Témata
Reklama

Pod společnou značkou mnohem více nástrojů

Společnost WNT z Velkého Meziříčí patří do skupiny Ceratizit group již téměř od počátku vzniku skupiny. K jejímu přejmenování na Ceratizit Česká republika došlo až v nedávné době s připojením dalších dvou společností: Klenk a Komet. Společně nyní vystupují pod sloganem Ceratizit Cutting Team. Co tato synergie uživatelům těchto nástrojů přinese? To a mnohem více se dočtete na následujících řádcích.

Eva Zajícová

Vystudovala Fakultu strojní na ČVUT v Praze, obor Výrobní inženýrství na Ústavu strojírenské technologie.
Od roku 2014 pracuje v MM Průmyslovém spektru nejprve na pozici editorky, poté odborné redaktorky a od roku 2019 na pozici vedoucí redakce. Technika je její prací i zálibou.

Jan Úlovec, obchodní ředitel společnosti Ceratizit Česká republika. „Řídím se mottem gentleman s agreement – co komu slíbím, to dodržím.“

V březnovém vydání MM Průmyslového spektra jsme publikovali rozhovor s Ing. Petrem Čápem, bývalým výkonným ředitelem společnosti Komet (nyní obchodní ředitel skupiny Industry Solution v rámci skupiny Ceratizit Group) – viz MM3/2019/190363. Nyní přinášíme rozhovor s dalším ze zástupců nově vzniklého týmu – s Janem Úlovcem, obchodním ředitelem skupiny Area Sales společnosti Ceratizit Česká republika.

MM: Nástroje WNT není potřeba našim čtenářům představovat, ale ráda bych jim úvodem připomněla vás. Jak dlouho ve společnosti Ceratizit pracujete? Na jaké pozici?

J. Úlovec: Pro společnost Ceratizit pracuji už od roku 1996, tehdy však ještě pod názvem Plansee Tizit. V roce 2002 jsme se po sloučení firem Plansee Tizit a Cerametal přejmenovali na Ceratizit. Rok 2005 pro mne připravil novou výzvu a já jsem přestoupil do společnosti WNT. Takže sice tři názvy, avšak stále v jednom koncernu a hlavně se stejným prodejním týmem pro naše zákazníky. Začínal jsem s příjmem objednávek a poptávek od zákazníků a postupně jsem se přes technickou podporu propracoval až na současnou pozici.

Reklama
Reklama
Reklama
V případě konvenčního soustružení je nutné mít pro každou konturu samostatný nástroj. Důsledkem jsou vysoké náklady na nástroje a dlouhý čas strávený výměnou nástrojů. V případě systému High Dynamic Turning (HDT) lze s využitím plné rotace 360 stupňů frézovacího vřetena obrábět pouze jedním nástrojem. Výsledkem jsou rapidně nižší výrobní časy a celkové náklady.


MM: To, že se společnost WNT v roce 2017 stala součástí skupiny Ceratizit Group, jsme také na našich stránkách několikrát prezentovali. Už došlo ke kompletní synergii? Co sloučení firmě podle vás přineslo?

J. Úlovec: Společnost WNT je od svého vzniku pevnou součástí skupiny Ceratizit, takže to propojení je tady již historicky dané. K faktickému propojení dochází právě v tomto období a jedná se nejen o spojení značek Ceratizit a WNT, ale i Komet a Klenk. Zákazníkům toto spojení přináší nejen ohromné portfolio nástrojů, ale jednotné zázemí pro zákazníky všech značek.

MM: Společnost WNT se tedy přejmenovala na Ceratizit Česká republika, nástroje však zůstávají pod značkou WNT. Není to pro zákazníky matoucí?

J. Úlovec: Pevně doufám, že se nám podařilo zákazníkům tuto změnu dobře vysvětlit. Již dříve jsme se netajili tím, že Ceratizit je naše mateřská organizace a všechny nástroje ze slinutých karbidů pocházejí právě z naší mateřské firmy. Z jednoho zdroje – Ceratizit Česká republika – mají nyní zákazníci přístup ke kompletnímu portfoliu nástrojů celé skupiny Ceratizit. WNT nadále zůstává jako značka nástrojů, se kterou se zákazníci budou setkávat v našem novém katalogu i na nových webových stránkách.

MM: Společnost WNT vždy hlásala strategii Servis2 (servis na druhou). V rozhovoru, který nám poskytl jednatel společnosti Ceratizit Česká republika Jan Holub (MM 5 2017/ 170538), ke slučování WNT do skupiny Ceratizit Group uvedl, že se spojením začíná naplňovat myšlenka tzv. servisu na třetí. Co si pod tím mohou zákazníci představit? Dochází opravdu k naplňování této myšlenky?

J. Úlovec: Ano, jednou z položek našeho Servisu2 je dodávka standardních nástrojů do 24 hodin od objednání. Slovo servis je v Čechách a na Slovensku často vnímané spíše s ohledem na mechanické práce, u nás však vidíme servis spíše jako službu pro naše zákazníky. S tím souvisí i rozvoj našeho technického centra ve Velkém Meziříčí. Technické centrum využíváme jak pro zaškolení našich interních zaměstnanců, tak pro přípravu mnoha odborných seminářů či školení také pro naše zákazníky během celého roku. Využíváme jej i v rámci naší skupiny a často k nám jezdí na školení i kolegové z okolních zemí, případně i se svými zákazníky. Technické centrum ve Velkém Meziříčí aktuálně modernizujeme a rozšiřujeme, abychom na podzim mohli našim zákazníkům představit další nové možnosti. V součinnosti s tím jsme také rozšířili tým technické podpory o aplikační techniky, kteří mají přímé napojení na vývoj a výrobu nástrojů a mohou tak zákazníkům přinést řešení i při nestandardních požadavcích a situacích.

MM: Je tedy dnes portfolio nástrojů, které nabízíte, kompletní? Jaké nástroje nenabízíte a proč?

J. Úlovec: Nově nyní nabízíme 100 000 standardních produktů, od vřetena až po stůl obráběcího centra, od sklíčidla ke koníku u soustruhu nebo dlouhotoče, prostě kompletní sortiment nástrojů. Přesto není dne, kdy by si zákazník/konstruktér „nevymyslel“ takový nástroj, který v katalogu nemáme, a přichází na řadu nabídka speciálního nástroje. Pro tyto případy zaměstnáváme přímo ve Velkém Meziříčí konstruktéry nástrojů, čímž je zajištěno rychlé řešení i nestandardních požadavků.

MM: O jaké nástroje je největší zájem? Lze to vůbec takto jednoduše definovat?


J. Úlovec: Na trhu je spousta firem, které se specializují na určitý produkt nebo segment trhu. Naše zaměření je díky sortimentu nástrojů plošné – nedá se tedy říci, o které nástroje je největší zájem.

MM: Jak se podle vás trh s nástroji změnil za posledních dvacet let?

J. Úlovec: Osobně cítím spíše změnu ve způsobu prodeje nástrojů. V dnešní uspěchané době se všichni snažíme co nejlépe hospodařit s časem. V tomto směru našim zákazníkům vycházíme vstříc jednak technickou podporou k nástrojům a maximálním využitím jejich možností a na druhou stranu nabízíme úsporu v administrativě nasazením našich automatických výdejen nástrojů Tool-O-Mat.

MM: Jaký je dnes trend ve výrobě nástrojů? Lze je ještě dále vylepšovat? Jak?

J. Úlovec: Hledání nových technologií a způsobů obrábění bude cesta, kudy se bude vývoj nástrojů ubírat. Příkladem může být naše novinka High Dynamic Turning (HDT), která byla představena na loňském veletrhu EMO.

HDT metoda pokryje obrábění od měkkých materiálů až po ušlechtilé oceli.


MM: Ano, to je opravdu revoluční nástroj. Našim čtenářům připomenu, že článek mohou najít pod kódem 190425. Má, podle vás, na vývoj nástrojů vliv vznik moderních materiálů (kompozity, vysokopevnostní materiály, hliníkové slitiny – elektromobilita apod.), nebo nástup nových výrobních technologií (aditivní výroba apod.)? Jak?

J. Úlovec: Samozřejmě se i u nás řídíme požadavky zákazníků a vyvíjíme nové geometrie a povlaky právě pro obrábění těchto materiálů. I díky využití know-how firmy Klenk, která se zaměřuje právě na obrábění kompozitních materiálů, jsme schopni rychle reagovat na příchod této nové technologie.

MM: Jak si myslíte, že se budou řezné nástroje do budoucna dále vyvíjet?

J. Úlovec: Tvrdokov jako řezný materiál vyrábíme již téměř 100 let, a dokud se nevymyslí nový materiál řezných nástrojů, budeme se spíše setkávat s novými technologiemi a způsoby obrábění, třeba jako již zmiňovaná novinka HDT.

MM: Opustím nyní trochu samotné řezné nástroje. O zaměstnancích Ceratizit/WNT je známé, že jsou nadšení cyklisté. Také rád jezdíte na kole? Můžete se s našimi čtenáři podělit o nějaký poslední aktuální cyklozážitek (WNT Bike Challenge)? Jak si mimochodem stojí dívčí cyklistický tým WNT-Rotor Pro Cycling Team, který WNT/Ceratizit sponzoruje?

J. Úlovec: Cyklistika je velmi rozšířený sport a každý z nás jej provozuje nebo provozoval. Někdo jezdí na kole do práce, někdo s dětmi na zmrzlinu a někdo na kole najezdí tisíce kilometrů ročně. Já bych se zařadil někam mezi tyto kategorie. Jezdíme s kolegy pravidelně na prodloužený cyklistický víkend, kdy se snažíme v originálních dresech napodobit výkony děvčat z našeho profesionálního týmu. (smích) Nicméně tyto originální dresy si může každý fanoušek pořídit v našem e-shopu, aktuálně je k mání kolekce pro letošní rok od jednoho z partnerů – firmy Cuore. Z posledních úspěchů našeho cyklistického týmu bych vyzdvihl vítězství Kirsten Wild v závodě Gent-Wevelgem, což mohli fanoušci zhlédnout i v televizním vysílání stanice Eurosport. Aktuálně mohu fanoušky informovat, že WNT Rotor Pro Cycling Team se přihlásil do UCI Women s World Tour i pro rok 2020.

MM: Jaké je vaše životní krédo?

J. Úlovec: Jelikož nemám rád zbytečnou administrativu, tak se řídím mottem gentleman´s agreement – co komu slíbím, to dodržím a nepotřebuji ani nepožaduji k tomu zbytečné papíry.

MM: Děkuji vám za rozhovor.

Eva Buzková

Eva.buzkova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Vzniká nástrojářský gigant

Na stránkách MM Průmyslového spektra jsme již několikrát informovali o akvizicích a rozšiřování skupiny Ceratizit. V nedávné době započala integrace nového člena skupiny společnosti Komet, výrobce přesných nástrojů pro vrtání, vystružování, závitování a frézování. Ptali jsme se Petra Čápa, výkonného ředitele společnosti Komet pro Českou republiku a Slovensko, nejen na to, jak slučování vnímá a co si od spojení slibuje, ale také na budoucnost řezných nástrojů a potenciál nově nastupujících technologií.

Efektivní obrábění kloubních náhrad

Náhrada kyčelního kloubu musí být vyrobena s vysokou přesností a citlivostí. Konkrétně se jedná o výrobu kovových komponent skládajících se z kyčelního dříku, hlavice a kloubní jamky. Přesné obrábění těchto komponent je praktikováno mechatronickým nástrojem s řízenou U osou, multifunkčními nástroji FreeTurn a EcoCut a speciálním tvarovým výstružníkem. Celkové řešení z dílny společnosti Ceratizit nabízí vysokou preciznost a efektivnost obrábění ve srovnání s konvenčními výrobními metodami.

Nové soustružnické destičky s detekcí opotřebení

Obrábění ocelí není snadná disciplína, na tom se shodne většina expertů z oboru třískového obrábění. Ti vítají jakékoliv řešení, které jim obrábění usnadní. A to je jeden z důvodů, proč se společnost Ceratizit rozhodla inovovat své soustružnické sorty. Inovaci zahájila pro nejrozšířenější skupinu – pro třídu ISO-P pro soustružení ocelí. Nové břitové destičky ve třídě ISO-P, které navíc disponují identifikační vrstvou pro snadné rozpoznání opotřebení, jsou dostupné od letošního ledna. Na podrobnosti jsme se zeptali technického ředitele firmy Ceratizit Jana Gryče.

Související články
Chytrá kombinace systémů

Vývoj obráběcích technologií v minulém století nabral na obrátkách. Dnes jsme tuto technologii dotáhli téměř k dokonalosti – jsme schopni vyrobit předměty libovolných tvarů v přesnostech na tisíciny milimetru. Dalo by se říct, že pro zlepšení zde už příliš prostoru nezbývá, přesto nás přední výrobci obráběcích strojů a nástrojů pravidelně přesvědčují o opaku. Progresivní a inovativní přístup společnosti Ceratizit je toho jen dalším důkazem. Nedávno na trh uvedla přesnou vyvrtávací hlavu Komflex z produktové řady Komet, která umožňuje automatickou korekci průměru v případě vyvrtávání přesných otvorů. Jak to nástroj dokáže, upřesňuje v následujícím rozhovoru technický ředitel společnosti Ceratizit Česká republika Ing. Jan Gryč.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Řešení pro každý požadavek

Společnost Ceratizit Česká republika je dlouholetým partnerem časopisu MM Průmyslové spektrum. Články o produktech z dílny společnosti Ceratizit (dříve WNT) jsou součástí všech vydání (tak široké je jejich portfolio!), a proto v tom prvním letošním doprovázíme produktový článek ještě rozhovorem s obchodním ředitelem Janem Úlovcem. Ptali jsme se na to, jak si po dvou letech zvykli na novou značku, jak zvládli loňský rok, co je nového, a neopomněli jsme ani téma tohoto vydání, jímž je formařina.

Všestranná kontrola obráběcího procesu

Podstatným prvkem digitální budoucnosti třískového obrábění jsou monitorovací a regulační systémy. Takovým nástrojem je i systém ToolScope od společnosti Ceratizit. Systém zaznamenává data z řídicího systému stroje a na základě jejich vyhodnocení může automaticky zasahovat do výrobního procesu. Tím pomáhá optimalizovat celý proces a zvyšuje jeho bezpečnost.

Semináře v technickém centru na Vysočině

S nástupem jara po mnoha měsících konečně ustupuje koronavirová pandemie a lidé se mohou ve větším počtu setkávat jak na sportovních a kulturních akcích, tak i na těch firemních. Na tuto dobu se těšili také v Technickém centru společnosti Ceratizit ve Velkém Meziříčí. Navázali na úspěšné programy z minulých let a pro své zákazníky naplánovali řadu odborných seminářů. O jejich programu jsme hovořili s Janem Gryčem, technickým ředitelem firmy.

Nový tým potvrzuje pozici technologického lídra

Skupina Ceratizit Group se rozrostla o další členy a s nimi rozšířila portfolio nabízených nástrojů i technologické know-how. Spojením mezinárodních značek Ceratizit, WNT, Komet a Klenk je nyní silným dodavatelem kompletního sortimentu řezných nástrojů a příslušenství pod společným názvem Team Cutting Tools. Nahlédnutím do tří výrobních závodů a jednoho logistického centra potvrdila padesátce zúčastněných novinářů v průběhu dnů otevřených dveří svou vedoucí pozici v oblasti výroby nástrojů. Dvoudenní program zahrnoval prezentace využívání progresivních technologií, návštěvu vysoce automatizovaného logistického centra či ukázky velmi produktivních výrobních technologií.

Edukací k rozvoji strojírenství

Partnerství je nutné brát vážně a závazky z něho vyplývající jsou nejen v osobním životě, ale i v pracovním, resp. byznysovém prostředí základními stavebními kameny. Mezi firmou a jejím zákazníkem vzniká dávno ještě před realizovaným obchodem vztah, který se následně prohlubuje. Podobně jako je tomu ve zmíněném osobním životě. Komunikujeme spolu, učíme se jeden od druhého, záleží nám na vzájemných úspěších.

Partnerství ve strojírenství

Jak v osobní, tak i v obchodní sféře našeho života dochází k naplnění partnerského vztahu v okamžiku, kdy je zpečetěn určitou formou a dojde k dohodě mezi oběma stranami. Jedinec totiž těžko dosahuje svých cílů, pokud je nerealizuje ve vzájemné spolupráci. V byznys sféře pak výsledek ocení zákazník, který obdrží služby v globálním pojetí, jež mu přinesou ve firemním procesu celou řadu výhod a v důsledku tak zvýší jeho konkurenceschopnost. A takto efektivní je například spolupráce firmy WNT a jejích čtyř partnerů.

Výjimečné motocykly šité na míru

Motocykly s extravagantním, futuristickým designem a oslnivým výkonem – tohoto cíle chtěl dosáhnout Sergio Bayarri, zakladatel společnosti Sbay Motor, nacházející se ve španělském městě San Roque. Použití běžných komponent? Zcela nemyslitelné. Celou řadu komponent si tedy musel navrhnout a vyrobit sám. Díky vysoce výkonným nástrojům Ceratizit mění společnost Sbay ty nejbláznivější sny fanoušků originálních motorek ve skutečné excelentní stroje, šité na míru individuálním požadavkům.

Výkonnější monolitní závitové frézy

Kvalita závitu je často rozhodujícím faktorem pro úspěšné obrábění. Jelikož závitové frézy nacházejí své uplatnění většinou až na konci celého procesu obrábění, vyžaduje se u nich především maximální přesnost a procesní bezpečnost. Stopkové frézy MonoThread – SGF a MonoThread – SFSE, jež patří do řady Performance Line společnosti Ceratizit, poskytují spolehlivou kvalitu v obou uvedených ohledech.

Do nového roku s novými produkty

Společnost Ceratizit opět rozšiřuje svůj sortiment o nové nástroje. Do tohoto článku jsme vybrali dva zajímavé produkty z nového katalogu Up2Date. Do modulárního systému MaxiChange s výměnnými hlavami přibyla nová řada MaxiChange GX pro zapichování a upichování, druhou novinkou je mechanický systém MNG mini pro přesné a rychlé upínání malých obrobků.

Veletrh obrábění potřetí

Ve dnech 12.–15. září uspořádala společnost Ceratizit ve svém technickém centru ve Velkém Meziříčí už třetí ročník akce nazvané Veletrh obrábění. Kromě hostitelské firmy se na pořádání akce podílelo dalších devět partnerů. Program každého dne byl stejný a zahrnoval dva hlavní bloky – prezentace aktuálních produktů společnosti Ceratizit a partnerských firem a komentované praktické ukázky obrábění.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit