Témata
Reklama

Průmyslové chlazení

11. 11. 2015

Nedávná tropická vedra vedla ke zvýšenému zájmu o problematiku chlazení a klimatizace. A podle meteorologů a klimatologů bychom se měli připravit na to, že horké dny nebyly rozhodně poslední.

V příštích letech lze i v naší geografické poloze očekávat až 50 dnů, kdy teplota přesáhne 25oC. Jinými slovy: je nejvyšší čas začít vážně přemýšlet o řešení, které i za těchto extrémních situací zajistí bezproblémový provoz firmy a umožní eliminovat rizika spojená s výpadky výroby v důsledku extrémních podmínek.

Pro většinu firem to bude znamenat zvážit instalaci odpovídajících systémů chlazení či klimatizace. Ovšem není chlazení jako chlazení a špatná volba (nevhodného) systému situaci příliš nezlepší, resp. může vést ke zklamání a problémům, kterým je lépe se vyhnout hned zpočátku.

Typy chlazení, chladicích systémů a klimatizací (pozor, není to jedno a totéž!) je řada a pro neodborníky může být orientace v nich poměrně komplikovanou záležitostí. První pomoc může poskytnout následující stručný průvodce.

Reklama
Reklama
Reklama

Typy průmyslového chlazení

V segmentu průmyslového chlazení se uplatňují hlavně průmyslové chladiče, chladicí věže a další, které jsou užívány pro vychlazování průmyslových médií ve výrobě, energetice, ve vzduchotechnických a klimatizačních zařízeních, v železniční dopravě a v zahraničí i v dopravě lodní. Běžně užívanými jsou:

Kompresorové chladicí jednotky

Kompresorové chladicí jednotky slouží jako zdroj chladu v sestavných chladicích a klimatizačních jednotkách, pro fan-coily (moderní designové jednotky vhodné jak pro vytápění, tak i pro chlazení) nebo pro chlazení technologií v průmyslu. Jsou vybaveny kompresorovým chladicím okruhem, který pracuje s ekologickým chladivem.

Kompaktní jednotky

Kompaktní jednotky se dodávají v provedení s vodou nebo vzduchem chlazeným kondenzátorem (kondenzační teplo se odvádí do chladicí vody nebo do okolního vzduchu) nebo s odděleným kondenzátorem. Sem patří tepelná čerpadla systému vzduch/voda nebo systému voda/voda.

Suché chladiče

Suché chladiče jsou zařízení pracující na principu přestupu tepla z kapalin, popř. jiných médií do okolního prostředí. Zpravidla se jedná o samonosný rám s výměníkem (potrubí se žebry) a ventilátor. Médium protéká výměníkem se žebry, která jsou ochlazována proudem vzduchu nasávaným ventilátorem. Teplo odebrané kapalině je vyfukováno do okolí. Jedná se o velice efektivní a levné řešení, jak ochladit kapaliny. Nevýhodou je výše minimální dosažitelné teploty výstupní kapaliny, která je o cca 2 K vyšší než teplota okolí.

Kompresorová chladicí jednotka

Chladicí věže

Dalším zdrojem chladu v průmyslových aplikacích jsou chladicí věže. Jejich provedení je určeno pro venkovní instalace s možností tlakově otevřeného nebo uzavřeného okruhu. Jsou schopny chladit vodu až na 23 °C (léto). Pokud je požadavek na teploty nižší, je doporučováno kompresorové chlazení. Výhody chlazení pomocí chladicí věže jsou v nižší energetické náročnosti a nižší pořizovací ceně. Je ale nutné dbát na hlídání kvality vody a zabezpečení ochrany proti mrazu.

Volné chlazení

Řadu chladicích systémů doplňuje ještě tzv. free-cooling (volné chlazení) – tato technologie využívá nízkých venkovních teplot pro výrobu chladu (chladicí vody) bez nutnosti používání kompresorového chlazení. Provoz free-coolingových jednotek je z energetického hlediska velice nenáročný, protože při tomto druhu chlazení rotují pouze ventilátory, jež nasávají vzduch skrz lamelový výměník s nemrznoucí kapalinou, která své teplo odevzdává do vzduchu, a tím se ochlazuje. Elektrický příkon ventilátorů přitom bývá v porovnání s příkonem kompresorů desetinový.

Chladicí a mrazicí místnosti nebo boxy

Samostatnou kapitolou je chlazení průmyslových prostorů, ve kterých se nevyskytují lidé, kde je funkce ochlazování nezbytná pro udržování provozní teploty. Například v potravinářském průmyslu, v nemocnicích, farmaceutickém průmyslu, laboratořích a podobně. Tam se uplatňují např. chladicí místnosti, kde chlazení probíhá v teplotním rozmezí přibližně 2 °C až 10 °C, nebo chladicí (příp. mrazicí) boxy, kde se teplota pohybuje přibližně mezi –2 až +4 °C (v mrazicích boxech kolem –18 až –20 °C). V převážně míře lze využít kompresorová chladicí zařízení.

Suchý „atmosférický“ chladič

Klimatizace

Funkci ochlazování pracovních prostor zajišťuje i klimatizace - ta je však primárně určena hlavně pro pracoviště kancelářského typu, nikoliv pro výrobní prostory a areály, které jsou doménou průmyslového chlazení. Tvoří samostatnou kapitolu, která není předmětem tohoto článku.

Nejčastější chyby v souvislosti s volbou a provozem chladicího systému

Primárním problémem mnoha uživatelů je jejich nevšímavý přístup k chladicímu systému, jakožto nutné součásti výrobních linek. Obecně chladicí technologie samy o sobě nepřinášejí žádný zisk a tak je na ně také pohlíženo. Ovšem položme si otázku, co se stane, když chlazení nebude fungovat – zastaví se stroje a tím i výroba. Úsudek si může udělat každý sám. Bohužel řada firem začne tento problém řešit, až když nastane, což je z hlediska času velmi náročné. Díky své půjčovně chladicích jednotek ale Veskom dokáže zákazníkovi pomoci i v takovýchto urgentních případech a zároveň do budoucna vyřešit jeho problém s chlazením.

Další chybou je, že firmy často nerozlišují mezi jednotkami pro klimatizace a pro průmyslové chlazení a s tím související pořizovací cenou. Obecně řečeno, klimatizace je používána v průběhu roku jen na pár měsíců a s tím také počítají výrobci. Zařízení je tedy levnější, jelikož konstrukce je jednoduchá a interní komponenty jsou voleny s ohledem na provoz klimatizace např. pět měsíců v roce. Pro takovouto klimatizační jednotku, pokud se používá v průmyslové výrobě 24 hodin 365 dní v roce, znamená kontinuální provoz extrémní a často neúnosné zatížení, zatímco chladicí jednotky pro průmyslové aplikace jsou právě na toto navrženy. Úměrně tomu je pořizovací cena průmyslových chladičů mnohem vyšší, což se ovšem brzy vrátí. Samotný návrh chladicího zařízení má svá určitá pravidla, zajišťující, aby výrobní linky byly v provozu trvale a s patřičnou přesností. Bohužel pro někoho je stále jediným kritériem pořizovací cena, a to na úkor technického vybavení a konstrukce zařízení. Proč by se to mělo řešit, vždyť je to „jen“chladič, často dokonce označovaný jako „lednička“...

Chladicí věž

Pronájem chladicích jednotek a kompresorů

V případě, že je potřeba rychlé řešení (tedy vyrovnat se s nepředvídanou situací doslova „ze dne na den“), nabízí Veskom pronájem chladicích jednotek a kompresorů. Konkrétně jde o pronájem chladicích strojů od 3,2 do 180 kW a kompresorů od 2 do 132 kW (na přání lze zajistit i jiné výkony). Možnost pronájmu chladicích jednotek se uplatní například v případech, kdy je nutné přechodně navýšit chladicí výkon v případě zajištění výroby při získání krátkodobé zakázky, pro vykrytí sezonních špiček či jako záloha v případě poruchy stávajícího zdroje chladu nebo stlačeného vzduchu. Umožňuje tak řešení problému, aniž by bylo nutné si drahý systém hned pořizovat. Tato investice ovšem nemusí být enormní ani v případě koupě chladicích jednotek, pokud se zákazník rozhodne využít další službu, kterou Veskom nabízí v podobě bazaru.

Zpracováno redakcí

Veskom

samkova@seteva.cz

www.veskom.cz

Reklama
Vydání #11
Firmy
Související články
Jak ušetřit za energie: Využijte odpadní teplo

Řada průmyslových provozů využívá různé technologie, při nichž vzniká velké množství odpadního tepla. Tato draze získaná energie často uniká bez užitku, například ve formě odvodu horkých spalin komínem. Na druhé straně teplo potřebujeme na ohřívání vody nebo na vytápění. K tomu, abychom unikající teplo zadrželi a využili je tam, kde je ho potřeba, slouží technologie zpětného získávání neboli rekuperace tepelné energie.

Evropské trubky i kabely míří vzhůru

Na rozdíl od globálních trendů evropské závody na výrobu ocelových trubek svou produkci zvyšují. Ani optické kabely nezůstávají pozadu. Díky vybudování sítí s optickými kabely bude výkonnost širokopásmových sítí narůstat.

Technologie pro zpracování druhotného odpadu

Tváří v tvář současným náročným ekonomickým podmínkám závody na zpracování hliníku napříč celou Evropou hledají lepší a efektivnější způsoby, jak zpracovat druhotný kovový odpad. Z finančního hlediska je to logické, ale přináší to kromě zajímavých možností také komplikace.

Související články
Servis průmyslových ventilátorů

Spolehlivý chod průmyslových ventilátorů má zásadní význam pro funkci mnoha technologických zařízení. Studie ukazují, že až 22 % energie spotřebované průmyslovými elektromotory připadá na ventilátory, a proto má jejich efektivní provoz také významný finanční přínos. Co však především ovlivňuje účinnost průmyslových ventilátorů a jak mohou konstruktéři optimalizovat jejich výkonnost?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Optimalizace řemenových pohonů a úspora energie

Řemenové pohony a potenciální úspory energie, které s nimi souvisejí, jsou často přehlíženy, protože konstruktéři a technici údržby se zaměřují pouze na výslednou podobu pohonu.

Patent jako impuls rozvoje

Nejsevernějším městem Bavorska je Coburg, krásné historické město s 42 tisíci obyvatel. Pochází odtud hned několik evropských panovnických rodů a k návštěvě zvou čtyři zachovalé zámky. Nás sem však nepřilákaly turistické zajímavosti, ale společnost Kaeser Kompressoren, jeden z předních světových výrobců technologií stlačeného vzduchu. Spolu se třemi desítkami distributorů a zákazníků v České republice jsme měli možnost podrobně si prohlédnout výrobní závody a v rozhovoru s manažery nahlédnout do budoucího vývoje světa kompresorů.

Tlakový vzduch na míru

Plynulá dodávka tlakového vzduchu je ve velké většině případů jednou ze základních podmínek zajištění plynulé výroby. Vyžaduje však vysoce efektivní kompresorovou techniku, což může být investičně nákladné. Společnost Kaeser Kompressoren proto přišla už před téměř 15 lety na český trh s výhodným řešením pod označením Sigma Air Utility, jež přesouvá takovéto investice do kategorie provozních nákladů. Služba Sigma Air Utility se osvědčila ve světě i u nás.

Zdrojem energie budoucnosti jsou úspory

Hledání nových zdrojů energie, snaha zefektivnit výrobní procesy a dosáhnout vyšších úspor jsou témata, která v současné době rezonují v celém světě napříč nejrůznějšími obory. Společnost Parker přichází na český trh s nízkoenergetickou adsorpční sušičkou se studenou regenerací Pneudri MXLE Advantage, jíž by si měli všimnout všichni, které zajímají úspory při spotřebě energie, kvalitní technické zpracování problematiky sušení stlačeného vzduchu a snížené dopady na životní prostředí.

Tvoříme historii vodního paprsku

Každá investice do podniká je spojena s velkým očekáváním. Jistou dávku důvěryhodnosti ve správnou investice může dávat také historie firmy i samotné technologie. Technologie řezání vysokotlakým vodním paprskem Flow slaví v tomto roce již 50 let, resp. 40 let v případě abrazivního vodního paprsku.

Urychlete svoji digitální transformaci

Jak může strategie digitální transformace, jejíž součástí je přechod na moderní distribuovaný řídicí systém, pomoci výrobcům dosáhnout vyšší produktivity, ziskovosti a snížit rizika? To se dozvíte, pokud se začtete do následujících řádek.

Odlehčovací optimalizace 3D tištěné frézy

Vývoj v oboru obrábění se tradičně potýká s mimořádným dynamickým zatížením soustavy na straně jedné a požadavky na přesnost a produktivitu obrábění na straně druhé. Nalezení takové konstrukce nástroje, která odolá extrémním provozním podmínkám, a přitom umožní proces obrábění urychlit, může vést k zefektivnění výrobního procesu. Příkladem toho může být vývoj odlehčené frézovací hlavy. Dosavadní konstrukce obráběcích nástrojů vycházely z jednolitých plných tvarů zaručujících vysokou tuhost na úkor dynamických vlastností nástroje. Změnou vnitřní struktury je však možné najít optimum mezi těmito protichůdnými požadavky.

Jak zvýšit produktivitu?

Každý výrobní ředitel řeší otázku, jak navýšit produktivitu výroby, aniž by utrpěla její kvalita. Před stejným problémem jsem stál i já, když jsem před osmi lety začal řídit výrobu české části společnosti Colop, produkující razítka a ruční tiskárny. Níže nabízím několik tipů, jak se dá pomocí opatření ve výrobě navýšit produktivita - a v důsledku i obrat - o více než 100 %. Věřím, že většina těchto v praxi vyzkoušených rad bude užitečná i pro řadu jiných průmyslových oborů, než je výroba našeho typu.

Plasty pomáhají modernizovat strojírenství

S pokračujícím vývojem nových materiálů se mění i materiálová skladba strojírenských výrobků a zařízení. V současné době si již nelze rozvoj téměř všech strojírenských odvětví bez použití plastových materiálů představit. Vývoj pak ukazuje, že plasty budou hrát ve strojírenství stále významnější úlohu.

Chytré brýle pro průmysl

Chytré brýle a rozšířená realita se v posledních letech staly dalším trendovým tématem v průmyslovém prostředí. Na rozdíl od umělé inteligence, která je založena na strojovém učení a u které jsou stroje určeny k dlouhodobému nahrazení lidského faktoru, sleduje rozšířená realita jiný cíl: podporovat člověka v průmyslových procesech. Zde vstupuje firma Ayes, která představuje jedničku v oblasti hands-free technologií pro průmysl, chytré brýle RealWear HMT-1.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit