Témata
Reklama

Pětiosá centra pro obrábění dřeva a plastů

Obráběcí centrum Mach FC 3800 CNC české firmy Sahos slouží k obrábění rozměrnějších dílů ze dřeva, překližky nebo plastů. Menší stroje řady Sprint nacházejí uplatnění v nábytkářském průmyslu a v modelárnách

Výrobce CNC strojů, firma Sahos, s. r. o., uvedla na trh počátkem roku obráběcí centrum Mach FC 3800 CNC. Tento stroj vznikl na základě požadavků zákazníků, kteří obrábějí výrobky rozměrnějších velikostí. Obecně je toto obráběcí centrum, které se vyrábí v provedení se třemi nebo pěti řízenými osami, určeno pro prostorové obrábění kontur a ploch. Možnosti použití určuje i druh obráběného materiálu, kterým může být masivní dřevo, překližky, dřevovláknité desky, plasty, polystyren, epoxidové a polyuretanové pryskyřice včetně pryskyřic sycených kovovým plnivem. V praxi to znamená, že jej lze uplatnit například v následujících oborech:
  • v modelárnách pro frézování tvarově složitých modelů;
  • ve výrobě nábytku při formátování, frézování, vrtání;
  • ve stavebním truhlářství při výrobě schodišť, oken, dveří atd.;
  • při ořezávání plastových výlisků nebo laminátů z vakuových lisů.
  • Reklama
    Reklama
    Reklama

    Konstrukce stroje

    Rám stroje je složen z masivních silnostěnných ocelových nosníků, které jsou zárukou tvarové stálosti a vysoké tuhosti. Pohyby saní ve všech osách zajišťují digitální servopohony, které jsou ozubeným řemenem spojeny s kuličkovou maticí. Vysoké přesunové rychlosti, přesnost a životnost celého stroje je dána použitím kalených a broušených lineárních vedení a posuvových šroubů. Obráběný materiál se upíná pomocí upínek na pracovní stůl z tvrzeného kartitu, na kterém je vyfrézován rastr, případně je možno podle potřeby zvolit jiný systém upnutí, např. podtlakem pomocí vakuové pumpy.
    Modulární konstrukce stroje je velikou výhodou při volbě velikosti stroje. Výrobce tak může za příznivou cenu nabídnout velikost stroje šitou přímo na míru zákazníkovi v rozmezí pracovního rozsahu v ose X od 1 do 4,5 m, v ose Y od 1 do 2,2 m a v ose od 0,3 do 1,2 m. Stroj je možné osadit automatickým výměníkem pro 6 nástrojů. Cyklus obrábění pak může probíhat zcela automaticky bez zásahu obsluhy.

    Vřetena pro 3 a 5 řízených os

    Stroj v pětiosém provedení je osazen vodou chlazeným vysokootáčkovým vřetenem s pneumatickou výměnou nástroje. Výkon vřetene je 7,5 kW, otáčky jsou plynule regulovatelné v rozsahu 1000 - 24 000 min -1. Moderní naklápěcí a otočná hlava je zárukou spolehlivosti a produktivnosti pětiosého obrábění. Pracovní rozsah v ose C/A je ?200°/?120°. Obě rotační osy jsou osazeny na precizních převodovkách Spinea bez nežádoucích vůlí a s vysokou axiální a radiální tuhostí.
    Stroj v tříosém provedení je osazen vzduchem chlazeným vysokootáčkovým vřetenem s pneumatickou výměnou nástroje o výkonu 7,5 kW při otáčkách 12 000 min -1. Otáčky jsou plynule regulovatelné v rozsahu 1000 - 18 000 min -1. Celý vřeteník je možné natáčet v rozsahu -90°, 0°, +90°. Osa rotace vřeteníku je rovnoběžná s podélnou osou X. Natáčení vřetena je výhodou zejména z důvodu dosažení lepších řezných podmínek, především při obrábění strmých ploch nebo při obrábění kulovou frézou.
    Specialitou obráběcího centra Mach FC 3800 CNC je možnost záměny klasického vřeteníku na obrábění dřeva za vřeteník na obrábění polystyrenu s odvodem třísek středem vřetena. To má své opodstatnění, neboť polystyren se z rozvojem nových technologií stává stále častějším materiálem pro výrobu tzv. vypalitelných modelů. Při obrábění tohoto materiálu je samozřejmě nutné použít i speciální nástroj pro obrábění polystyrenu.

    Řídicí systém

    Řízení celého stroje zajišťuje moderní plně digitální řídicí systém CNC886. Kromě standardních funkcí, jako je interpolace přímek, kruhových oblouků a řízení všech PLC funkcí stroje, jsou v systému integrované všechny potřebné funkce pro vysokorychlostní obrábění. Jedná se zejména o automatické přizpůsobení rychlosti podle geometrie dráhy a podle dynamických vlastností soustavy. NC programy je možné přenášet pomocí RS232, případně pomocí sítě. Kapacita paměti pro NC programy je min. 10 GB. Maximální velikost aktivovaného programu je minimálně 64 MB (volitelně až 400 MB). Řídicí systém interpretuje standardní ISO kód, pro tvorbu NC programů je tedy možné používat jakýkoliv CAD/CAM software, který umožňuje přizpůsobení postprocesoru. Dotykový barevný 12" LCD displej umožňuje snadnou a přehlednou orientaci v jednotlivých menu řídicího systému. Řídicí systém doplněný o ruční kolečko přinese uživateli vysoký komfort obsluhy hlavně při najíždění nulového bodu a seřizování stroje.
    Modelování výrobku umožňuje CAD/CAM software (firma Sahos používá grafický program SurfCAM). Sofware nabízí mnoho podpůrných funkcí, jako prokládání bodů křivkami, zmenšování či zvětšování detailů obrobku, kopírování opakujících se částí atd. Velkou výhodou je možnost použití exportů dat z jiných CAD programů. Po grafickém vytvoření modelu se přímo v CAD/CAM softwaru vytvoří program pro kompletní obrobení obrobku. Zde lze navolit optimální řezné podmínky, jako otáčky, pracovní rychlost, druh použitého nástroje, způsob a hustotu obrábění, hloubku třísky atd. Pro kontrolu je možno spustit přímo v CAD/CAM softwaru reálnou simulaci obrábění obrobku, kde lze rozpoznat případné chyby a nedostatky v programu nebo v pracovním postupu obrábění a bez ničení obráběného materiálu tyto nedostatky odstranit přímo v programu. Konečnou fází je zaslání programu do stroje a samotné obrábění na obráběcím centru.
    Technické parametry - 3 řízené osy:
    Název jednotka FC 3800 3CNC FC 3800 3CNC-P
    Rozměr pracovního stolu mm 4500 x 2200 4500 x 2200
    Pracovní délka pojezdu v ose X/Y/Z mm 3740/2600/1200 3740/2600/1200
    Počet řízených os ks 3 3
    Servomotor osa X/Y/Z Nm 2 x 5,3/5,3/5,3 2 x 5,3/5,3/5,3
    Max. rychlost v ose X/Y/Z m.min-1 65/65/25 65/65/25
    Frézovací agregát výkon/otáčky kW, min-1 7,5/1000 - 18 000 4/1000 - 10 000
    Počet pozic automatického výměníku nástrojů ks 6 -
    Celkový příkon kW 14 11
    Tlak vzduchu bar 6 6
    Pracovní prostor stroje d x š x v mm 5300 x 3300 x 3600 5300 x 3300 x 3600
    Rozměr rozvaděče d x š x v mm 600 x 400 x 2100 600 x 400 x 2100
    Hmotnost stroje kg 5000 5000
    FC 3800 3CNC-P obráběcí centrum vybavené vřetenem na obrábění polystyrenu
    Technické parametry - 5 řízených os :
    Název jednotka FC 3800 5CNC
    Rozměr pracovního stolu mm 4500 x 2200
    Pracovní délka pojezdu v ose X/Y/Z mm 3740/2600/900
    Pracovní rozsah v ose C/A ? ?200/?120
    Počet řízených os ks 5
    Servomotor osa X/Y/Z/C/A Nm 2 x 5,3/5,3/5,3/3/0,65
    Max. rychlost v ose X/Y/Z m.min-1 65 / 65 / 25
    Frézovací agregát výkon/otáčky kW, min-1 7,5/1000 - 24 000
    Počet pozic automatického výměníku nástrojů ks 6
    Celkový příkon kW 16
    Tlak vzduchu bar 6
    Pracovní prostor stroje d x š x v mm 5300 x 3300 x 4700
    Rozměr rozvaděče d x š x v mm 800 x 400 x 210
    Hmotnost stroje kg 5500

    Obráběcí centra řady SPRINT

    Pro výrobky menších rozměrů vyrábí firma Sahos, s. r. o., pětiosá obráběcí centra řady Sprint v provedení určeném pro výrobu nábytkářských dílců nebo pro výrobu modelů. Nábytkářské frézovací a vrtací centrum Sprint FC 2800 CNC-N je osazeno vysokootáčkovým vřetenem s pneumatickou výměnou nástroje o výkonu 7,5 kW a plynule regulovatelnými otáčkami v rozsahu 1000 - 18 000 min-1. Automatický výměník nástrojů se 6 pozicemi výrazně zvyšuje produktivitu práce rychlou výměnou nástroje mezi jednotlivými operacemi. Nezbytným příslušenstvím pro výrobu nábytkových dílců je vrtací a drážkovací agregát, který se skládá z jedenácti samostatných vertikálních vrtacích jednotek - šesti v ose X a pěti v ose Y (rozteč mezi vrtáky je standardně 32 mm), jedné oboustranné horizontální vrtací jednotky v ose Y, dvou oboustranných horizontálních vrtacích jednotek v ose X, drážkovací pilové jednotky v ose X o průměru 120 mm a otáčkách 5000 min-1.
    Pracovní stůl je zhotoven z vysoce kvalitního tvrzeného kartitu. Stůl je rozdělen na dvě pracovní zóny. Každá pracovní zóna má pět pneumaticky ovládaných dorazů pro ustavení materiálu. Plocha stolu je opatřena upínacím rastrem s jmenovitou roztečí 25 x 25 mm, se zabudovaným rozvodem podtlaku pro obě pracovní zóny samostatně. Výrobek se velmi rychle upíná pomocí vakuových přísavek, které se mohou libovolně rozmístit v rastru po celé ploše upínacího stolu. Vakuové přísavky jsou dodávány v mnoha rozměrových variantách, případně lze použít tzv. upínání do šablon, což jsou speciální vakuové přípravky pro upnutí velmi malých nebo členitých dílců.
    Pro programování nábytkových dílců je dodáván přehledný dialogový parametrický software s přímým propojením na řídicí systém, který umožňuje velmi rychle nadefinovat požadovaný profil frézovaní, rozmístění děr pro vrtání, určit způsob obrábění, zvolit nástroj obrábění atd. Pro složitější obrábění lze dodat již zmiňovaný CAD/CAM software SurfCAM.
    Alternativní provedení představuje modelářské obráběcí centrum Sprint FC 2800-M, které díky zvýšenému zdvihu osy Z na 650 mm umožňuje obrábění modelů. Možnosti obrábění jsou obdobné jako u obráběcího centra Mach.
    Reklama
    Vydání #10
    Kód článku: 31023
    Datum: 08. 10. 2003
    Rubrika: Trendy / Zpracování dřeva
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

    V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

    Inženýrská akademie ČR - Pár slov o mediální realitě

    Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi se společným zájmem – podporovat technický rozvoj, výzkum, vzdělávání a inovace. Najdeme zde špičkové odborníky z různých technicých oborů. V našem seriálu dáváme slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti či názory mohou být pro čtenáře MM Průmyslového spektra zvlášť zajímavé.

    Další ročník veletrhu Wood-Tec ve znamení novinek

    Ve dnech 20.–23. října se na brněnském výstavišti po dvou letech opět uskuteční již 14. ročník mezinárodního veletrhu pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl – Wood-Tec.

    Související články
    Zima se blíží!

    Jestli jste milovníci zimních radovánek, tak si zajisté po loňském zklamání přejete, aby letos napadaly celé závěje sněhu, a vy jste mohli zase vytáhnout ze sklepů lyže a oddávat se potěšení z jízdy a kochat se výhledy do zasněžené krajiny. V hromady sněhu doufají pochopitelně i výrobci lyží, jak nám potvrdil generální ředitel výrobního podniku lyží Sporten Ján Hudák v září na tiskové konferenci v Novém Městě na Moravě. Po představení novinek pro rok 2014–15 nám otevřeli dveře i do výrobních hal podniku a seznámili nás s technologiemi výroby lyží.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    900 000 nástrojových datových záznamů navíc

    Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

    Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

    Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

    Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

    Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

    Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

    Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

    Budoucnost české výroby

    Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

    Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

    Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

    Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

    ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

    Čištění upínacích kuželů nástrojů

    Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

    Pohodlné upínání magnetem

    Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

    Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

    Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit