Témata
Reklama

PLM systém - světový trend v řízení firemních informací

08. 10. 2003

V dnešní době se klade stále větší důraz na spolehlivé a co nejefektivnější využívání dostupných informací. Je spočítáno, že v týdenním vydání běžných novin dostáváme tolik informací, kolik v osmnáctém století dostávali naši předkové během celého kalendářního roku. Počet dostupných informací roste a tento trend se v neposlední řadě projevuje i v růstu množství informací firemních, čímž stoupá tlak na jejich efektivní a přesné využívaní.

Změny na řízení informací podnikem jsou vyvolány především ze strany trhu - zesiluje se tlak ze strany odběratelů a nové produkty musí být vyvinuty rychleji. To následně klade důraz na použití co nejefektivnějších procesů v závislosti na množství času, který má firma k dispozici.
Reklama
Reklama
Reklama

Proces poptávky

V úvodu každého obchodního případu vzniká prvotní kontakt mezi zákazníkem a dodavatelem. Zde dochází k prvnímu předávání informací, vzniká poptávkové řízení, které generuje řadu dokumentů souvisejících s technickým a obchodním zhodnocením poptávky. Už zde hraje svoji roli rychlost a také přesnost se zpracováním poptávky. Do celého procesu se postupně zapojuje obchodní oddělení ve spolupráci s technickým úsekem, připravuje se hodnocení poptávky z hlediska možné realizace, vytvoření nabídkové ceny a technických podkladů pro schválení zákazníkem. Už zde je možné naplno využít PLM systém, například SmarTeam, díky jehož funkcím může uživatel rychle a kvalitně předávat sdílené informace jak přes jednotlivé úseky, tak samozřejmě i směrem k zákazníkovi. Už v této fázi je možné definovat proces řízení poptávky, který zprůhlední a zrychlí celé úvodní procesní řízení.

Realizace

V případě přijetí zakázky následuje proces realizace v dalších částech firmy. Stejně jako v úvodním procesu řízení poptávky, i zde je nutné mít celý proces pod kontrolou a pomocí vhodných nástrojů řídit potřeby odběratelsko-dodavatelského řetězce. V průběhu realizace je možné publikovat informace důležité pro zákazníka přes webový portál (v případě systému SmarTeam přes Community Workspace), a tím zákazníka aktivně zapojit do probíhajícího procesu. Toto zapojení je velmi důležité vzhledem k řízení případných změn a úprav v průběhu procesu. Všechny případné změny jsou evidovány z hlediska historie dokumentu. V závěru procesního řízení je samozřejmý proces odsouhlasení příslušnými odpovědnými pracovníky firmy i odběratele. Po ukončení procesu realizace v technické přípravě výroby je dále možné v rámci systému SmarTeam definovat a sledovat průběh procesů, které se dotýkají následných prací s dokumentací, spolupráce s výrobou, rozhraní s informačním systémem firmy, sledování a průběhu změnového řízení u technicko-výrobní dokumentace atd.

Řízení s využitím PLM systému

Řízení a sledování procesů v odběratelsko-dodavatelském řetězci má společné přínosy pro firmu. Především zde dochází k významné úspoře času a roste produktivita práce. Dalším neméně důležitým přínosem je bezchybný a okamžitý přístup k informacím, které v systému jsou. Vyhledávání a lokalizace dat je snazší a uživatel se může soustředit na podstatu své práce. Dalším důležitým přínosem je změna kulturních návyků ve firmě. PLM systém má také vliv na flexibilitu a produktivitu pracovníků, protože kvalita dostupných informací se zvyšuje a zlepšuje se i kvalita rozhodování managementu. Vzhledem k dostupnosti se zvyšuje podíl znovupoužití informací. Změny a množství oprav, které musí být provedeny, se snižují. Následuje snížení výrobních nákladů a počtu požadovaných změn produktu.

Tradiční systém řízení

Klasické řízení firemních procesů bez zavedeného PLM řešení přináší spousty problémů, které je možné řešit pouze s velkými obtížemi. Ve firmě se bojuje s nedostatkem správných informací, se složitostí procesů a s překrýváním pravomocí. Zaveden je klasický pracovní proces a systém předávání informací přes jednotlivá oddělení. Mezi odděleními se velmi často vyskytují psychologické bariéry. Oddělení pracují odděleně na svých úkolech a jakmile splní svou část úkolu, předají svoji práci dalšímu oddělení. O zapojení odběratelů do procesního systému není možné uvažovat. Při tomto klasickém typu řízení vázne komunikace i předávání kompletních informací. Trvá velmi dlouho, než všechny procesy proběhnou a výsledkem je nekonkurenceschopný čas pro vývoj produktu, nízká flexibilita a malá rychlost reagování na změny. Přístup k informacím je neúplný tam, kde by bylo možné ještě zachytit a řešit změnu produktu levně a efektivně. V situaci, kdy je produkt již ve výrobě, jsou prováděné změny zpravidla velmi časově a finančně nákladné.
S pomocí PLM systému je možné řešit a provést změny, které zprůhlední nejen procesní řízení, ale i způsob řízení organizace jako organického celku. Jak se používání systému PLM odrazí v ekonomice firmy, je možné vysledovat u všech organizací, které již PLM systém zavedly. Poskytovatelem PLM systému SmarTeam je společnost Technodat, CAE-systémy.
Reklama
Vydání #10
Kód článku: 31045
Datum: 08. 10. 2003
Rubrika: Informační technologie / Řízení výroby
Autor:
Firmy
Související články
Adaptivní plánování umožnilo významně zvýšit výrobu

Společnost AVL Moravia, která patří do rakouského koncernu AVL, je výrobcem testovacích zařízení do automobilového průmyslu a komponent pro mateřskou firmu. Implementace systému pokročilého plánování PSIpenta Adaptive přinesla firmě 70% zvýšení obratu při současném nárůstu počtu zaměstnanců jen o 20 % a snížení stavu zásob materiálu o 40 %.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Související články
Přesolená polévka a podnikové plánování

Už pár let jsme všichni s velkou chutí ujídali z polévky, která se vařila v kotli globální ekonomiky a jejími nejkvalitnějšími ingrediencemi byly nízká nezaměstnanost a hospodářský růst. A každý přitom čekal, kdy do tohoto stále více se přehřívajícího kotle neviditelný šéfkuchař trh přisype něco, po čem nám ta delikatesa začne pomalu opět hořknout na jazyku. Delší dobu se mluvilo o nejistém směřování čínského hospodářského zázraku, který dosud významnou měrou ovlivňoval jakžtakž pozitivní statistiky WTO a vedle toho analytici průběžně strašili odhady, která bublina praskne jako první.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Udržitelnost v oblasti procesní výroby

Každý chce mít udržitelné produkty a prodejci stále více tlačí na výrobce, aby dodávali zboží vyhovující novým preferencím zákazníků, kteří žádají ekologičtější a čistší varianty.

Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Pomocník pro řízení strategické změny

Dobře zvládnuté řízení strategické změny je základem pro přežití firmy v podmínkách dnešního neustále se měnícího trhu. Plánování je dnes extrémně důležité, ale stejně tak je důležité umět plány i upravovat a měnit. V tom vám mohou velice efektivně pomoci moderní podnikové informační systémy, jako jsou Helios Orange a Helios Green.

Práce s daty umožňuje předvídat budoucnost

Každý byznys potřebuje plánovat. Potravinářský průmysl potřebuje plánovat inteligentně. V tomto odvětví panuje tvrdý konkurenční boj a produkt, který poměrně rychle podléhá zkáze, je jenom dalším důvodem, proč celý systém musí fungovat bezvadně, rychle a efektivně.

Jaké otázky si pokládat při volbě ERP systému?

Největší výzvou současnosti je změna. Trh je neustále v pohybu a výrobní podniky stejně jako high-tech společnosti se už neobejdou bez kvalitního podnikového softwaru. ERP systémy se tak stávají nezbytnou platformou, která podporuje efektivní fungování společnosti od výroby, obchodu až po servis.

Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Budoucnost zkušebnictví

Společnost AV Engineering, a. s., je v ČR známa především ve spojení s produkty PTC - PTC Creo, Windchill nebo Vuforia a Thingworx. Její dceřiná společnost AV R&D, s. r. o., se zabývá zakázkovým vývojem výrobků, technickými výpočty, simulacemi a v neposlední řadě také zkouškami a testováním výrobků.

Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

Vznik chytrého průmyslu

Digitalizace a mobilita mají v průmyslu stále větší význam. Počet zařízení připojených k internetu neustále vzrůstá a konektivita roste nejrychlejším tempem právě ve výrobě. V průběhu několika uplynulých let zaujala společnost SKF přední místo v tomto odvětví a téma Průmyslu 4.0 posouvá do oblasti „smartifikace průmyslu“.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit