Témata
Reklama

Rychlospojky a příslušenství pro různá média a použití

16. 07. 2003

Německé město Nussdorf je sídlem firmy Rectus GmbH, která náleží k celosvětovým výrobcům rychlospojek pro různá média a pro různé aplikace, a to především v oblasti nízkotlaku. Padesát let trvající vývoj všech jejích součástí (konstrukce, výroba, technické znalosti) dovedl firmu k velkému úspěchu. Pro něj hraje i rozsáhlý sortiment, který zasahuje do všech oblastí průmyslové a jiné činnosti.

V nedávné době došlo ke sloučení a převzetí firmy TEMA AB Skövde. V programu této společnosti jsou u světových uživatelů dobře etablované hydraulické rychlospojky a hydraulické aplikace pro oblast středotlaku do 1500 barů. V roce 2001 byla převzata firma Nycoil, která je předním výrobcem polyuretanových rychlospojek.
Strategie firmy Rectus spočívá ve faktu, že je schopna dodat zákazníkovi vše od standardních produktů až po produkty vyvinuté speciálně pro jeho konkrétní potřeby.
Reklama
Reklama
Reklama

Pokrytí všech průmyslových a jiných oblastí

Produkty, mezi něž zejména patří pneumatické, hydraulické, plastové a nerezové rychlospojky a speciální spojky dle přání zákazníka, mají široké uplatnění v celé škále oborů, jako např. ve strojírenství, chemii, zdravotní a lékařské technice, laboratorní technice, výrobě plastů apod.
Spojky z materiálu Delrin a PVDF
Tyto plastové spojky se využívají pro agresivní média v chemii, laboratorní technice a také tam, kde by bylo použití nerezových spojek nákladné. Jsou vhodné pro analytické či lékařské přístroje, osvědčily se i při vysokých teplotách. V prostorech, kde je kladen velký důraz na sterilitu a čistotu, lze použít nedávno vyvinutou spojku s kónickým odblokovacím pouzdrem, které umožňuje bezproblémovou manipulaci. Tyto spojky lze lehko čistit, udržovat a dezinfikovat. Firma Rectus má v oblasti plastických rychlospojek vyvinutou tzv. celoplastovou spojku s pružinou z materiálu PEEK. Je to nejodolnější plast proti agresivním látkám. Tato spojka se používá pro velmi agresivní média.
"FlatFace" a jiné bezodkapové rychlospojky
Z hlediska bezpečnosti by samozřejmě mělo platit, že čím je médium agresivnější, tím je kladen větší důraz na bezpečnost při práci. Pro použití spojek pro agresivní látky jsou doporučovány bezodkapové oboustranně uzavíratelné rychlospojky nebo tzv. FlatFace bezodkapové spojky. Tyto spojky zabraňují nechtěnému úniku média při rozpojování a spojování a tvoření kapek a vnášení nečistot do systému.
Série 26 v nerezu
Kvalita a cena jednotlivých součástek - to jsou nejdůležitější faktory pro úspěch v konkurenčním prostředí. Tento poměr by měla splňovat nová nerezová rychlospojka série 26, jejíž výhodou je nízká cena. Jedná se o velmi výhodnou alternativu k starší sérii 25. Spojka je sice o něco robustnější a má poněkud menší průtok, ale je ideální tam, kde není třeba vysokého průtoku. Spojky série 25 jsou stoprocentně zaměnitelné se sérií 26.
Bezpečnost na prvním místě
Při použití standardní rychlospojky pro stlačený vzduch (např. u pneumatického nářadí) může dojít při rozpojování k poškození zařízení nebo dokonce k úrazu. Zbytkový stlačený vzduch v hadici může způsobit při rozpojování "vystřelení" vsuvky a tím nekontrolovaný pohyb hadice se vsuvkou až do okamžiku vyprázdnění hadice. Odvzdušňovací rychlospojky série 25KE a 26KE umožňují automatické odvzdušnění před rozpojením. Tyto spojky byly přezkoušeny akreditovanou státní zkušebnou.

Široká paleta příslušenství

K programu rychlospojek je dodáváno velké množství příslušenství, měřicí přístroje, hadice a armatury či ofukování pistole. Posledně jmenovaného příslušenství má firma Rectus mnoho druhů včetně bezpečnostních, atestovaných ve státní zkušebně a nebo pistole s prodlouženou tryskou pro těžko dostupná místa. Z hadic je to například polyuretanová hadice Superbraid, která má pružnost jako jiné PU hadice, avšak snáší vyšší tlaky (15 barů).
Jan Chlupsa
Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 30724
Datum: 16. 07. 2003
Rubrika: Trendy / Hydraulika
Autor:
Firmy
Související články
Přesné měření nejmenších hmotnostních průtoků

Je dobře známou skutečností, že jestliže je vyžadována vysoká přesnost, Coriolisovy průtokoměry jsou bezkonkurenční. Ale je také fakt, že dosud nebyly na trhu žádné přístroje schopné nepřetržitě a spolehlivě měřit > 0 kg.

Modulární lisovací systémy

Od univerzálních standardních lisů až po jednoúčelové speciální lisy - firma TOX Pressotechnik je díky svému modulárnímu systému lisů a pohonů schopna realizovat speciální a úsporná řešení v krátkém čase. Lisy ecoLine je možné sestavit v online konfigurátoru.

Kapalina jako tvářecí medium

V dnešní době je stále více kladen důraz na sofistikovanost i ekonomickou efektivnost výrobních procesů. Současně je žádána výroba stále složitějších tvarů, vyplývajících především z designových návrhů lisovaných součástí, které dříve nebyly řešitelné jako např. výroba negativních tvarů, složitě prostorově i tvarově orientovaných trubkových dílců apod. V tomto případě lze s výhodou, namísto pevných konvenčních nástrojů, využít výrobní metody zaměřené na nepevné nástroje, jako je např. kapalina.

Související články
Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Monitorování stavu hydraulického oleje

Na následujících stranách je ukázán příklad aplikace, jak lze prodloužit životnost oleje v hydraulickém zařízení. U sledovaného zařízení byl na začátku stanoven servisní interval a životnost hydraulického oleje na 2 000 hodin. U maximálně vytíženého stroje by to znamenalo tříměsíční interval výměny oleje.

Čistící síla pro hydraulické systémy

Majitelé podniků a provozovatelé strojů neustále hledají nové způsoby, jak zefektivnit produktivitu výroby a zvýšit svou konkurenceschopnost. Údržba hydraulických zařízení se však stále více potýká se znečištěním hydraulického systému kaly a usazeninami. Tyto usazeniny snižují efektivitu práce strojů, způsobují zbytečné prostoje a snižují celkovou produktivitu práce a navyšují celkové náklady.

Ochrana provozních měřidel tlaku před mechanickým namáháním

Při měření tlaku v potrubních systémech a v nádobách se setkáváme s nepříznivými mechanickými vlivy, které mají původ v měřeném procesu. Jedná se o tlakové rázy, pulzace, otřesy či vibrace, a někdy také o přetížení nad rámec měřicího rozsahu přístroje. Pulzace tlaku v potrubí zpravidla pochází od čerpadel, případně od rotujících míchadel v nádobách. Tlakové rázy jsou způsobovány setrvačností sloupce kapaliny pohybující se v potrubí; na jejich vzniku se podílí i činnost ventilů a škrticích orgánů. Destruktivní účinky mohou mít i bubliny par a plynů v tekutině proudící přes ventily. Otřesy a vibrace jsou způsobovány zpravidla rotujícími částmi strojů, prouděním tekutin, pulzacemi a tlakovými rázy v potrubí. Tento článek si klade za cíl shrnout způsoby, jak lze tlakoměry před uvedenými vlivy ochránit.

Hydraulické akumulátory - od lodí po zemědělské stroje

Tlakové nebo také hydraulické akumulátory jsou nasazovány v hydraulických obvodech, kde plní například funkci tlumiče hydraulických rázů nebo zásobníku tlakové energie. Jedná se o tlakové nádoby, jejichž výroba a certifikace podléhají přísným evropským normám.

Jak na hydraulické a mazací okruhy

Chlazení je klíčovým opatřením pro životnost hydraulických a mazacích okruhů. Zde mohou pomoci olejové chladiče Hennlich.

Poškození hydraulických hadic

Kdy měníme hydraulické hadice a proč? Velmi často jsou hydraulické hadice měněny až v okamžiku takového poškození, kdy už není možné, aby stroj dále pracoval, tzn. že hadice praskla nebo došlo k jejímu "vyklouznutí" ve spoji s koncovkou. Z určitého pohledu je využití hydraulické hadice do naprostého konce její životnosti šetřením nákladů. Z druhé strany ovšem náklady na hadici netvoří jen náklady na její výměnu. Mezi další patří také ztráta oleje, náklady související s prostojem stroje a lidí, ale i eventuální prostoje dalších navazujících strojů. Nemluvě o nákladech souvisejících s bezpečností práce a ekologií - úrazy či znečištění vody a půdy, které si jen málo lidí vůbec připouští.

Hydraulické prvky pro výbušné prostředí

V nejrůznějších provozech chemického a petrochemického průmyslu nebo například v důlních provozech může být v pracovním prostředí přítomna výbušná směs ve formě plynů, par, mlhy nebo prachu, a to v takové koncentraci, že hrozí nebezpečí výbuchu.

Praha přivítala jubilejní 25. ročník Mezinárodní konference Hydraulika a Pneumatika

Dne 8. a 9. června 2022 se na dosah od Karlova mostu v sídle České strojírenské společnosti konal jubilejní již 25. ročník Mezinárodní konference Hydraulika a Pneumatika (ICHP 2022). Účastníci konference měli možnost se v průběhu konference seznámit s novinkami a vědeckými poznatky kolegů z celého světa v rámci 12. zajímavých přednášek z oblasti hydrauliky a pneumatiky.

25. mezinárodní konference Hydraulika a pneumatika

Novotného lávka v centru Prahy bude ve dnech 8.–9. června 2022 hostit již 25. mezinárodní konferenci Hydraulika a pneumatika, jejímž cílem je výměna odborných zkušeností a nových poznatků ve výzkumu a vývoji hydraulických a pneumatických prvků a systémů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit