Témata

Stroj pro dodávky na hotovo

Velká výrobní hala a v ní (převážně) monumentální slévárenské modely pro výrobu strojních zařízení. Tak na první pohled působí prostory společnosti Mosled, sídlící v Českých Budějovicích. Tato soukromá, ryze česká společnost působí na trhu se strojírenskou metalurgií a to již od roku 1995. Bezmála stovka zdejších zaměstnanců má pro svoji práci k dispozici prostory o celkové rozloze zhruba 5 000 m2. Výrobní haly jsou vybaveny moderní technikou, především CNC stroji. Čestné místo mezi nimi zaujímá v současné době i nový stroj Mazak VTC 820/20.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama
„Začali jsme hledat stroj, který by skutečně dokázal splnit naše požadavky. Jako ideální se ukázal právě Mazak VTC 820/20,“ shodují se otec a syn Šímové. (Uprostřed Ivan Šedivec)

Firma se již od svého vzniku zabývá výrobou modelů pro slévárny, a to ze všech druhů materiálů a pro všechny způsoby lití do písku, v požadovaném počtu i sériovosti, od dřeva přes plasty až po kovové modely z oceli. Konkrétní materiál je volen právě s ohledem na tuto specifikaci.

„Naším cílem je dodávat zákazníkům odlitky již kompletně obrobené včetně nátěru neboli ‚na hotovo’,“ říká Ing. Pavel Šíma, syn zakladatele firmy a jednatel společnosti.

„To znamená, že vlastně naši lidé dělají vše – od konstrukce přes výrobu modelu až po výrobu odlitku, včetně opracování a přesné rozměrové kontroly. Tak to děláme od roku 2006, kdy jsme se přestěhovali do těchto nových prostor,“ doplňuje syna Pavel Šíma starší, jednatel firmy. „Před tím jsme obrábění zajišťovali pouze formou kooperace, ale posledních zhruba 14 let disponujeme vlastní strojírnou, takže můžeme dodávat skutečně na klíč.“

Reklama
Reklama
Reklama
Konstruktér výrobek nakreslí ve 3D a modelář si to může prohlížet v počítači v zobrazení, v jakém potřebuje.

Vybrat nejlepší lidi

Jaká je vlastně historie společnosti Mosled?

„Já jsem vyučeným modelářem,“ vzpomíná Pavel Šíma. „Pak jsem se postupně vypracoval až na vedoucího výroby ve strojírně, bývalé slévárny Škoda České Budějovice. Následně přišla privatizace, a protože jsem nesouhlasil se směrem, kterým se pak firma začala ubírat, řekl jsem si, že se uživím sám. Začal jsem v roce 1996 s jedním důchodcem a dvěma vyučenci. A na podzim téhož roku jsme už dodávali modely do Švýcarska.“

Firma rychle rostla, během roku již měla osm zaměstnanců, během dalšího 16 a v roce 2005 už bylo lidí 50. Práce obecně tehdy bylo víc a víc, a naopak začal být nedostatek lidí, současně řada firem začala kolabovat, včetně některých velkých zavedených výrobních firem. Ty se ve snaze o záchranu v mnoha případech začaly zbavovat modeláren a jejich zaměstnanci byli náhle k dispozici.

„Tak jsme měli najednou možnost vybrat si ty nejlepší lidi, přičemž práce bylo hodně a díky dostatku lidí bylo možné ji kvalitně realizovat. Postupem času pak od zákazníků začaly přicházet i požadavky na dodávky kompletně opracovaných odlitků.“

Aby bylo možné přání zákazníků vyhovět, začalo vedení firmy neprodleně shánět vhodné stroje a také další pracovníky pro jejich obsluhu. Přestože Mosled spolupracuje s místní Střední průmyslovou školou strojní i s odborným učilištěm, a o šikovné mladé lidi tedy obecně nemá nouzi, objevilo se jiné úskalí.

„Problém je s oborem modeláře, protože ten obor se už neučí,“ říká jednatel Pavel Šíma. „Dříve se dělalo jen podle výkresu a ti lidé museli mít absolutní představivost, aby si představili řez, půdorys, nárys, bokorys a v tom různé řezy, a museli si to také umět srovnat v hlavě. Dneska je to jednodušší, protože konstruktér výrobek nakreslí ve 3D a modelář si to může prohlížet v počítači v zobrazení, v jakém potřebuje. Také dříve se složité modely dělaly třeba tři nebo čtyři měsíce, zatímco dnes v polovičním čase. V poslední době už díky tomu dokážeme realizovat veliké zakázky v krátkém čase a naše modelárna patří svou kvalitou a spolehlivostí ke špičce v Evropě.“

Nicméně obecně v ČR je podle jeho slov patrný silný odliv slévárenského průmyslu, který je základem strojírenské výroby, což samozřejmě negativně postihuje i modelárny. Pokud se však Pavla Šímy zeptáte, zda je podle něj na vině také situace kolem covidu-19, uslyšíte, že podle něj jde především o snahu vyvést z Evropy na východ ekologicky škodlivé provozy. Bohužel, dopad podle jeho slov, může být paradoxně negativní právě pro Evropu a její ekonomiku.

Díky dobrým vztahům se zákazníky však Firma Mosled dosud krizi ustála.

„Žádné lidi jsme nepropustili,“ říká Pavel Šíma mladší. „Držíme si je nejen proto, že jsou to na slovo vzatí odborníci a nehodláme o ně přijít, ale i proto, že jsme nyní dostali šanci se podílet na zakázkách pro jednu velkou výrobní firmu z oblasti dopravy.“

Mosled se podílí na zakázkách pro velkou výrobní firmu z oblasti dopravy. Produkty dodává opracované „na hotovo“.

Jak získat toho pravého

Postupně však Mosled chtěl nabídnout oproti původnímu sortimentu produktů něco navíc, aby získal další zákazníky – opracovat produkt „na hotovo“, tedy kompletně.

„Měli jsme různé stroje, které to uměly, ale efektivita nebyla stále taková, jakou bychom potřebovali," říká Pavel Šíma. „Začali jsme tedy hledat stroj, který by to skutečně dokázal. Jako ideální k splnění našich požadavků se ukázal právě Mazak VTC 820/20.“

Bezmála stovka zdejších zaměstnanců má k dispozici prostory o celkové rozloze zhruba 5 000 m2. Výrobní haly jsou vybaveny moderní technikou, především CNC stroji.


„Stroje z řady VTC (Vertical Travelling Column) dodáváme svým zákazníkům takzvaně ‚šité na míru’,“ říká Ivan Šedivec, obchodní zástupce společnosti Mazak. „Je možné je vybavit širokou škálou příslušenství od volby otáček vřetene, počtu nástrojů v zásobníku, automatických sond pro měření obrobků nebo nástrojů, chlazení – vodou/vzduchem – vnější/vnitřní – vysokotlaké chlazení 70 bar přes dopravníky třísek až po SW opce zvyšující efektivitu obrábění. Technologické možnosti strojů můžeme rozšířit použitím různých velikostí otočných stolů a za pomoci osy B (naklápění vřetena) dosáhneme na stroji souvislého pětiosého obrábění.“

Specialitou Mosledu jsou obrovské součásti strojního vybavení, například turbín.

Podle jeho slov jsou stroje VTC v neposlední řadě oblíbené pro svoji flexibilitu, kdy lze využívat celý pracovní prostor (v případě stroje VTC800/30 jsou to 3 000 mm v ose X) nebo pracovní prostor rozdělit jednoduchou montáží tzv. oddělovací přepážky na dva samostatné, plně zakrytované pracovní prostory pro opracování menších dílců. V té chvíli stroj v jedné části obrábí a v překrytém čase lze v druhé části stroje připravovat další kusy.

„A nesmíme zapomenout na řídicí systém strojů Mazak, Mazatrol Smooth. Tento nejnovější řídicí systém vyniká především snadnou obsluhou, pokročilým systémem dílenského programování a obsahuje velké množství ‚asistentů’ pro rychlou tvorbu programů a efektivní využití stroje,“ dodává Ivan Šedivec.

A jak vidí vedení firmy Mosled blízkou budoucnost? Otec i syn Šímovi se v tomto ohledu zcela shodují: „Chceme se nadále věnovat oboru, který opravdu umíme, a fakt, že i v současné těžké době se nám daří získávat zákazníky, napovídá, že se nám to podaří.“

Zdejší lidé dělají vše – od konstrukce přes výrobu modelu až po výrobu odlitku, včetně opracování a přesné rozměrové kontroly.
Reklama
Související články
Bezpečné přistání

Za další referenční zákaznickou reportáží společnosti Mazak jsme se vypravili na sever Českého ráje, kde se ve městě Semily nachází jedna z výrobních lokací skupiny Charvat Group, která se zaměřuje na výrobu hydraulických válců a leteckých podvozků. Hostitelem nám byl Michal Dolejš, výkonný ředitel zdejšího závodu, společnost Mazak zastupoval obchodní zástupce Pavel Procházka a Veronika Kvardová z marketingu.

Made in England

Japonský výrobce obráběcích strojů, společnost Yamazaki Mazak, resp. její evropská pobočka, uspořádala v anglickém Worcesteru první postcovidové novinářské setkání, kde prezentovala své inovační počiny za poslední období s důrazem na snižování uhlíkové stopy a energetickou efektivitu. Jsme rádi, že jsme mohli být při tom.

Svátek novinek v oboru obrábění

Ve svém technologickém centru v Jažlovicích u středočeských Říčan uspořádala společnost Mazak na začátku letošního února tradiční dny otevřených dveří. Během dvou dnů prošlo branou firmy více než 120 návštěvníků, aby načerpali informace o aktuální nabídce firmy a zhlédli živé ukázky práce vystavených obráběcích strojů tohoto japonského výrobce. Akce jsme se zúčastnili i my.

Související články
Soustruh místo motorky

Cesta na další reportáž referenčního partnerství firmy Mazak směřovala do plzeňských Borských polí. Obchodní manažer Ivan Šedivec ji nevybral náhodou. Jak jsem záhy zjistil, firma KTD Technologies Tomáše Duspivy totiž díky jeho osobě v sobě bezesporu ukrývá obrovský potenciál.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Technologie pro mistry horkého tváření

Zavítáte-li do části města Olomouc s názvem Bystrovany, bezpochyby vás zaujme architektonicky velmi čistá budova, součástí jejíž fasády je velké plastické červené logo Weba. Když pak vejdete dovnitř, ohromí vás výrobní hala monumentálních rozměrů s množstvím sofistikovaných strojů různých značek – zejména pak značky Mazak. Od loňského roku mezi nimi můžete spatřit i automatickou obráběcí linku se dvěma stroji Mazak Variaxis 1050.

Mouka pro dvě miliardy lidí

Dovolíme si dát vám hádanku – co mají společného čokoláda, cereálie, housky a pivo? Hned však odpovíme: to vše a mnoho dalšího bylo vyrobeno díky produktům společnosti Bühler CZ se sídlem v Žamberku. Zde se vyrábějí (nejen) vysoce sofistikované komponenty do strojů na výrobu potravin, například do třídiček zrn nebo obřích mlýnů. Místní vskutku neuvěřitelný strojový park obsahuje především nejmodernější obráběcí stroje značky Mazak. V dubnu 2020 zde bylo spuštěno i nejnovější obráběcí centrum HCN-8800 se systémem Palletech, které firmě zajistilo nebývalou míru automatizace a umožnilo plnění přání zákazníků v rekordním čase i kvalitě.

Na zemi i ve vesmíru

Tisíce metrů čtverečních, bezmála 200 zaměstnanců a roční obrat 250 milionů Kč. Tak v kostce vypadají čísla výhradně české, soukromé společnosti Startech. Její výrobní haly a další prostory najdeme ve dvou obcích poblíž Brna – v Říčanech a Rosicích. Společnost se mimo jiné zabývá přesným obráběním prakticky všech myslitelných materiálů pomocí nejmodernějších CNC technologií. To logicky znamená, že v rámci zdejšího – vskutku úctyhodného – strojního parku hrají hlavní roli stroje značky Mazak.

Věřím v sílu českého průmyslu

Globální svět má za sebou celkem náročné dva roky a neméně složité období před sebou. Inovační lídři a ti japonští především, v každé abnormalitě vždy hledají výzvy. Hovoříme s Petrem Šimáčkem, branch manažerem společnosti Yamazaki Mazak Central Europe. Retrospektiva předchozích měsíců, které se staly novým etalonem současné doby, dává nahlédnout právě do oněch výzev, které japonský lídr a jeho světové lokace vnímaly a přetavovaly do reality.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Hnací síla zelené éry v obrábění

Mezi obráběcími stroji, které na loňském veletrhu MACH v anglickém Birminghamu přitahovaly obdivné pohledy návštěvníků, byla nejnovější generace vertikálního obráběcího centra Variaxis i-800 Neo společnosti Mazak. Ptáte se na důvod?

Specifika leteckého průmyslu z pohledu obráběcích technologií

Od výrobců obráběcích strojů se v leteckém průmyslu vyžaduje, aby dodávali vysoce výkonné, vysoce produktivní a vysoce přesné pětiosé a multifunkční stroje a navrhovali nové technologie pro zpracování obtížně obrobitelných materiálů nebo dílů se složitými tvary.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Odpovědnost na prvním místě

Se značkou Mazak spojil celý svůj profesní život. Letos je tomu 35 let od chvíle, kdy nastoupil do tehdy úplně nového závodu, který Mazak otevřel v Anglii jako vůbec první v Evropě a v jehož čele stojí od roku 2017. Jeho profesní dráha je jako z učebnice osobního růstu. Nicméně, jak on sám zdůrazňuje, k úspěchu nestačí jen vlastní schopnosti a ambice, ale nutné je především mít kvalitní tým lidí. A s ním pak správně pracovat. Přinášíme rozhovor s Richardem Smithem, ředitelem evropské skupiny Mazak.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit