Témata
Reklama

Příprava výroby se systémem PDM, IS, nebo TPV?
18. 06. 2003

Výběr informačního systému bývá noční můrou top manažerů podniků, jejich informatiků, všech odborných útvarů a úplně identicky i dodavatelů IS

Na některé dotazy prý existují jednoduché odpovědi. Zkušenosti však ukazují, že pro konstatování jednoduché pravdy je někdy potřeba hodně faktů a hodně vysvětlování. Podíváme-li se na informace, které pro svá rozhodnutí používají IT manažeři strojírenských podniků, a na dotazy, které jsou jim kladeny, lze o jednoduchých odpovědích celkem pochybovat.
Reklama
Reklama
Reklama

Výběr informačního systému

Výběr informačního systému (IS) bývá noční můrou top manažerů podniků, jejich informatiků, všech odborných útvarů a úplně identicky i dodavatelů IS. Všechny spojuje prostá snaha uspět. Dnes není otázkou, zda IS zavést. Otázkou je, jaký IS, s jakým dodavatelem, za kolik a co také musí udělat samotný podnik, aby to zvládl. Většina zainteresovaných přitom paradoxně zapomíná na ty, kteří připravují data. Prioritou bývá použití dat, zatímco otázky, jak data vznikají a kde se dostávají do IS, nejsou brány v potaz. Přispívají k tomu dodavatelé IS a rovněž manažeři podniků, kteří buď nedohlédnou na problémy odborných útvarů, nebo tyto činnosti podceňují. Běžně opomíjenou oblastí bývá konstrukce a technologie, ač tyto útvary vytvářejí prvotní data, která následně využívá ekonomický úsek, plánování i řízení výroby. I dnes je v IS všech podstatných údajů pouhá 1/10 a 9/10 zůstává na papíře. Trend by však měl (a může) být zcela jiný...
Při analýze problémů strojírenských podniků a možných odpovědí na vyslovené i nevyslovené dotazy manažerů podniků či vedoucích oddělení informatiky, konstrukce a technologie na funkčnost IS je zřejmé, že zástupci těchto útvarů logicky sledují vlastní cíle a hledají hlavně řešení svých záležitostí. Mohlo by se zdát, že je to něco nenormálního. Každý z těchto útvarů však řeší v procesech, které vedou k dodání výrobků zákazníkům, tak odlišné činnosti, že jen prozíraví top manažeři mají průřezové informace o podniku nebo je pro svá rozhodnutí mohou vyžadovat. Oni ovšem také mohou a dokonce mají povinnost na základě aktuálních informací rozhodovat.

Jak zajistit úspěšnou aplikaci IS

Argumentem dodavatelů IS před top manažery podniku je schopnost IS řešit všechny problémy podniku. IS je však pouze nástrojem, který schopným dává možnosti a méně schopným přidělává starosti. Často se ztrácí to podstatné, a sice, že právě top manažeři mohou klíčově ovlivnit úspěšnost zavedení a následného využívání IS na všech úrovních. Jejich angažovanost a obětavost patří mezi to podstatné pro úspěšnost implementace IS u uživatele. Úspěšné aplikace IS jsou charakteristické optimální konstelací - kvalitní IS, schopný dodavatel a konsensus vedení podniku s pracovníky uživatele. Podstatná je i angažovanost při implementaci. Tam, kde byla opomenuta byť pouze jedna z podmínek, většinou se kvalitní výsledek nedostavil. V této souvislosti je však nepochopitelné, proč jsou pro mnohé manažery podniků útvary konstrukce a technologie jenom něčím trpěným a nepotřebným.
Podniky, které navázaly na své tradice, mají proti novým firmám podstatnou konkurenční výhodu - mají v papírové nebo počítačové podobě uloženy informace o postupech výroby a výkresy. Toto know-how archivované v papírové podobě či v datech v IS dává záruku vyrobitelnosti při požadované kvalitě i v dnešní době. Jednoduše řečeno - ve výrobní technice a postupech výroby se za posledních 40 let tak moc nezměnilo a plná automatizace, robotizace apod. jsou ve většině podniků stále pouhým snem. Logickým důsledkem by mělo být nalezení metod a systémů, jak tato data opakovaně použít. Většina nejdůležitějších informací (dat) podniku byla vždy ukládána v papírové podobě v archivech (s dobou "přístupu" řádově v hodinách či dnech) a dnes je přístupná hlavně díky zkušenostem pracovníků podniků. Je doslova pokladem, pokud má podnik verifikovaná data v počítačové podobě. Problémem je, jak tato pracně vytvořená a v počítači zpracovaná data zpřístupnit pro co nejširší okruh uživatelů a jak je opakovaně použít.

Kvalita výrobků je definována dříve, než začne výroba

Kvalitu ovlivňují všechny činnosti od marketingu až po výrobu či prodej. Klíčový význam má příprava podkladů pro výrobu - při špatných výrobních podkladech nelze vyrábět kvalitně. Tuto oblast činností strojírenských podniků známe v našich podmínkách pod pojmem technická příprava výroby (TPV). Osvícení manažeři podniků vědí, že nejcennější, co podnik má, jsou zkušení lidé, know-how, schopnost rychle reagovat a dodávat výrobky za nejnižší možnou cenu při adekvátní kvalitě. Když IS dobře podporuje činnosti, kde jsou tvořena prvotní data (tj. zapsané know-how podniku), jde o velkou konkurenční výhodu. Za součást předvýrobních etap je v našich podmínkách považována konstrukce a technologie. Je možné sem zařadit i obchodní úsek, protože rozhodnutí o realizaci či nerealizaci zakázky ovlivní meze, ve kterých následně odbory konstrukce a technologie mohou pracovat. O konstrukčních systémech (CAD) lze konstatovat, že dnes jsou již běžně přijímány minimálně ve funkčnosti 2D kreslení. Problémem bývá správa CAD dat (3D modely, výkresy, kusovníky, rozpisky, ...) a jejich následné přenesení do IS. V časopisech se setkáváme s pojmy jako PDM, TPV nebo IS s podporou TPV. Snad 90 % informačních systémů však neřeší tyto úkoly na potřebné úrovni a funkčnost IS je zaměřena spíše na zadávání dat než na podporu jejich vzniku. PDM systémy naopak vznikaly jako reakce na potřebu archivovat produktově orientovaná data vytvořená v CAD systémech. CAD data (3D modely, výkresy, rozpisky a kusovníky) mají složitou strukturu, kterou tvůrci CAD systémů nezveřejňují, a častokrát je proto systém PDM jediným nástrojem pro jejich správu. Neznamená to však, že nasazením PDM řešení jsou řešeny i problémy v oblasti technologie a převod dat do IS. Problémem je někdy i cena těchto produktů (u velkých PDM systémů i v řádech statisíců korun pro jednoho uživatele). Komplexní nasazení pro desítky uživatelů pak vychází i na miliony až desítky milionů korun. Pro uživatele CAD systémů je štěstím, že dnešní verze mají jako součást funkčnosti CAD systému i "mini" PDM systém. Tím se zřejmě silně zmenšuje prostor pro dodávky "mega" řešení PDM za desítky milionů korun (možná s výjimkou podniků, kde se nechají manažeři zmanipulovat). PDM systémy však mohou dobře sloužit ve specializovaných firmách orientovaných spíše jenom na vývoj bez vlastní výroby. Ve výrobních podnicích je vhodná i podpora činností technologie. Existují světlé výjimky, pokud IS integruje plnohodnotné řešení TPV. Takovým výjimečným řešením je například IS Dimenze++ s plně integrovaným modulem TPV2000. Cílem však není prostá aplikace řešení TPV, ale podpora klíčových činností v předvýrobních etapách za účelem vytváření dat v takové kvalitě, jak to vyžaduje pokročilé plánování a řízení výroby. I zde se totiž ukazuje, že CAD systém, systém PDM, modul TPV nebo IS jsou nástroje jenom pro schopné.

Sen o funkčnosti IS

Klíčovým zájmem top manažera, informatika a všech klíčových uživatelů podniku je schopnost IS poskytovat pro rozhodování data ve všech souvislostech a současně zadávat minimum vstupních dat. Informační systém by měl být jednoznačně nástrojem a žádný pracovník by neměl být jeho otrokem; měl by pracovníky podniku vést k jedinému cíli - kooperaci všech za účelem prosperity podniku. Možná se teď ptáte, jak vlastně rozpoznat méně vhodný IS od toho lepšího (data pro řízení jsou totiž ve všech použitelných IS shodná). Zjednodušeně - ptejte se, na kolik kliknutí myší vyhledáte informace a jak složitě nebo snadno nové údaje do IS vložíte.
Reklama
Vydání #6
Kód článku: 30623
Datum: 18. 06. 2003
Rubrika: Trendy / CAD/CAM/CAE
Autor:
Firmy
Související články
Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Nové funkce pro automatizaci obráběcího procesu

Nová verze CAD/CAM softwaru TopSolidAM V7.13 přináší především jednodušší programování s funkcemi, které se velmi snadno používají. Výsledkem je úspora času, které lze dosáhnout díky novému vysoce výkonnému režimu analýzy kolizí a možnosti provádět řadu úloh zcela automaticky, což přináší celkově vyšší úrovně automatizace obráběcích procesů. V nové verzi najdeme i novou strategii najíždění, která zajistí vyšší životnost obráběcích nástrojů.

Simulace v konstrukci - klíč k inovacím

Dlouho zažitým paradigmatem v průmyslových společnostech je striktní rozdělení konstrukčního a výpočtářského oddělení. To je sice určeno pevnými historicky danými důvody, ale ty v současné době začínají pomíjet. Ve stále více společnostech mají konstruktéři možnost provádět průběžně již během konstrukce jednoduché analýzy a vývojový proces tím zefektivnit. Jak tento trend zachytit a být úspěšní v inovativních řešeních?

Související články
Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

Příprava CAD modelu součásti pro výrobu

NC programátoři se velmi často potýkají s problémy týkajícími se různé kvality trojrozměrných modelů potřebné pro programování obrábění. Úpravy mohou být obtížné, protože 3D modely součástí často pocházejí z různých zdrojů.

Setkávání

Setkávání uživatelů konstrukčních a technologických softwarů má již dlouholetou tradici. Informace o novinkách, představení nejrůznějších tipů a triků, někdy i možnost si zasoutěžit a v neposlední řadě rovněž výměna zkušeností v neformální atmosféře patří k hlavním bodům programu takovýchto akcí.

Letadlo poháněné sluneční energií vyrazilo na cestu kolem světa

Solar Impulse je projekt mající za cíl vyrobit letadlo poháněné sluneční energií, které dokáže obletět Zemi. Letoun je dílem švýcarského psychiatra a vzduchoplavce Bertranda Piccarda, jednoho z pilotů prvního balonu, který obletěl celý svět bez jediné přestávky, a švýcarského inženýra a podnikatele Andrého Borschberga. Vývoj zastřešuje polytechnika v Lausanne a podílí se na něm několik desítek specialistů.

Konstrukce i technologie snadno, rychle a bezpečně

CAD/CAM systém TopSolid verze 7.9 přináší v návaznosti na technologickou část další rozšíření možností v oblasti obecné konstrukce.

Softwarový simulátor stavebního stroje nahrazuje nákladné prototypy

Vývoj stavebních strojů bývá spojen se stavbou fyzických prototypů nových zařízení. Ty však vyžadují vysoké finanční náklady a množství času. Efektivní řešení dnes nabízejí softwarové simulátory. Společnost Volvo Construction Equipment zařadila do vývoje simulátor „human-in-the-loop“, který vyvinula v nástrojích Matlab a Simulink firmy MathWorks.

Softwarové řešení pro přípravu NC programů

Firma FANUC nabízí možnost rozšíření svých CNC řídicích systémů o grafické programovací prostředí nazvané Manual Guide i.

Od správy nástrojů po simulaci NC programů

V oblasti integrované správy nástrojů u společnosti KHS hraje software pro správu nástrojových dat TDM zásadní úlohu. Tento software zde byl zaveden před čtyřmi lety a v současné době poskytuje 3D modely nástrojů a nástrojová a technologická data pro NC programování, simulaci výroby, seřizování nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.

CAM pro CMM

V posledních letech se ve strojírenství stále více dbá na přesnost výroby a tím i na kvalitu a efektivnost měřicího procesu. Měřicí proces dnes zasahuje i do různých stadií výroby, nejen do závěrečného procesu kontroly výrobku.

Racionalizace obráběcích operací s podporou CAD/CAM systému

V roce 2010 společnost Montupet zahájila výrobu na nové obráběcí lince v Laigneville ve Francii s cílem optimalizovat výrobu hlav spalovacích motorů a dalších slévárenských dílců pro automobilový průmysl. Mladý tým zkušebního centra pro podporu a vývoj technologií, který se v průběhu let rozrostl ze dvou na deset lidí, si vybral Missler Software jako ideálního partnera na pomoc při racionalizaci pracovních procesů ve svých závodech. TopSolid CAD a CAM jsou velmi vhodné pro systemizaci procesů obrábění a přesné zdokumentování jednoho každého výrobního postupu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit