Témata
Reklama

Pracovat pro lidi a s lidmi

Globální hráč v oblasti digitální transformace, automatizace a řízení energií. Tak lze stručně charakterizovat společnost Schneider Electric, která poskytuje řešení pro domácnosti, budovy, datová centra, infrastrukturu i průmysl. Využili jsme příležitosti vyzpovídat jejího senior vice prezidenta pro oblast lidských zdrojů, pana Manuela Angel Sanchez Vivase, který v rámci evropského trhu zodpovídá za řízení více než 38 tisíc zaměstnanců ve 36 zemích a  v září zavítal do Prahy. V rámci evropského trhu zodpovídá za řízení více než 38 tisíc zaměstnanců ve 36 zemích.

„Vše je mnohem snazší, pokud jste pokorný, nasloucháte lidem a respektujete je,“ říká Manuel Angel Sanchez.

(Zdroj: Schneider Electric)

MM: Máte zkušenosti z řízení kulturně specifických trhů a lidí s odlišnými zvyky i pracovními návyky – např. Blízký východ a Afrika, Pobaltí, Španělsko. Pomáhá vám při práci s odlišnými kulturami jednotná firemní kultura a lze ji vůbec striktně uplatňovat napříč nadnárodní firmou?

M. A. Sanchez:
V první řadě věřím, že existují určité lidské vlastnosti, které vám pomohou integrovat se do jakékoliv kultury. Vše je mnohem snazší, pokud jste pokorný, nasloucháte lidem a respektujete je. Je důležité projevit úctu a zájem o danou zemi, ve které pracujete, o její kulturu a společnost. V principu tedy jde o ochotu učit se a respektovat odlišnost kulturních prostředí.

Firemní hodnoty nám samozřejmě pomáhají v každodenní společné práci a rozhodování. Například, pokud se bavíme o vztahu se zákazníkem, základem je slušnost. Chceme, aby lidé, bez ohledu na to, jestli sedí v Praze, nebo v Nikaragui, projevovali stejný zájem o zákazníka a jejich cílem byla stejná snaha vyhovět všem jeho potřebám. Díky našim firemním hodnotám mluvíme stejným jazykem a máme stejný pohled na věci, o které usilujeme. A osobní dovednosti v kombinaci s těmito hodnotami pomáhají k integraci v různých zemích a kulturách.

MM: Jak se vám ve Schneider Electric podařilo zvládnout jarní pandemii covid-19? Dokázali jste udržet výrobu a pracovní místa ve výrobě? Přizpůsobovali jste například nějak výrobu aktuálním požadavkům?

M. A. Sanchez:
Byli jsme, pochopitelně, zasaženi jako většina společností. Jde o velmi náročné období, během nějž na jedné straně musíme chránit zájmy firmy a její rentabilitu, kdy už nyní víme, že prodeje mírně klesly. Na straně druhé ale musíme ochránit i naše zaměstnance. Proto jsme přijali řadu převážně dočasných opatření, abychom se přizpůsobili novým okolnostem. V některých zemích jsme například zkrátili pracovní dobu, takže lidé namísto klasických pěti dnů v týdnu pracovali jenom čtyři.

MM: Jak situace ovlivnila budoucnost vaší firmy, jak pracujete se zaměstnanci v „novém normálu“? Zavedli jste nějaká dlouhodobá či trvalá opatření ve výrobě nebo v rámci administrativních/obchodních pozic?

M. A. Sanchez:
Myslím, že pandemie pouze urychlila některé změny, které byly v běhu už předtím. Potvrdili jsme si například, že ne všechna setkání prodejců se zákazníky musí být vedena osobní formou, ale mohou probíhat online. Zároveň se zvýšil počet elektronických objednávek, e-comerce je na vzestupu více než kdy předtím. Ale bavíme se vůbec o nových věcech? Rozhodně ne. Fungovaly už před pandemií, jen jsou v důsledku aktuální situace přijímány mnohem rychleji.

MM: Jak ve Schneider Electric pracujete s rychlým rozvojem automatizace a robotizace, který má dopad i na pracovní síly ve výrobě? Rostou například požadavky na dovednosti vašich zaměstnanců nebo jim poskytujete vlastní školení a rekvalifikaci?

M. A. Sanchez:
Je pro nás zásadní investovat pravidelně čas a peníze do zvyšování kompetence našich zaměstnanců a řada z nich absolvuje v průběhu roku nejrůznější školení. Pokud se ptáte na konkrétní pozice, pak bych mohl jako příklad uvést právě Česko, kde najdete různě zaměřená pracoviště. Je zde továrna v Písku, kde se různé pracovní procesy stále více automatizují, což vyžaduje vyšší úroveň znalostí a dovedností. A na to je potřeba naše zaměstnance připravit. Dalším pracovištěm je vývojové centrum v Napajedlech, které pracuje na produktech, jež následně uvádíme na trh a představujeme v těch nejinteligentnějších budovách v Evropě. I zde jsou, pochopitelně, nutná školení.

MM: Jak vnímáte úlohu žen ve světě technologií? Dokážou se ženy v tomto oboru prosadit?

M. A. Sanchez:
Pro mě osobně je zásadní dosáhnout genderové rovnosti. Zastoupení žen u nás ve firmě rok od roku vzrůstá. V Evropě tvoří ženy přibližně 35 % všech zaměstnanců a rádi bychom toto číslo ještě zvýšili. Jak toho ale dosáhnout? Narážíme hned na několik problémů. Zaměstnání ve sféře technologií není ženami vždy dobře přijímáno, snažíme se je proto svým přístupem zbavit různých obav a předsudků. Věřím, že oblasti naší činnosti jsou nesmírně zajímavé jak pro muže, tak pro ženy. Ostatně technologie jsou hnacím motorem naší budoucnosti. Těší nás, že rok od roku počet žen u nás stoupá. Jsme společnost, která nastavuje všem stejné podmínky bez ohledu na národnost, pohlaví nebo sexuální orientaci. V budování firemní politiky jsme ušli dlouhou cestu a dnes mohu s hrdostí říct, že jsme mimo jiné součástí hnutí We for She při OSN, které se snaží podporovat ženy v postupu na vrcholové pozice v rámci firem. A jsem přesvědčený, že to není poslední krok. Ten uděláme teprve v momentě, kdy dosáhneme absolutní genderové rovnosti, která bude odrážet stav společnosti, v níž působíme. V rámci České republiky by proto do budoucna mělo být zastoupení mužů a žen ve firmě padesát na padesát.

Michaela Šimková

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Vydání #10
Kód článku: 201033
Datum: 09. 10. 2020
Rubrika: Redakce / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Dráty, kabely a trubky opět v Düsseldorfu

V globální informační a komunikační platformu pro klíčové hráče z oboru drátů, kabelů a trubek se od 30. března do 3. dubna 2020 opět promění výstaviště v Düsseldorfu.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Související články
Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Řízení podniku podle ROI - OHLASY ČTENÁŘŮ

Množství ohlasů čtenářů na články, které v průběhu jejich postupné publikace přicházely, překročilo stovku. Věříme, že někteří čtenáři zareagují i na závěrečný článek, k němuž je tato příloha. Velmi si vážíme velké otevřenosti všech stanovisek. Abychom nic netlumili a na druhé straně nikomu v podniku jeho působnosti neublížili, uvádíme reakce anonymně. Plné znění reakcí, z nichž některé překračují i jednu stránku standardního textu, by stěží někdo četl. Vybíráme z nich proto vždy jen věty, charakterizující jádro. Pokud některé z ohlasů nezařazujeme, je tomu tak buď proto, že souhlasné příp. nesouhlasné stanovisko nebylo dle našeho názoru zdůvodněno věcně, nebo proto, že v rozsáhlém příspěvku bylo pro nás jádro obtížné identifikovat.

Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

Datové kabely pro spolehlivý průmyslový Ethernet

Roboty se staly nepostradatelným prvkem v průmyslové výrobě a jsou důvodem stále rostoucí poptávky po ethernetových kabelech, které by zajistily bezpečný přenos dat mezi přístroji i v aplikacích vykonávajících sérii složitých pohybů.

Skutečná účinnost datového centra pomocí transparentnosti napájení

V současné době se velká většina vlastníků a provozovatelů datových center při jejich správě zabývá neuvěřitelným množstvím činností. Od malých až po extrémně velká datová centra je zvláštní pozornost věnována všem aspektům jejich provozu včetně „zelené“ IT, chlazení a topologie. Velký důraz je kladen také na měření výkonu aplikací a na využívání mnoha ukazatelů výkonnosti softwaru pro zvyšování efektivity a optimalizaci. Bohužel nejsou tyto činnosti vždy tak konzistentní a komplexní, jak by mohly být. Dennis O’Sullivan, provozní specialista řešení datových center ve společnosti Eaton EMEA, zkoumá, jak by tento problém měl být řešen.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit