Témata
Reklama

Prostor pro laserovou automatizace je stále obrovský

Česká společnost Lascam systems se zabývá zejména dodávkami laserových zařízení pro obrábění kovů a plastů. Byla včas u rozvoje moderních laserových technologií a dnes pomáhá firmám s integrací laserových aplikací do výrobních procesů. Podle slov obchodního ředitele společnosti Karola Flimela se považují spíše za dodavatele řešení než distributora jednotlivých zařízení a za největší výzvu považují složité inovativní projekty, které přinášejí nový způsob výroby.

Do našeho tématu Lasery a jejich využití v průmyslu jsme o rozhovor požádali obchodního ředitele a spoluzakladatele společnosti Lascam systems Karola Flimela, který rád vyhověl. Jaká je úroveň automatizace výrobních podniků v ČR a jaký mají výrobci na začátku jednadvacátého století vztah k novým laserovým aplikacím, nám pak popsal v následujícím rozhovoru.

MM: Prozraďte našim čtenářům něco málo o sobě. Co vás přivedlo k laserům? Odkdy působíte ve společnosti Lascam a na jaké pozici?

K. Flimel:
K laserům jsem se dostal už při bakalářském studiu na VUT v Brně a touto technologií jsem se zaobíral až do doktorského studia. Můj první zaměstnavatel byl rovněž z oblasti laserů a optiky.

Společnost Lascam jsme založili s kolegou v květnu 2015 a od té doby mám odpovědnost za celkový obchodní výkon společnosti a za vztahy se zákazníky.

MM: Naši čtenáři společnost Lascam již znají. V MM Průmyslovém spektru se nejčastěji prezentovala jako výrobce a integrátor laserových systémů, zejména technologie čištění laserem. Můžete ve zkratce a stručnosti představit společnost Lascam a uvést, jaké další služby nabízí?

K. Flimel:
V Lascamu se zaměřujeme zejména na dodávky laserových zařízení pro obrábění kovů a plastů. Baví nás dělat složité a inovativní projekty, které přinášejí nový výrobní způsob pro zákazníka. Obzvláště pokud se pohybujeme na hraně současných možností technologie a jsme nuceni projít složitou studií proveditelnosti. Přibližně polovinu obratu společnosti tvoří dodávky robotických buněk na laserové opracování plastů a kovů pro Tier 1 a Tier 2 v automotive. Zde se bavíme převážně o aplikaci svařování nebo řezání. Významné jsou pro nás také aplikace laserového decoatingu, čištění, mikroobrábění nebo v současné době rozvíjející se aplikace – laser shock peening (LSP).

Reklama
Reklama
Reklama
Karol Flimel, obchodní ředitel společnosti Lascam „Úroveň automatizace v českých výrobních podnicích je velmi vysoká. Na digitální transformaci je připraveno jen málo firem. Problém vidím ve struktuře vzdělávání a nedostatku odborníků.“

MM: Roste zájem českých průmyslníků o laserové technologie? Jakou aplikaci nejčastěji poptávají?

K. Flimel:
Celosvětový trend ukazuje každoroční nárůst integrace laserových technologií do výroby. Zároveň je v ČR stále obrovský prostor pro laserovou automatizaci, takže logicky i my pociťujeme rostoucí zájem o laserové aplikace. Poptávky souvisejí jak se zavedenými aplikacemi, jako je svařování nebo 3D řezání, tak i s potřebami nových aplikací. Firmy potřebují získat informace o dané technologii, možnosti jak zefektivnit proces, ušetřit peníze nebo zlepšit kvalitu. Mezi nejčastěji poptávané aplikace pak samozřejmě patří laserové čištění. Nicméně z hlediska realizovaných projektů na průmyslovém trhu stále jednoznačně převládají aplikace, jako je laserové značení, svařování kovů nebo řezání kovů
.

MM: Lasery již dnes postupně nahrazují některé konvenční metody. Myslíte si, že v budoucnu některé zaniknou, protože je lasery zcela nahradí?

K. Flimel:
Každá technologie se postupně stává dostupnější. To platí i v případě laserových technologií, které mají v čase tendenci zlevňovat a začínají se tedy více uplatňovat v oblastech, kde byly doposud až druhou nebo třetí volbou. Příkladem je automotive, kde často zákazníci přecházejí k laserům z důvodu, že se jedná o pohledové díly, a tudíž potřebují přesnější a kvalitnější výstup. I přes tento trend stále bude existovat výroba, kde stačí např. MIG/MAG svařování.

Laserové technologie se v malé míře začaly používat před více než 30 lety ve Francii na čistění povrchů a budov od oxidů a barev. Dnes má společnost Lascam v ČR nainstalováno dvacet těchto zařízení.


MM: Čištění laserem je vskutku inovativní technologie. Kolik čisticích laserů jste v ČR již nainstalovali? Můžete prozradit nějakou zajímavou referenci?

K. Flimel:
V ČR máme přes dvacet instalací s touto aplikací. Zajímavých referencí je více, zejména automatizované robotické linky, kde se vždy jednalo o složitý vývoj spolu se zákazníkem. Možná nejzajímavější je instalace čisticího laserového zařízení na odstraňování kontaminace radioaktivního odpadu v jaderných elektrárnách. Jako další příklad bych zmínil inovativní přípravu povrchu před lakováním pro zákazníka vyrábějícího elektroniku, kdy laserové čištění plně nahradilo chemickou předúpravu. Tato technologie je navíc úplně bezodpadová, tedy tzv. zelená.

MM: Kdo vlastně přišel s nápadem tyto technologie nabízet? Jak probíhal vývoj i uvedení do praxe?

K. Flimel:
Laserové technologie se v malé míře začaly používat více než 30 lety ve Francii na čištění povrchů a budov od oxidů a barev. V té době to však bylo stále až moc pokrokové a tato divize byla v podstatě uzavřena. Deset let poté se do toho pustil německý IHW institut, ze kterého vznikla první komerční společnost pro výrobu průmyslových čisticích laserů. S touto institucí jsem měl možnost instalovat první projekt laserového čištění v ČR v roce 2013, což byla vůbec první instalace v celém CEE regionu, a naše spolupráce pokračuje dodnes.

MM: Dnes se již portfolio společnosti Lascam značně rozšířilo. Kolik zakázek ročně realizujete?

K. Flimel:
Záleží, jestli do zakázek počítáme i větší testy proveditelnosti. Ty často přesáhnou přes půl milionu korun. V letošním roce máme přibližně 30 realizovaných instalací zařízení bez placených testů.

MM: Jak dlouho trvá realizace jedné zakázky? Co to obnáší a jaký je postup?

K. Flimel:
To se opět liší projekt od projektu. Stane se, že umíme ihned zvolit vhodnou technologii a zákazník má uvolněnou investici. V takovém případě realizace může být do pár týdnů. Většinou se ale dostaneme ke složitějším projektům, kdy se začíná se vzorky, testy, návrhem celé technologie, zařazením do investic u zákazníka. V tomto případě může projekt od první schůzky po realizaci často trvat přes rok.

MM: Kdo je vaším nejčastějším zákazníkem?

K. Flimel:
V současnosti jsou to společnosti Tier 1 automotive. Je tam více významných zákazníků, nedokázal bych jmenovat pouze jednu společnost.

MM: Z jaké realizace jste měl největší radost? Co považujete za největší úspěch?

K. Flimel:
Musím se přiznat, že je to implementace super přesného sedmiosého laserového obrábění pomoci femtosekundového laseru, která umožnuje aplikace s přesnosti na 1 µm bez tepelného nebo mechanického ovlivnění. Zároveň umožňuje opracování materiálů, jako je například diamant, Cermet, tvrdé kovy apod. Tedy materiály, které není možné opracovat pomocí konvenčních metod. Těmito technologiemi se také obrábějí křemíkové mikročipy, které i v tomto okamžiku létají nad Zemí a testuje se jejich efektivita. Do aerospace budeme dodávat už druhé takové zařízení.

MM: Společnost Lascam založila také dvě dceřiné společnosti. Jaké to jsou a proč jsou to dceřiné společnosti, a ne např. její divize?

K. Flimel:
Obě společnosti mají velmi odlišný obchodní a operativní model a také segment zákazníků. Proto kompletní oddělení dává největší smysl. Společnost Elya Solutions byla akvírovaná v roce 2017 a jedná se o firmu s více než desetiletou historií. Se společností jsme do té doby spolupracovali a následně se domluvili na připojení pod Lascam. Elya se specializuje na strojové vidění a optickou kontrolu. Tyto aplikace jsou často poptávané u našich zákazníků a v současnosti se nám daří instalovat optickou kontrolu pomocí strojového učení tzv. neuronových sítí na nestabilní díly nebo nepředvídatelné vady výrobků. U Mark industries se nám podařilo za extrémně krátký čas vybudovat kompletní personálně a technologicky vybavenou společnost. Měli jsme štěstí na nové kolegy a zároveň turbulentní situaci u konkurence. Bez zázemí Lascamu a synergií by to ale nešlo.

MM: Nově firma Lascam zastupuje italského výrobce plechotvařecí techniky Warcom. Podle čeho se rozhodujete, jakou firmu budete zastupovat?

K. Flimel:
Kvalitního výrobce opracování a tváření plechů jsme hledali přibližně dva roky. A to z důvodu, že se jedná o komplementární produkt, který byl poptáván našimi zákazníky. Na Warcom jsme dostali velmi dobré reference. Následně jsme poměrně dlouho jednali o spolupráci a absolvovali vzájemné audity. Nakonec nás přesvědčilo jak nadšení zákazníků, tak i našich techniků, kteří viděli výrobu ve Warcomu. Společnost se specializuje na opracování plechů, tj. stroje pro řezání plazmatem, laserem, na mechanické nůžky a na tváření – ohraňovací lisy. Je na trhu více než 60 let a jejich výsledky jsou skutečně vidět.

MM: Jaké další firmy zastupujete?

K. Flimel:
Zastupujeme pár dalších evropských výrobců strojů a laserů, jako je Elas, Cleanlaser, Sisma, Litron aj. Ale to není tak podstatné. Naší filozofií je být spíše dodavatel řešení než distributor zařízení. Co však důležité je, že se nám daří získávat certifikace od dodavatelů pro náš záruční a pozáruční servis. Na většinu dodávaných zařízení máme tedy certifikované servisní inženýry, tak abychom nemuseli v případě potíží vůbec poptávat techniky ze zahraničí. Celé to pramení z toho, že servis je jeden z našich tří strategických pilířů, na které klademe velký důraz.

MM: Jak byste z pohledu integrátora automatizovaných výrobních celků a robotických buněk hodnotil úroveň automatizace v českých výrobních podnicích?

K. Flimel:
Jelikož patříme mezi automobilové velmoci, tak úroveň automatizace je velmi vysoká. Pokud se ale podíváme na celosvětové statistiky, např. od Gartneru, tak vidíme, že stále zaostáváme třeba za Japonskem nebo Německem. Prostor pro zlepšení tady určitě je, technologie jsou dostupné, chce to edukaci zákazníků a chuť provádět investice.

Společnost Lascam se zaměřuje zejména na dodávky laserových zařízení pro obrábění kovů a plastů. Přibližně polovinu obratu společnosti tvoří dodávky robotických buněk na laserové opracování plastů a kovů pro Tier 1 a Tier 2 v automotive.

MM: Je český průmysl připraven na další krok inciativy Průmysl 4.0, jímž je digitalizace a digitální transformace?

K. Flimel:
Asi si nedovolím generalizovat celý český průmysl. Řekl bych, že existuje poměrně dost „enablerů“ k tomu, aby se to dělo. Informovanost, dostupnost technologií, konference k tématu, dokonce i státní podpora investic nejsou špatné. Problém vidím ve struktuře vzdělávání a nedostatku odborníků. Také to, že společnosti historicky nemají data v požadované struktuře nebo nejsou připraveny je vůbec sbírat. Nicméně při nových rámcových investicích do nových výrobních řešení se již implementují technologie, které souvisejí s Průmyslem 4.0.

MM: Ve spolupráci s univerzitami a veřejnými institucemi spolupracujete na vývojových projektech. Můžete prozradit nějaký konkrétní projekt?

K. Flimel:
Historicky to bylo laserové čištění a implementace této technologie v oblasti metalurgie a korozního inženýrství pro definované odstraňování povrchu, oxidů a přípravy před povrchovými úpravami. V současnosti rozvíjíme projekty na laserové mikroobrábění a tvorbu speciálních mikrostruktur pro utvářeče a frézovací nástroje. Cílem je zefektivnit vedení a lámaní trysky, definované chlazení pomocí mikrokanálků a tedy šetření chladicího média, tj. snížení nákladů na kompletní proces.

MM: Koncem září pořádala společnost Lascam dny otevřených dveří. Jak třídenní zákaznickou akci hodnotíte? Kolik přijelo lidí? O jakou technologii byl největší zájem?

K. Flimel:
Zákaznické dny jsou pro nás klíčovou událostí, protože máme možnost našim zákazníkům představit více technologií pod jednou střechou a zejména máme dostatek kapacit se jim adekvátně věnovat. Navštívilo nás asi přes 50 společností. Dorazily různé segmenty průmyslu, tudíž každého primárně zajímá jiná technologie.

MM: Letos jste se neprezentovali na MSV v Brně. Proč?

K. Flimel:
Malinko jsme změnili marketingovou strategií. Chceme být blíž zákazníkům pravidelně v průběhu celého roku. Máme větší i menší zákaznické akce, několikrát za rok zákaznické dny a vlastní odbornou konferenci. Důvodem je také fakt, že jsme spíše dodavatel řešení než distribuční společnost, tudíž pokud chceme prezentovat skutečně zajímavé novinky a řešení pro naše zákazníky, dává nám účast na MSV v současnosti smysl pouze jednou za dva roky.

MM: Chtěl byste na závěr něco vzkázat našim čtenářům?

K. Flimel:
Poměrně často se setkávám s nedůvěrou v laserové technologie, která pramení z nedostatečné znalosti těchto technologií. Domnívám se tedy, že je velmi důležité vzdělávat technology a manažery výroby o možnostech, které tyto technologie nabízejí. Je to velice rychle se rozvíjející obor a neustále nabízí nové aplikace a možnosti zefektivnit výrobní procesy. Takže bych rád vaše čtenáře pozval podívat se k nám, kde jim nejen máme možnost tyto technologie ukázat a provést testy na vlastních vzorcích, ale také představit nejnovější případové studie.

MM: Děkuji vám za rozhovor.

Eva Buzková

Eva.buzkova@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 191147
Datum: 13. 11. 2019
Rubrika: Servis / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Laserová i optická řešení a mnohem více

Pravidelné podzimní dny otevřených dveří uspořádala pro své současné i potenciální zákazníky koncem září společnost Lascam systems. Po tři dny mohli zájemci o laserové technologie navštěvovat showroom dceřiné společnosti Elya Solutions v Horních Počernicích, kde bylo v provozu více než sedm různých aplikací dceřiných i zastupujících společností. Jednotlivá stanoviště prezentovala široké portfolio aplikací a služeb, jež integrátorská společnost Lascam nabízí.

Špičkové technologie dnes i zítra

Společnost Trumpf je renomovaný výrobce technologií na zpracování plechů a profilů a laserů pro průmysl. Výrobní historie se pomalu blíží celé stovce let a česká pobočka s obratem zhruba sto milionů eur za rok patří k důležitým průmyslovým hráčům nejen na českém trhu. Bylo proto jasnou volbou požádat ředitele společnosti Trumpf Praha Romana Haltufa, aby čtenářům MM Průmyslového spektra prozradil, kam se vývoj v tomto nepostradatelném oboru za minulá léta posunul.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Automatizace není odpovědí na všechny otázky

Primárním cílem zavádění automatizace a robotizace je nejen zajistit více času, jak jsme si řekli v minulém díle, ale jejím účelem je také usnadnit lidstvu složité a zdraví škodlivé úkoly. Automatizace se nasazuje v oblastech stereotypní a nebezpečné práce. Motivací firem může být i škálovatelnost, maximalizace zisku a v neposlední řadě nižší počet lidských selhání. Tento díl našeho seriálu Fenomén automatizace se zamýšlí nad tím, proč, kde a jak automatizovat, a dalšími otázkami.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

S MES systémy k vyšší efektivitě

Další konference z produkce společnosti Controller Institut, která se věnuje vzdělávání v oblasti controllingu a podnikových financí, s názvem Výroba v detailu se konala v Plzni a účastníkům vedle hodnotného programu v přednáškové sekci byl umožněn také vstup do výrobních prostor společnosti Doosan Škoda Power. Konference je primárně určena výrobním ředitelům a manažerům, technickým ředitelům či mistrům výroby, kterým představuje řešení pro efektivní řízení výroby ale také např. zaměstnanců.

Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit