Témata
Reklama

Prezentace českého průmyslu v Rakousku

19. 03. 2008

Na stránkách MM Průmyslového spektra přinášíme další díl seriálu, jehož přáním a cílem je postupně představovat českým strojírenským firmám možnosti spolupráce se zahraničními kancelářemi CzechTrade a zahraničními obchodními komorami působícími v České republice. Tentokrát jsme se zaměřili na kancelář CzechTrade Vídeň.

Důkladná znalost předmětu podnikání a pochopení potřeb klienta je jednou ze základních priorit agentury CzechTrade. Exportní záměr klienta je řešen individuálně ve spolupráci se zahraničními kancelářemi agentury. „Využíváme zde rozsáhlé zázemí zkušeností a znalostí místních podmínek. Nabídka služeb agentury reflektuje připravenost klienta na export a průřezově představuje kroky, se kterými může CzechTrade pomoci,“ říká ředitel zahraniční kanceláře ve Vídni Vladimír Degťar.

Reklama
Reklama
Reklama
Ředitel kanceláře CzechTrade Vídeň Vladimír Degťar

Nabídka je sestavena v logických krocích, které by měl exportér postupně realizovat, pokud chce uspět v zahraničních teritoriích. V úvodu jsou představeny služby pro začínající exportéry, následují služby spojené se vstupem na zahraniční trh (jak trh funguje), další významnou skupinu tvoří pomoc při vyhledávání nových zákazníků. Nabídka je zakončena doplňkovými marketingovými službami v zahraničí.

Následující výčet je spíše ilustrativní, protože vždy se klade důraz na individuální řešení požadavků klienta. Služby zahraniční kanceláře CzechTrade ve Vídni mohou podle zadání a potřeb klienta zahrnovat např.:

  • zpracování základních charakteristik trhu (vývoj poptávky, trendy, struktura dovozu);
  • určení tržních segmentů a produktů (typy zákazníků, produktové řady);
  • analýzu vlivu zahraničního prostředí (legislativa, daně, omezení zahraničního obchodu);
  • poskytnutí základních informací o konkurenci (konkurenční skupiny, síla značek, koncentrace, přístup k distribučním kanálům);
  • základní cenový průzkum pro cílový trh;
  • monitoring veletrhů a výstav;
  • zjištění technických překážek (předpisy, certifikace – vzdálené trhy);
  • návrh a možnosti překonání bariér vstupu na trh;
  • doporučení pro přípravu vstupu a oponentura návrhu klienta pro vstup na zahraniční trh;
  • vyhledání potenciálních obchodních partnerů, jejich oslovení a ověření zájmu o spolupráci s českým klientem.

Akce a veletrhy

Kromě již zmíněných aktivit nabízí kancelář CzechTrade ve Vídni klientům možnost účastnit se některých nejvýznamnějších veletrhů v Rakousku prostřednictvím společné expozice, kde české firmy mají šanci se buď formou katalogové prezentace nebo přímou účastí představit návštěvníkům veletrhu a případným obchodním partnerům za velice příznivých podmínek s bohatým servisem zahraniční kanceláře.

Vídeňská kancelář se v letošním roce účastní na dvou důležitých veletrzích, a to na Energiesparmesse 2008 ve Welsu (Oberösterreich) 5.–9. 3. 2008 a na Vienna TEC ve Vídni 7.–10. 10. 2008.

Prezentace českého průmyslu na veletrhu Energiesparmesse 2008

Rakousko je tradičním obchodním partnerem České republiky. Prezentovat se na mezinárodním oborovém veletrhu ekoenergetiky a efektivního využívání energetických zdrojůEnergiesparmesse znamená možnost navázání kvalitních obchodních vztahů nejen s rakouskými partnery, ale prakticky s partnery z celého světa. Potřeba efektivního využívání energetických zdrojů a potřeba čerpání energie z ekologicky přijatelných zdrojů stoupá prudce i v České republice. Tomuto trendu se přizpůsobují i čeští výrobci, kteří kvalitou svých produktů dosahují světové úrovně, jak se již ukázalo při prezentacích tohoto oboru na jiných veletrzích. Prezentace těchto firem na veletrhu v zemi, která je vyhlášená svými ekologickými principy, vytváří dobré předpoklady pro úspěch v zahraničí. Veletrh Energiesparmesse ve Welsu je tradičním veletrhem v tomto oboru v Evropě s více než dvacetiletou tradicí. Je rozdělen do tří základních oborových skupin: vytápění a energetika, stavební technologie, voda a sanita. Význam tohoto veletrhu potvrzuje i fakt, že byl zařazen do seznamu OFÚ (Oficiální účasti České republiky) na rok 2005. Veletrh Energiesparmesse 2008 se konal v optimálním termínu na začátku stavební sezony, ve dnech 6.–9. března.

Prezentace českého průmyslu na veletrhu Vienna TEC 2008

České strojírenské firmy jsou velice dobře zapsány na rakouském trhu, ať již jako subdodavatelé nebo jako poskytovatelé komplexních řešení, a proto je jejich účast na tomto veletrhu pravidelně početná. Veletrh Vienna TEC je v Rakousku unikátní, neboť se zde pod jednou střechou koná vlastně šest specializovaných veletrhů z šesti různých strojírenských oborů:

Automatizace (Automation Austria), www.automation-austria.at, energie (Energy-Tec), www.energy-tec.at;  elektronika IE, www.ie-messe.at;  nástroje a nářadí (Intertool), www.intertool.at; měřicí a zkušební technika (Messtechnik), www.messtechnik.co.at; svařování, Schweissen/Join-Ex, www.schweissen.at.

Kromě účastí na těchto veletrzích plánuje vídeňská kancelář CzechTrade ve spolupráci s OEÚ pro své klienty ze strojírenských oborů i několik dalších zajímavých akcí. Jednou z nich je již tradiční setkání českých subdodavatelů s rakouskými nákupčími. Agentura ve spolupráci s rakouským sdružením nákupčích průmyslových společností (BMÖ – Bundesverband Materialwirtschaft, Einkauf und Logistik in Österreich) připravuje také v letošním roce pro české a rakouské firmy příležitost setkat se a prodiskutovat své požadavky a možnosti. Spokojenost s touto akcí projevily v minulosti jak české, tak i rakouské firmy – důvod je shodný.

Na jednom místě se soustředí poptávka s nabídkou, lze již konkrétně rozebírat možnosti vzájemné spolupráce a především dojde k navázání osobního kontaktu. Neméně důležitá je skutečnost, že zároveň firmy uspoří čas a náklady, které by vynaložily k uskutečnění vzájemných návštěv v ČR nebo v Rakousku. Poptávky rakouských nákupčích se soustřeďují na různé obory – zpracování a obrábění kovů, opracování plechů, výrobu ocelových konstrukcí, výrobu dílů pro automobilový průmysl, hydrauliku, vstřikování plastů, 3D engineering apod.Kromě účastí na těchto veletrzích plánuje vídeňská kancelář CzechTrade ve spolupráci s OEÚ pro své klienty ze strojírenských oborů i několik dalších zajímavých akcí. Jednou z nich je již tradiční setkání českých subdodavatelů s rakouskými nákupčími. Agentura ve spolupráci s rakouským sdružením nákupčích průmyslových společností (BMÖ – Bundesverband Materialwirtschaft, Einkauf und Logistik in Österreich) připravuje také v letošním roce pro české a rakouské firmy příležitost setkat se a prodiskutovat své požadavky a možnosti.

Spokojenost s touto akcí projevily v minulosti jak české, tak i rakouské firmy – důvod je shodný. Na jednom místě se soustředí poptávka s nabídkou, lze již konkrétně rozebírat možnosti vzájemné spolupráce a především dojde k navázání osobního kontaktu. Neméně důležitá je skutečnost, že zároveň firmy uspoří čas a náklady, které by vynaložily k uskutečnění vzájemných návštěv v ČR nebo v Rakousku. Poptávky rakouských nákupčích se soustřeďují na různé obory – zpracování a obrábění kovů, opracování plechů, výrobu ocelových konstrukcí, výrobu dílů pro automobilový průmysl, hydrauliku, vstřikování plastů, 3D engineering apod.

Na konec roku plánuje OEÚ ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR odborný seminář a kontaktní setkání českých a rakouských firem na české ambasádě ve Vídni v oborech strojírenství, kovozpracující průmysl a informační technologie.

Bližší informace k těmto akcím budou postupně zveřejňovány na oficiálních webových stránkách CzechTrade, kde můžete sledovat i neustále aktualizovaný přehled ostatních zahraničních i tuzemských akcí pořádaných agenturou.

-tk-

CzechTrade

www.czechtrade.cz

Reklama
Vydání #3
Kód článku: 80328
Datum: 19. 03. 2008
Rubrika: Servis / Exportní příležitosti
Autor:
Firmy
Související články
CzechTrade pomáhá strojařům – Švédsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na švédský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům, Německo

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na náš klíčový exportní trh.

Související články
CzechTrade pomáhá strojařům, Turecko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na turecký trh.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CzechTrade pomáhá strojařům: Velká Británie a Irsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Spojeného království Velké Británie a Irska.

Komory pro spolupráci - Rozvíjet vztahy mezi Českem a Kanadou

Pro většinu Čechů je Kanada spojena s hokejem a přírodními krásami. Ve druhé největší zemi na světě žije necelých 38 mil. obyvatel, což s průměrem 3,5 obyvatele na km2 řadí Kanadu na 230. místo na světě.

Holandská inspirace

Od vzniku Nizozemsko-české obchodní komory v roce 1993 se toho hodně změnilo. Dnes již společnosti nehledají jen praktickou pomoc v začátcích podnikání, ale stojí spíše o inspiraci, smysluplné kontakty a řešení nejrůznějších výzev a problémů.

CzechTrade pomáhá strojařům, Kolumbie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Kolumbie.

CzechTrade pomáhá strojařům, Bulharsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na bulharský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům, Francie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na francouzský trh.

Komory pro spolupráci - Inspirace izraelskými inovacemi

Mezi velikostí státu a objemem obchodu není přímá úměra. Důkazem je náš obchod se Státem Izrael. Obě země mají přibližně stejný počet obyvatel, ale vzájemný obchod, zejména náš vývoz, je mnohem větší, než je tomu mezi námi a násobně většími státy.

CzechTrade pomáhá strojařům

Během loňského roku jsme na stránkách MM Průmyslového spektra ve spolupráci s agenturou CzechTrade publikovali edukační seriál určený začínajícím exportérům, jehož smyslem bylo provést je úskalími, které pronikání na zahraniční trhy přináší. Letos v publikační osvětě pokračujeme a postupně představujeme zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce.

Italský průmysl 4.0 na dosah

Italsko-česká obchodní a průmyslová komora (Camic) je se svými více než 400 členy jednou z největších zahraničních komor v ČR. Mezi jejími členy jsou také italské průmyslové firmy, jež dnes patří mezi lídry českého průmyslu – výrobce autobusů Iveco Czech, textilní závody Nová Mosilana a Sametex skupiny Marzotto, Karlovarské minerální vody a Brazzale Moravia v potravinářském odvětví či Brembo v oblasti komponentů pro automobilový průmysl.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit