Témata
Reklama

Přežijí jen ti nejschopnější

V polovině listopadu letošního roku došlo ke změně ve vedení jednoho z největších tuzemských výrobců obráběcích strojů společnosti Tajmac-ZPS, a. s. Novým generálním ředitelem byl valnou hromadou společnosti zvolen ing. František Lambert.

Rádi bychom vás seznámili s představami a plány, se kterými do zlínské společnosti vstupuje tento guru našeho strojírenství.
MM: Ve funkci jste vystřídal Angličana Iaina Exetera. Co vedlo italského majitele společnosti Andrea Tajariola k této změně?
Ing. Lambert: Majitele společnosti vedla skutečnost, že pan Exeter je především obchodník a svůj celý dosavadní život věnoval této sféře. Díky tomu, že byl v loňském roce jmenován do funkce řízení tak obrovského kolosu, jakým Tajmac-ZPS bezesporu je, nemohl vykonávat to, co umí, tedy obchodní činnost. Dalším důvodem byla jeho jazyková bariéra, která mu znepříjemňovala funkci řízení. Pan Tajariol dospěl k logickému závěru, že jeho českou firmu by měl vést český manažer znalý místních poměrů a mající bohaté zkušenosti s řízením strojírenské firmy v mezinárodním měřítku. Pan Exeter se bude nadále věnovat důležitým obchodním projektům, které zahájil či v blízké budoucnosti zahájí. Bude tedy v obchodních otázkách spolupracovat se mnou a s mým novým obchodním ředitelem.
MM: S jakými kroky reformy společnosti, které dnes již bývalý GŘ učinil, souhlasíte, a co byste naopak udělal jinak?
Ing. Lambert: Nikdy jsem tak nečinil a ani nyní bych nerad hodnotil práci svých předchůdců. Během shromáždění, kterého se účastnil majitel firmy a velká část zaměstnanců, jsem panu Exeterovi poděkoval a řekl jsem, že je velmi jednoduché někomu radit a nebýt přitom za nic zodpovědný a že v jeho pozici bylo velmi složité řídit tak velkou a složitou firmu, navíc s rozdílnou mentalitou, než na jakou byl doposud zvyklý. Složitost řízení je především dána skutečností, že Tajmac-ZPS v porovnání s obdobnými světovými firmami je komplexní firma, která si zajišťuje prakticky veškerou výrobu včetně odlitků ze společnosti ZPS-Slévárna. Obdobné firmy ve světě si většinou zajišťují jen montáž a mnohdy ani ne kompletní.
Jsem však přesvědčen, že pokud je taková firma jako Tajmac-ZPS dobře a kvalifikovaně řízena, je skutečnost její komplexnosti nepochybně výhodou.
MM: Jak se s odstupem času díváte na okolnosti oddělení společnosti Kovosvit, kde jste byl generálním ředitelem, od mateřské firmy ZPS?
Ing. Lambert: Poněvadž jsem byl čtyři roky ve funkci finančního a pět let ve funkci generálního ředitele firmy Kovosvit, znám samozřejmě veškeré detaily skutečností, které se odehrávaly od doby, kdy byl Kovosvit dceřinou společností firmy ZPS, až po současnou situaci. Ale na tento dotaz bych nyní nerad odpovídal, a to do té doby, než dlouhotrvající soudy odehrávající se dnes již nejen v České republice, ale též ve Švýcarsku, konečně rozhodnou. Je to soudní záležitost, ve které já osobně nehraji žádnou roli. Týká se Kovosvitu, já nyní stoprocentně pracuji v jiné firmě, v Tajmac-ZPS. Osud Kovosvitu mi však samozřejmě není a nemůže být lhostejný...
MM: Do 22. prosince loňského roku, kdy jste byl bez udání důvodu odvolán z funkce, jste zastával pozici generálního ředitele společnosti Kovosvit. Díky aplikaci vaší idey spočívající v integraci inženýrských a ekonomicko-manažerských činností získala společnost světové renomé. Dosáhl jste velmi krátkého časového úseku od návrhu stroje až po jeho výrobu a prodej. Hodláte i tuto strategii aplikovat ve společnosti Tajmac-ZPS?
Ing. Lambert: Můj styl řízení a ideu, kterou jsem zaváděl v Kovosvitu, budu samozřejmě prosazovat i v této společnosti. Vše je založeno především na tom, co bude dělat firma za tři roky až pět let a v jakém postavení bude ke světové konkurenci - tedy výrobní a obchodní strategie. To je, podle mého názoru, alfou a omegou podnikání firem s celosvětovou působností a navíc pohybujících se v obrovské konkurenci. A strojařina je v té největší konkurenci! Mé myšlení je založeno na úspěchu, za kterým jsem celý život hnán, a to je mojí úlohou i v novém působišti.
Je pravdou, že Tajmac-ZPS je nyní v trochu jiné pozici, než byl Kovosvit v době, kdy jsem nastupoval do funkce generálního ředitele. Jednak má velmi kvalitní světové výrobky v podobě vícevřetenových automatů, které zabírají téměř 25 % světového trhu, a jednak italský majitel je především obchodník, který se velmi dobře vyzná v oblasti obráběcích strojů. Tato oblast je tedy pro mě "jednodušší".
MM: Jak jste spokojen se současnou obchodní úrovní společnosti? Na jaké exportní trhy se hodláte zaměřit?
Ing. Lambert: V současné době má Tajmac-ZPS velmi dobrou obchodní úroveň na světovém trhu s výrobky v podobě vícevřetenových automatů a dále velmi kvalitní spolupráci s japonsko-americkou firmou Okuma v oblasti obráběcích center. Hlavní otázkou budoucnosti je stabilizace a rozšiřování stávajících trhů a získání nových ve všech prodejních komoditách, především v oblasti obráběcích center a nových výrobků, které se připravují. Zároveň mě zajímá rozšiřování přímé spolupráce
se světovými výrobci obráběcích strojů a podobných komodit, především pak výroba strojů, případně jejich částí.
MM: Téměř každá změna ve vedení společnosti s sebou přináší redukci či obnovu pracovníků. Jak se na tuto skutečnost díváte vy?
Ing. Lambert: V oblasti nejvyšší úrovně řízení firmy chci zavést stejné startovací podmínky pro současné i nově příchozí manažery. Nyní jsem staré vedení odvolal a v nejbližší době hodlám sestavit vedení nové. Zda bude kompletně nové, nebo staronové, to je nyní otázka - jisté však je, že do firmy přijdou i noví manažeři z mého týmu, kteří museli po mém odvolání opustit Kovosvit. Jsou to profesionálové z oboru, kterých je v této zemi velmi málo, a vždy půjdou se mnou a já s nimi! V Tajmac-ZPS dojde k určité redukci zaměstnanců na všech úrovních, neboť z hlediska produktivity práce a přidané hodnoty máme ve srovnání se světovou elitou co dohánět.
Jinak v personální otázce to zde mám podstatně jednodušší, neboť jsem přišel s tím, že nikoho neznám a každý si své místo a postavení musí svými znalostmi a schopnostmi vybojovat a zasloužit.
MM: Jak se podle vás bude v budoucnu vyvíjet trend celosvětové produkce obráběcích strojů?
Ing. Lambert: V každém případě obráběcí stroje zde budou vždy, jejich výrobky též. Celá budoucnost však tkví v tom, kolik obráběcích strojů bude třeba. Podle mého názoru jejich počet bude klesat, a to zejména kvůli jejich univerzálnosti a produktivnosti, při stále se zlepšujících technických a technologických parametrech. Pak podle mého názoru přežijí pouze schopné a pružné firmy (na velikostech nebude záležet!), které se budou rychle orientovat na trhu a své výrobky budou měnit podle požadavků zákazníků. Tím pravděpodobně dojde k postupnému zániku výrobců méně kvalitních strojů díky většímu rozmachu second handových strojů. Určitě nastane rozmach i ve vzájemné kooperaci mezi firmami. Jednak se vyprofilují firmy, které budou schopny samy vyrábět špičkové stroje, a dále pak firmy, které jsou schopny s nimi spolupracovat a pružně a promptně reagovat na jejich požadavky
MM: Věřím, že pod vaším vedením se firma Tajmac-ZPS vyprofiluje do světové úrovně. Rád bych vám poděkovat za rozhovor a popřál mnoho úspěchů, štěstí a hlavně zdraví v započaté práci.
Ing. František Lambert
Člen představenstva a generální ředitel Tajmac-ZPS, a. s. „Každý ze zaměstnanců má mít na mysli to, že firma zde musí existovat a kvalitně fungovat za dalších deset či patnáct let.“
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Vydání #12
Kód článku: 11241
Datum: 12. 12. 2001
Rubrika: Management / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Facelift pro staré stroje

Opravy a modernizace starých strojů s využitím současných technologií tak, aby jejich užitná hodnota byla posléze srovnatelná s novým strojem. To je náplň práce 35členného týmu společnosti Fermat Pressl, která sídlí v romanticky industriální budově v Rokycanech. Jejich práce by se dala přirovnat k plastické chirurgii u lidí, výsledek je však rozhodně trvanlivější i užitečnější. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Vojtěcha Vlka, jednatele společnosti.

Související články
Mít vůli i trpělivost

Zaměstnanec v socialistickém strojírenství, poté na vedoucích místech v První brněnské strojírně Velká Bíteš a Ekol Brno. Před odchodem do důchodu se věnoval konzultační činnosti v energetice. To lze stručně říci o Ing. Lubomíru Doležalovi. O tom, že prosazovat inovativní změny za socialismu nebylo nic snadného, by mohl psát romány...

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Nástrojáři sobě

V letošním roce slaví Svaz nástrojáren ČR své 20leté výročí. Při této příležitosti jsme požádali jejího předsedu představenstva doc. Ing. Václava Kličku, CSc., Ph.D., o rozhovor.

Revoluce v měření přišla s analogovým signálem

Když se dnes bavíme o moderních výrobních postupech, máme často na mysli využívání high-tech technologií, které je snahou stále více propojovat, automatizovat a sledovat. Tyto přístupy pomáhají výrobcům transformovat jejich výrobní procesy až do stadia nejvyššího – takzvané cyber factory –, přičemž vysoká jakost vyráběných dílů a úspora nákladů během výrobních procesů hrají nejdůležitější roli. Z tohoto jasně vyplývá nutnost investice také do měřicích systémů.

Sázejme olivovníky, ať mají naši potomci co sklízet

Profesor Stanislav Hosnedl se celý svůj odborný život věnuje oboru konstruování výrobních strojů a zařízení. Značným podílem přispěl k rozvoji konstrukční vědní disciplíny Engineering Design Science and Methodology, ve které se stal uznávaným odborníkem nejen u nás, ale i v zahraničí. K jeho pedagogické a vědecké činnosti jej přivedly kroky z výrobní praxe. Tak by tomu mělo být. Stanislav Hosnedl je Plzeňák tělem i duší s aktivními kontakty po celém světě. Bylo nám ctí, že jsme mu mohli na letošním MSV v Brně předat Zlatou medaili za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Jak se stát leaderem ve výrobě důlního zařízení

Moravská společnost Ferrit, s. r. o., se za 25 let působení v těžařském průmyslu stala světovou firmou v projektování a výrobě důlní závěsné dopravy. Zároveň je průkopníkem v oblasti vývoje a výroby důlních akumulátorových lokomotiv a jako jediná na světě vyrábí speciální lokomotivu, tzv. lokobagr, pro údržbu a čištění kolejové tratě a prostoru kolem kolejiště v hlubinných šachtách. Jejich stroje pracují v uhelných a rudných dolech napříč všemi kontinenty.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Projekt snů 2

Významnost roku 2017 pro firmu Okuma – výrobce CNC obráběcích strojů – neznamená pouze oslavy 120. výročí založení společnosti, ale i uvedení do provozu v pořadí druhého nejmodernějšího automatizovaného závodu, firmou označovaného jako Projekt snů (Dream Site 2 – dále PS2) v místě japonské centrály.

Oboroví vystavovatelé MSV v Brně

V minianketě k tématu vydání oslovujeme ve spolupráci s Veletrhy Brno zástupce klíčových oborových vystavovatelů na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně (MSV). Na otázky odpovídají obchodní zástupce pro ČR a SR společnosti Maximator Hochdrucktechnik GmbH Ing. Lukáš Starý a Sales Engineer společnosti Renold Gears Jaroslav Edlinger, M.A.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit