Témata
Reklama

Na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně se v letošním roce setkají také výrobci špičkových obráběcích strojů a producenti softwaru, který tyto stroje řídí.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

„Vystavovatelé z těchto oblastí budou umístěni v pavilonu P a též v pavilonu F, přičemž účast očekáváme stejně vysokou, jaká byla v loňském roce,“ říká Michalis Busios, ředitel veletrhu MSV, a dodává: „Jde o tradičně nejsilněji zastoupené téma na našem veletrhu. Míří k nám například česká zastoupení světových výrobců, ale také přímí vystavovatelé, například ze Švýcarska. Je tedy zřejmé, že zářijové konání EMO Hannover nemá na účast na MSV žádný vliv.“

Mezi přední vystavovatele ze zmíněného oboru na letošním MSV patří například společnosti GF Machining Solutions, Kovosvit MAS, Misan či TDZ Turn. Na trendy v oboru a podrobnosti k jejich prezentaci v rámci MSV jsme se zeptali jejich zástupců.

Reklama
Reklama
Reklama
Jaroslav Pazucha, GF Machining Solutions



Společnost GF Machining Solutions je předním světovým dodavatelem strojů, řešení pro automatizaci a souvisejících služeb, zejména pro výrobce forem a nástrojů a dodavatele přesných dílů. Společnost je známá především nabídkou elektroerozivních obráběcích strojů, vysokorychlostních a vysokovýkonných obráběcích center a souvisejících automatizačních řešení. K jejím prioritám patří vývoj nových aplikačních řešení, technologií, produktů a služeb. V centru pozornosti proto stojí také vývoj a výroba tzv. pokročilých výrobních řešení, která zahrnují systémy pro aditivní výrobu kovových dílů, 3D laserové stroje pro povrchové texturování a průmyslovou platformu pro ultrarychlé laserové mikroobrábění.

„3D tisk kovových dílů je bezesporu technologií budoucnosti,“ říká Jaroslav Pazucha, Managing Director této společnosti. „Přináší například rychlou a hospodárnou kusovou a malosériovou výrobu či nové konstrukční možnosti. Ve spolupráci se společností 3D Systems a GF Machining Solutions byl proto vyvinut stroj DMP Flex 350, který můžete vidět na stánku společnosti GF Machining Solutions. Díky maximálním rozměrům produktu 275 × 275 × 380 mm generuje méně odpadu, výrazně urychluje výrobu, zkracuje dobu přípravy a umožňuje vyrábět kovové díly s vysokou materiálovou hustotou a vynikajícími mechanickými vlastnostmi.“

Jan Hruška, Kovosvit MAS

Jan Hruška, manažer marketingu společnosti Kovosvit MAS k plánované prezentaci na veletrhu konstatuje: „Naše firma se v posledních letech intenzivně zaměřuje na inovaci svého soustružnického programu. Na MSV v Brně představí nový soustruh KL 435. Jde o další stroj z řady KL (Kovosvit Lathe), v níž navazuje na KL 285, který Kovosvit poprvé představil na MSV v minulém roce a o stroj je na trhu solidní zájem. Oproti řadě SP, na niž stroje KL navazují, se konstruktéři při inovaci zaměřili zejména na ergonometrii a celkovou přívětivost ovládání stroje. A také na aktuální trendy: stroj je kompatibilní s požadavky Průmyslu 4.0, samozřejmostí je i jeho připravenost pro robotizaci a možnost jeho začlenění do výrobních linek.“

Ondřej Svoboda, Misan

„Obor číslicově řízených obráběcích strojů prochází po desetiletí neustálým vývojem, který postupně, po krůčcích, přispívá ke zlepšování základních vlastností těchto strojů – přesnosti, výkonnosti a spolehlivosti,“ zamýšlí se Ondřej Svoboda, jednatel společnosti Misan, a dodává. „Naším cílem v rámci letošního brněnského veletrhu je představit ucelený soubor strojů a souvisejících služeb, které Misan na českém a slovenském trhu nabízí. Návštěvníci tak budou moci zhlédnout zástupce základní "ekonomické" řady strojů, dále vysoce produktivní stroje doplněné o různý stupeň automatizace a také představitele z oboru aditivní výroby – stroje pro spékání práškových kovů. Nedílnou součástí expozice bude i řešení pro vzdálené sledování stavu a vytíženosti strojů v provozu.“

Lukáš Nezdařil, TDZ Turn

Společnost TDZ Turn je výrobce obráběcích strojů, CNC vertikálních a horizontálních soustruhů. Podle slov jejího jednatele, Lukáše Nezdařila, se trh s obráběcími stroji neustále zrychluje, zákazníci vyžadují sofistikovanější, originálnější a současně kvalitní řešení bez kompromisů.

„Automatizace v našem oboru, kdy každý zákazník a každý stroj jsou individualitami, hraje minimální roli a zásadní byli, jsou a budou kvalitní zaměstnanci, kteří se podílejí na technických inovacích,“ konstatuje Nezdařil. „Trendem je v našem oboru jistě více práce s novými mladými zaměstnanci, pomoc při vzdělávání, spolupráce s technickými školami apod. Na MSV 2019 nás najdete na stejném místě jako loni, a to v hlavní uličce pavilonu P. Na stánku budou k vidění především dva z našich klíčových produktů, a to horizontální soustruh HLC a vertikální soustruh VSC vybavený mimo jiné osou Y. Oba stroje jsou unikáty s nadstandardními parametry a užitnou hodnotou. Máte-li zájem o více informací, zastavte se na našem stánku, naše stroje ani stánek nepřehlédnete.“

Hana Janišová

jpalupa@bvv.cz

Reklama
Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

TOSmeet & TOSday 2018

Zákaznický den ve firmě TOS Varnsdorf tradičně patří k vyvrcholení půlročního maratonu open houses, které pořádají téměř všechny výrobní a obchodní společnosti v komoditě obráběcích strojů pro své zákazníky a obchodní partnery. Zejména u výrobních firem je neopakovatelnou příležitostí zavítat do jejich provozů, zhlédnout zdejší technologické možnosti, být přímo od zdroje informovaný o žhavých novinkách a technologických řešeních, a v neposlední řadě pak potkat a pohovořit se známými lidmi.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Související články
EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Technologie soustružení na CIMT 2015

Na veletrhu CIMT bylo možné vidět různé typy a velikosti výrobních zařízení. V tomto článku se budeme věnovat strojům provádějícím primárně soustružnické operace. Svislé soustruhy a svislá obráběcí centra na rotační součástky jsou v Číně, ale i v Indii, specifickou skupinou. Z hlediska výroby lze konstatovat, že je vyrábí každá firma mající ve výrobním programu více než dva typy obráběcích strojů. Samozřejmě vedle těchto existují firmy, které se na svislé soustruhy specializují.

Trendy pro MSV:
Obrábění. Novinky i klasika

Mezinárodní strojírenský veletrh 2021 byl velmi úspěšný. Nyní se mílovými kroky blíží jeho další ročník a připravuje se řada vystavovatelů. Pro náš seriál vybíráme ty nejfundovanější z nich, abychom se jich zeptali na zajímavosti a trendy v jejich oborech. Tentokrát jsme oslovili Karla Koppa, ředitele GF Machining Solutions.

Vstupenka na EMO Hannover 2019 zdarma!

Ve spolupráci s odborným svazem německých výrobců obráběcích strojů VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) a českým zastoupením Deutsche Messe CZ vám opět nabízíme opět bezplatné permanentní elektronické vstupenky, podléhající registraci přes internetovou stránku veletrhu (eTickets) - platné po celou dobu konání veletrhu.

Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

Srdce obrábění kovů bije ve Stuttgartu

Na AMB se od 18. do 22. září již po devatenácté sejdou odborníci na třískové obrábění kovů. Více než 1 500 vystavovatelů představí výsledky svého vývoje a inovace na hrubé výstavní ploše více než 120 000 m2. Vypadá to dobře, AMB 2018 bude největší veletrh AMB všech dob.

První významná evropská strojírenská akce v roce 2017

Od 7. do 10. března 2017 se mezinárodní kovozpracující a subdodavatelská branže opět sejde na výstavišti v Lipsku. Úspěšná kombinace veletrhů Intec a Z (mezinárodní veletrh strojů pro nástrojárny, obráběcích strojů a automati-zační techniky a mezinárodní veletrh subdodávek, komponentů, modulů a technologií) nabízí vystavovatelům a odborným návštěvníkům z České repub-liky prostor pro navázání či další prohloubení dlouhodobých obchodních vztahů s partnery z Německa a dalších evropských zemí.

Setkání odborníků třískového obrábění kovů na AMB

Na podzim se významný evropský veletrh AMB opět po dvou letech stane platformou pro prezentaci inovací firem z oblasti kovoobrábění s čelním postavením na světovém trhu. Tak jako v letech předchozích se bude konat v prostorách stuttgartského výstaviště v datech od 13. do 17. září a prý bude zase praskat ve švech.

Tradiční výrobci ve světovém kontextu

Opět po deseti letech přivítala Česká republika shromáždění Evropské asociace výrobců obráběcích a tvářecích strojů Cecimo, jehož členem je dlouhá léta i Svaz strojírenské technologie. Podle Ekonomického výboru asociace vzrostl loni objem výroby obráběcích a tvářecích strojů 15-ti členských zemí Cecimo na 22, 8 miliardy eur. Jde o dvouprocentní meziroční nárůst, stejný vývoj asociace očekává i v roce 2014.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit