Témata
Reklama

Plastická maziva a jejich čistota

Během 60. a 70. let začala být zaměřována pozornost na čistotu mazacích kapalin. Objektivní výsledky výzkumu přivedly odborníky k závěru, že velikost částic charakterizujících čistotu oleje je nutné posuzovat na úrovní mikronů, což si vyžádalo k pojmu "čistota" zcela nový přístup. Byly zavedeny nové filtrační a kontrolní metody pro skladování mazacích kapalin a manipulaci s nimi. Rovněž výrobci ložisek významně zpřísnili nároky a předpisy pro čistotu mazacích kapalin

Na úvod je nutné podotknout, že například ložiska nejsou mazána pouze oleji, ale mnohem častěji plastickými mazivy. Oleje a plastická maziva jsou posuzována velmi rozdílně. Jelikož se oba druhy maziv aplikují na stejná ložiska, i jejich čistota by měla být stejná. Dnes je většina oběhových mazacích systémů vybavena velmi dobrým filtračním zařízením. Stupeň čistoty oleje by měl být 17/15/12 (podle ISO 4406) nebo lepší, což je hodnota specifikovaná pro valivá ložiska. Stupeň čistoty by měl být periodicky kontrolován odběrem vzorků a jejich analýzou. V určitých případech se používá on-line zapojením čítače částic.
Z určitých důvodů nejsou přísné požadavky na čistotu olejů aplikovány na plastická maziva. Zásadním problémem je to, že plastická maziva nelze filtrovat jako olej. Pro plastická maziva nelze s ohledem na používaná zahušťovadla použít jemnou filtraci a rovněž běžné "pevné" částice v plastických mazivech, jako je grafit, molybdensulfid atd., tuto metodu znemožňují. Všechny tyto složky by se při použití běžného čítače nečistot jevily jako nečistoty. Rovněž není možné zjistit míru znečištění, neboť pro tento typ analýzy neexistují žádné běžné metody. Musíme tedy spoléhat na výrobce maziv, že jejich výrobky jsou kvalitní a splňují všechny nároky dané aplikace.
Předpokládejme tedy, že konkrétní plastické mazivo před prvním narušením originálního obalu neobsahuje žádné "cizorodé" látky. Pak je tedy zřejmé, že zásadní vliv na čistotu plastického maziva v každodenní praxi má uživatel, který musí přijmout taková opatření, aby nedošlo ke kontaminaci plastického maziva. Tato opatření jsou založena na přísných pravidlech a metodách při manipulaci. Malá chyba nebo drobné zanedbání obecně známých zásad může zničit celý sud plastického maziva nemalé finanční hodnoty.
Reklama
Reklama
Reklama

Manipulace s plastickými mazivy

Používání původního obalu (plechovka, barel nebo sud) jako nádrže v mazacím systému je dobrým začátkem v minimalizování rizika znečištění. Dnes již mnoho výrobců plastických maziv dodává svá maziva v sudech s plastovým pláštěm, což znamená, že plastická maziva nejsou v přímém kontaktu se stěnou. Toto opatření zvyšuje záruku čistoty výrobku.
Jak se manipuluje s plastickými mazivy dnes? Je celá řada možností. Stále lze najít sudy s plastickým mazivem, pro něž jsou použita pneumatická čerpadla bez membrány. Když dostatečně poklesne hladina plastického maziva, utvoří se prázdný prostor připomínající kráter. Čerpadlo v té chvíli začne nasávat vzduch. Někdy se proto sací trubka čerpadla nakloní, aby čerpadlo mohlo brát mazivo po obvodu tohoto prostoru. Hladina maziva je stále ve styku se znečištěným okolním vzduchem, ten je do sudu nasáván z jeho okolí a způsobuje větší či menší znečištění plastického maziva.
Následně byla zavedena pneumatická čerpadla pro plastická maziva s běžnou membránou, která je nasazena na sací potrubí. Při běžném provozu klesá membrána s hladinou maziva ke dnu sudu a odděluje mazivo od atmosféry. Jakmile je hladina plastického maziva ve spodní části sudu, čerpadlo začne nasávat vzduch, který bezpodmínečně přivede nečistoty k mazivu. Jakmile čerpadlo začne nasávat vzduch, přestane čerpat mazivo a je nutno sud s mazivem vyměnit za nový. Asi 15 - 20 kg z celého sudu (180 kg) se tak nespotřebuje a toto mazivo je po vystavení atmosféře znehodnoceno.

Systém pro dokonalé vyprázdnění sudu

Systém pro dokonalé vyprázdnění sudu - Totally Empty Concept - od firmy Assalub je moderním způsobem manipulace s plastickými mazivy. Odmítá konvenční konstrukce popsané výše, neboť čerpadlo je zde připojeno k plovoucí membráně. Konstrukce s pevným spojením čerpadla a membrány je navržena jako zcela uzavřený systém pro manipulaci s plastickým mazivem a dosahuje úplného vyprázdnění sudu. V sudu zůstává pouze zbytek maziva v dutině membrány (cca 1,5 - 1,9 kg). Čerpadlo je navíc konstruováno pro možnost připojení zpětného potrubí, které ústí pod membránou. Čerpadlo má připojení pro zpětné potrubí. Pokud je čerpadlo používáno v systému se zpětnou větví (např. ve dvoupotrubním mazacím systému), je "vrácené" mazivo tlačeno zpět do dutiny pod membránou. Pokud není zpětné potrubí využíváno, je přípoj uzavřen zátkou.

Zcela uzavřený systém

Na hladinu plného sudu či jiného obalu se umístí odpovídající membrána a do jejího středu se přes víko připojí čerpadlo, které je ve svislé poloze vysoko nad sudem. Čerpadlo klesá současně s klesající hladinou maziva. První nápadnou výhodou této konstrukce čerpadla a membrány je to, že hladina maziva v sudu může být sledována podle výšky čerpadla. Tento zcela uzavřený systém, kdy membrána je stále položena na hladině, chrání plastické mazivo před znečištěním a zaručuje tak jeho čistotu.
Tento nový Totally Empty Concept se stal během posledních deseti let převládajícím provedením v ocelárnách, papírnách, montážních halách a dalším těžkém průmyslu ve Skandinávii. Je široce používán jako centrála pro stacionární centrální mazací systémy, zvláště dvoupotrubní, ale také pro plnění ručních mazacích lisů nebo jako centrála pro větší autoopravny používající ruční mazání.
Prvním, kdo zavedl Totally Empty Concept, byla firma StoraEnso, Kvarnsveden. Papírna Kvarnsveden používá nyní tento systém jako svůj standard. Díky tomu ušetří okolo 15 - 17 kg plastického maziva s každou výměnou sudu v porovnání s dřívějšími běžnými čerpadly. Dříve rovněž používali velká (a velmi těžká) vzduchová čerpadla s pevně integrovanou membránou a pneumatickým přítlakem ve vodicích sloupech. Tato čerpadla vyprázdnila sudy stejně dobře jako čerpadla od firmy Assalub, ale stála třikrát víc. Kromě toho byla nutná pneumatická zdviž, neboť čerpadla byla tak těžká, že s nimi nebylo možné manipulovat ručně.

Úspory a výhody

V jednom dvoupotrubním systému se sud o hmotnosti obsahu plastického maziva 180 kg mění obvykle šestkrát za rok. Při použití běžných čerpadel musela papírna počítat se ztrátami na každém sudu. Po instalaci čerpadel Assalub došlo k odstranění ztrát a ušetří se tedy 165 kg plastického maziva ročně. To odpovídá asi 15 000 SEK (52 000 Kč) na úsporách na mazivu samotném; k tomu je nutno přičíst úsporu za likvidaci nevyužitého maziva 7500 SEK (26 000 Kč) za práci atd. Přitom samotná finanční úspora za likvidaci nevyužitého maziva u dvoupotrubního systému by za jeden rok zaplatila čerpadlo Assalub.
Tyto výrazné úspory na mazivu jsou ovšem pouze druhotným přínosem. Hlavním je zajištění čistoty plastického maziva, která představuje mnohem větší přínos, než jaký znamenají samotné úspory plastického maziva.

Významné zjednodušení manipulace s plastickými mazivy

SSAB Lulea je jedna z největších švédských oceláren. Jako ostatní ocelárny této skupiny i ocelárna v Lulee používá čerpadla Totally Empty Concept ve svých dvoupotrubních centrálních systémech s plastickým mazivem. Po zvážení množství maziva, které zbylo v plastových vložkách vyndaných z prázdných sudů po vyčerpání čerpadly Assalub, se dospělo k závěru, že v průměru zůstane ve vložce pouze 1,7 kg maziva.
-ds-
Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 40132
Datum: 04. 02. 2004
Rubrika: Výroba / Průmyslové kapaliny
Autor:
Firmy
Související články
Mycí stůl pro biologické čištění součástí

Pro ekologické čištění strojních dílů jsou nabízeny mycí stoly, které čistí na biologické bázi. V jakých případech jsou tyto stoly na mytí součástek vhodné? Co dokážou? A co nedokážou?

Elektroizolační oleje

Elektroizolační oleje nebo též transformátorové oleje se používají do výkonných transformátorů, kde plní chladicí a izolační funkci. Můžeme se tedy setkat s transformátory, které jsou chlazeny vzduchem (malé transformátory), s velkými transformátory chlazenými olejem nebo s transformátory bez olejové náplně (vinutí je zalito v izolační pryskyřici).

Kompaktní trubkový výměník tepla s lamelami

Trubkový výměník s lamelami na straně oleje je optimální pro chlazení oleje v mazacích nebo hydraulických agregátech. Je velmi kompaktní, vysoce účinný, spolehlivý a s výborným poměrem výkonu a ceny.

Související články
Modulární dávkovací ventil

Společnost Nordson EFD představuje nový výměnný a modulární koncept bezkontaktního a bezjehlového dávkování montážních kapalin - ventil PICO xMOD.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Potřebujete namazat ložisko, převodovku či jiný strojní díl?

Maziva snižují tření a opotřebení strojních součástí, zvyšují spolehlivost strojů a snižují náklady na údržbu, chrání zařízení vystavená velmi vysokým či naopak nízkým teplotám a zařízení předurčená odolávat vysokým tlakům, vibracím či agresivnímu prostředí. Společnost Klüber Lubrication se již léta zabývá vývojem a nabídkou vhodných maziv pro každé průmyslové odvětví a každý strojní díl. Stručně vám zde představíme pár vývojových novinek a zmíníme některé léty osvědčené produkty – maziva přispívající k zajištění bezproblémového provozu a to často tak, aniž by kdokoli věděl, že tam jsou používána.

Výzvy při lisování hliníku

Vzhledem k neustále se zvyšujícím požadavkům na snižování spotřeby paliv automobilovém průmyslu, musí výrobci hledat cesty ke snižování hmotnosti automobilů všech produktových řad. Vedle používání ocelí AHSS a UHSS jsou hliníkové slitiny velmi atraktivní a životaschopnou možností pro výrobce. Novější typy oceli mohou být zpracovány podobným způsobem původně používaným po generace. Hliníkové materiály mají mnoho výhod i nevýhod oproti oceli, které musí být pečlivě zváženy.

Nanoaditivace lubrikantů

Využití nanomaziv v moderních technologiích zaznamenává výrazný pokrok. Nanomazivo je nový prostředek skládající se z částic o velikosti nanometrů rozptýlených v základním mazivu. Použití nanoaditiv ve formě nanočástic má vysokou účinnost z důvodu jejich vysoké chemické a biologické aktivity. Aditivace maziv nanočásticemi je jednou z možných cest k řešení problémů s likvidací bakterií a tím zlepšení biologické, chemické a technologické stability procesních kapalin. V článku je sledován vliv aditivace lubrikantů nanočásticemi oxidu křemičitého (SiO2) na součinitel tření a opotřebení.

Vlastnosti moderních plastických maziv

Průmyslová odvětví neustále vyhledávají plastická maziva, jež nabízejí nejkvalitnější technické parametry mazání – lepší mechanickou stabilitu, zvýšenou odolnost vůči smyku a vodě, účinnější ochranu proti korozi a stálý výkon jak při vysokých, tak nízkých teplotách.

Maziva pro potravinářský průmysl

Společnost Fuchs vyrábí oleje a maziva už více než 85 let – pro téměř všechny aplikace a odvětví. S více než sto tisíci zákazníky a padesáti společnostmi po celém světě je Fuchs předním světovým nezávislým výrobcem olejů a maziv.

MKU_Maziva pro obrábění ozubených kol

Ještě před několika lety se musela k dosažení optimálního obrobení ozubených kol použít velká paleta různých obráběcích kapalin, situaci navíc komplikovaly různorodé povrchy a tepelné zatížení. Dnes je situace přehlednější. Vhodným výběrem pokročilých obráběcích kapalin lze výrobu ozubených kol významně zefektivnit.

Čistící síla pro hydraulické systémy

Majitelé podniků a provozovatelé strojů neustále hledají nové způsoby, jak zefektivnit produktivitu výroby a zvýšit svou konkurenceschopnost. Údržba hydraulických zařízení se však stále více potýká se znečištěním hydraulického systému kaly a usazeninami. Tyto usazeniny snižují efektivitu práce strojů, způsobují zbytečné prostoje a snižují celkovou produktivitu práce a navyšují celkové náklady.

Vynález bezolejového technologického maziva

Před 35 lety v klidné ulici v Evanstonu (USA) vyvinul Art Dampts vůbec první vysoce výkonné bezolejové mazivo pro lisování kovů. Pan Dampts strávil většinu své kariéry ve výzkumném centru IRMCO, které nyní nese jeho jméno.

Plastické mazivo pro vysoce zatížená ložiska

Plastická maziva typu Total Ceran využívají moderní typ zpevňovadla na bázi modifikovaného kalciumsulfonátového komplexu.

Filtrace kapalin odstředivou silou

Firma technology-support, s. r. o., výhradní zástupce renomovaného výrobce vysokotlakých chladicích systémů ChipBlaster, nyní nabízí pod obchodním názvem CentraBlast filtrační čerpadla na bázi odstředivky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit