Témata
Reklama

Planetové převodovky

12. 11. 2003

Nedílnou součástí pohonů strojů s vysokým krouticím momentem a relativně nízkými pracovními otáčkami jsou mimo jiné také planetové převodovky. Společnost Bosch Rexroth nabízí pro řešení hnacích uzlů mobilních i stacionárních strojů širokou škálu planetových převodovek, které se vyznačují kompaktností konstrukce, relativně malými zástavbovými rozměry, nízkou hlučností, nízkou hmotností v poměru k převodovému číslu, snadnou montáží na stroj i demontáží, pohodlnou údržbou a vysokou účinností

Uvedené znaky jsou důležitými hledisky především při návrhu a konstrukci mobilních pracovních strojů, k nimž patří např. kolové nebo pásové bagry, silniční válce, silniční frézy, finišery, jeřáby zemědělské a lesní stroje, vrtné soupravy a jiné.

V oblasti stacionárních strojů nacházejí planetové převodovky Bosch Rexroth uplatnění pro pohon válců drtičů plastů, pryže, pro pohon míchadel, mlýnů, rovnacích tratí apod.
Speciální skupinu převodovek tvoří planetové převodovky pro pohon válců cukrovarských mlýnů a převodovky pro větrné elektrárny.
Reklama
Reklama
Reklama

Převodovky pro mobilní pracovní stroje

Tyto planetové převodovky jsou v drtivé většině konstruovány pro přímou montáž hydromotoru, nebo je hydromotor integrován již v převodovce. Statická lamelová brzda je u nich samozřejmostí. Planetové převodovky jsou rozděleny podle toho, kterou část stroje pohánějí.

Převodovky pohonu pojezdu Hydrotrac GFT jsou určeny pro přímou montáž do rámu vozidla a do ráfku kola, resp. v případě pásového podvozku lze namontovat řetězové kolo. Hydromotory typu A2FE, A6VE nebo A10VT jsou u těchto hnacích uzlů zdrojem krouticího momentu. Převodovky jsou v závislosti na převodovém poměru konstruovány jako dvou- nebo třístupňové.

Pro některé aplikace bylo později vyvinuto provedení Hydrotrac GFT 45 T2/3 a GFT 25 T2/3 s možností zařazení jednoho stupně pod zatížením a tím zvýšit převodový poměr. Převodovky Hydrotrac GFT jsou k dispozici pro momentové hladiny od 4 kNm do 330 kNm a převodové poměry od 13 : 1 do 302 : 1.

Převodovky pro pohon otočí Mobilex GFB jsou určeny pro montáž do otočného svršku daného stroje. Také tento typ pohonu je vybaven statickou lamelovou brzdou, která je integrována v tělese převodovky. Zdrojem krouticího momentu je zde stejně jako u předchozího typu hydromotor, a sice A2FE, A2FM nebo A10FD. Uvedené motory mohou být opatřeny doplňovacími ventily a omezovacími ventily. Mobilex GFB je na výstupu opatřen pastorkem vyráběným na základě požadavků zákazníka. Momentové hladiny jsou v rozmezí od 4300 Nm do 93 300 Nm, převodové poměry od 26 : 1 do 1095 : 1.

Převodovky pro pohon bubnů navijáků Mobilex GFT-W nacházejí uplatnění především u jeřábů a lanových bagrů. Provedení pohonu je opět hydromotorem, buď A2FM nebo A6VM, které mohou být vybaveny brzdicím ventilem, vyžaduje-li to daná aplikace. Statická lamelová brzda zajišťuje břemeno proti volnému pádu. Převodovku je možno dodávat s bubnem navijáku buď letmo uloženým, nebo s protiložiskem bubnu navijáku.
Krouticí momenty Mobilex GFT-W jsou v rozmezí od 13 kNm do 330 kNm a převodové poměry od 32 : 1 do 302 : 1.

Planetové převodovky pro stacionární aplikace

Charakter provozu odlišuje tyto převodovky od převodovek pro mobilní aplikace především dobou trvání a zatížením. Případy, kdy zatížení během provozu kolísá, mohou být, stejně tak jako u předchozího typu zatěžování řešeny použitím vhodné planetové převodovky. Společnost Bosch Rexroth má dnes k dispozici pohony, které jsou vhodné pro trvalá zatížení a pro provoz v těžkých podmínkách, jako např. v cementárnách, ocelárnách, povrchových dolech, tepelných elektrárnách, chemických provozech apod. Kompaktnost provedení těchto pohonů umožňuje projektantům a konstruktérům zařízení zabudovat je bez velkého nároku na zástavbový prostor. Nabídka provedení s pohonem elektromotorem nebo hydromotorem jen rozšiřuje možnost použití těchto planetových převodovek.

Hydropohony Hydrodrive GMH

Momentové hladiny od 5400 Nm do 360 000 Nm, převodové poměry od 17 : 1 do 150 : 1.
Hydromotory: A2FM, A2FE, MRE.
Zástavbové provedení skříně, výstupních a hnacích hřídelí:
  • skříně - patková, přírubová, momentová páka;
  • hřídel výstupní - válcová s perem, s vnějším drážkováním, s vnitřním drážkováním, dutá hřídel se svěrnou spojkou.
  • Hydropohony Redulus GP

    Momentové hladiny od 106 kNm do 2000 kNm, převodové poměry od 300 : 1 do 2000 : 1.
    Hydromotory: A2FM, A2FE, MRE.
    Zástavbové provedení skříně, výstupních a hnacích hřídelí:
  • skříně - patková, přírubová, momentová páka;
  • hřídel výstupní - válcová s perem, s vnějším drážkováním, s vnitřním drážkováním, dutá hřídel se svěrnou spojkou.
  • Elektropohony Redulus GME

    Momentové hladiny od 5400 Nm do 360 000 Nm, převodové poměry od 17 : 1 do 150 : 1.
    Zástavbové provedení skříně, výstupních a hnacích hřídelí:
  • skříně - patková, přírubová, momentová páka;
  • hřídel výstupní - válcová s perem, s vnějším drážkováním, s vnitřním drážkováním, dutá hřídel se svěrnou spojkou;
  • hřídel hnací - válcová s perem, příruba pro přímou montáž elektromotoru.
  • Reklama
    Související články
    Přesné a účinné hydraulické lineární osy

    Lineární osy pro výkonové, pohybové a polohovací systémy by měly být přesné, rychlé, účinné a spolehlivé, a to ideálně po celou dobu životnosti zařízení. Na čem však nejvíc záleží, je jejich funkčnost, popřípadě možnost jednoduché údržby. Modulární řešení CytroForce od společnosti Bosch Rexroth typu "plug & produce" dokazuje, že servohydraulické osy mohou být snadno konfigurovatelné, s minimálními servisními náklady, a hlavně funkční ihned po implementaci do zařízení. Jaké nové možnosti v průmyslových aplikacích se díky tomu otevírají?

    Nová úroveň vývoje lineární techniky

    Požadavky konstrukčních inženýrů a výrobců strojů se často a rychle mění. Na základě stále rychlejších vývojových cyklů konstruktéři hledají řešení, která se pružně přizpůsobí novým výrobním procesům. Lineární technika Rexroth nové požadavky přesně splňuje, a to díky inteligentním mechatronickým řešením a díky použití inteligentních produktů.

    Místo převodovky řemenové pohony

    Synchronní řemeny se v mnoha průmyslových odvětvích prosazují jako nejlepší volba.

    Související články
    Lineární vedení NSK s vylepšeným těsněním

    Společnost NSK představila na veletrhu EMO 2019 optimalizovanou řadu válečkového vedení RA s vylepšeným těsněním. Lineární vedení RA jsou vybavena novými těsněními V1 a vylepšeným krytem, které pomáhají prodloužit životnost a spolehlivost obráběcích strojů.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Řemenové převody přinášejí dynamiku do intralogistiky

    Na hannoverském veletrhu se mohli návštěvníci seznámit s inovativními řešeními pro skladovou logistiku, jež vyvinula společnost Continental. Jedná se například o ozubené řemeny Conti Synchrodrive, které nacházejí uplatnění u sloupových zakladačů vysokoregálových skladů, ploché pásy Conti Polyflat pro zdvihací a závěsné systémy či drážkové řemeny Conti Multirib, které se používají v pohonu válečkových tratí.

    Ready made lineární osy s ozubeným řemenem

    Pomocí lineární osy je realizován pohyb v přímém směru a jedná se tak o výborný výchozí konstrukční prvek pro stavbu strojů, automatizačních linek a polohovacích zařízení s potřebou přesného lineárního pohybu ve více osách (typicky například CNC stroje). V posledních letech došlo navíc k výraznému snížení cen a lineární osy se tak stávají dostupné i pro dosud zapovězené oblasti. V neposlední řadě je podstatnou výhodou u tzv. ready made produktů dodávka již smontovaného dílu připraveného k okamžitému použití v zákaznické aplikaci.

    Kompaktní pohony s dutou hřídelí

    Kompaktní, robustní, cenově výhodné… Jsou-li stanoveny požadavky na stroje, musí zareagovat i poskytovatelé řídicí a pohonné techniky. Jejich inovace jsou důležité pro vývoj konstrukcí strojů.

    Nová koncepce dvoupotrubních centrálních mazacích systémů

    Oproti jiným typům ztrátových centrálních mazacích systémů, dále jen CMS, mají dvoupotrubní mazací systémy zásadní přednost v tom, že dávkovače jsou plněny novým mazivem přetlakově. To je předpoklad pro spolehlivé mazání strojů a strojních zařízení.

    Inteligentní motor střižený na míru

    Mechatronická pohonná jednotka g350 představuje nový kompaktní mechatronický pohonný balíček, který firma Lenze uvádí na trh ve třech výkonnostních provedeních. Zařízení je koncipováno speciálně pro horizontální přepravní techniku.

    Univerzální kyvný pohon

    Modulární, odolný, univerzální – to jsou hlavní vlastnosti nového čtvrtotáčkového pohonu DFPD společnosti Festo. Tento pohon s ozubeným hřebenem a pastorkem je určen pro splnění nejrůznějších požadavků ve zpracovatelském průmyslu.

    Bezúdržbové klínové řemeny

    U klínových řemenů uživatelé oceňují tichý chod, jednoduchou instalaci a funkci bezpečnostní spojky při přetížení, kterou klínové řemeny plní díky možnosti krátkodobého prokluzu. Nicméně klínové řemeny vyžadují ne vždy levnou a snadnou údržbu. Obzvláště v nepřetržitých provozech či těžko dostupných pohonech se obecné doporučení kontrolovat a dopínat klínové řemeny každých 2 000 provozních hodin obtížně splňuje. Výsledkem bývají ztráty účinnosti, energie a krátká životnost pohonu. Klínové řemeny, jak je známo, bez dopnutí prokluzují. Co ale bývá zanedbáváno, je vliv zvýšených vibrací při nízkém napnutí klínových řemenů. Tyto vibrace mají velmi negativní vliv na životnost ložisek a jiných součástí zařízení. Zde se zaměříme na správnou údržbu a na novinku na trhu – bezúdržbové klínové řemeny.

    Výpočet zbývající doby běhu valivých ložisek

    Na veletrhu Hannover Messe 2016 představila společnost Schaeffler novou digitální službu – výpočet nominální zbývající doby běhu valivých ložisek v provozu na základě reálného souboru zatížení.

    Certifikace testovacího postupu pro výpočty životnosti valivých ložisek

    Certifikátor Germanischer Lloyd (GL) udělil společnosti Schaeffler osvědčení „Assessment of the method to investigate rolling bearing rating life“ (Posouzení metody zjišťování jmenovité životnosti valivých ložisek). Poprvé tak byl certifikován samotný postup, a ne každý jednotlivý faktor ovlivňující životnost, jak bylo dosud vyžadováno.

    Ložiska pro lineární pohyb

    Během posledních let se neustále zvyšují nároky na moderní lineární technologii, zejména pokud jde o únosnost, tuhost a životnost. Souběžně však rostou rovněž požadavky uživatelů na jednoduchost montáže a snižování nákladů na údržbu. Aby firma SKF dokázala uspokojit všechny tyto požadavky zákazníků, přichází na trh s novou řadou D lineárních kuličkových ložisek LBC.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit