Témata
Reklama

Rekonstrukce, modernizace, nebo generální oprava?

Ve vztahu ke strojním zařízením musí být termíny rekonstrukce, modernizace a generální oprava používány velmi uvážlivě, zejména s ohledem na požadavky a ustanovení NV č. 378/2001 Sb. a NV č. 170/1997 Sb. Právní výklad uvedených termínů je nejen v ČR, ale i v EU značně komplikovaný a nejednotný, a navíc se neustále mění, takže tento stručný příspěvek zohledňuje stávající stav. Z právního hlediska je zvlášť důležité rozlišovat strojní zařízení, které je uváděno na trh nebo do provozu jako nové, a strojní zařízení, které je již v provozu.

Nové strojní zařízení

Pokud je strojní zařízení uváděno na trh nebo do provozu jako nové, musí splňovat požadavky všech technických předpisů, které se na něj vztahují. Vždy je to NV č. 170/1997 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na strojní zařízení, popřípadě ještě NV č. 168/1997 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí, a NV č. 169/1997 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na výrobky z hlediska jejich elektromagnetické kompatibility. Všechny uváděné předpisy samozřejmě ve znění pozdějších předpisů.
Ten, kdo uvádí nové strojní zařízení na trh nebo do provozu, vydáním ES prohlášení o shodě garantuje splnění požadavků všech relevantních technických předpisů. Rovněž musí k zařízení dodat průvodní dokumentaci, tj. soubor dokumentů, obsahující návod výrobce pro montáž, manipulaci, provoz, opravy, údržbu, výchozí a následné kontroly a revize zařízení, jakož i pokyny pro případnou výměnu nebo změnu částí zařízení, demontáž a likvidaci (viz příloha 1 čl. 1.7.4 k NV č. 170/1997 Sb.).
Reklama
Reklama
Reklama

Rekonstrukce a modernizace

Jako rekonstrukce jsou chápány zásahy do strojního zařízení, popřípadě jeho elektrické nebo ovládací části, které mají za účel uvést strojní zařízení do provozuschopného stavu s ohledem na splnění požadavků pro dosažení minimální provozní bezpečnosti a jedná se potom o zařízení udržovaná v provozu. Termín modernizace zahrnuje zásahy do strojního zařízení mající za následek rozšíření jeho vybavenosti nebo použitelnosti, změnu technických parametrů a/nebo způsobu ovládání. Po modernizaci musí být strojní zařízení uvedeno na trh nebo do provozu jako nové, se všemi náležitostmi.

Změna provozovatele zařízení

Fyzický převod provozovaného strojního zařízení z jednoho závodu do druhého nemá být chápán jako nové uvádění na trh nebo do provozu, neboť se nejedná o změnu právnické osoby (podniku), vlastnící strojní zařízení. Naopak - převod provozovaného strojního zařízení z mateřského podniku na dceřinou společnost musí být považován za nové uvedení na trh nebo do provozu, vzhledem k tomu, že existuje rozdíl mezi právní subjektivitou obou provozovatelů. Jedná se potom o použité strojní zařízení, tzv. udržované v provozu, které by mělo splňovat požadavky na provozní bezpečnost uvedené ve Směrnici 89/655/EEC, ve znění Směrnice 95/63/EEC, jejichž legislativní obdobou je v České republice NV č. 378/2001 Sb., nebo udržovat shodu s původním právním předpisem, podle něhož bylo strojní zařízení uvedeno na trh v ČR před nabytím účinnosti NV č. 378/2001 Sb.
Předchozí odstavec lze obecně aplikovat na všechny převody strojních zařízení mezi provozovateli s různou právní subjektivitou a vztahuje se tedy i na "výhodné" nákupy již provozovaných zařízení ze zemí EU českými provozovateli. Pokud si český provozovatel sám doveze již provozované strojní zařízení od provozovatele s jinou právní subjektivitou, může být toto zařízení uvedeno na trh nebo do provozu za uvedených podmínek.

Provozované strojní zařízení

Termín provozované strojní zařízení, někdy také používané strojní zařízení, nevyjadřuje vždy protiklad k termínu nové strojní zařízení, které ještě nebylo uvedeno na trh nebo do provozu. Tento výklad se vztahuje na zařízení provozovaná na území EHP nebo ČR, pokud jsou provozována ve stále stejném podniku. Zavedením Směrnice 89/655/EEC, ve znění pozdějších předpisů, byla provozovatelům strojních zařízení v EU uložena povinnost upravit všechna strojní zařízení, která byla uvedena na trh nebo do provozu před 1. lednem 1993 tak, aby tato zařízení od 1. ledna 1997 splňovala minimální bezpečnostní požadavky uvedené směrnice.
Český ekvivalent této Směrnice, tj. NV č. 378/2001 Sb., který nabude účinnosti od 1. 1. 2003, bude rovněž vyžadovat splnění stanovených minimálních požadavků z hlediska bezpečnosti u všech provozovaných zařízení, bez ohledu na datum jejich prvního uvedení na trh nebo do provozu. Ve vztahu k NV č. 378/2001 Sb. je vždy nutno brát v úvahu, zda jde o strojní zařízení udržované v provozu prostřednictvím rekonstrukce, či zda už jde o modernizaci, tedy změnu vlastností strojního zařízení.

Oprava strojního zařízení

Pod pojmem oprava je chápána výměna opotřebovaných nebo poškozených dílů nebo celků strojního zařízení za funkčně shodné, pokud shodnost potvrdí výrobce strojního zařízení. U strojních zařízení, která jsou uvedena v příloze č. 4 NV č. 170/1997 Sb., musí funkční shodnost potvrdit autorizovaná osoba. Ani generální oprava není v současné době chápána jako rekonstrukce, a není tedy nutné uvádět strojní zařízení po generální opravě na trh nebo do provozu jako nové, pokud v rámci generální opravy nebyla provedena modernizace zařízení, tedy změna vlastností, a pokud jsou provedené zásahy považovány za údržbu.

Stávající praxe

V současné době se generálními opravami strojních zařízení zabývá řada českých firem, jejichž pracovníci obvykle nemají ani tušení o požadavcích NV č. 378/2001 Sb. Lze proto oprávněně očekávat, že u strojů, které v letošním roce prošly generální opravou v těchto firmách, bude provozovatel nucen provést po 1. lednu 2003 další nákladné úpravy, vyžadované zmíněným technickým předpisem.
Je zřejmé, že popsaná problematika je značně komplikovaná a neznalost příslušných předpisů může pro amatérské podnikatele znamenat značné ekonomické ztráty.
Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 20710
Datum: 16. 07. 2002
Rubrika: Servis / Legislativa
Autor:
Firmy
Související články
Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Vzájemně prospěšná spolupráce

Ideální model spolupráce je ten, ze kterého profitují obě zainteresované strany, což vyžaduje pozitivní a vstřícný přístup s ochotou dospět k oboustranně prospěšnému řešení. Někdy bývá takové řešení označováno jako win-win. Ne vždy je však snadné toho dosáhnout. Rodinná firma na výrobu balicích strojů a linek Viking Mašek se sídlem ve Vlašimi takovou spolupráci navázala s jihočeským výrobcem obráběcích strojů Kovosvit MAS.

Revoluce v měření přišla s analogovým signálem

Když se dnes bavíme o moderních výrobních postupech, máme často na mysli využívání high-tech technologií, které je snahou stále více propojovat, automatizovat a sledovat. Tyto přístupy pomáhají výrobcům transformovat jejich výrobní procesy až do stadia nejvyššího – takzvané cyber factory –, přičemž vysoká jakost vyráběných dílů a úspora nákladů během výrobních procesů hrají nejdůležitější roli. Z tohoto jasně vyplývá nutnost investice také do měřicích systémů.

Související články
Digitální řešení pro přesná broušení

Je Průmysl 4.0 pouhá vize? Touto otázkou zahájil generální ředitel společností Studer, Schaudt a Mikrosa Jens Bleher letošní výroční tiskovou konferenci v sídle společnosti Fritz Studer ve švýcarském Thunu. Odpověď přišla záhy – ne pro skupinu United Grinding.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Liberecký strojírenský inovátor

Výzkumný ústav textilních strojů (VÚTS) byl založen v roce 1951, na akciovou společnost byl transformován v roce 1992. Má dlouholetou tradici ve výzkumu a vývoji textilních strojů. Pro desítky tuzemských i zahraničních firem je partnerem pro výzkum, vývoj, inovace, transfer technologií a průmyslové realizace. V novém areálu v Liberci-Růžodole VÚTS zahájil činnost v roce 2013.

Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Převratná novinka pro povrchy

Novinku pro měření vlastností a jakosti povrchu nazvanou TALYScan 280 představila Společnost Taylor Hobson. Jedná se o bezkontaktní, optický přístroj navržený pro rychlou a přesnou 3D kontrolu povrhu v dílenském prostředí.

Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Na cestě k nulové chybě upínání

I ta nejmenší cizí tělíska (prach, třísky apod.) mezi dutinou vřetena a stopkou nástroje mohou zapříčinit nepřesnost upnutí vrtáku nebo frézy, což má za následek výrobu zmetků nebo poškození nástroje a tím přerušení výroby. Toto mohou odstranit měřicí systémy se senzory.

Rozpínací vřetena pro upínání ozubených kol

Rozpínací vřetena, kterými se upínají ozubená kola mezi hroty, se používají při výrobě ozubených kol, nejčastěji pro účely výstupní kontroly, kde je velkou výhodou vysoká přesnost a rozsah rozpínání.

Software MSP - dva nástroje k bezchybné výrobě na 5osých centrech

V jednom z předchozích článků jsme se zabývali obslužným SW pro spínací dotekové měřicí sondy. Ukázali jsme, že běžná měřicí doteková sonda je vlastně jenom opakovatelný spínač a že použitelný výsledek nám dá až software v řídicím systému. Ať už pracujeme s makroprogramy přímo v paměti CNC nebo tvoříme vlastní cykly na úrovni CAD, výsledkem jednoho měření je obvykle údaj o jednom geometrickém prvku, maximálně vztah několika prvků (nový počátek nebo úhel natočení obrobkových souřadnic, průměr a osa díry, šířka drážky apod.). Také obslužný software skenovací sondy, která obvykle sbírá mnohem větší množství bodů než sondy spínací, většinou směřuje k hodnocení daného prvku nebo pravidelného geometrického tvaru.

3D analýzy a filtrace profilu povrchu

Kvalitativní rozvoj měřicích a zejména vyhodnocovacích metod pro posuzování kvality textury povrchu urychlil praktickou aplikovatelnost dokonalejší prostorové charakteristiky jeho profilu. Komplexnější popis vlastností povrchu je přínosný nejen pro jeho detailnější poznání, ale především rozšířením poznatků o vztahu stavu povrchu k jeho funkčnímu chování.

High - tech převodovky DSG

Podkrkonošský závod ve Vrchlabí prošel neuvěřitelnou změnou. Během pouhého roku a půl inovovali celý výrobní podnik. V době, kdy závod už neměl kam dále růst a hrozilo jeho úplné zavření, přišlo vedení podniku v čele s doktorem Ivanem Slimákem s inovativní myšlenkou přestavět továrnu původně určenou na montáž automobilů na high-tech výrobu moderní automatické převodovky. A povedlo se.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit