznačují hladkým povrchem, na kterém neulpívají nečistoty, a odolností proti poškrábání.

Elektrické připojení usnadňuje jednotný konektor M8 se třemi piny a zejména výstup push-pull. Jedná se o kombinaci spínacích prvků proti kladnému i zápornému pólu, čidlo je tak univerzální a pracuje podle přání v režimu PNP nebo NPN, ve většině případů je ještě možné nastavit spínací nebo rozpínací funkci.

Jednoduchá čidla SOOD

Nový sortiment čidel společnosti Festo se dělí na dvě základní skupiny: SOOD a SOOE. Konstrukce SOOD je zaměřena na základní funkce a na co nejnižší cenu. Tato řada obsahuje difuzní čidla, čidla s potlačeným pozadím, jednosměrné optické závory a odrazové světelné závory. Rozměry jsou pouhých 26 x 13,8 x 7,5 mm, dosah činí v závislosti na typu od 1 mm do 10 m.

Optické čidlo SOOD

Komplexní řada: SOOE

Řada SOOE navíc oproti SOOD obsahuje čidla pro průsvitné předměty, čidla pro odměřování vzdálenosti a čidla na kontrast. Rozměry 44,5 x 21,5 x 11 mm jsou nepatrně větší, přesto však stále velmi malé, dosah činí v závislosti na typu 1 mm až 20 m.

Komplexní řada optických čidel SOOE

Komunikace: IO-Link

Čidla mohou komunikovat po rozhraní IO-Link, které výrazně zvyšuje jejich užitnou hodnotu. Každé z nich lze identifikovat jedinečným ID, proto se snadno vyhledává a identifikuje v případě výměny. LED na čidle ulehčí blikáním vyhledání toho správného, parametry lze nastavovat kdykoliv a na dálku, pracovat lze například s různými recepty. Čidla mohou pracovat ve společném prostoru a přitom se nerušit, neboť využijí odlišné frekvence. Nové možnosti skýtá použití interního časovače, filtru a nastavení hystereze, snadno se pracuje s komparátorem úseku s několika spínacími body. Při výměně čidla lze automaticky přehrát (zkopírovat) veškerá dosavadní nastavení do nového kusu.

Spolehlivější provoz: diagnostika

Zcela novou oblastí je aktivní diagnostika. Ta umožňuje zjistit, zda, kdy a jak dlouho čidlo pracovalo mimo rozsah doporučených teplot nebo jaká je funkční rezerva (pro prediktivní údržbu, tedy včasný zásah ještě před selháním). K dispozici jsou také údaje o provozních hodinách a stavu samočinné diagnostiky, dokonce i o kvalitě komunikace po IO-Link samotné. Kdykoliv je možné zhasnout či rozsvítit LED vysílače, například pro potřeby údržby.

Příslušenství nových optických čidel

Čidla pro budoucnost

Jednodušší a rychlejší využití nových čidel podtrhuje široký sortiment příslušenství: upevňovací díly s možností snadného dodatečného seřízení, odrazky a speciální fólie pro čidla s polarizovaným světlem či značné množství hotových vhodných kabelů.

S novými čidly se z mnoha složitých úloh stávají úlohy jednoduché. Dokonalejší diagnostika a přizpůsobivost jsou hlavními znaky, které zaručují hladké využití i v dynamicky pracujících strojích a při častých změnách nastavení. Skvělé vlastnosti a nízké náklady jsou předpokladem nejen pro pohodlné využití, ale také pro integraci této techniky do nastupující generace strojů a zařízení využívající trendů Industry 4.0.
Zmíněná čidla i další novinky budou k vidění na stánku společnosti Festo veletrhu MSV 2018. Návštěvníkům budou k dispozici firemní odborní poradci a techničtí specialisté, kteří rádi zodpoví veškeré dotazy a doporučí nejvhodnější řešení pro konkrétní aplikace.

Festo, umístění na MSV: pavilon V, stánek 115

Ing. Zdeněk Haumer

vaclav_lacina@festo.com

www.festo.cz

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 181003
Datum: 25. 09. 2018
Rubrika: Trendy / MSV 2018
Autor:
Firmy
Související články
Automatizace výroby a kontrola kvality

Stejně jako rostou požadavky na přesnější a efektivnější výrobní procesy, rostou velmi výrazně i požadavky na kvalitu produktu. Kvalita produktu je sledována již od prvopočátku, kdy je za každý vstupní komponent zodpovědný výrobce a dodavatel.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Značení s Mopa lasery

V posledních letech se lasery stávají dominantním způsobem značení produktů. V oblasti značicích technologií kontinuálně dochází k inovacím a lasery tak nahrazují čím dál více konvenční technologie.

Související články
Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

Efektivní identifikace nástrojů a přenos dat

Systémový dodavatel Kelch GmbH uvádí na trh řešení Kelch QR pro kompletní, procesně spolehlivou identifikaci nástrojů, která zároveň přenáší data nástrojů do obráběcího stroje. Kelch QR je koncipováno jako jednoduché ekonomické řešení, které umožňuje podnikům zavést bez velkých dodatečných nákladů standardy Smart Factory a Průmyslu 4.0. Následující text představuje běžné metody, jako jsou tištěné etikety, postprocesor a moderní systémy, například RFID čipy a systémy pro správu nástrojů, a porovnává je s Kelch QR jako s jednoduchou a ekonomickou alternativou.

Měření v rámci celého výrobního řetězce

Na cestě k aplikaci konceptu Průmyslu 4.0 se měřicí a kontrolní technologie čím dál víc používají jako řídící nástroj ve výrobě. V rámci plnění této nové role ale potřebují pružněji a rychleji zachytit kvalitativní údaje na různých místech: v měřicí laboratoři, v těsné blízkosti výrobní linky, stejně tak jako přímo v ní.

Aktuální stav digitalizace v českém průmyslu

Digitalizace je všude. Průmysl 4.0 je všude. Roboty vládnou světu!!... nebo ne?

Vytvořit si náskok v těžkých podmínkách

Společnost F. Zimmermann vyvíjí kompaktní, výkonnou a cenově výhodnou portálovou frézku, pomocí níž mohou uživatelé velmi flexibilně obrábět hliník i vysoce pevnou ocel.

Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

IIoT: vize nebo realita?

Když Kevin Ashton koncem 90. let minulého století vymyslel název Internet of Things – IoT, česky internet věcí –, měl jako uživatele tohoto propojení „chytrých“ zařízení na mysli především lidi či jejich domácnosti a přístroje, které je obklopují.

Výrobu ovládne chytrý software

V souvislosti s Průmyslem 4.0 se často hovoří o inteligentních, navzájem komunikujících strojích. Chytré však nejsou ani tak stroje, jako spíše software, který je řídí.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit