Témata
Reklama

Síň slávy strojařů: Láska k obráběčkám a letadlům

Jméno profesora Jaromíra Houši je mezi zasvěcenými, kteří mají co do činění s oborem obráběcích strojů, stejně tak dobře známé jako například osoba prof. Vladimíra Maříka v problematice umělé inteligence či prof. Radko Samka mezi specialisty přes tváření i celá řada dalších respektovaných vědců a pedagogů.

Tento člověk má nespornou zásluhu na obnově centralizovaného výzkumu v oboru obráběcích strojů po rozpadu VUOSO u nás, na vytvoření partnerské platformy aplikovaného VaV pro výrobce z této komodity, etablovaného zázemí pro výchovu kvalifikovaných doktorandů a budoucích vědců a na mnohém dalším.

Reklama
Reklama
Reklama

Jaromír Houša se již 46 let věnuje vědecké a pedagogické činnosti na Fakultě strojní ČVUT v Praze, kde donedávna přednášel a vyučoval v konstrukčních a laboratorních cvičeních, v seminářích. Dosud vede diplomové práce a školí vědecké pracovníky a doktorandy. Je autorem mnoha publikací, výzkumných zpráv a patentů. Je zakladatelem Společnosti pro obráběcí stroje a Výzkumného centra pro strojírenskou výrobní techniku a technologii, kde od jeho začátku od roku 2000 působí jako vedoucí. Současně je spoluzakladatelem České technologické platformy strojírenství a Technologické platformy strojírenské výrobní techniky. Je spoluzakladatelem a podílí se na pravidelných mezinárodních konferencích Výrobní stroje, automatizace a robotizace ve strojírenství - Matar Praha. Pan profesor Houša je ve svých 73 letech stále pracovně velmi aktivní a  s úspěchem vede Výzkumné centrum při ČVUT v Praze.

Takové kredity byly bezesporu důvodem jeho letošní nominace na Zlatou medaili veletrhu MSV Brno v rámci Ocenění za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy, která je udílena z iniciativy časopisu MM Průmyslové spektrum. Hodnotitelská komise do jednoho jeho nominaci redakcí přijala a doporučila toto prestižní ocenění profesoru Houšovi udělit. Při této příležitosti vám předkládáme následující rozhovor.

MM: Pane profesore, co vás vedlo k tomu, že jste si zvolil právě obor obráběcích strojů?

Prof. Houša: Původně jsem chtěl studovat stavbu letadel, ale v Praze to nebylo možné a na VTA do Brna jsem nechtěl. Z domova jsem byl prakticky vyučen strojním zámečníkem, neboť otec měl dílnu se všemi základními obráběcími stroji, na kterých jsem s ním a potom samostatně často pracoval. Proto ve 3. ročníku studia na FS ČVUT v Praze po zhlédnutí jedné diplomové práce posluchače specializace „obráběcí a tvářecí stroje" (výkresy převodovky soustruhu) bylo rozhodnuto. Pochopil jsem, že obor obráběcích strojů je krásná klasická strojařina a šel jsem studovat toto zaměření. Od té doby jsem zůstal tomuto oboru věrný.

Profesor Ing. Jaromír Houša, DrSc., obdržel na slavnostním večeru zahájení 43. mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně Ocenění za celoživotní přínos rozvoji československého strojírenství v podobě Zlaté medaile a byl redakcí MM Průmyslového spektra uveden do Síně slávy našich strojařů.

MM: Kdo byl vaším největším učitelem a naopak, koho považujete za svého nejnadanějšího žáka?

Prof. Houša: Mým největším učitelem byl prof. Ing. Josef Píč, DrSc., který byl mým školitelem v aspirantuře a mým vedoucím na katedře obráběcích a tvářecích strojů FS ČVUT, kam jsem nastoupil v roce 1964 po třech letech praxe v konstrukci jednoúčelových strojů v podniku Nářadí Praha. U něho jsem se naučil, že má-li člověk něčeho dosáhnout, musí dělat to, co ho baví a zajímá, a musí mít prostor pro samostatnou vlastní tvůrčí práci.

Pokud jde o nejnadanějšího žáka, za 46 let svého působení ve funkci vysokoškolského učitele, vedoucího diplomových prací a za 26 let ve funkci školitele aspirantů a nyní doktorandů jsem učil a vedl řadu nadaných studentů. Z řady studentů a z dvaceti mých doktorandů, kteří obhájili své dizertační práce, mohu jmenovat Dr. Ing. J. Dvořáka, Dr. Ing. M. Bartoně, Dr. Ing. M. Krále, Ing. O. Svobodu, Ph.D., Ing. J. Smolíka, Ph.D., a ze studentů, které jsem také učil, Ing. P. Koláře, Ph.D., a Ing. L. Novotného (kromě prvních třech jmenovaných jsou všichni pracovníky VCSVTT).

Společná fotografie pražského týmu centra VCSVTT jeden rok po jeho založení. Dnes v centru pracuje téměř 100 osob.

MM: Jakou vidíte kvalitu současného absolventa technické vysoké školy?

Prof. Houša: Porovnáme-li průměrnou kvalitu absolventů dnešních s těmi, kteří absolvovali vysokou školu před čtyřiceti padesáti lety, je dnes logicky nižší, protože na vysokých školách studuje mnohem více studentů a těch nadaných, pracovitých a cílevědomých je asi stále stejné množství. Mezi současnými absolventy, stejně jako dříve, však najdete lidi vynikající, průměrné i podprůměrné.

MM: Často se poukazuje na dva odlišné světy, které těžko nacházejí společný pohled na vzájemnou spolupráci - akademickou sféru a průmyslovou praxi. Jak vy osobně tento názor vnímáte?

Pohled do laboratoří Výzkumného centra. Pravá fotografie přináší experimentální stroj LM2 zde vzniklý. Díky technologii lineárních pohonů s odpruženými sekundárními díly na všech třech osách se v roce 2006 jednalo o světový unikát.

Prof. Houša: Příčinou odlišnosti těchto světů není dle mého názoru průmyslová sféra, ale sféra akademická. Tento problém dobře znám z konce devadesátých let minulého století. Průmysl nám v té době říkal, že my na vysokých školách si s něčím hrajeme, co však pro ně nemá žádný význam, a že když už nám něco zadají, trvá to velmi dlouho, což je pro ně nepřijatelné. Proto jsme již první plán výzkumu, ale potom i další výzkumné programy pro VCSVTT, vytvářeli spolu s průmyslem, abychom řešili věci, které potom průmysl výhledově upotřebí, a dali jsme si za cíl tuto bariéru překonat i v oblasti rychlého reagování na potřeby průmyslu. V průběhu deseti let práce VCSVTT se nám to podařilo. Objem spolupráce s průmyslem, který byl za rok 2001 v částce 2,5 mil. Kč, jsme za tu dobu zvýšili desetinásobně. V letošním roce bude tento objem činit téměř 26 mil. Kč. Toho jsme dosáhli také proto, že ve výzkumu jsme získali dovednosti a znalosti zajímavé pro průmysl, a tak jsme se pro něj stali zajímavými partnery. Dále je také důležité úzce spolupracovat s podniky při zpracovávání jejich projektů na podporu výzkumu, vývoje a inovací a přitom se stát spoluřešiteli těchto projektů. Pracoviště, které chce s průmyslem dobře spolupracovat, musí také změnit svoji strategii a pracovní výkon lidí, kteří musejí být motivováni hlavně výzkumem. Díky novým projektům je pak možné pracoviště rozšířit, přijmout a přiměřeně zaplatit více lidí a umožnit jim, aby věnovali více času výzkumu než výuce. Přenosem nových informací z výzkumu do výuky potom i vlastní výuka získá na kvalitě a dobře odráží i současný stav vývoje v oboru.

MM: Technické vysoké školy se stále potýkají s nedostatkem pedagogů středního věku, kteří by následně nahradili své seniorské kolegy. Výzkumná centra díky své nutné provázanosti s výrobní sférou touto generací odborníků částečně disponují, na katedrách je však situace špatná. Jakým způsobem lze tuto situaci zde řešit?

Prof. Houša: Řešení tohoto problému jsem již zkonkretizoval v předešlé odpovědi. Pracoviště, ať to jsou ústavy či katedry, musejí získat financované projekty z oblasti výzkumu a vývoje v takovém množství, aby mohli své lidi dobře zaplatit v relacích na úrovni průmyslu. Tito lidé jsou potom motivovaní zajímavou a přiměřeně placenou prací a z pracoviště neodcházejí. Z těch nejlepších je poté možné vychovat kandidáty na docenty a později i profesory.

MM: Má podle vás oblast vědy a výzkumu u nás na růžích ustláno, jsou vytvářeny ze strany státu podmínky pro její realizaci a jak vidíte budoucnost výzkumných center po roce 2011?

Společné fotografie profesora Houši se s jeho manželkou Jiřinou. I ona, inženýrka a  kandidátka věd, se profesně věnovala výzkumu a vývoj,i a to v oblasti potravinářských strojů.

Prof. Houša: Stát pro podporu výzkumu, vývoje a inovací dělá, co může a čeho je schopen, ale stále je to vůči vyspělému světu málo. Je třeba říci, že i přes omezené zdroje existují u nás dobré programy - například Výzkumná centra - MŠMT, programy MPO Impulz, Tandem a nyní TIP apod.,, které je třeba ale stále obnovovat, aby například vybudovaná úspěšná výzkumná centra mohla pokračovat ve své činnosti a aby tudíž do nich až dosud vložené nemalé peníze nebyly znehodnoceny jejich zánikem, který by nastal při nedostatku prostředků na výzkum. Výzkumná činnost v centrech a na vysokých školách vůbec je nezbytně potřebná pro to, aby tato pracoviště mohla být ve svých znalostech v určitém předstihu před průmyslem a mohla tak pro něj být dobrým a vyhledávaným partnerem při řešení jeho inovačních projektů.

Budoucnost výzkumných center, která mají dobré výsledky, vidím optimisticky. Pevně věřím, že Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace pro roky 2012 až 2016 nalezne dostatečné prostředky pro vyhlášení programu na velké výzkumné projekty zaměřené na perspektivní potřeby našeho průmyslu. O takové projekty se potom budou výzkumná centra ucházet. Pokud by tomu tak nebylo, došlo by k rozpadu mladých, motivovaných a aktivních profesionálních týmů dnes sloužících průmyslu a také k již zmíněnému znehodnocení prostředků, vložených v minulých deseti letech do vybavení center a do výchovy mladých odborníků, respektovaných průmyslem. A to si myslím nikdo z Rady pro výzkum, vývoj a inovace nevezme na svědomí.

MM: Jak se díváte na iniciativu občanského sdružení Fórum Věda žije!?

Prof. Houša: Fórum „Věda žije!" je podle mne sdružení občanů, kteří mají dobré zaměstnání v AV ČR a nechtějí o něj přijít bez ohledu na to, zda je jejich práce pro zemi přínosná a potřebná, a nechtějí o tom ani věcně diskutovat. Dnes žijeme v jiném světě než před třiceti lety, a proto i pohled na AV ČR a investice do základního výzkumu je třeba přizpůsobit poměrům obvyklým ve vyspělém světě. Jsme malá země a měli bychom asi větší část peněz na vědu, výzkum a inovace věnovat na podporu konkurenceschopnosti našeho průmyslu, na podporu hospodářství a zdravotnictví a menší potom na přispívání do světové pokladnice obecného poznání světa.

MM: Není o vás moc známo, že jste se na amatérské úrovni věnoval i bezmotorovému létání a že prý létáte i dnes. Jaké při tom zažíváte pocity?

Prof. Houša: Bezmotorovému létání jsem se intenzivně věnoval v letech 1954 až 1960. Létání jsem velmi miloval. Byl jsem instruktorem bezmotorového létání a ve výkonném létání jsem byl i členem širšího reprezentačního mužstva ČSR. V roce 1960 mi však bylo létání z kádrových důvodů zakázáno. Vrátil jsem se k němu až asi před osmi lety (jako druhý pilot) a asi 1-2x ročně letím s přítelem P. Dostálem z aeroklubu Turnov na větroni Duo-Diskus nějaký větší přelet. Poslední byl trojúhelník 510 km. Vždy řídím po startu aerovlek, trochu kroužení ve stoupavých proudech a přeskoky. Pocity jsou to úžasné, protože dnešní výkonné větroně mají klouzavost asi dvojnásobnou oproti těm, na kterých jsme létali v padesátých letech. Každý pilot větroně zažívá nejkrásnější pocit při nalétávání silného stoupavého proudu, jeho ustřeďování, a potom radost z toho, že stoupá rychlostí 3-5 m/s až do základny kumulu, ve které je za několik minut. Velmi příjemné potom je také, když pod touto základnou uvidíte v dosahu a v kurzu, ve kterém potřebujete letět, další aktivní kumulus, ke kterému pak letíte přímým letem rychlostí až 180 km/h. Velká radost je potom před cílem letu, když víte, že již máte dostatečnou výšku pro dolet přímým letem do cíle.

Jaromír Houša má stále svého velkého koníčka bezmotorové létání. Fotografie pochází z roku 1957, kdy na větroni Šuhaj VT 425 skončil na mistrovství republiky na 4. místě.

MM: Jaké lidské hodnoty pokládáte v životě za nejdůležitější?

Prof. Houša: V životě si vážím a ctím celé řady lidských hodnot. Mezi ně především patří zdraví, pozitivní myšlení, pracovitost, cílevědomost, poctivost a slušnost.

Tato fotografie pochází z letošního strojírenského veletrhu, kdy na stánek Výzkumného centra pro strojírenskou výrobní techniku a technologii zavítal ministr průmyslu Martin Kocourek.

MM: Co považujete na strojařině jako takové za nejkrásnější?

Prof. Houša: Nechtěl bych zde nějak glorifikovat strojařinu. V každém oboru je něco krásného, tedy i ve strojařině, když člověk své řemeslo umí a má možnost dále rozšiřovat své znalosti ve výzkumu. Je to často dobrodružné, jako dobrá detektivka.

MM: Pane profesore, děkuji za rozhovor a do dalších let vám jménem svým a jménem našich čtenářů přeji mnoho osobních a pracovních úspěchů.

Roman Dvořák

roman.dvorak@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 101019
Datum: 20. 10. 2010
Rubrika: Servis / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Související články
Sázejme olivovníky, ať mají naši potomci co sklízet

Profesor Stanislav Hosnedl se celý svůj odborný život věnuje oboru konstruování výrobních strojů a zařízení. Značným podílem přispěl k rozvoji konstrukční vědní disciplíny Engineering Design Science and Methodology, ve které se stal uznávaným odborníkem nejen u nás, ale i v zahraničí. K jeho pedagogické a vědecké činnosti jej přivedly kroky z výrobní praxe. Tak by tomu mělo být. Stanislav Hosnedl je Plzeňák tělem i duší s aktivními kontakty po celém světě. Bylo nám ctí, že jsme mu mohli na letošním MSV v Brně předat Zlatou medaili za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jako švýcarské hodinky…

Kdo by mezi strojaři neznal takové značky strojů, jako jsou Heckert, Scharmann, Dörries, SIP či Starrag. K těmto pěti švýcarským a německým klenotům přidejme ještě neméně významné výrobce karuselových brusek Berthiez, multifunkčních miniobráběcích strojů Bumotec či portálových a gantry center Droop+Rein a společně se SW řešením TTL pro adaptivní obrábění lopatek turbín dostaneme výsledek v podobě společnosti Starrag Group.

Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

Profesor Přemysl Pokorný 80

V prosinci tohoto roku se prof. Přemysl Pokorný dožívá významného životního jubilea 80 let. V roce 1966 dokončil studia v oboru Strojírenská technologie na VŠST v Liberci. Po krátkém působení v průmyslové praxi zahájil v roce 1968 svoji akademickou kariéru na Fakultě strojní VŠST v Liberci, později TUL.

Profesor Stanislav Hosnedl 80

V říjnu tohoto roku se prof. Stanislav Hosnedl dožívá významného životního jubilea 80 roků. V roce 1964 dokončil studia v oboru Konstrukce obráběcích strojů na VŠSE FST v Plzni. Roku 1984 získal vědecko-akademický titul CSc., který po revoluci, později v roce 1990, obhájil také na ČSAV Praha. V roce 1992 se habilitoval a konečně v roce 2002 byl jmenován profesorem pro obor Strojní inženýrství.

Zcela jiné možnosti s aditivními technologiemi

Nadnárodní společnost General Electric napříč všemi svými dceřinými společnostmi neustále prohlubuje obrovské know-how. Vlastní zkušenosti s vývojem aditivně vyráběných částí zejména pro potřeby leteckého průmyslu přesahující již dvě dekády daly podnět ke vzniku zákaznického centra. GE Additive otevřela v roce 2017 zákaznické centrum (Customer experience center – CEC) kousek od Mnichova, kde firmám nabízí pomoc s nelehkými začátky s aditivními technologiemi.

Soutěž pro středoškoláky

Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

Strojírenské fórum 2018: Inteligentní výroba

Další z již tradičních setkání odborníků (nejen) z oblasti výroby – podzimní Strojírenské fórum – se odehrálo 8. listopadu, tentokrát v prostorách Ústavu výrobních strojů a zařízení a RCMT FS ČVUT v Praze.

Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

Péče o zákazníky se vyplácí

Pro rok 2018 připravila společnost Ceratizit několik odborných seminářů s různými tématy, které jsou zaměřeny na optimální využívání řezných nástrojů v oblasti třískového obrábění. Semináře konané v Technickém centru Ceratizit ve Velkém Meziříčí jsou souhrnem teoretických a praktických poznatků, které posléze mohou zákazníci aplikovat ve své výrobě a zvyšovat si tak svoji konkurenceschopnost. Odborné semináře jsou tzv. profesní školení, kde je možné obnovit či zvýšit znalosti v oboru obrábění. Vedle těchto setkání, určených pro více zákazníků, poskytuje Ceratizit také individuální školení pro jednotlivé firmy. Takto specificky zaměřená školení jsou přizpůsobena přání zákazníka a je možné se tak lépe soustředit pouze na jejich výrobní požadavky.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit