Témata
Reklama

Přístroje pro měření struktury povrchu

Měření a hodnocení struktury povrchu se jako významná část kontroly jakosti stále rychle vyvíjí, a to v souladu s rozvojem požadavků na vlastnosti funkčních povrchů součástí i na dokončovací metody, které o kvalitě rozhodují.

Ve vývoji měřicí techniky se mimo přesnost a spolehlivost funkce stále výrazněji prosazují uživatelské požadavky na jednoduchý a snadno ovladatelný proces měření a hodnocení struktury povrchu.
Taylor Hobson Ltd, England, tradiční výrobce přístrojů pro měření struktury povrchu (v ČR a SR zastupovaný firmou Imeco, s. r. o., Brno), který má dlouhodobé zkušenosti v oblasti zajišťování jakosti z hlediska výrobních procesů, metod měření, konstrukce a výroby měřicích přístrojů i metodik měření, nedávno uvedl na trh nové měřicí přístroje, které splňují všechny současné požadavky na metrologii struktury povrchu.
Reklama
Reklama
Reklama

Surtronic Duo

Jedná se o nový přenosný přístroj pro měření parametrů drsnosti povrchu Ra a Rz. Měřicí přístroj spojuje snadné a pohodlné použití (ergonometrické řešení), spolehlivost funkce a přesnost do jednoho atraktivního celku.
Konstrukce přístroje nabízí z hlediska uživatele tyto hlavní přednosti:
  • Přístroj je sestaven ze dvou funkčně samostatných částí - snímací a měřicí, propojených infračerveným vedením (IrDA), které umožní činnost přístroje v odděleném režimu do vzdálenosti 1 m bez klasického propojovacího kabelu. Dělená konstrukce přístroje spolu s použitou infratechnologií umožní měření na nepřístupných místech, v dutinách, otvorech apod.
  • Přístroj je přenosný, což umožní jeho univerzální použití v laboratorních i provozních podmínkách. Jeho masivní konstrukce a tvarové řešení zajišťují jednoduchou manipulaci i přepravu.
  • Nové konstrukční i technologické řešení měřicí části zaručuje spolehlivou funkci, přesnost přístroje a rychlou prezentaci výsledků měření na světelném ukazateli LCD. Mimořádně jednoduchá obsluha přístroje nevyžaduje zvláštní kvalifikaci.
  • Přístroj je dodáván s vlastním kalibračním standardem, takže lze přímo provádět nezávislou kalibraci a seřízení.
  • Ochrana diamantového snímacího hrotu (poloměr 5 µm) je plně zajištěna v případě, že přístroj neměří a je v tzv. parkovacím režimu.
  • Zdrojem energie je baterie s dlouhou životností (asi 500 h nebo 10 000 měření), zajišťující stálou funkční připravenost.
  • Form Talysurf Intra

    Form Talysurf Intra představuje moderní přenosný přístroj pro dílenská měření struktury povrchu. Měřicí přístroj tvoří dvě samostatné části: posuvová jednotka a modul s řídicím procesorem, které mohou být propojeny infračerveným paprskem, což systému zajišťuje optimální flexibilitu a snadné použití. Indukční měřidlo Form Talysurf Intra (dále FTI) má zajistit ekonomické provedení všech požadovaných měření dokončeného povrchu, tzn. drsnosti, vlnitosti a tvaru.
    Ovládání měřicího systému, jehož části jsou propojeny infračerveným paprskem nebo klasickým vodičem, je velmi jednoduché. Data získaná měřením mohou být, s ohledem na místo a prostředí kontroly, vyhodnocena okamžitě nebo uložena a analyzována později. Pro archivování dat v počítači je využívána standardní karta PCMCIA. Přístroj je dodáván se síťovým napájením, ale je přizpůsoben i pro použití baterií.
    Posuvová jednotka je konstruována pro měřené délky v rozmezí 0,1 mm až 50 mm. Rozsah měření je 1 mm s rozlišením 16 nm nebo 0,2 mm s rozlišením 3,2 nm. Tvar posuvové jednotky je vhodně řešen jak z hlediska snadné manipulace, tak i z hlediska skladovacího prostoru, což usnadní bezpečnou přepravu.
    Nová konstrukce modulu s řídicím procesorem je vybavena barevným dotykovým monitorem (VGA). Modul je kompaktní a lehký celek, který může být ovládán z rukou obsluhy nebo umístěn na stůl. Na monitoru je zobrazena široká nabídka příkazů k řízení měřicího přístroje a využití softwaru. Stiskem jednotlivých nabídek lze provést kalibraci přístroje, jeho seřízení a vlastní měření a dále analýzu změřených údajů, jejíž výsledky se přímo zobrazí na monitoru nebo se mohou tisknout na připojené tiskárně.
    Přístroj FTI je vybaven jednoduchým softwarem, který řídí následující činnosti systému: měření (nastavení a provedení požadovaného měření), analýzy měření (volba filtrů a základních délek, zobrazení a tisk výsledků), výběr parametrů (z celkové nabídky parametrů pro základní profil, drsnost, Rk, vlnitost a tvar) a kalibraci (stanovení rozsahu měření a průběh kalibrace). K provedení jednotlivých analýz měření je možná volba filtrace - Gauss, ISO 2CR, 2CR PC a základních délek (cut offs) do max. hodnoty 8 mm.
    Technické parametry měřicího přístroje FTI, složeného ze dvou samostatných prvků, s využitím jejich bezkontaktního propojení (IrDA) i softwaru k řízení a analýze měření, dokumentují, že je nabízen moderní výkonný metrologický prostředek.
    Vysoká technická úroveň uvedených měřicích přístrojů je mimo jiné i výsledkem komplexního přístupu výrobce k řešení metrologie struktury povrchu. Dlouholeté konstrukční a výrobní zkušenosti, aktivní činnost metodická a normativní i široká servisní síť zaměřená na všestranné zabezpečení celého procesu kontroly, to vše je jednoznačným přínosem k rozvoji metrologie struktury povrchu a současně i nabízeno uživatelům pro řešení jejich praktických metrologických problémů.
    Reklama
    Vydání #5
    Kód článku: 10517
    Datum: 09. 05. 2001
    Rubrika: Výroba / Měření
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Expimer - expresní zařízení pro rychlé stanovení materiálových vlastností

    Expimer, prezentovaná instrumentovaná měřicí soustava pro stanovení mechanických vlastností materiálů indentační metodou, může být alternativním způsobem, jak rychle definovat materiálové vlastnosti. Celý proces spočívá v tom, že na základě parametrů získaných v průběhu makroprocesu automatizovaného vtlačovaní indentoru kulového tvaru (ABI) do povrchu materiálu bez porušení konstrukce, lze rychle zjistit požadované materiálové vlastnosti. Tato metoda je jedinečná vzhledem k jednoduchosti, rychlosti vyhodnocení, manipulovatelnosti a užitečnosti pro stanovení mechanických vlastnosti materiálů během jejich vývoje, výroby a zejména v pracovních podmínkách provozu.

    Multisenzorová souhra - měřicí stroje s pevným portálem

    Po mnoho let se souřadnicové měřicí stroje společnosti Werth Messtechnik GmbH osvědčují při měření s více snímači umístěnými na dvou nezávislých osách. Nebezpečí kolize mezi snímačem a obrobkem se tak podstatně sníží, protože senzory, které nejsou používány, jsou zasunuty.

    Měření v rámci celého výrobního řetězce

    Na cestě k aplikaci konceptu Průmyslu 4.0 se měřicí a kontrolní technologie čím dál víc používají jako řídící nástroj ve výrobě. V rámci plnění této nové role ale potřebují pružněji a rychleji zachytit kvalitativní údaje na různých místech: v měřicí laboratoři, v těsné blízkosti výrobní linky, stejně tak jako přímo v ní.

    Související články
    Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

    Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Měřicí technika se stává součástí výrobních strojů

    Vzhledem k tomu, že jednou z aktivit České metrologické společnosti, z. s., je mimo jiné také sledování prezentace aktuálních metrologických novinek, trendů vývoje a zastoupení metrologie na veletrzích pořádaných v České republice i v zahraničí, navštívili jsme mimo jiné veletrh Toolex 2017, který se již po desáté konal v polském městě Sosnowiec na třetím největším výstavišti v Polsku – Expo Silesia.

    Velmi přesný měřicí stroj pro výpočetní tomografii

    Nový model TomoCheck S HA (High Accuracy) 200 společnosti Werth Messtechnik GmbH se senzorem pro výpočetní tomografii je aktuálně nejpřesnějším souřadnicovým měřicím strojem na světě.

    Konfirmace měřidel

    Příspěvek se zabývá problematikou zajištění návaznosti měření a rozebírá obvyklé metrologické čin-nosti, které jsou za tím účelem prováděny. Zákon o metrologii i běžná praxe zmiňují jako základní postupy kalibraci nebo ověření stanovených měřidel. Kalibrace je postup vedoucí k dosažení způsobilého měřidla ve dvou logických krocích podle definice VIM. Vždy musí být zjištěn aktuální stav měřidla – provádí se zkouškou, která ověří, zda je měřidlo způsobilé plnit dané specifikace, či nikoliv. Nezpůsobilé měřidlo se musí kalibrovat nebo vyřadit. O výsledku je vydán doklad (kalibrační certifikát), jímž je potvrzena způsobilost z dřívější kalibrace nebo způsobilost dosažená kalibrací novou. Zvláštní pozornost je věnována kalibraci měřidel řízených softwarem, např. u souřadnicových měřicích strojů.

    Multisenzorová technologie a počítačová tomografie

    Výběr vhodného měřicího přístroje pro účely rozměrové kontroly je velmi důležitý. Běžný přístup je takový, že daná aplikace určí vhodný typ senzoru. Pro správné rozhodnutí potřebuje vzít uživatel v úvahu několik aspektů.

    Jaké objektivy vybrat pro strojové vidění a proč

    Strojírenské i další výrobní firmy často řeší problém, jak co nejpřesněji a nejefektivněji něco změřit. Ke skutečně přesnému měření je nejúčinnější využít strojové vidění. Jenže abyste dostali opravdu špičkový výsledek, potřebujete nejen kvalitní software a dobrou kameru, ale hlavně správně vybraný typ objektivu. Jde o někdy podceňované téma, nicméně právě ve výběru objektivu se často chybuje, a pak je ohrožen celý výsledek měření, potažmo i výsledná kvalita výrobku. K tomu, aby se to nestalo i vám, pomohou následující řádky.

    Statika a dynamika obráběcích strojů

    V současné době je u obráběcích strojů hodnoceno především dobré statické a dynamické chování. Lepších statických a dynamických vlastností mohou výrobci obráběcích strojů dosáhnout plným vyu-žitím potenciálu konstrukce stroje.

    Plzeňské setkání strojařů

    Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

    Průmysl 4.0 v praxi

    Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

    MSV ve znamení měření a seřizování

    Všichni, kdo máme něco společného se strojírenstvím, pevně věříme, že se v letošním roce opět otevřou brány brněnského výstaviště pro meku strojařů z celého světa – Mezinárodní strojírenský veletrh. Na MSV se letos, kromě lidí z dalších oborů, setkají i výrobci špičkových měřicích a seřizovacích přístrojů. Proto jsme se na postřehy a názory tentokrát zeptali Karla Suchny, jednatele společnosti Zoller Czech.

    Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

    Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit