Témata
Reklama

Revoluce ve výrobě závitů

V moderní době plné změn a zvratů není jednoduché udržet krok se světovou elitou a obstát na trhu. To platí především v oblasti výroby řezných nástrojů, kde značná konkurence je především v oblasti nástrojů s výměnnými břitovými destičkami. Přežívají pouze ti výrobci,kteří neustále inovují svůj sortiment a vyvíjejí nové výkonnější a ekonomičtější nástroje či způsoby obrábění.

Revolucí lze nazvat některé žhavé novinky izraelského výrobce Vargus, který se dlouhodobě specializuje na obrábění závitů. Nejde přitom o žádného nováčka, nýbrž o firmu, která patří již více než 40 let ke světové špičce výrobců řezných a odjehlovacích nástrojů pro strojírenský průmysl či další odvětví. Šíří svého sortimentu a kvalitou nástrojů zaujímá firma přední místo v této oblasti. Synonymem kvality jsou její obchodní značky Vardex (soustružnické a frézovací nástroje s výměnnými břitovými destičkami či tvrdokovové závitovací frézy) a Shaviv (originální ruční odjehlovací systém). Posledním přírůstkem do oblasti značek je Mini Pro (program mikronástrojů pro soustružení), jímž firma úspěšně doplnila sortiment stávajících nástrojů o oblast mikroobrábění.

Reklama
Reklama
Reklama
Patentovaná oboustranná závitovací břitová destička TYP V6

Pro rok 2008 přišel výrobce se spoustou zajímavých,efektivních a ekonomických novinek, které mnohým zákazníkům mohou přinést nemalé úspory a zvýšit výrazně produktivitu jejich výroby.

Jak snížit náklady na nákup nástrojů o polovinu?

Bezpochyby nejzajímavější novinkou v oblasti výroby závitů je patentovaný systém závitových výměnných břitových destiček typu V6. Jedná se o oboustranné závitořezné destičky se šesti břity, jejichž cena je pouze minimálně vyšší v porovnání s komerční tříbřitou destičkou. Vývojem této revoluční břitové destičky určil výrobce nový směr a současně nastavil vysoko laťku svým největším konkurentům. Výhodou patentovaného systému je především ekonomická stránka, kde uživatel může docílit při výrobě závitů soustružením 80% až 90% úspory při nákupu nástrojů při stejné kvalitě. Tyto výměnné destičky lze použít i do běžných konvenčních držáků Vardex – pouze výměnou atypické podložky. Nástroje jsou dostupné pro veškeré typy norem závitů (metrické, UNC, UNF, NPT, ...) v rozměrech výměnných destiček 16 mm.

Efektivní výroba velkých a hlubokých závitů

Již nyní rozsáhlý sortiment standardních držáků a výměnných destiček pro frézování závitů posílila nová série MITM. Jsou to frézovací nástrojové držáky ukončené na weldon či jako nástrčná fréza, osazené 2–8 výměnnými břitovými závitovacími destičkami. Výhodou je především řezná délka výměnných destiček (25 či 40 mm) a jejich oboustranné broušení.

Využití těchto nástrojů umožňuje dosažení velmi vysoké produktivity při obrábění velkých závitů od M19x1.Tyto nástroje jsou vhodné především pro sériovou výrobu, kde je návratnost investice mnohem rychlejší než u kusové výroby.

Produktivní frézování velkých závitů nástrojem MITM

Pro frézování hlubokých a velkých závitů, u kterých jsou vysoké nároky na tuhost, stabilitu a odolnost vůči vibracím, je určena řada nástrojů TMSD. Držáky jsou vybavené důmyslným vnitřním chlazením, jež umožňuje ochlazování břitů a odplavování nežádoucích třísek.

Výhodami těchto nástrojů jsou:

  • tuhost v hlubokých závitech díky zesílenému tělu držáku;
  • nastavitelné délky držáků pro jejich optimální stabilitu;
  • vysoká pevnost ukotvení závitovacích výměnných destiček umístěných v lůžku držáku;
  • nízké pořizovací náklady vyplývající z používání soustružnických výměnných destiček typu U či A;
  • vícebřité osazení nástroje pro produktivnější obrábění.
Frézovací nástroj TMSH pro závity v hlubokých otvorech

Nástroje do houževnatých a tvrdých materiálů

Pro výrobce forem či firmy zabývající se opracováním velmi tvrdých materiálů je určena novinka Milli Pro HD. Tyto monolitní dvouzubé závitovací frézy jsou určeny i pro výrobu velmi malých závitů do tvrdých či kalených materiálů o pevnosti až 62 HRC. Frézy jsou vyráběny pro závity od velikosti M2 pro hloubky závitů do 2D či 3D.

Sériová výroba závitů v hliníku a plastech

Vysokou produktivitou se vyznačuje i další monolitní tvrdokovový nástroj typu HTC.

Ve své podstatě jde o kombinovaný monolitní nástroj 3 v 1 (vrták, závitová fréza a záhlubník), určený do plného materiálu, kterým lze současně vyvrtat díru, interpolací vyfrézovat závit i se zápichem a současně zahloubit vstupní otvor závitované díry. Zákazník při používání těchto nástrojů ušetří přípravné časy výměny nástrojů a současně náklady na další nástroje. Tyto nástroje jsou vhodné pro výrobu závitů do měkkých a dobře obrobitelných materiálů, jako jsou hliník a jeho slitiny, šedá litina či plasty.

Mikronástroje

Pro rozšíření sortimentu mikronástrojů přišel výrobce s novým katalogem pod označením Microscope. V uvedeném programu naleznou zákazníci široké spektrum mikronástrojů pro soustružení. Microscope zahrnuje řešení pro soustružení závitů od M4x0,5, výrobu zápichů, vnitřní kopírovací nože, axiální zapichování či vytáčení malých otvorů již od průměru 1,7 mm. Pro vyšší tuhost upnutí nástrojů v upínači přišel výrobce s vylepšeným jednoduchým, ale důmyslným řešením. Jednostranný nástroj je ukončen šikmou plochou a posléze polohován v horizontální poloze nasazením na dorazový čep, což zamezuje protočení nástroje v nástrojovém držáku.

Soustružnické nástroje řady Microscope

Ruční odjehlovací systém

Trendem dnešní doby ve většině strojírenských firem je postupně co nejvíce minimalizovat podíl manuální práce. Přesto i nadále zůstává spousta operací, které by se bez ruční práce neobešly. Jednou z těchto opomíjených operací je i dokončování výrobků a jejich odjehlování.

I v této oblasti je však možnost docílení vyšší produktivity a vyšší kvality práce. K novinkám v sortimentu ručního odjehlovacího nářadí pro odhrotování kovů, plechů, plastů či skla patří nová série menších, ergonomicky tvarovaných protiskluzových rukojetí s celou řadou speciálních výměnných břitů. Série nových ekonomických ručních odjehlovacích sad je nabízena pod označením Mango II. Řadu novinek doplňují i nové ruční odjehlovací sady tužkového typu určené pro odjehlování plastů.

Univerzální ruční odjehlovací sada KWC pro obráběče

Kompletní sortiment společnosti Vargus je na český trh dodáván prostřednictvím firmy Alba Precision, s. r. o.

Dušan Kuchař

Alba Precision

www. albaprecision.cz

dk@albaprecision.cz

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 80415
Datum: 23. 04. 2008
Rubrika: Trendy / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Související články
Přesnost zvyšující produktivitu

Zakoupení obráběcího centra Pama umožnilo společnosti Tajmac-ZPS zvýšit nejen její celkovou produktivitu, ale také geometrickou přesnost při výrobě důležitých komponent pro její vícevřetenové automaty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

Pro větší efektivitu ve výrobě

Spolupráce mezi výrobcem obráběcích strojů Hurco a dodavateli automatizovaných nakládacích systémů má za následek vyšší produktivitu a větší výnosy. Automatizované nakládání umožňuje rozšíření kapacity v kusové a malosériové výrobě bez potřeby dalšího personálu pro obsluhu strojů. Nakládací roboty je možno také využít v bezobslužných směnách nebo o víkendech.

Československá stopa u nového rekordu

Nový rekord počtu návštěvníků jsme zaznamenali na letošním technologickém setkání WFL Millturn Technologies.

Vlajková loď pětiosého obrábění

Český výrobce obráběcích strojů Kovosvit MAS v letošním roce slaví úspěch se svojí high-tech produkcí, zejména s pětiosými vertikálními obráběcími centry řady MCU. Tyto stroje se daří firmě umísťovat na náročné trhy Evropské unie i jinde ve světě, cenné reference sbírají především v leteckém průmyslu.

Novinka z varnsdorfské líhně

Přední evropský výrobce obráběcích strojů, TOS Varnsdorf, letos představil nečekanou novinku, která významně rozšiřuje nabídku výkonných obráběcích strojů z varnsdorfské líhně.

Optimalizace soustružení korozivzdorných ocelí

Použití korozivzdorných ocelí pro inženýrské aplikace vždy do určité míry vedlo k technickému paradoxu. Zatímco konstruktéři jsou nadmíru spokojeni s tím, jaké pevnostní vlastnosti a korozní odolnost tyto běžně používané materiály nabízejí, výrobní inženýři už jsou asi méně okouzleni jejich typickým deformačním zpevňováním a všeobecně špatnou obrobitelností. Avšak průmyslovými odvětvími, jako jsou výroba čerpadel a ventilů, výroba zařízení pro ropný a plynárenský průmysl, automobilový a letecký průmysl, jsou součásti z korozivzdorných ocelí výslovně požadovány i nadále.

Plnění požadavků na čistotu ve výrobě

Firma Rosler vyvinula pro výrobce systémů škrticích a výfukových klapek kompletní systém automatizovaného obrábění. Tento systém pokrývá operace od převzetí obrobku po třískovém obrábění přes proces surf finishingu a jemného čištění, nanesení kódu datové matice až po zabalení dílů do KLT obalů a jejich přesun do stohovacích kontejnerů.

Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Efektivní likvidace obráběcích kapalin

Obráběcí emulze jsou klíčovým prvkem celé řady obráběcích procesů. Emulze zajišťují chlazení, odvod vznikajících třísek, dočasně pasivují obrobky v průběhu operací a mají spoustu dalších funkcí. Na konci životnosti emulze je nutné zajistit jejich likvidaci. Vyčerpané emulze jsou klasifikovány jako nebezpečný kapalný odpad, takže je nelze jednoduše vylít do kanalizace. Článek pojednává o možnostech likvidace obráběcích kapalin.

Robot s dvojitým uchopovačem zrychlil obsluhu CNC stroje

Osvald Jensen A/S je dánská rodinná firma dodávající strojírenské produkty pod vlastní značkou. Ve své továrně v Dánsku firma vyvíjí a vyrábí součástky do převodovek pro široké spektrum využití. Zaměřuje se na produkci vysoce kvalitních šnekových převodovek, převodových ústrojí a ozubených kol nejrůznějších velikostí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit