Témata
Reklama

Pro vysokou flexibilitu kompletního obrábění

Modulární konstrukce pro větší výkon a více možností. Vzdálenost vřeten maximálně 3 300 mm, výkonné hlavní vřeteno a protivřeteno, nový koncept pohonů, osa B s přímým pohonem pro komplexní pětiosé simultánní frézování a s přídavným revolverem. Pro to vše je nový Hyperturn 100 Powermill důmyslným zdokonalením osvědčené řady Hyperturn Powermill. Přináší přesnost, flexibilitu a produktivitu při obrábění velkých a komplexních dílů na jediné upnutí.

Nové vysoce výkonné frézovací centrum Hyperturn 100 Powermill s modulární konstrukcí je ideální pro kompletní obrábění velkých dílů na jediné upnutí. Je výkonným multifunkčním strojem pro obrábění komplexních obrobků s maximálním obráběným průměrem 720 mm a délkou max. 3 100 mm mezi hroty. Volitelných 40 nebo 100 poloh nástrojů umožňuje vysokou flexibilitu obrábění.

Reklama
Reklama
Reklama
Vysoce výkonné soustružnické a frézovací centrum Hyperturn 100 Powermill s modulární konstrukcí

Koncept stroje

Konstrukce

Lože stroje coby jeho základna je vyrobenou formou monobloku. Tato stabilní a kompaktní konstrukce absorbuje vibrace, jež by mohly vznikat během obrábění, a tím podporuje přesnost obrábění.

Stroj je konstruován modulárně a je vybaven pojízdným podstavcem. Zákazník může volit mezi třemi délkami lože, 1 700-2 400-3 300 mm, s maximální délkou obrábění mezi hroty 1 500-2 200-3 100 mm. To jsou nejlepší předpoklady pro úsporné obrábění široké palety přírub a hřídelí s vyloučením kolizí.

Ideální výkon pro kompletní obrábění velkých dílů na jediné upnutí

Identická konstrukce hlavního vřetena a protivřetena

Pro tento stroj byly v závislosti na paletě výrobků zákazníka navrženy dva koncepty vřeten. Vřeteno A2-08‘‘ je vybaveno dvěma vodou chlazenými motory s výkonem 33 kW a s maximálními otáčkami 3 500 ot/min. Vysoká dynamika a optimální křivka točivého momentu umožňují vysokou úspornost při obrábění hřídelí a kompaktních přírub.

S alternativním pohonem s dvoustupňovou převodovkou a s ukončením vřetena A2-11“ pak nabízí HYPERTURN100 optimální předpoklady pro hrubování velkých přírub a hřídelí. Maximální točivý moment 3 520 Nm umožňuje velké hloubky záběru při velkých posuvech. Konstrukce hlavního vřetena a protivřetena je identická. To znamená, že obě vřetena mají stejné vlastnosti a maximální výkon 53 kW.

Pro větší stabilitu a přesnost

Všechna vedení jsou velkoryse dimenzovaná, předepjatá lineární vedení. Válečky namísto kuliček zvyšují stabilitu a tlumicí vlastnosti, a jsou navíc mnohem robustnější. Díky jedinečnému systému těsnění smýkadla je systém vhodný pro použití v extrémně znečistěném prostředí. Na vodicí lišty jsou umístěny krycí plechy z pružinové oceli, které zajišťují uzavření těsnicí plochy.

Osa C pro přesné obrysy a frézování

Použití osy C závisí na variantě vřetene. U motorového vřetena A2-8" osu C polohuje integrovaný synchronní motor s vysokou přesností a tuhostí. Lze tak dosáhnout značného přídržného momentu 800 Nm, respektive 1 600 Nm.

U vřetena A2-11 je osa C polohována prostřednictvím přídavného otočného pohonu. Vřeteno a obrobek jsou přidržovány nebo polohovány silou až 2000 Nm, respektive 2 800 Nm. Úhlové rozlišení osy C je 0,001°.

Díky tomu lze na obrobku vytvořit i složité obrysy. Součástí dodávky je software k programování těchto cyklů.

Osa Y s vysokým zdvihem

Osa Y byla integrována do konstrukce pojízdného stojanu pro optimální stabilitu stroje. Zdvih +/-210 mm je ideální pro obrábění obrysů na velkých dílech.

Procesní asistent pro řízení a průběh výroby

AURIGA je digitální procesní asistent pro rozsáhlou integraci specifických aplikací zákazníka do řídicího systému stroje a do výrobního procesu. Řídicí systém je přizpůsoben uživateli a jeho požadavkům, klade rovněž důraz na efektivní průběh pracovních kroků při zachování standardně vysoké spolehlivosti stroje ve všech provozních režimech. Auriga je součástí standardní výbavy vybraných modelů řady Hyperturn, jako je např. HYPERTURN 100 Powermill.

Ergonomie

Velkorysý pracovní prostor nabízí nejvyšší stupeň ergonomie – to znamená velmi dobrý přístup k jednotlivým komponentům. Stávající volný prostor zajišťuje optimální tok třísek i při obrábění kritických materiálů.

Ergonomicky uspořádaný ovládací panel lze posunout až do středu dveří stroje. Řídicí panel je otočný vertikálně o 90° a horizontálně až o 10°.

Koncept stroje Hyperturn100 umožňuje široké spektrum obrábění v jediném kroku

Řídicí systém a použití

Díky řídicímu systému Sinumerik 840D sl je Hyperturn100 vybaven pokročilým systémem řízení. Kompletně digitální balíček řízení a ovládání zvládne až 10 kanálů a až 31 os. ShopTurn/Mill, včetně technologických cyklů, usnadňuje obrábění i frézování. Díky přenosu souřadnic (TRANS, ROT, SCALE, MIRROR) je možné realizovat libovolné obráběcí procesy. Velmi rychle mohou být realizovány i komplexní požadavky na obrábění. Sinumerik 840D sl zajišťuje velmi přesné obrobení dílu. Alfanumerická klávesnice pak usnadňuje programování.

Hyperturn 100 Powermill se používá v oborech obecného strojírenství, kosmonautiky, energetiky a v automobilovém průmyslu a je vhodný pro použití jak při kusové, tak při sériové výrobě.

Emco Intos

zdenek.pilecky@intos.cz

Reklama
Související články
Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Stroj na středění klikových hřídelí

Je všeobecně známo, že kliková hřídel je jednou z nejkritičtějších součástek motoru s vnitřním spalováním a jedním z nejsložitějších a nejkomplexnějších dílů z hlediska obrábění. Potřeba přesného vyvážení klikové hřídele, která je rozhodujícím faktorem pro celkovou účinnost motoru, se stala ještě důležitější, jelikož výrobci automobilů usilují o snižování emisí CO2 prostřednictvím lepšího výkonu motoru a strategií spočívajících v odlehčování. Díky různým vylepšením, kterých se v průběhu let dosáhlo v procesech kování a odlévání, už mají neopracované komponenty klikové hřídele téměř požadovaný tvar s mnohem menším množstvím přebývajícího materiálu. To znamená, že na konečné klikové hřídeli je třeba obrábět méně částí. Přináší to s sebou také zvýšenou potřebu přesného vyvážení se zmenšenou velikostí protizávaží, které se při vytváření těžiště často provádí.

Věnujte pozornost vedlejším časům při obrábění

Firma Grumant se již 25 let zabývá prodejem nástrojů a strojů pro třískové obrábění. Zároveň je již známo to, že klade silný důraz na podporu svých zákazníků. 25 let zkušeností jejích techniků ukazuje, že řada zákazníků se soustředí hlavně na kontrolu a optimalizaci strojního času a přehlíží ztráty časů vedlejších. A právě zkrácení vedlejších časů je klíčem k razantnímu zvýšení produktivity, zisku a překvapivě i cesta jak odlehčit problému nedostatku kvalifikovaných obráběčů.

Související články
Koncept ve spektru dynamiky a inovací

V roce 2007 bylo na veletrhu EMO poprvé prezentováno obráběcí centrum Grob G350 s horizontálním uložením vřetene. Dnes, o více než deset let později, je na trhu etablováno nejen pětiosé univerzální obráběcí centrum, ale spolu s ním se ve strojírenství v celosvětovém měřítku rozšířila i pětiosá technologie. Úspěšný vývoj založený na vysoké dynamice a velké inovativnosti konceptu „G-Modul“ udělal z univerzálních obráběcích center Grob, nyní již ve druhé generaci, leadera světového trhu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Obrábění těžkoobrobitelných materiálů

Stále rostoucí požadavky výrobců proudových motorů vyžadují kontinuální vývoj žárupevných materiálů. Klasické metody obrábění jsou zde na hranici svých možností, efektivní alternativou je elektroerozivní řezání drátovou elektrodou.

High-Torque převodovky pro přesné aplikace

Točivý moment 19 510 Nm pod absolutní kontrolou v téměř bezvůlové přesnosti? Ano, pomocí precizních planetových převodovek s vůlí v ozubení ≤ 1 arcmin je i tato výzva reálná.

U prototypů převládají složité, komplikované tvary

Získání solidních základních znalostí, ale také poznání techniky inovací v teorii i praxi – to očekávají studenti od své technické školy. Vyšší odborná škola FH Kiel spolu s organizací Institut für CIM-Technologietransfer umožňují studentům ve strojírenství, ale i v jiných příbuzných oborech získat praxi na současné úrovni a na moderních obráběcích strojích.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Revoluce v soustružení - netradiční použití zavedeného procesu

Soustružení je zavedený proces, který už se zdál být takřka navždy neměnný. Ale ti, kteří si mysleli, že jejich proces je neotřesitelný jako skála – dovedený k dokonalosti a se skvěle doladěnými parametry umožňujícími dosažení maximální výkonnosti a ziskovosti –, se musí zamyslet znovu. Co kdyby existoval nový způsob soustružení, který zpochybňuje zakořeněné a předpojaté představy o tomto dlouhá léta využívaném procesu? Nadešel čas připojit se k právě probíhající revoluci v soustružení, prolomit stávající výrobní překážky a užívat si nově nalezenou produktivitu.

Profesionální přístup k broušení

V současnosti jsou kladeny ze strany zákazníků stále vyšší nároky na co nejvyšší přesnost při broušení, která je spolu s výslednou drsností nejvýznamnějším požadavkem uživatelů. Samozřejmě této kombinace je třeba dosáhnout v nejkratším možném čase. Tyto hlavní parametry jsou zahrnuty do koncepce brousicích strojů české společnosti Fermat Machine Tool a jsou dosahovány i mj. využitím řady speciálního příslušenství a nových technologických standardů.

Črta o horizontce, část II.

V minulém vydání MM Průmyslového spektra jsme začali pojednání o historii, současnosti a perspektivách vývoje jedinečného stroje, kterým bezesporu horizontka je, a v tomto vydání jej ukončíme. Čtenáři, kteří předchozí díl v listopadovém vydání nečetli, mají možnost dohledat ho na internetu na adrese www.mmspektrum.com/151122.

Obrábění s minimálním množstvím mazání

Firma Gühring stála od počátku u zrodu aplikace zcela nové progresivní technologie obrábění s minimálním množstvím mazání (MMS, v anglickém překladu jako MQL). Před dvaceti lety zakoupila licenci na tuto technologii od japonského výrobce obráběcích strojů Horkos a začala tento výrazně rozvíjet. Výsledkem je kompletní program nástrojů, upínačů i měřicí techniky pro obrábění s technologií MMS. Vysoká inovativnost je potvrzena mnoha patenty.

Záchrana do 100 milisekund

Všichni víme, jaký přínos pro ochranu pasažérů mají airbagy v automobilech. Díky vývoji vest Point 2 mohou podobné úrovně ochrany dosáhnout i například motorkáři nebo jezdci na koních. Aby k tomu mohlo dojít, dvě společnosti se zkušenostmi z výroby a prodeje se musely spojit, aby byly schopny vyrobit dostatečně přesně díly nutné k aktivování nafukovací vesty za méně nez 100 milisekund. Následující článek přináší zkušenosti s nástroji společnosti WNT, které byly ve výrobě použity.

Moderní nástroje pro diagnostiku geometrických chyb obráběcích strojů

Zvyšování produktivity obrábění úzce souvisí se zabezpečením stability parametrů procesu obrábění a tedy i stability parametrů základního článku tohoto procesu – obráběcích strojů. Pracovníci oddělení jakosti, údržby i servisních firem jsou pod stálým tlakem na zajištění bezporuchového chodu strojů a zároveň na maximální zkrácení servisních i preventivních odstávek.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit