Témata
Reklama

Prodej obráběcích strojů má svá složitá specifika

Obráběcí stroj je zařízení velmi složité a důmyslné. Má takovou vlastnost, že dokáže reprodukovat sám sebe nejen při zachování, ale hlavně při zkvalitnění svých "vlastností". Jinou záležitostí je umět ho nabídnout tomu pravému zákazníkovi. Nejen o specifikách prodeje strojů této komodity jsme si povídali s ing. Stanislavem Jelínkem.

MM: Máte za sebou bohaté zkušenosti v prodeji obráběcích strojů. Jak byste charakterizoval současný celosvětový stav v této komoditě?

Ing. Jelínek: Současná epocha patří rozhodně k těm "obtížnějším", které jsme jako výrobci a prodejci obráběcích strojů zažili za posledních několik let. Působením všeobecně známých geopolitických a ekonomických jevů jsou investoři tzv. nerozhodní a celou řadu investic přehodnocují ve smyslu ušetřit nebo redukovat náklady. Na straně druhé jednoznačně sílí konkurence ve všech oblastech našeho podnikání, a tak ještě více než kdykoliv jindy záleží za zkrácení inovačních cyklů a zefektivnění veškerých výrobních i obchodních činností.
Reklama
Reklama
Reklama

MM: Jaká je podle vás kvalita obráběcích strojů vyráběných v ČR a na Slovensku?

Ing. Jelínek: Dle mého názoru i osobních zkušeností není v dnešní situaci možné u výrobků renomovaných firem chápat pojem kvalita jako nějakou kategorii, která by také nemusela existovat... Výrobek jednoznačně musí být kvalitní ve všech ohledech, které pojem kvalita v sobě zahrnuje. Jsem rád, že produkty, se kterými se setkávám, patří do té výrobkové skupiny, kde pojem kvalita je nutností, kterou již není třeba dále akcentovat. Čistě z praktického hlediska bych řekl, že kvalita a spolehlivost výrobků od naprosté většiny výrobců z ekonomického prostoru bývalého Československa jsou na velmi dobré úrovni.

MM: Je možné pozorovat určitý vývoj technologií obrábění i u nás, nebo veškeré vyvinuté technologie aplikované na našich strojích jsou z konstrukčních dílen světové provenience?

Ing. Jelínek: Ve svém oboru podnikání se již delší čas setkávám s kategorií spíš menších a středních strojů s univerzálním použitím. Domnívám se, že u těchto strojů se v naprosté většině případů jedná o aplikaci "jinde" vyvinutých technologií. Neviděl bych v tom však žádný problém, když dotyčný výrobce novou technologii či konstrukční řešení zavede rychle a zvolí vhodnou a hlavně cílenou cestu, jak "nové řešení" prezentovat na hlavních trzích. Dokonce se domnívám, že v dnešním, rychle se globalizujícím světě by ani jiný vývoj nebyl myslitelný.

MM: Co říkáte faktu, že v loňském roce import obráběcích strojů do ČR převýšil jejich export? Zastáváte názor, že tuzemští výrobci se spíše zaměřují na zahraniční trh a nechávají tak zde prostor světové konkurenci?

Ing. Jelínek: Odpověď na tuto otázku není jednoduchá. Jsem přesvědčen, že prolomení magické hranice, kdy dovoz převýšil vývoz, není způsobeno pouze tím, že by domácí výrobci nevěnovali českému trhu dostatečnou pozornost. Dle mého názoru je příčin celá řada a jejich důkladné popsání by bylo vhodným námětem na samostatný seminář nebo delší článek.

MM: Jaké "nástroje" by měli naši exportéři zavést s ohledem na oslabování zahraničních měn?

Ing. Jelínek: Za poslední rok česká měna posílila prakticky vůči všem hlavním fakturačním měnám exportérů obráběcích strojů na historickou úroveň. Tento stav je možné považovat za již setrvalý a prakticky nelze očekávat, že by koruna začala výrazněji oslabovat a setrvala na "oslabené" úrovni delší čas, resp. se vrátila k hodnotám, které byly pro vývozce mnohem příznivější. Domnívám se, že obranou proti silné koruně je kombinace cíleného působení několika kroků sestávajících zejména z opatření, jako jsou razantní úspora nákladů všech kategorií, zvýšení produktivity práce, zrychlení inovačních cyklů, selekce výrobního programu, selekce trhů či důsledná obchodní politika.
Samozřejmě že zcela jinak bude realizovat výše specifikované kroky firma, která je v postavení tzv. tvůrce trhu, než jiný výrobce, který produkuje stroje univerzálního charakteru a v tržní hierarchii zaujímá odlišné postavení. Úspora nákladů nesmí být zaměřena pouze na klasickou výrobní oblast, ale i na oblast obchodní, což můžeme zjednodušeně popsat jako optimalizaci nákladů spojených s "cestou" výrobků od výrobce až ke konečnému uživateli, který na stroji skutečně produkuje.
Na druhé straně současná úroveň kurzu poskytuje výrobcům možnost mnohem levněji nakupovat komponenty nutné pro kompletování strojů, ale i prohlubovat kooperační vazby s jinými "levnějšími" výrobci jednotlivých strojních dílů či uzlů. Naši výrobci musí jednoznačně v mnohem větší míře specializovat svůj sortiment vyráběný u nás pouze na výrobky, jejichž realizace jim přinese dostatečnou přidanou hodnotu. Výrobky jednoduché a nenáročné na kvalifikovanou pracovní sílu musí být produkovány v "levnějších" zemích.
Jak je vidět, jednoduše aplikovatelné nebo univerzální řešení neexistuje. Výrobce musí vzniklou situaci řešit jako komplex vzájemně sladěných a provázaných opatření. Zde bych chtěl nabídnout i svoje osobní zkušenosti. Pokud by některý z vašich čtenářů měl zájem, rád se s ním podělím o získané poznatky.

MM: Od 1. 6. t. r. firma Trens CZ, jejímž jste jednatelem, zastupuje na českém trhu slovenského výrobce obráběcích strojů Trens Trenčín. S jakými ambicemi slovenský majitel vstupuje na český trh prostřednictvím své dceřiné společnosti?

Ing. Jelínek: Slovenská firma Trens, a. s., se sídlem v Trenčíně bez nadsázky představuje významného výrobce soustruhů v evropském i světovém měřítku. Přímý vstup na český trh je nutno považovat právě za jeden krok ze systémových a provázaných opatření, kterými tato firma realizuje změněnou obchodní politiku. Hlavním cílem této politiky je být blíže k zákazníkovi, lépe poznat jeho potřeby a vždy mu nabízet komplexní řešení včetně dokonalého servisního zázemí. V neposlední řadě chce slovenská mateřská firma získat větší podíl v tržním segmentu numerických strojů, a to jak soustruhů, tak i obráběcích center. Český trh je významný jak svým rozsahem, tak i saturační schopností.

MM: Děkuji za rozhovor a přeji vám, abyste nabyté zkušenosti ze své dosavadní praxe s úspěchem i nadále prohluboval.

Reklama
Vydání #5
Kód článku: 30539
Datum: 21. 05. 2003
Rubrika: Trendy / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

Související články
Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Přesnost zvyšující produktivitu

Zakoupení obráběcího centra Pama umožnilo společnosti Tajmac-ZPS zvýšit nejen její celkovou produktivitu, ale také geometrickou přesnost při výrobě důležitých komponent pro její vícevřetenové automaty.

Novinka z varnsdorfské líhně

Přední evropský výrobce obráběcích strojů, TOS Varnsdorf, letos představil nečekanou novinku, která významně rozšiřuje nabídku výkonných obráběcích strojů z varnsdorfské líhně.

Vlajková loď pětiosého obrábění

Český výrobce obráběcích strojů Kovosvit MAS v letošním roce slaví úspěch se svojí high-tech produkcí, zejména s pětiosými vertikálními obráběcími centry řady MCU. Tyto stroje se daří firmě umísťovat na náročné trhy Evropské unie i jinde ve světě, cenné reference sbírají především v leteckém průmyslu.

Pro větší efektivitu ve výrobě

Spolupráce mezi výrobcem obráběcích strojů Hurco a dodavateli automatizovaných nakládacích systémů má za následek vyšší produktivitu a větší výnosy. Automatizované nakládání umožňuje rozšíření kapacity v kusové a malosériové výrobě bez potřeby dalšího personálu pro obsluhu strojů. Nakládací roboty je možno také využít v bezobslužných směnách nebo o víkendech.

Československá stopa u nového rekordu

Nový rekord počtu návštěvníků jsme zaznamenali na letošním technologickém setkání WFL Millturn Technologies.

Optimalizace soustružení korozivzdorných ocelí

Použití korozivzdorných ocelí pro inženýrské aplikace vždy do určité míry vedlo k technickému paradoxu. Zatímco konstruktéři jsou nadmíru spokojeni s tím, jaké pevnostní vlastnosti a korozní odolnost tyto běžně používané materiály nabízejí, výrobní inženýři už jsou asi méně okouzleni jejich typickým deformačním zpevňováním a všeobecně špatnou obrobitelností. Avšak průmyslovými odvětvími, jako jsou výroba čerpadel a ventilů, výroba zařízení pro ropný a plynárenský průmysl, automobilový a letecký průmysl, jsou součásti z korozivzdorných ocelí výslovně požadovány i nadále.

Plnění požadavků na čistotu ve výrobě

Firma Rosler vyvinula pro výrobce systémů škrticích a výfukových klapek kompletní systém automatizovaného obrábění. Tento systém pokrývá operace od převzetí obrobku po třískovém obrábění přes proces surf finishingu a jemného čištění, nanesení kódu datové matice až po zabalení dílů do KLT obalů a jejich přesun do stohovacích kontejnerů.

Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Multifunkční obráběcí centra

Tento typ obráběcích center patří do bouřlivě se rozvíjející skupiny CNC obráběcích strojů. Představuje typ obráběcího stroje, který reflektuje rostoucí požadavky uživatelů na obrobení součásti při jednom upnutí. Ve své podstatě jde o CNC stroje sdružující dvě základní operace třískového obrábění, a sice soustružení a frézování, do jednoho stroje. Kromě tohoto atributu mají tyto stroje i jiné vlastnosti, které budeme dále diskutovat.

CNC řízení pro rychlostní a multifunkční obrábění

Výsledek obráběcího procesu v parametrech přesnost/rychlost/povrch je dán mnoha faktory na straně stroje, nástrojů, způsobu programování a upínání, přičemž může existovat i více cest k jednomu stanovenému cíli. V tomto článku bychom se chtěli zaměřit na CNC řídicí systém, který je dnes bezpochyby podstatnou a nenahraditelnou složkou tohoto procesu. Řídicím systémem přitom většinou rozumíme jak vlastní řídicí počítač, tak i pohony os a vřeten a systémy odměřování polohy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit