Témata
Reklama

Podnikatelův průvodce galaxií byznysu

Řekne-li se Kiwi.com, Y Soft nebo GINA Software, většina z nás ví minimálně to, že jde o úspěšné, mladé a původně české firmy. Ne každý však tuší, že na počátcích jejich úspěchu měla velký podíl spolupráce s Jihomoravským inovačním centrem. Na to, kam se tato agentura vydá nyní, po 14 letech svého působení, jsme se zeptali jejího nového ředitele Petra Chládka.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

MM: S jakou myšlenkou jste nastupoval na pozici ředitele v organizaci, kde jste už předtím řadu let fungoval?

Petr Chládek: Děkuji za hezkou otázku. Také jsem si ji kladl, když jsem se rozhodoval… Je to vlastně dost osobní příběh. Od roku 2008 jsem zde v JIC měl na starosti koordinaci regionální inovační strategie. To je zastřešující dokument, který upravuje aktivity JIC, ale nejen jeho, nýbrž i ty, které se týkají některých dalších institucí a celého Jihomoravského kraje. Úzce jsem v té době spolupracoval s managementem centra a brzy jsem se stal jeho členem. Díky tomu jsem už tehdy měl dost velký vliv na strategii JIC jako takovou. A JIC, celý tým i já jsme měli veliké štěstí, že věci, které jsme si v rámci té strategie předsevzali, jsme také skutečně beze zbytku zrealizovali. To bylo velmi motivující. Jestliže děláte práci, která má skutečný smysl, dodává vám to spoustu energie, a to neustále. Což je také důvod, proč s tím dlouhou dobu nechcete přestat. Nicméně můj předchůdce řídil JIC celých 14 let, byl jeho spoluzakladatelem. V té době proto už začal uvažovat o tom, že chce začít dělat něco jiného. Všichni jsme chápali, že po tolika letech už není schopen do toho dávat tu energii, kterou je třeba. Pak mě oslovil, jestli bych měl zájem stát se jeho nástupcem, že by mě doporučil zřizovateli. A jestliže si člověk předtím zkusí dělat práci, která má velký vliv na celkové dění, a když dostane příležitost mít ještě větší zodpovědnost a možnost propisovat svoji vizi do celého systému, tak těžko může odmítnout…

Reklama
Reklama
Reklama
"Během posledních let se inovace staly silným veřejným tématem v celé společnosti,“ říká Petr Chládek.

MM: Jak se vše vyvíjelo od června, kdy jste převzal funkci ředitele?

Petr Chládek: Právě nyní jsme v procesu reformulace mise a vize JIC jako takových. Věřím, že do konce roku už budou mít definitivní podobu. Mojí osobní vizí je, abychom lidi, kteří mají nosnou myšlenku a chtějí přetvářet svět k lepšímu, podporovali – doslova co to jde. S touto představou jsem do toho šel. A naší rolí je pak lidem, kteří chtějí něco dělat, umetat cestu tak, aby mohli. Našimi klienty jsou jak firmy, tak jednotlivci, z nichž se firmy posléze možná stanou. Také chci podporovat naše zaměstnance, aby mohli pracovat tak, že by je to naplňovalo stejně jako mě. Nicméně nenastane u nás žádná revoluce, naše další cesta bude vycházet z dosavadního směru. Na valné hromadě jsem deklaroval kontinuitu a tu chci také dodržet. Současně je však třeba přihlížet ke skutečnosti, že svět se dynamizuje a je jinde než před pěti lety, kdy jsme původní misi a vizi formulovali. Naše současná mise říká, že podporujeme firmy a lidi, kteří mění svět. A naší ambicí je podporovat ty, kdo mají globální dopad.

MM: V čem vidíte největší úspěchy vaší agentury za oněch posledních čtrnáct let?

Petr Chládek: Během té relativně dlouhé doby se inovace staly silným veřejným tématem v celé společnosti. Ať už na úrovni kraje města, nebo celé naší země. Kraj do inovací dnes investuje nemalé peníze a lze říci, že výsledky jsou zjevné. Nejzářivější hvězdou našeho podnikatelského nebe, která nám prošla rukama, je Kiwi.com – prodejce levných letenek, který dnes zaměstnává cca 1 500 lidí. Bez ostychu říkám, že úspěch této firmy jsme nastartovali my. Nebo firma Y Soft, která byla jedním z našich prvních klientů. Také má globální dosah, jejím byznysem je hardware a software pro tiskárny, dnes už také pro ty 3D. Dalším z našich klientů je například firma Flowmon Networks, která vyvíjí hardware a software v oblasti počítačové bezpečnosti. Zaměstnává jen pár desítek lidí, ale přitom má skutečně krásný obrat. Nebo GINA Software, který vyvinul řešení pro koordinaci lidí v terénu, přičemž záchranáři a hasiči díky němu zkrátili čas dojezdu o třetinu. A další a další.

MM: Podle čeho vybíráte konkrétní subjekty, kterým chcete pomoci?

Petr Chládek: Máme v podstatě tři cílové skupiny. Jednak lidi, kteří mají nápad, dále ty, kteří už mají založenou firmu a jsou v začátcích, a konečně už běžící firmy, malé a střední, od 10 do 250 zaměstnanců. Pokaždé to musíte koncipovat trochu jinak. Nejtěžší je pomáhat právě v začátcích. V takovém případě rozhodují tři základní parametry – jaký to je člověk, jestli má podnikatelského ducha a velkou dávku vůdčího ducha. Pak jestli jde o nápad zajímavý a prosaditelný na trhu. A třetím parametrem je, že ona myšlenka musí mít potenciál škálovatelnosti. Třeba myšlenka Kiwi.com je velmi škálovatelná, můžete ji lehce prodat do celého světa.

MM: Pokud tedy budu mít nápad, který považuji za dobrý, co mám udělat pro to, abyste se mě ujali a snažili se mi pomoci?

Petr Chládek: Napište mail a my vám odpovíme, přijdete za námi nebo vás oslovíme přes Skype… Mimo jiné možnosti máme i program JIC Starcube, což je akcelerátor podnikání. Běží dva měsíce v roce a tam jsou pevně dané parametry. Jeho prostřednictvím potřebujeme vybrat specificky zaměřené firmy s konkrétním typem projektů. Jinak je však možnost, jak navázat spolupráci, velmi volná – prostě když nám zaklepete na dveře, tak se vám budeme věnovat.

MM: Co vše pro lidi či firmy v rámci vaší pomoci děláte? Zahrnuje i finance?

Petr Chládek: Naše práce spočívá především v poradenství a koučinku, přičemž ty začínající se snažíme komplexně provázet světem byznysu. A teprve když je firma podle nás opravdu připravena, pak jí můžeme pomoci oslovit nějakého investora, kterému zase můžeme garantovat, že právě k této firmě lze finanční investici směrovat.

MM: Jaké máte aktuálně priority?

Petr Chládek: V poslední době jsme se zaměřili hlavně na internet věcí a na počítačovou bezpečnost. Naše dlouhodobá strategie vychází z poznání, které sektory jsou v našem regionu silné a mají zde budoucnost, a ty se pak stávají naší prioritou. Proto i v našem sektorově zaměřeném programu úzce spolupracujeme s velkými hráči, jako jsou například Honeywell, Avast či Microsoft, kteří program sponzorují a jejichž lidé v jeho rámci konzultují.

MM: V dnešní době se čím dál častěji hovoří na téma technické školství v naší zemi. Jak je vidíte vy?

Petr Chládek: My spolupracujeme s vysokými školami a nově budeme i se středními. Jde o to, že lidé, kteří mají v budoucnu začít dělat byznys, by se měli nastartovat už na střední škole. Protože naší prioritou je podpora podnikání, v jejím rámci to musí být i podpora vzdělávání tohoto typu na středních školách. A hodně nás zajímá spolupráce s podnikateli, kteří jsou věkem ještě na střední škole. Velmi rádi s nimi diskutujeme jejich zkušenosti, aby se daly využít i pro ostatní. Je to třeba Jan Sláma, majitel firmy FaceUp.com. Je mu 17 let a má pět zaměstnanců. Naprogramovali aplikaci pro boj proti šikaně a chtějí ji prodávat do amerických škol. Jejich investorem neboli „business angelem“ je Jiří Havlenka, který v minulosti pomohl například právě Kiwi.com. Mimochodem, komunikace s investory patří také k našim prioritám, nejen kvůli financím samotným, ale i proto, že to jsou lidé s velkou znalostí trhu, a tudíž schopní pomáhat radou.

MM: Když se někomu říká „business angel“, tak musíme předpokládat, že to bude člověk, který potom to své „děťátko“ neoškube. Neukradne mu nápad…

Petr Chládek: To jsou většinou lidé, kteří v životě už něco dokázali, a když zjistíte, co je za nimi, tak je zřejmé, že si rozhodně nemohou dovolit pokazit si jméno.

Na jaře 2017 JIC otevřel prototypovací laboratoř s drony, arduino kity, 3D tiskárnami a dalším vybavením.

MM: Jakou pro JIC předpokládáte budoucnost? Kde se vidíte za dalších pět až deset let?

Petr Chládek: Chtěli bychom, aby JIC byla agenturou, která výrazně zvyšuje podnikavost v regionu jako takovou a byla příkladem pro další regiony v Evropě.

MM: S čím se nejvíce potýkáte?

Petr Chládek: Největší překážkou, ale vlastně spíše výzvou pro nás je nedostatečný rozhled lidí, kteří nejsou schopní přemýšlet ve světovém kontextu. Nechápou globální problémy, neuvažují, jak je řešit. Musíme je to tedy učit…

MM: Má JIC přesah i mimo jižní Moravu?

Petr Chládek: Snažíme se náš program utvářet tak, aby byl lehce přenosný i mimo náš kraj a další kraje inspiroval. Například náš JIC Platinn program pro malé a střední firmy jsme převzali ze Švýcarska a jsme schopni jej přenést i na ostatní kraje. Dosud jsme jej předali do Zlína a do Liberce. Pro další kraje je bezesporu výhodné s námi spolupracovat, protože jim to šetří čas a náklady. My už jsme tomu čas věnovali, udělali jsme i mnohé chyby a oni mají nyní možnost využít našich zkušeností, čas ušetřit a chybám se vyhnout.

MM: Můžete uvést některé konkrétní příklady firem, s nimiž aktuálně spolupracujete?

Petr Chládek: Určitě. Patří mezi ně například Greycortex z oblasti počítačové bezpečnosti. S tou spolupracujeme teprve krátce, ale vidíme v ní velký potenciál. Z dalších bych zmínil NenoVision, která ve spolupráci s VUT vyrábí speciální komponentu do elektronových mikroskopů. Ta pak umožňuje 3D zobrazení. Anebo CF Plus Chemicals – ta patří člověku, který studoval ve Švýcarsku, a přesto, jaký podnikatelský potenciál tam měl, se vrátil podnikat do Brna, právě proto, že tady existuje velká podpora pro podnikání. Tento člověk využívá patentovanou technologii vyvinutou ve spolupráci s prestižní univerzitou ETH Curych. Na bázi fluoru umožňuje vstupovat do chemických reakcí a vylepšovat vlastnosti látek jak z ekologického, tak ekonomického hlediska.

MM: Děkuji vám za rozhovor a přeji mnoho úspěchů!

Hana Janišová

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Související články
„Kdo neumí řídit sám sebe, neumí obvykle řídit ani druhé,“ říká prezident České manažerské asociace Pavel Kafka

Pavel Kafka je jedním z nejzkušenějších českých manažerů, který mimo jiné v 90. letech vybudoval skupinu Siemens v ČR. O své znalosti z oblasti řízení, kompetenci českých manažerů a připravenosti české ekonomiky měřit se s konkurencí v zahraničí, jsme si povídali v redakci MM Průmyslového spektra.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Jak se tiskne customizovaný eBike

Rozhovor Jána Košturiaka s Patrikem Paulem, za nímž a jeho týmem stojí celá řada úspěšných produktů napříč všemi obory. Již delší dobu se zabývá návrhem celoodpruženého elektrokola s integrovanou baterií v rámu vyrobeného aditivní technologií zákazníkovi na míru. Tento rozhovor je prvním představením tohoto jedinečného konceptu, jenž dosud nemá ve světě srovnání.

Podíl architektury na konkurenceschopnosti firmy

Česká architektura zažívá po letech stagnace svůj restart. Poptávka po kvalitním designu a funkčnosti staveb je na vzestupu. Jak si stojí česká komerční a průmyslová architektura, jak ovlivňuje image firmy, její kulturu, včetně mediálního obrazu, na to se naše redakce zeptala Ing. arch. Jiřího Opočenského.

Inovace podnikatelského modelu, Část 1. Role inovací v podnikatelském prostředí

Současná doba paralyzující naše osobní a profesní konání nám jasně ukázala realitu, se kterou se budeme setkávat stále častěji. Nastavila zrcadlo důsledků našeho, často konzervativního, přístupu k otázce dlouhodobé inovační strategie, a to jak z pohledu diverzifikace produktového portfolia, tak i marketingové a obchodní podpory zaváděných inovací. V tomto novém světě se musíme naučit žít a odolávat jeho často nepředvídatelným nástrahám.

Ujíždí nám vlak digitalizace?

Rozhovor s Martinem Peňázem ze společnosti Autodesk, nám dává možnost nahlédnout na současnou digitální transformaci optikou, jejichž rámec a obzory se vytvářely dalece před tím, než nás doba covidová naučila přemýšlet a konat jinak a pružněji, než bylo standardem.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Inovační workshop v Plzni

V polovině listopadu v plzeňském kongresovém centru Primavera uspořádaly společnosti Autodesk a CAD Studio poslední z řady podzimních inovační workshopů určených pro management výrobních firem. Jednalo se o úspěšnou inovační roadshow, která odstartovala v polovině října na zámku Gbelany nedaleko Žiliny, a pokračovala v Brně, Ostravě a nakonec i v Plzni.

Připravme se na budoucnost, Část 6. Jan Mašek, RedButton

Inovační guru, profesor Ján Košturiak, připravil pro letošní rok cyklus seminářů s experty, kteří vytvářejí budoucnost pro ty, již chtějí být v budoucnu úspěšní. Tento nový koncept vzdělávací a informační platformy chce lidem ukázat změny, které přijdou v oblasti technologií, společnosti, práce, vzdělávání a podnikání.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit