Témata
Reklama

Rychle k cíli aneb jak vybrat správný ventil?

09. 07. 2008

Na první pohled jednoduchá věc: pneumatický pohon a ventil, který ho ovládá. Ale jak si vybrat správný ventil? Ještě před několika lety platilo, že se k pohonu hodil takový ventil, který měl stejné připojovací závity. Takto jednoduše na to dnes ale už jít nelze.

Spolu s vývojem technologií – mj. i používáním virtuální reality při ladění prototypů – se parametry ventilů zvýšily několikanásobně. Nezbývá tedy než počítat. Můžeme vyjít z grafu z katalogu, k jehož určení pro daný výrobek postačí dvě konstanty, tzv. B a C, které jsou výsledkem měření výrobce za různých podmínek. Ale co se v obvodu děje během otevírání ventilu? Určitě si dokážete představit, že například miniaturní válec na velkém ventilu se vysune ještě před tím, než se ventil skutečně otevře. V takové chvíli nerozhoduje v katalogu uváděný čas pro otevření ventilu, protože může být delší než celý děj. Pro veliké pohony zase bude zcela jistě rozhodovat jmenovitý průtok ventilem.

Místo složitého počítání intuitivní software

Úloha se zdá být složitá, ale podívejme se, jak lze efektivně postupovat. Firma Festo poskytuje možnost velmi rychlého výpočtu prostřednictvím softwaru ProPneu, který je součástí digitálního katalogu na internetu nebo na DVD. Software požaduje jednoduché zadání, které obsahuje pohon, parametry jeho zatížení a požadovaný celkový čas vymezený pro pohyb. Výsledkem simulace je nejen návrh použitých dílů, ale zejména přesné údaje o pohybu včetně grafů. Jednotlivé výrobky lze zaměnit a ověřit si, jaký to bude mít vliv, například co se stane při otevření škrticího ventilu, při použití silnější hadice a podobně. Ovládání je velmi intuitivní a vede uživatele přímo k cíli.

Typy ventilů

Na výběr je značné množství ventilů – buď jsou samostatné nebo jsou součástí ventilových terminálů. Nejmenší z nich mají světlost 0,9 mm (typ MH1), největší téměř 20 mm (MFH). Pro výjimečně rychlé děje jsou vhodné speciální tzv. rychlé ventily (MHx), které spínají až desetkrát rychleji než ventily běžné (otevřou se i za 1 ms). Jejich otevření trvá vždy stejně dlouho, proto najdou uplatnění i v úlohách pro dávkování nebo třídění výrobků.

Reklama
Reklama
Reklama
Miniaturní ventily MH1 na připojovací liště
Univerzální ventil s vysokým průtokem MFH
Rychlé ventily MH2
Ventilový terminál s vertikální výstavbou CPX/VTSA

Výhody použití ventilů dle norem

Velkou skupinu tvoří ventily podle norem ISO ve velikostech 02, 01, 1, 2, 3 a 4. Jejich výměna (montáž/demontáž) je velmi rychlá, stačí je odpojit od připojovací desky. Tato skupina ventilů umožňuje nejvyšší variabilitu uspořádání. Spojovat do bloku lze nejen ventily, ale i tzv. vertikální výstavbou docílit redukce tlaku na jednotlivých přívodech/výstupech, škrcení, odpojení od přívodu atd. Spojovat lze i několik velikostí do jedné sestavy (bez přechodových dílů). Vznikne tak ventilový terminál, ve kterém může být integrována elektrická část s binárními a analogovými vstupy/výstupy, připojením na průmyslovou síť, řídicím systémem, distribuovaným decentrálním uspořádáním aj.

Inteligentní modulární ventilové terminály

Podobně širokou nabídkou disponují i dnes nejrozšířenější terminály CPX/MPA, které vynikají vysokou úrovní integrace všech funkcí a značným průtokem při malých rozměrech. Velmi spolehlivé a osvědčené jsou i terminály CPV s vynikajícím poměrem cena/výkon. Do terminálů se „stěhují“ i funkce, které dosud musely být realizovány mimo terminál – například vakuové ejektory, tlaková čidla, redukční a škrticí ventily, řízení elektrických pohonů, řízení patentovaného pneumatického systému pro rychlý a plynulý pohyb SoftStop apod.

Modulární pneumaticko-elektrický terminál CPX/MPA
Technická podpora

Rada odborníka

Pokud by se někomu výběr správného ventilu zdál stále příliš složitý, může zavolat na technickou podporu firmy Festo. Pomohou mu specialisté, kteří se denně zabývají mnoha různými úlohami a jistě rychle najdou správné řešení zadané úlohy.

Ing. Zdeněk Haumer

Festo

www.festo.cz

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 80710
Datum: 09. 07. 2008
Rubrika: Trendy / Pneumatika
Autor:
Firmy
Související články
Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Bílá kniha - zónová bezpečnost

Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

Přichází doba zmenšování

Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

Související články
Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Moderní jednotky pro úpravu vzduchu

Účinná úprava vzduchu vytváří ideální provozní podmínky pro nepřetržitě pracující pneumatické pohony – válce a kyvné pohony – a zlepšuje produktivitu stroje.

Efektivní řešení i pro extrémní aplikace

Elektrické a pneumatické prvky společnosti Festo využívá více než 300 000 zákazníků na celém světě. Z širokého portfolia výrobků v následujícím článku představíme trojici komponent z oblasti pneumatických pohonů a automatizace..

Technologie pro sušení a filtraci stlačeného vzduchu

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie, který je široce používán v celém průmyslu. Toto médium, označované také jako čtvrtá energie, používá v některém aspektu své činnosti přibližně 90 procent všech výrobců. Na rozdíl od jiných energií je však stlačený vzduch generován na místě a jeho kvalita a cena jsou tak odpovědností uživatele. e.

Úsporná filtrace stlačeného vzduchu

Kdo potřebuje stlačený vzduch vyšší kvality, nevyhne se jeho odpovídající úpravě filtrací. Právě takové provozy mohou nyní využít nové energeticky úsporné filtry firmy Kaeser.

Olejové vývěvy pro chemické aplikace

Firma Ilmvac je výrobcem vývěv a vakuové techniky již od roku 1947. Její vývěvy pokrývají kompletní rozsah vakua od hrubého až po ultravysoké.

Modulární lisovací systémy

Od univerzálních standardních lisů až po jednoúčelové speciální lisy - firma TOX Pressotechnik je díky svému modulárnímu systému lisů a pohonů schopna realizovat speciální a úsporná řešení v krátkém čase. Lisy ecoLine je možné sestavit v online konfigurátoru.

Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Pneumatické válce certifikované dle ISO

Nové pohony řady P1F řeší širokou škálu průmyslových aplikací pro všeobecné použití v různých provozních podmínkách.

Chvění zakázáno

Nemusí to být samotný stroj nebo budova, které způsobují nežádoucí vibrace. Tlumiče kmitů mají kmity vzniklé vibracemi odstranit. Zkušebna a zkušební obráběcí stroj byly vybaveny rozdílnými výrobky, které chvění tlumí.

Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit