Témata
Reklama

Plováčkové průtokoměry na olej

Výrobou přístrojů pro polní instrumentaci se dlouhodobě a úspěšně zabývá celosvětově působící společnost Kobold Messring. Do jejího hlavního programu patří průtokoměry, teploměry, hladinoměry a tlakoměry.

Dnes vás seznámíme s plováčkovými průtokoměry na oleje, které jsou výjimečné svou kompenzací viskozity, což s sebou přináší vyšší přesnost i při změnách viskozity měřeného oleje, například v důsledku změny jeho teploty. K nim se řadí průtokoměry typu VKP, VKG a VKM.

Reklama
Reklama
Reklama

Průtokoměr VKP

Plastové průtokoměry VKP pracují na plovákovém principu s válcovou měřicí trubicí a pružinou zatíženým plovákem se clonou. Tato clona má ostré hrany, které snižují vliv viskozity na přesnost měření.

VKP

Ačkoliv tento přístroj vypadá velmi jednoduše, jedná se o odolné měřicí zařízení. Je dimenzován do tlaku 16 bar a teploty 120 °C. Pokud je průtokoměr VKP vybaven limitním kontaktem, pak maximální teplota je 80 °C. Výhodou tohoto průtokoměru je montážní poloha, která může být jak vodorovná, tak i svislá. Je určen pro průtok oleje do 75 l/min.

Průtokoměr VKG

Tento průtokoměr má plovák zatížený pružinou, který je veden ve válcové trubici a je unikátní díky vestavěnému otvoru.

VKG

Díky těmto a dalším konstrukčním opatřením se podařilo vyvinout zařízení pro měření a kontrolu průtoku s úplnou kompenzací viskozity pro široký rozsah viskozity a hustoty, a to i tehdy, když je průtok velmi malý. Plováky těchto přístrojů jsou osazeny permanentními magnety, které ovládají bistabilní jazýčkové kontakty umístěné na pouzdru přístroje. Tím je médium hermeticky oddělené od limitního kontaktu. Unikátní tvar plováků popisovaných průtokoměrů je chráněn patentem.

Průtokoměr VKM

Pracuje na stejném principu jako typ VKG, od kterého se liší celokovovým provedením a vyhodnocovací elektronikou. Kovové pouzdro umožňuje jeho použití pro vysoké tlaky až 350 bar.

VKM

Naměřenou hodnotu lze u tohoto typu sledovat několika způsoby. Tím nejjednodušším je osazení přístroje limitním kontaktem. Další variantou je boční mechanický ukazatel nebo kombinace kontaktu a bočního ukazatele. Vyhodnocovací elektronika získává z průtokoměru analogový signál 4–20 mA. K dispozici je i varianta, která má kromě analogového výstupu displej zobrazující aktuální průtok a limitní kontakty.

Kompenzace viskozity

U obou průtokoměrů činí při změně kinematické viskozity z 1 mm2/s na 540 mm2/s odchylka měření i při minimálních průtocích např. 0,1 l/min jen dodatečných 5 % z rozsahu. Srovnatelné přístroje bez kompenzace vykazují při uvedené změně viskozity, speciálně při srovnatelně malých průtocích, chybu měření až 2 500 %. Další přístroje, které se prezentují jako s kompenzací viskozity, rovněž s pružinovým plovákem, vykazují při výše uvedené změně viskozity a měřicím rozsahu chybu více než 500 %. Díky perfektní kompenzaci viskozity a dobré kompenzaci hustoty jsou tyto průtokoměry a spínače nové generace vhodné jak pro vodu, tak i pro vysoce viskozní olej bez nutnosti změny stupnice. Speciálně pro dosud kritickou oblast měření a kontrolu olejových mazacích okruhů při měnící se teplotě (změna provozního stavu) bylo tímto dosaženo velkého pokroku.

HLAVNÍ OBLAST POUŽITÍ

  • Mazací okruhy
  • Papírenské stroje
  • Obráběcí stroje
  • Olejové mazací okruhy
  • Hydraulika
  • Lisy
  • Tiskařské stroje

Kobold Messring

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 180638
Datum: 06. 06. 2018
Rubrika: Výroba / Měření
Autor:
Firmy
Související články
Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Dráty, kabely a trubky opět v Düsseldorfu

V globální informační a komunikační platformu pro klíčové hráče z oboru drátů, kabelů a trubek se od 30. března do 3. dubna 2020 opět promění výstaviště v Düsseldorfu.

Soutěž pro středoškoláky

Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

Související články
Inovace senzorů na veletrhu Amper 2015

Na brněnském výstavišti proběhne ve dnech 24. až 27. března 2015 mezinárodni veletrh elektroniky Amper, na kterém představí novinky v sortimentu senzorů také společnost Micro-Epsilon.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Konstruování obráběcích strojů s ohledem na úsporu energie

Při návrhu obráběcích strojů je cílem všech zúčastněných konstruktérů dosáhnout maximální tuhosti a přesnosti stroje, technologické rychlosti obrábění a co nejvyšší provozní spolehlivosti. To jsou vlastnosti, kvůli nimž si zákazník stroj kupuje, ať je z kterékoliv části světa. Většinu zákazníků pak následně zajímá energetická náročnost stroje. Zákazníci ve vyspělé části světa, jako jsou především evropská a severoamerická teritoria, pak určitě sledují i maximální bezpečnost stroje a ochranu životního prostředí při jeho provozu.

Kontrola rotačních součástek v sériové výrobě

Hřídelové a kotoučové součástky patří k nejrozšířenějším ve strojírenství. S nástupem elektromobility jejich podíl zřejmě ještě poroste. Sériová výroba běžně pracuje v sekundovém taktu, a stejně tak rychlá musí být nově i kontrolní technika. Stoprocentní kontrola se již stává samozřejmostí.

Jak dokonale měřit průtok

Pro měření průtoků v průmyslových závodech nebo pro testování složení protékající tekutiny dnes existuje řada snímačů průtoku a průtokoměrů, které lze použít v nejrůznějších pracovních prostředích. Mnohé z nich pocházejí z dílny společnosti Kobold Messring GmbH.

Střípky ze svátku metrologie

Ještě před letošním svátkem metrologů, jenž se slaví 20. května, se konala tradiční metrologická událost světového rozsahu – veletrh Control v německém Stuttgartu.

Optický CMM skener

Firma Creaform letos v dubnu představila nový model 3D skeneru MetraScan 3D, který díky svým inovacím a parametrům nastavuje nový standard v oblasti metrologie a laserového 3D skenování.

Multisenzorová souhra - měřicí stroje s pevným portálem

Po mnoho let se souřadnicové měřicí stroje společnosti Werth Messtechnik GmbH osvědčují při měření s více snímači umístěnými na dvou nezávislých osách. Nebezpečí kolize mezi snímačem a obrobkem se tak podstatně sníží, protože senzory, které nejsou používány, jsou zasunuty.

Expimer - expresní zařízení pro rychlé stanovení materiálových vlastností

Expimer, prezentovaná instrumentovaná měřicí soustava pro stanovení mechanických vlastností materiálů indentační metodou, může být alternativním způsobem, jak rychle definovat materiálové vlastnosti. Celý proces spočívá v tom, že na základě parametrů získaných v průběhu makroprocesu automatizovaného vtlačovaní indentoru kulového tvaru (ABI) do povrchu materiálu bez porušení konstrukce, lze rychle zjistit požadované materiálové vlastnosti. Tato metoda je jedinečná vzhledem k jednoduchosti, rychlosti vyhodnocení, manipulovatelnosti a užitečnosti pro stanovení mechanických vlastnosti materiálů během jejich vývoje, výroby a zejména v pracovních podmínkách provozu.

Měření a korekce chyb obráběcího stroje ve výrobním procesu

Vlivem kolísání teplot ztrácejí obráběcí stroje svoji přesnost. Již rozdíl několika málo stupňů vede k nedodržení požadovaných výrobních tolerancí. Pro zvládnutí tepelné roztažnosti částí stroje se dosud používají nákladná klimatizační zařízení. Fraunhofer Institut – IPT jde nyní jinou cestou: nová měřicí technika zjišťuje deformaci stroje a koriguje chyby přímo během jeho práce.

Měřicí technika na Control 2015

Letošního stuttgartského mezinárodního veletrhu Control 2015, zaměřeného na problematiku kvality, se účastnilo na 917 vystavovatelů. Jejich setkání s návštěvníky dokumentovalo novinkami a inovovanými technologiemi současnou úroveň dané oblasti, ale bylo inspirativní také pro další rozvoj oboru.

Sondy pod lupou

Pro koupi jakéhokoliv produktu platí jednoduché pravidlo: Hledáme produkt s nejlepším poměrem výkon/cena. Zatímco srovnání cen je triviální matematickou záležitostí, porovnat výkon produktu, respektive jeho přidanou hodnotu, bývá někdy složité.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit