Témata
Reklama

Povrchové úpravy v nábytkářství

Povrchová úprava materiálů ovlivňuje z pohledu zákazníka nejen design výrobku, ale i jeho kvalitu a životnost. Při investici a výběru vhodné technologie pro povrchovou úpravu je proto nezbytné pečlivě zvážit, zda investicí a pořízením méně kvalitního zařízení na povrchovou úpravu nebude firma handicapována vůči konkurenčním výrobcům. Současně je ale vhodné konzultovat potřebu technologických operací, aby byl optimalizován logistický tok výroby a nebyla nakupována zařízení pro povrchovou úpravu se zbytečně proinvestovanými financemi.

Barcelona. Při vyslovení tohoto slova si mnozí z nás vybavují město s bohatou kulturněhistorickou tradicí či centrum velkého fotbalu. Málokdo si však uvědomí, že jde také o průmyslovou zónu a sídlo mnoha významných výrobců, kteří určují vývojové směry ve svých oborech. Jednou z těchto oblastí je i technologie povrchových úprav, v které dominuje španělská firma Barberan. Ta se specializuje na výrobu strojů a zařízení pro povrchovou úpravu již od roku 1929.

V současné době vyvíjí, vyrábí a dodává pro své zákazníky řadu strojů a zařízení pro povrchovou úpravu, od jednotlivých strojů až po komplexní výrobní linky. Jednou z nejvíce specializovaných oblastí firmy je povrchová úprava v nábytkářském průmyslu. Pro uvedený průmysl dodává odvalovací a clonové nanášecí stroje, mořicí zařízení, sušicí tunely, kartáčovací stroje, profilové brusky, profilové přířezové stroje a profilové obalovací stroje, kašírovací a transportní zařízení, stříkací automaty. Z dalších oborů jsou to např. stroje pro povrchovou úpravu a aplikaci pryskyřic na přírodní kámen ve stavebnictví, dokončovací systémy pro hliník a PVC v kovoprůmyslu a zpracování plastů, podélné řezací stroje na fólie a papír v rolích nebo tiskařské stroje pro balení sektoru obalového průmyslu.
Reklama
Reklama
Reklama

Odvalovací nanášecí a polévací stroje

Stroje jsou vyráběny pro nanášení základových a krycích laků, reaktivních základových laků, vodních a rozpouštědlových mořidel a všech dalších aktuálních laků a barev od ultrafialových, průzračných až po pigmentované prostřednictvím nanášecích válců. Tyto stroje mohou být mnohostranně využitelné, např. v oblastech nábytkářského průmyslu, povrchové úpravy betonu, oceli, skla, kartonáže, plastů a v dalších odvětvích. Nanášení se provádí přímo a rovnoměrně prostřednictvím nanášecího pogumovaného válce o větším průměru a dávkovacího válce z kovu, čímž lze snadno docílit minimální a maximální vrstvy nanášeného materiálu. Nanášecí stroje jsou vyráběny ve 32 různých typech provedení a mnoha dalších variantách. Mezi žádané stroje u zákazníků patří typová řada BRB s jednou nanášecí hlavou, resp. BRB-2 se dvěma nanášecími hlavami.

Odvalovací nanášecí stroj BRB-2

Stroj je koncipován k nanášení základového a krycího laku válcem (systémem vlhký na vlhký). Vlastní konstrukce stroje je robustní, ale přesto flexibilní, což činí ze stroje výkonné a spolehlivé zařízení. Nedílnou součástí ovládání stroje je elektronické nastavení rychlosti nanášení, dávkovacího válce a posuvu transportního pásu prostřednictvím nezávislého měniče. Směr otáčení může být u stroje nastaven na zpětný chod. Zařízení BRB-2 má vyvinutý exkluzivní čtyřsloupový systém uchycení (patent Barberan) pro každou nanášecí hlavu, pomocí něhož lze regulovat výšku pro opracovávané dílce v rozmezí pracovní tloušťky od 3 do 100 mm. Zákazníkům se speciální výškou opracovávaných dílců nabízí firma možnost dodání zařízení s požadovanou pracovní výškou stroje. Ovládání zdvihu nanášecí hlavy je vybaveno číslicovým ukazatelem pro odměřování zdvihu. Z bezpečnostních důvodů je zařízení opatřeno závorou ke kontrole tloušťky obrobku s nouzovým vypínačem. Pneumatické dvoumembránové čerpadlo, jehož součástí je konstrukční základna pro upevnění nádrže, je dodáváno s výkonem 6 barů. Transportní pás stroje, určený pro posuv opracovávaných dílců, je vybaven automatickým středicím systémem k zamezení jeho rozbíhavosti. Stěrač s externím ovládáním pro přiblížení se a oddalování válce je z lehké konstrukce, což umožňuje snadnost jeho čištění a manipulace. Pro rychlou a snadnou manipulaci s nanášecím válcem je stroj vybaven rychloupínacím systémem nanášecího válce, což ocení především obsluha stroje a pracovníci údržby při jeho čištění, změně nanášeného materiálu a při jeho novém pogumování. Krytování stroje má moderní a ergonomický design. Ochranné krytování stroje je opatřeno tlumičem pro klidný a nehlučný chod stroje a bezpečnostním systémem s koncovým spínačem, který zamezuje otevření krytu při chodu stroje a tím případnému úrazu obsluhy. Rovněž u zakrytování na bočních stranách stroje je dodržena bezpečnostní vzdálenost krytů pro zabránění nepřípustné manipulace obsluhy. Stroj je rovněž vybaven na straně obsluhy průhledem ke kontrole stavu stěračů a válců. Ovládací panel je proveden v nevýbušném provedení, určeném pro lakovny a další riziková pracoviště. Nedílnou částí ovládacího panelu je centrální nouzový vypínač, který okamžitě blokuje veškeré funkce stroje po vypnutí v případě havárie. Odvalovací nanášecí stroje typu BRB-2 jsou vyráběny pro dílce v šířkách od 530 do 2330 mm. Průměrný výkon motoru se pohybuje od 3 do 4 kW podle šířky dílců. Rychlost posuvu opracovávaných dílců je libovolně nastavitelná, a to od 5 do 30 m.min-1.

Mezi alternativní vybavení stroje patří např. vakuový stůl s děrovaným dopravníkovým pásem a dvěma odsávacími turbínami s výkonem 1, 1 kW pro lepší přisátí a přiléhavost dílců k dopravnímu pásu. Dále může být stroj vybaven sklopným stolem (s válečky nebo s transportním pásem) s pneumatickým zdvihem prostřednictvím pneumatických válců a ručního ovladače. Alternativou jsou rovněž ofukovací zařízení k ofukování dílců na transportním pásu, která mohou být jak turbínová, tak rotační, popř. čisticí kartáče z přírodních vláken či deionizační závora. Při opracovávání hřídelových dřevěných obložení je vhodné využít jako doplněk přítlačný válec pro opracovávané dílce. Pro náročnější zákazníky nabízí stroj možnost okamžitého přesunu do stran pomocí motorizovaných koleček a posuvného krytu vedení kabelů. Dalším příslušenstvím stroje jsou rovněž dvě slepé boční nálevky k nanášení netekoucích tmelů. Pro snížení zanášení stěračů je výhodné použít motorizovanou oscilaci stěračů. Při používání rychleschnoucích laků nebo při delších prostojích výrobních cyklů lze doplnit stroj ohřívačem laku se sondou a regulátorem teploty. Možností je i motorizovaný zdvih nanášecí hlavy a nebo její pneumatické nouzové zdvihnutí při přerušení posuvu. Uvedená zařízení splňují veškeré normy a bezpečnostní předpisy.
Firma Barberan poskytuje na svůj sortiment komplexní servis a dodávky náhradních dílů přímo ze skladu a se svými výrobky je rovněž reprezentována na tuzemském trhu.
Dušan Kuchař
Reklama
Vydání #10
Kód článku: 31004
Datum: 08. 10. 2003
Rubrika: Trendy / Zpracování dřeva
Autor:
Firmy
Související články
Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Inženýrská akademie ČR - Pár slov o mediální realitě

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi se společným zájmem – podporovat technický rozvoj, výzkum, vzdělávání a inovace. Najdeme zde špičkové odborníky z různých technicých oborů. V našem seriálu dáváme slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti či názory mohou být pro čtenáře MM Průmyslového spektra zvlášť zajímavé.

Další ročník veletrhu Wood-Tec ve znamení novinek

Ve dnech 20.–23. října se na brněnském výstavišti po dvou letech opět uskuteční již 14. ročník mezinárodního veletrhu pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl – Wood-Tec.

Související články
Zima se blíží!

Jestli jste milovníci zimních radovánek, tak si zajisté po loňském zklamání přejete, aby letos napadaly celé závěje sněhu, a vy jste mohli zase vytáhnout ze sklepů lyže a oddávat se potěšení z jízdy a kochat se výhledy do zasněžené krajiny. V hromady sněhu doufají pochopitelně i výrobci lyží, jak nám potvrdil generální ředitel výrobního podniku lyží Sporten Ján Hudák v září na tiskové konferenci v Novém Městě na Moravě. Po představení novinek pro rok 2014–15 nám otevřeli dveře i do výrobních hal podniku a seznámili nás s technologiemi výroby lyží.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Na cestě stát se globálním jazykem produkce

V loňském roce na veletrhu EMO se uskutečnila první "live" prezentace univerzálního rozhraní obráběcích strojů umati (universal machine tool interface), do které se na výstavě zapojilo na sedmdesát firem z deseti zemí se 110 stroji a 28 softwary. Tato inciativa vytvořit standardizované rozhraní, které uživatelům umožní snadnou a bezpečnou integraci nových strojů, softwarů a dalších zařízení do vlastních IT ekosystémů na principu plug and play, vznikla v roce 2017 pod záštitou VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů). VDW nyní spojuje své síly s VDMA (Svaz německých strojírenských podniků), aby společně podporovaly šíření a používání standardů OPC UA v celém strojírenském sektoru pod značkou umati.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit