Témata
Reklama

Předpoklady a bariéry inovační tvořivosti vývojářů

Při výběru vývojáře do firmy by měl jeho budoucí vedoucí zkoumat, zda má předpoklady pro tuto práci (uvedené v předchozím článku MM 6&7,8/200635) a potom, zda nemá nějaké bariéry tvořivosti. Má je kdekdo.

Základní psychickou bariérou tvořivosti je tzv. postojová uzavřenost, dogmatismus a rigidita. Tvořivým člověkem v žádném případě nemůže být ten, kdo chodí po světě tzv. „s klapkami na očích“, kdo se nezajímá o dění kolem, kdo je pesimista, kdo nemá snahu a tendenci něco měnit, vylepšovat či kritizovat, protože přesně tyto vlastnosti jsou nezbytným předpokladem tvořivosti.

Postojová uzavřenost se projevuje rigidním a konzervativním myšlením, které je charakteristické odporem ke změnám. Osoby s „uzavřeným systémem“ se odlišují od „otevřených“ vyšší mírou úzkostlivosti a menší mírou radosti z řešení problémů.

Reklama
Reklama
Reklama
Základní psychickou bariérou tvořivosti je tzv. postojová uzavřenost, dogmatismus a rigidita. (Zdroj: Pixabay)

Postojové bariéry

Tendence k tzv. postojové uzavřenosti je produktem výchovy a celé řady faktorů, které na člověka působí v procesu jeho socializace. Co je pro ně charakteristické? Lenost a pohodlnost myslet jinak, namáhat se, pokoušet se dělat věci jinak. Velmi často jde o nedostatek sebekázně přinutit se dělat něco jinak. Brzdou je konformismus – příliš dát na názor druhých, snažit se dělat to, co dělá většina. Takovým lidem chybí zvídavost a hravost, vidění toho, co očekáváme. Příčinou bývá nízká úroveň sebedůvěry – to je klíčové pro všechny oblasti života. Lidé často mají malou vytrvalost, brzy to vzdají. Mnozí se zacyklí v naučených myšlenkových schématech, ve zvycích a zlozvycích. Tito lidé nejsou schopni připustit, že existuje více pravd, řešení a pohledů na věc. K tomu také přispívá nesprávný životní styl: neschopnost uvolnit se, stres, přepracování, nedostatek spánku apod.

Bariéry vnímání

Problémem jsou těžkosti ve vymezení problému, zvyk dívat se určitým způsobem, přílišná přímočarost, neschopnost vnímat laterální podněty i neschopnost vidět problém z různých hledisek, neschopnost vhledu. Často chybí schopnost využít všechny smyslové podněty.

Bariéry prostředí

Často můžeme od manažerských autorit slyšet výroky, ze kterých až mrazí: „Fantazie a hravost jsou jenom ztrátou času; řešení problémů je vážnou záležitostí, v níž není místo pro humor; rozum, logika, čísla, užitečnost, praktičnost jsou dobré, zatímco cítění, intuice jsou špatné; tradice a stálost mají přednost před změnami.“ Problémem bývají i kulturní a náboženská tabu (symboly víry, psi a koně se nejí, otázky života a smrti, hodnoty společnosti) v různých zemích.

Intelektové bariéry

Jsou velmi zajímavé a zarážející. Je překvapující, kolik překážek se staví proti tvořivému zvládnutí inovačních problémů. Lidé často využívají k řešení nesprávný jazyk a neodhadnou potřebnou míru konkretizace i zobecňování. Mnohdy je to neschopnost využít jiných intelektových strategií. Díky rigiditě i neschopnost pochopit či vyjádřit myšlenku. Problémem může být i nízká úroveň IQ – pod 100 – a neschopnost abstrahovat. Někdy může být překážkou tvořivosti i příliš vysoké IQ – nad 130, dotyčný se tak spoléhá na brilantní myšlení, že nepustí kreativní procesy do hry – při řešení problémů. Téměř vždy se vyskytuje zacyklení se v určitých myšlenkových schématech. Nevýhodou může být i chybějící vzdělání pro pochopení problému, či nadbytečné, příliš vysoké vzdělání.

Podle studie NASA je zajímavé, že ty největší vynálezy posledních třiceti let provedli lidé sice se vzděláním Ph.D., ale z jiného oboru. Odborníci ve vlastním oboru nedělají tak významné vynálezy či objevy. Podléhají oborové rigiditě.

Bariéry emociální

Jsou docela zásadní brzdou tvořivosti a inovací. Hlavní emocí je strach. Jde zejména o strach dělat chyby, riskovat – strach se shodit, strach z ostudy, strach z posměchu či z neznámého. Strach nebo obava mít jiný názor než silní členové týmu, nechuť k chaosu. Strach omezuje přístup k oblastem představivosti, přidružuje pesimismus, zhoršuje emoční nastavení v „mol“ (melancholik).

14 způsobů, jak zabít myšlenku

V podnicích mnozí manažeři zabíjejí nápady mladých proto, aby se nepřišlo na to, že oni už žádné nemají, nebo proto, aby mohli stále excelovat jako ti nejchytřejší. Používají k tomu celý arzenál manipulativních prohlášení. Co se zajímavou myšlenkou? Například:

1. Včas zachytíte její (myšlenky) příchod a rychle změníte téma.

2. Ignorujte ji. Mrtvé ticho odradí každého, kromě největších nadšenců.

3. Předstírejte zájem, ale nic nedělejte. Tak lze autorovi zabránit, aby se obrátil jinam.

4. Účinný je úsměšek: „To nemůžete myslet vážně.“ Dejte si záležet na tom, abyste myšlenku okomentovali dříve, než bude objasněna.

5. Vychvalujte ji až k smrti. Když budete o hodnotě myšlenky mluvit deset minut, začnou ji někteří nenávidět.

6. Zmiňte se, že to ještě nikdo nikde nezkusil. Je-li myšlenka skutečně originální, pak je to určitě pravda. Můžete také říci: Jestliže je ten nápad skutečně tak vynikající, proč ho nikdo nevyzkoušel?

7. Řekněte: „To už jsme přece dávno vyzkoušeli.“ I když to není pravda. Platí to hlavně na nováčky. Uvědomí si dokonale, jakými jsou outsidery.

8. Neutralizujte myšlenku výroky: „Nejsme na to ještě připraveni, ale jakmile čas dozraje…“

9. Změňte myšlenku tak, že ztratí podstatu. To je velmi elegantní. Budíte zdání, že pomáháte přivést myšlenku na svět, pouze ji tu a tam „trošičku“ pozměníte.

10. Pokusíte se z myšlenky vydělit některé její části. Když si s ní budete pohrávat dost dlouho, rozpadne se na kusy.

11. Proveďte silný útok na autora. Než se vzpamatuje, jeho myšlenka se už nebude zdát tak zajímavá či důležitá.

12. Ustanovte komisi, která myšlenku rozpracuje. Komise jsou jako slepé uličky, do kterých se myšlenka zavede a v tichosti zardousí.

13. Dejte autorovi studenou sprchu: „Nemáme na to lidi… doprovodná rizika jsou příliš velká… to zní dobře v teorii, ale v reálném životě…“

14. Vraťte myšlenku autorovi: „Budete muset být ve svém návrhu konkrétnější.“

Tyto výroky zaznívají ve firmách často. Vývojář a vlastně každý, kdo přináší nápady, jim nesmí podlehnout a musí vydržet. Jak už jsem dříve uvedl, musí se ve firmě nastavit proinovační firemní kultura a inovace svěřit manažerovi, který bude jejich motorem, ne brzdou.

PhDr.Karel Červený, MSc., MBA

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 200907
Datum: 09. 09. 2020
Rubrika: Servis / Management a řízení
Autor:
Firmy
Související články
Strojaři na hrad prostě patří!

Strojírenství je páteří průmyslu. Dokazuje to i skutečnost, že na podzim loňského roku si ve Španělském sále Pražského hradu významné strojařské firmy převzaly ocenění v rámci vyhlášení 26. ročníku Českých 100 nejlepších.

Pavel Sobotka: Příležitost je nutné v pravý čas chytit za pačesy

Píšeme první kapitolu knihy příběhů, v níž chceme představit úspěšné české podnikatele, kteří něco dokázali a kteří se za svou práci rozhodně nemusejí stydět. I když v České republice má slovo „podnikatel“ spíše pejorativní význam – a zasloužili se o to tzv. „rychlí podnikatelé“, kteří ostrými lokty dokázali rychle zbohatnout na úkor ostatních –, tento seriál ukazuje druhou stranu mince. Nápad, záměr, tvrdá práce, stanovení filozofie firmy, vztah k lidem. Pro mnohé to nebylo jednoduché a my chceme představit právě ty, kteří svou usilovnou prací dokázali, že Česká republika má stále na to, aby se pohybovala na špičce nejen v technologiích, ale i v managementu. Nechť vám tento seriál slouží jako příklad toho, jak nelehká cesta na samotný vrchol v určitém oboru mnohdy vede.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Související články
Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Protiřečení na denním pořádku

Kolem nás, u nás, všude, kde existuje život, se každou vteřinu odehrávají miliony událostí, které zasahují jednotlivce, komunity, státy. Rostou nepokoje, protesty a skandování, pouliční bitvy, rebelie. Systémy budované člověkem v sílící zlovůli a vlivem ničivých výroků se řadu let dostávají do úpadku. Jsme svědky válečných konfliktů, nových a nových hrozících válek.

Promluvy Štefana Kassaye: S novým rokem nové příležitosti

Milý úsměv již z dálky prozrazuje dobrou náladu Janka, mého přítele z dětství. Září radostí, z byť i náhodného setkání. „Štefane, víš, co všechno mě čeká? Tvrdá robota. Počínaje prvním pracovním dnem.“ Řekne mi hned na uvítanou. Jeníček toho má vždy dost na práci. Zlepšovací návrhy, inovace… A navíc, jako představitel podniku, svým dobře míněným posláním oplývá nesmírným zájmem o vše kolem. Chce šířit dobro, a pomáhat lidem realizovat jejich předsevzetí. Není to ale vždy tak jednoduché, vnější svět ovlivňuje ten náš vnitřní. Například, když byl prezentován vládní program, vyslechli jsme různá vyjádření, často i extrémní. Projevoval se určitý osobnostní intelekt. A jak dny plynou, až příliš často odkrývají znova rozdané karty. Do státní ekonomiky pronikají politické názory, a ekonomika je součástí podnikání.

Promluvy Štefana Kassaye: Medializace není propagace

Ohniska nepokojů ve světě, nečekané politické zvraty, dokonce přeměny státních útvarů, nejenže mají dopady na podnikatelské prostředí, ale vyžadují zásadní změny i uvnitř podniků. Situace ovlivňuje navazování nových obchodně-ekonomických vztahů, a tím i přehodnocování stávajících a připravovaných kapacit podniku.

Promluvy Štefana Kassaye: Období ekonomické nestability

Budoucnost nedokážeme dokonale předvídat, ale získanými zkušenostmi jsme schopni rozpoznávat akceptovatelné, a naopak pro budoucnost nežádoucí, a orientovat se na jejich rozhraní. Můžeme přinášet nové podněty, můžeme se poučit ze světového bohatství, nových objevů, vynálezů a jejich aplikací pro lepší budoucnost. To samé predikuje možnosti zapojovat se do projektů mezinárodního vzdělávacího systému, který v různých profesionálních seskupeních představují prominentní lektoři, vědci a odborníci z praxe.

Promluvy Štefana Kassaye: Je možné se obejít bez léků?

Odpovědi na otázku v titulku tohoto podcastu by mohly být různorodé. Dosud nevíme o možnostech přesné definice zdraví. Ale předpokládám, že mnozí z nás by to i považovali za absurdní. Už jen proto, že zdraví každého jedince je odvislé od celé řady vlivů, které na něho neustále působí.

Promluvy Štefana Kassaye: Jak jen ty dny letí!

Skutečně. Každý má svůj čas vyměřený. Paralela jeho odpočtu na ciferníkových hodinkách mě vede k ohlédnutí po tom, co jsem udělal před několika lety, co jsem udělal dnes. Myšlenky se mi ubírají směrem k pokračující práci na díle Trilogie. Jak z jeho názvu vyplívá, rodí se tři knihy, které mi nedají spát. A čas letí! Bilancuji nad tím, jak tato časově náročná práce osloví čtenáře, kolik z nich si přečte tuto promluvu, kolik posluchačů vyslechne její zvukovou verzi.

Promluvy Štefana Kassaye: V „trmě vrmě“ není každý den stejný

Již brzké ráno ukáže, jaký by měl být dnešní den. Každopádně by neměl záviset pouze na počasí. Člověk by měl již večer myslet na to, co je nevyhnutelně nutné předem zvládnout a promyslet. Zda má vše po ruce, aby následující den přinesl požadované ovoce. S osobním důrazem na to, že je součástí týmu, za který je zodpovědný a jehož členové vytvářejí na sebe navazující dílčí cíle..

Promluvy Štefana Kassaye: Moudrost života

Podstata názoru uvedeného v tomto titulku se v různých souvislostech a za rozličných okolností opakuje od brzkého rána až do pozdních nočních hodin. Pro mnoho z nás je to nejen téma konverzací na způsob „aby řeč nestála“, ale je to i náplň naší práce.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 3: Inteligentní technologie

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a  napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Smyslem předkládané trilogie článků není rozklíčovat současný stav a doporučit řešení, ale z pohledu konstrukce a provozu výrobních zařízení představit řešení firem, které primárně nehledí na byznys, ale na budoucnost naší planety.

Promluvy Štefana Kassaye: Pokrok hledejme v invenci a odvaze

Pokrok je stav vizuální či předmětný. Nebo se na něj můžeme dívat v rozmezí časového průběhu změn určité entity posuzované v daném okamžiku jako výsledný stav. Pokrok je tedy nasměrování, zaznamenávání vývojové cesty, ale dost často výmluvným způsobem.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit