Témata
Reklama

Přístroje a aplikace pro správnou funkci řemenových převodů

12. 12. 2018

Praskl vám klínový nebo ozubený řemen? Co je třeba udělat, aby řemenové převody správně fungovaly?

V praxi bývá velmi časté, že řemenové převody nemají požadovanou životnost nebo nepřenášejí požadovaný výkon. Přestože konstrukčně je řemen navržen dobře, dochází k častým poruchám, řemeny se rychle opotřebovávají a je nutné je často měnit. Příčinou bývá obvykle špatná montáž, ustavení převodu nebo nesprávné nastavení předpětí. K odstranění těchto chyb nabízí společnost Tyma CZ ucelený program přístrojů a aplikací pro správnou funkci řemenových převodů.

Reklama
Reklama
Reklama

Bezplatná aplikace Tension2Go ke kontrole předpětí mobilním telefonem

Správné předpětí řemene je nezbytné pro správnou funkci řemenového převodu a aplikace Tension2Go představuje praktický nástroj pro jeho kontrolu přímo v provozu. Aplikace umožňuje uživateli pomocí chytrého telefonu při instalaci, údržbě nebo diagnostice jednoduše, rychle a pohodlně změřit frekvenci volné větve řemenu a předpětí u všech hnacích řemenů pro průmyslové aplikace firmy ContiTech Power Transmission Group. Aplikace je zdarma ke stažení na App Store nebo Google Play.

A jak funguje? Při kontrole je měřena vlastní frekvence řemenu. Mikrofon telefonu je potřeba přiložit nad střed volné větve řemenu asi 1–5 cm nad řemenem – měl by směřovat k řemenu. Řemen je nutné rozkmitat tak, aby mohl být zvuk vibrací snímán. Na základě zjištěné vlastní frekvence může uživatel určit velikost předepínací síly. Velikost předpětí lze také vypočítat přímo pomocí aplikace. K tomu je nutné před měřením zadat typ řemenu a hodnotu délky volné větve.

Parametry: rozsah měřené frekvence od 20 do 1 000 Hz, délka volné větve měřeného řemene od 200 do 800 mm.

Aplikace Tension2Go ke kontrole předpětí mobilním telefonem

Měřicí přístroj VSM-1 pro elektronické měření předpětí řemenů

Měřič předpětí Conti VSM-1 je plně elektronické měřidlo koncipované pro měření předpětí v ozubených, drážkových a klínových řemenech. Pomocí tohoto měřidla může být jednoduše a přesně nastavena statická síla ve větvi hnacího řemenu s libovolným tažným vláknem.

Přístroje VSM-1, VSM-3 a VSM Mini pro měření předpětí řemenů

Vlastnosti:

  • bezdotykové měření;
  • provedení kontroly i na těžko přístupných místech využitím ohebného ramene senzoru;
  • přesné výsledky měření opticko-elektronickou měřicí metodou.

Měřicí přístroj VSM Mini pro kontrolu správného předpětí

Měřicí přístroj VSM Mini má velmi malé rozměry a připevňuje se přímo na hřbet řemenu buď příslušným o-kroužkem, nebo pomocí samolepicího materiálu, který je součástí balení.

Výhody:

  • velmi malé rozměry, jednoduchá manipulace;
  • výhodný poměr ceny a výkonu;
  • bezproblémové měření v každém provozu;
  • použití i v jinak nepřístupných místech;
  • ideální pro každý servis a údržbu.

Měřicí přístroj VSM Mini pro kontrolu správného předpětí

Postup měření:

  1. přístroj se umístí za klidu přímo na kontrolovaný řemen;
  2. jakýmkoliv nástrojem rozvibrujeme řemen a odečteme hodnotu frekvence na displeji přístroje;
  3. podle výpočtu nebo na webových stránkách www.contitech.de/vsm-mini zjistíme hodnotu správné frekvence;
  4. upravíme převod tak, aby hodnota frekvence odpovídala požadované frekvenci.

Laserový přístroj Z-Laser pro ustavování řemenic

Z-Laser je měřicí přístroj, který umožňuje přesné ustavení řemenic a řetězových kol pomocí laseru s plochým paprskem.

Výhody:

  • přesné, rychlé a jednoduché měření;
  • výhodná cena proti podobným přístrojům na trhu;
  • velký měřicí rozsah, dokonalé vyrovnání polohy;
  • schváleno FDA pro použití v potravinářském průmyslu;
  • snižuje opotřebení řemenových převodů;
  • úspora času a zvýšení kvality produktů

Postup měření:

Přístroj se upevní na jednu řemenici a na druhou se umístí kontrolní terčíky. Správného výsledku je dosaženo, když laserový paprsek protíná na všech třech polohovacích magnetech stejnou rysku. Přístrojem seřizujeme horizontální i vertikální ustavení řemenic. Měřicí dosah – až do cca 10 m.

Laserový měřicí přístroj pro přesné ustavení řemenic a řetězových kol
Program Conti Professional pro výpočet řemenů

Počítačový program Conti Professional pro výpočet řemenů

Řemeny v řemenových převodech se napínají podle hodnot uvedených ve výpočtu řemenů. Pro jejich výpočet slouží výpočtový program Conti Professional, což je webová aplikace, jejíž pomocí lze pohodlně navrhovat většinu typů ozubených, klínových a plochých řemenů. Výpočet sjednocuje všechny dosavadní aplikace do jediného programu.

Prostřednictvím aplikace je možné provést následující výpočty:

  • výpočet hnacích klínových a ozubených řemenů se dvěma až dvaceti řemenicemi;
  • výpočet lineárních aplikací a výtahů;
  • výpočet srovnání účinnosti a spotřeby energie nové a původní varianty převodů.

Výpočet je volně dostupný na www.conti-professional.com. Po registraci schválené správcem je uživateli zaslán přístupový kód.

Výhody on-line aplikace:

  • webová aplikace, není nutná instalace;
  • použitelná na PC i na mobilních zařízeních;
  • nová přehledná pracovní plocha, snadná obsluha;
  • možnost volby z až 9 jazyků;
  • vytvoření, tisk a zaslání protokolu výpočtu v PDF;
  • možnost tvorby jednotlivých variant navrhovaného převodu;
  • možnost odeslání zadaného výpočtu jinému uživateli programu k revizi.
Společnost Tyma CZ nabízí ucelený program přístrojů a aplikací pro správnou funkci řemenových převodů.
Reklama
Související články
Energeticky úsporné řemeny

Optimalizací řemenových převodů lze dosáhnout zvýšení účinnosti, úspory energie, vyššího přenášeného výkonu, delší životnosti a snížení nákladů na údržbu. Změnou řemenového převodu lze uspořit až 15 % energie.

Ozubené řemeny v pohonech ekologických taxi člunů

Britská firma vyvinula hybridní pohon pro 550 vodních taxíků pro Benátky. Kombinace dieselového motoru a elektromotoru zde snižuje hluk, emise i náklady, přičemž vysoce výkonný řemen Synchrochain Carbon umožňuje použití kompaktního motoru s nízkou hmotností.

Řemen místo výtahových lan

Výrobce výtahů firma MSV Liberec spoléhá na kompozitní ploché řemeny Polyrope od firmy Continental ContiTech. Více než 100 let nebylo možné představit si nahrazení ocelových lan jako závěsného prostředku u výtahů. Teprve na přelomu tisíciletí byly jako první alternativa vyvinuty robustní polyuretanové výtahové řemeny, které byly z důvodu patentových práv původně vyhrazeny pouze pro vybrané výrobce výtahů. Tato situace se však dnes radikálně mění. Jako příklad uveďme firmu MSV Liberec, která pro své výtahy používá řemeny Polyrope firmy ContiTech. Ty jsou nyní k dispozici výrobcům výtahů na celém světě.

Související články
Desatero správného řemenového převodu

V praxi se setkáváme s mnoha případy, kdy jsou problémy při provozu stroje způsobeny řemenovým převodem. Projevují se sníženou životností převodů, častým poškozením řemenů a nutností jejich výměny, vysokým namáháním a opotřebením ložisek, vysokými vibracemi apod. To vše má za následek časté opravy zařízení a vysoké náklady na údržbu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Klínové řemeny nejen pro pohony obráběcích strojů

Úzké klínové řemeny Conti V FO Pioneer nabízejí nejvyšší přenášený výkon a teplotní odolnost až do +130 °C. Od letošního roku jsou dostupné také v délkách až do 5 000 mm.

Novinky v oblasti řemenových pohonů

Firma Continental Contitech představila na letošním mezinárodním strojírenském veletrhu v Hannoveru řadu novinek a inovací a vystavovala své nejnovější produkty z oblasti hnacích řemenů.

Nejdelší ozubené řemeny v pohonu vznášedel

Ve svých dvou nových vznášedlech používá britský výrobce Griffon Hoverwork ozubené řemeny Synchrochain Carbon z produkce divize ContiTech Power Transmission Group. Jsou to ty nejdelší nekonečné polyuretanové řemeny, které kdy byly vyrobeny. Pohánějí vrtule a ventilátory vznášedel, která se využívají pro trajektovou přepravu mezi britským přístavem Portsmouth a ostrovem Wight.

Řemenový pohon snižuje hmotnost prosévacích strojů

Pohon drážkovým klínovým řemenem zajišťuje výraznou úsporu hmotnosti a nižší hlučnost mobilních prosévacích a třídicích strojů, kde řemen nahrazuje řetězový převod v pohonu prosévacího bubnu. Při nastavení optimálního napnutí řemene pomáhá měřicí zařízení.

Svět mobility se mění

Společnost Schaeffler představila optimalizované pohony se spalovacími motory, které přispívají k dosažení klimatických cílů, jež plynou z Pařížské klimatické dohody. Další novinkou v jejím portfoliu jsou elektromotory dotažené do stavu připravenosti na sériovou výrobu.

Jak se vyvíjí a vyrábí proudový motor?

V letošním roce uvedla První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS) na trh nový turbínový motor PBS TJ150. Jedná se o proudový motor, u kterého se výkon, resp. tah motoru uvádí v jednotkách Newton. Maximální tah tohoto motoru činí 1 500 N. Je to již pátý typ proudového motoru, který tato exportně orientovaná firma dodává na zahraniční trhy.

Špičkové technologie pro letectví a kosmonautiku

Jako jedno z nejinovativnějších a nejprogresivnějších odvětví na světě spojuje letectví a kosmonautika téměř všechny dnešní špičkové technologie. Elektronika a robotika se zde setkávají v měřicí, regulační a řídicí technice. Přitom se letectví a kosmonautika v první řadě ujímají vývoje a provozu leteckých objektů, jako jsou letadla nebo speciální kosmické dopravní prostředky a družice.

Optimalizace koncepce pohonu strojů

Pomocí celkové dynamické simulace různých vzájemně působících posuvových systémů stroje může být již v návrhu posuzována vzájemná souhra mezi jednotlivými souřadnými osami. Dále je možné pomocí takové simulace navrhnout cenově příznivý koncept celkového pohonu menších rozměrů s vysokou přesností.

Ozubené řemeny v nejmodernějších skladovacích systémech

Sofistikované intralogistické systémy pro skladování, naskladňování a vyskladňování jablek vyžadují inovativní prvky. Jedním z takových řešení je ozubený řemen ContiTech Conti Synchrodrive HTD 20M, který je používán v regálových zakladačích firmy LTW Intralogistics.

Klínové řemeny pro pohony obráběcích strojů

Klínové řemeny ContiTech Conti V jsou určeny pro vysoká zatížení a osvědčují se ve ztížených provozních podmínkách. Snadno se instalují a vyznačují se nízkou hlučností v širokém spektru aplikací.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit