Témata
Reklama

Senzory pro automatizaci průmyslových provozů

Automatizaci výrobních, manipulačních a technologických celků si těžko dnes dokáže někdo představit bez infračervených, laserových, indukčních, kapacitních a magnetických senzorů, které nacházejí uplatnění prakticky ve všech odvětvích strojírenského, potravinářského, dřevařského a chemického průmyslu.Jedním z jejich dodavatelů je firma Olympo controls, s. r. o., z Brna.

Jelikož infračerveným senzorům jsme se věnovali v MM 3/2001, zaměříme nyní pozornost na ostatní typy.
Reklama
Reklama
Reklama

Indukční a kapacitní senzory

Nejpoužívanější jsou senzory indukční a kapacitní, které lze díky jednoduchému principu, miniaturnímu provedení a jednoduché instalaci nasadit i v náročných podmínkách. Indukční spínače se používají k detekci kovových předmětů. Napětí přiváděné do senzoru vytváří pomocí cívky oscilátoru před aktivní plochou snímače elektromagnetické pole. Jestliže se do tohoto pole dostane kovový předmět, utlumí oscilátor. Tím se přepne spouštěcí práh a dojde ke změně stavu výkonového stupně.
U senzorů kapacitních je aktivním povrchem tranzistorový oscilátor. Pokud se do kontaktu s účinnou plochou senzoru dostane jakýkoliv materiál v pevné nebo tekuté formě (voda, dřevo, kov, káva atd.), zvýší se kapacitance, a tím se uvede oscilační RC obvod do chodu, dokud se práh znovu nezmění.
Základní nastavení je provedeno pro železo (Fe37). Jestliže předmět, který má být detekován, je z jiného materiálu, provede se pomocí potenciometru úprava přepínací vzdálenosti podle redukčních faktorů uvedených v tabulkách. Při detekci předmětů pomocí indukčních a kapacitních snímačů se projevuje vliv hystereze, která způsobuje zpožďování při zapnutí a vypnutí spínacího ústrojí. Hodnota představuje řádově procenta nominální vzdálenosti přepínání Sn.

Laserové senzory

I když laserové snímače patří mezi méně používané, nacházejí stále širší uplatnění v provozech, kde je například velká okolní a provozní teplota, nebo tam, kde je vzduch znečištěn natolik, že jím ani infračervený paprsek nepronikne. Navíc jsou tyto přístroje a senzory velmi přesné a jsou vyráběny i s analogovým výstupem pro snímání a kontrolu například při plnění láhví, pro snímání vzdáleností apod.

Magnetické senzory

Senzory magnetické rovněž patří do skupiny méně známých a jsou určeny především pro aplikace, které znemožňují použití jiných senzorů. Nacházejí velké uplatnění v systémech elektromechanických, v jeřábové technice, u manipulačních zařízení anebo při měření otáček, kde dokáží velmi rychle reagovat na změnu stavu. Magnetické senzory reagující na přiblížení jsou vyráběny s jazýčkovým kontaktem, jehož magnetické pláště jsou uloženy ve skleněné žárovkové baňce. Jsou citlivé na vlivy magnetických polí, které jsou vytvářeny magnety, cívkami nebo procházejícím elektrickým proudem, přičemž indukcí se vytváří opačná magnetická polarita plášťů, což způsobuje sepnutí či rozepnutí kontaktů. Povrch kontaktů opláštění je potažen kvalitním materiálem (zlato, rhodium, wolfram), který podle zvoleného povlaku umožňuje napájení nízkonapěťových obvodů nebo vedení silně indukční zátěže.
Opláštěné magnetické senzory ve srovnání s tradičními kontakty vybavenými mechanickými hnacími ústrojími mají následující výhody:
  • hermetické uzavření ve skleněné žárovkové baňce, ve které je obsažen inertní plyn, chránící kontakty před oxidací a korozí;
  • jednoduchost;
  • rychlá reakce a dlouhá životnost kontaktů (107 až 108 operací);
  • malé rozměry.
Spínací vzdálenost závisí na používaném magnetu. Nemagnetické a neželezné materiály, které
jsou umístěny mezi senzor a magnet, neovlivňují jeho funkci. Jestliže je senzor nainstalován na
železném povrchu, který rozptyluje magnetické proudění, je při instalaci nezbytné vkládat vhodné
nemagnetické mezerníky.
Reklama
Vydání #3
Kód článku: 20344
Datum: 13. 03. 2002
Rubrika: Trendy / Automatizace
Autor:
Firmy
Související články
Pro ergonomickou obsluhu strojů

Optimální ergonomie je na pracovišti nezbytná. Stroje nejenže musejí splňovat bezpečnostní požadavky, ale musejí také být navrženy tak, aby jejich obsluha byla co nejsnadnější a bez námahy. Ovládací panely na strojích proto musejí být flexibilní a snadno polohovatelné prostřednictvím systémů nosných ramen.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Inovace senzorů na veletrhu Amper 2015

Na brněnském výstavišti proběhne ve dnech 24. až 27. března 2015 mezinárodni veletrh elektroniky Amper, na kterém představí novinky v sortimentu senzorů také společnost Micro-Epsilon.

Související články
Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

Solární článek Amorton na Amperu

Kromě nových technologií v oblasti automatizační techniky, elektromechanických i polovodičových relé bude společnost Panasonic na Amperu 2019 představovat amorfní křemíkový solární článek - Amorton. Tento unikátní zdroj energie s dostatečným výkonem pro napájení elektroniky nezatěžuje životní prostředí žádnými CO2 či jinými skleníkovými plyny a je tak ideální ekologickou alternativou standardních baterií.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit