Témata
Reklama

Systém čisticích utěrek v Průmyslu 4.0

Psal se rok 1908, když začala v detroitském Fordu výroba modelu T, hovorově zvaného jako Tin Lizzie aneb plechová Líza. Jednalo se o milník, který "postavil Ameriku na kola". Přesně v tom samém roce založil Hermann Gebauer v Görlitz firmu Mewa. Továrny se ocitly na vlně průmyslu 2.0 a začaly s automatizací výroby. Produkty měly být vyráběny rychleji a levněji, aby si je mohli dopřát i lidé s nižšími příjmy. Mewa tuto myšlenku následovala a podporovala továrny svým inovativním systémem čisticích utěrek. S ním je po 112 letech důležitým partnerem podniků v celé Evropě, které svou výrobu nyní přizpůsobují průmyslu 4.0.

Čisticí utěrky dodávají a vyzvedávají vyškolení servisní řidiči. (Zdroj: Mewa)

Montážní linky, průmyslová robotika, automatizace, digitalizace – výrobní podniky se za posledních 100 let hodně změnily. Jako poskytovatel textilních služeb společnost Mewa po celou dobu podporovala podniky perfektně fungujícím servisním systémem. Zajišťovala čisticí utěrky, vyzvedávala je k vyprání a znovu je dodávala. Zrychlení Průmyslu z 2.0 na 4.0 se ovšem týká i jí samotné. To jí umožňuje zvýšit produktivitu, aniž by musela obětovat kvalitu, což je hlavním faktorem úspěchu. Lidé a stroje ve společnosti Mewa tvoří sehraný tým.

Reklama
Reklama
Reklama

Systém s individuálními službami

Výhody servisu, který Mewa poskytuje zákazníkům, jsou zřejmé: pronajímají si výhodný systém s individuálními službami. Klientům jsou k dispozici lokální poradci. Profesionální, vyškolení servisní řidiči dodávají a vyzvedávají čisticí utěrky. Stejně tak ale rádi vyřeší různá přání nebo požadavky o změny. Klienti mají k dispozici zákaznický portál myMewa, kde mohou sledovat a měnit dodávky nebo využít obsáhlé webové stránky s možností chatu.

Mewa v průběhu jednoho století optimalizovala produkci, praní i péči o čisticí utěrky. (Zdroj: Mewa)

Čisticí utěrky a bezpečnostní kontejnery

Mewa v průběhu jednoho století optimalizovala produkci, praní i péči o čisticí utěrky. Ty jsou speciálně tkané, a proto mimořádně savé. Hodí se pro údržbu nářadí, strojů a povrchů včetně podlah. Jde o vlastní vynález firmy, stejně jako mycí a sušicí linky, ekologické postupy, několikastupňový systém kontroly kvality nebo bezpečnostní kontejnery SaCON, které hrají v celém systému klíčovou roli. Zákazníkům v podnicích slouží k zajištění bezpečného a praktického skladování použitých utěrek. Stejně tak fungují jako prostředek pro jejich přepravu. Do SaCONu také utěrky padají z pásu na konci každého kontrolního procesu. Vážením se zjistí, kdy jsou kontejnery plné a obsahují přesně naprogramované množství čisticích utěrek.

Zaměstnankyně firmy Mewa zkušeným pohledem kontroluje čerstvě vyprané utěrky. (Zdroj: Mewa)

Kontrolu kvality provádějí lidé a stroje. Vyprané utěrky nejprve putují rozprostřené na pásu k zaměstnancům. Jsou na nich nějaké zbytky nečistot? Díry nebo slabší místa? Mají správný tvar? Pokud se zkušeným pohledem zjistí snížená kvalita, utěrka se vyřadí. Ty, které jsou v pořádku, ale projdou i automatickým testem. Teprve potom jsou vyexpedovány. Všechny musejí být ještě jednou vyprány nebo jsou zcela vyřazeny. K této intenzivní kontrole kvality je přitom potřeba pouze pár minut.

Praní včetně termické dezinfekce

Praní čisticích utěrek na 90 °C trvá 15 minut. Zde Mewa záměrně prodlužuje o 5 minut dobu termické dezinfekce doporučenou vědeckými institucemi, aby zcela bezpečně zničila všechny bakterie a zaručila hygienicky čisté utěrky. Mimochodem, první prací a sušicí linky firma zavedla už v osmdesátých letech, kdy začala pro všechny zákazníky vyrábět jednotné utěrky. Dříve se nákladně vyráběly pro každého individuálně, s firemním logem. Cílem inovací je ovšem také šetřit energii, čisticí prostředky a vodu. Vedení společnosti rozhodlo již před třiceti lety, že investice do životního prostředí a do růstu firmy jsou stejně důležité. Není to nadčasové, jako by to bylo v roce 2020?

Reklama
Související články
Ochrana před teplem, zářením a jiskrami

Společnost Mewa vyvinula třetí variantu ochranného oblečení pro svařování. Nová bezpečná řada z kolekce Mewa Dynamic nabízí volnost pohybu, pohodlí a slušivý vzhled i při náročné práci.

Správné pracovní oblečení odolá nepřízni počasí

Pracovní oblečení by mělo vydržet téměř vše. Obzvláště na podzim, když už bývá sychravo. Pokles teplot, vítr, déšť a sníh mohou zaměstnancům znepříjemnit práci venku a kromě toho ohrozit jejich zdraví.

Lidé a stroje tvoří sehraný tým

Psal se rok 1908, když začala v detroitském Fordu výroba modelu T, hovorově zvaného jako Tin Lizzie aneb plechová Líza. Jednalo se o milník, který „postavil Ameriku na kola“. Přesně v tom samém roce založil Hermann Gebauer v Görlitz firmu Mewa. Továrny se ocitly na vlně průmyslu 2.0 a začaly s automatizací výroby. Produkty měly být vyráběny rychleji a levněji, aby si je mohli dopřát i lidé s nižšími příjmy. Mewa tuto myšlenku následovala a podporovala továrny svým inovativním systémem čisticích utěrek. S ním je i po 112 letech v celé Evropě důležitým partnerem podniků, které svou výrobu právě přizpůsobují průmyslu 4.0.

Související články
Čistící utěrky v systému opakovaného použití přispívají k bezpečnosti zaměstnanců

V době koronavirové epidemie musí průmyslové společnosti a dílny nabídnout svým zaměstnancům vysoký stupeň bezpečnosti. Kromě vhodného ochranného oděvu, dezinfekčních prostředků, hygieny a čistoty ve výrobních halách by měly být bezpečné i nástroje a pomocné materiály, kterých se zaměstnanci dotýkají. Čistící utěrky nabízené společností Mewa jako součást kompletního systému splňují toto očekávání: praní při 90 °C dokáže spolehlivě eliminovat všechny zdraví škodlivé organismy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Mikrobiologicky nezávadné oblečení

Oděvy pro zaměstnance v potravinářských a pečovatelských společnostech.

Ochrana před teplem, zářením a jiskrami

Do třetice všeho dobrého: Nové pracovní oblečení proti teplu a plameni. Mewa vyvinula třetí variantu ochranného oblečení pro sváření. Nová bezpečná řada z kolekce Mewa Dynamic nabízí volnost pohybu, pohodlí a slušivý vzhled i při náročné práci.

Vidět a být viděn

Správný výběr a péče o výstražné pracovní oblečení je nutností.

Savé rohože zachycují olej bezpečně a ekologicky

Už si nemusíte dělat zbytečné starosti. Součástky zašpiněné od oleje stačí jen položit na rohož Multitex od firmy Mewa, a můžete se naplno soustředit na opravy. Zařízení i podlahy zůstanou čisté a pracoviště zůstane bezpečné. Vysoce savé podložky jsou k dispozici v rámci systému opakovaného využití. Společnost Mewa je dodá, použité vyzvedne, vypere a opět přiveze přímo do dílny. Jde tak o praktické a udržitelné řešení.

Služby a oblečení na míru pro každého

Nad areálem Autosalonu Klokočka v pražských Řepích se vznášejí letadla z nedalekého letiště v Ruzyni. Za prosklenými dveřmi showroomu už ale začíná svět jiných strojů. Procházíme kolem naleštěných aut a před vstupem do dílny nás vítá David Wait, dlouholetý vedoucí servisních služeb značek Audi a Volkswagen. Jeho tým se při každodenní práci může spolehnout na čisticí utěrky a oblečení z CI kolekce Mewa.

Život v korporátu: Lodě pro různé typy vod

Antonín Krejčí, ředitel české pobočky Mewa Textil-Service, vystudoval obchodní akademii se zaměřením na zahraniční obchod, a posléze obor Stavební inženýrství a ekonomika na univerzitě v Německu, kde absolvoval v roce 2015. Díky dalšímu, paralelnímu vzdělávání získal profesní titul ALog. - auditor logistiky, dále BIBS, a posléze také MBA. Po studiích nastoupil do korporátu v oblasti automotive, a tím, jak říká, pro něj teprve začala ta pravá škola - škola života.

Textilní servis pro české firmy

Společnost Mewa Textil-Service působí na českém trhu již čtvrt století. Ale nejen to je důvodem k ohlédnutí i pohledu do budoucnosti. Mewa k nám v polovině devadesátých let přišla s konceptem služeb, které si mezi zákazníky brzy získaly své pevné místo.

Smart technologie pro prediktivní údržbu

V posledních letech se masová produkce stejných výrobků pomalu snižuje, a to díky výrobě upravované na míru potřebám zákazníků. Tyto změny jsou způsobeny narůstajícími schopnostmi dnešních výrobců poskytovat individuální řešení a rozvíjejícími se možnostmi komunikace jejich výrobků. Náročná práce ve složitějších podmínkách je mnohem častěji vykonávána pomocí robotů. Lidé jsou těmi, kdo výrobu sledují, řídí, diagnostikují a analyzují, a to velmi často i na dálku. Právě díky těmto změnám se služby poskytované k průmyslovým výrobkům stávají velmi efektivním způsobem, jak udržet vysokou provozní spolehlivost, snižovat provozní náklady a prodlužovat provozuschopnost výrobních zařízení.

Pronájem oblečení pro řemeslníky

Každý, kdo se pohybuje v odvětví řemesel, potřebuje pracovní oblečení přesně šité na míru danému prostředí. První otázka, která často vyvstává, je „pronajmout nebo koupit“? Nákup se zdá jako jednodušší a rychlejší řešení. Zapomíná se však na následnou logistiku: kdo špinavé oblečení vypere? Kdo se postará o opravu poškozených kalhot nebo bundy? A co se stane, když se bude muset přiobjednat oblečení pro nové zaměstnance? To vše může zařídit profesionální poskytovatel textilních služeb.

Prediktivní údržba zvyšuje efektivitu

Přes nesporné výhody prediktivní údržby je její aplikace do praxe průmyslových podniků zatím spíše sporadická. S přechodem na prediktivní údržbu pomáhá společnost SKF nejen svým zákazníkům, ale vše zavádí i ve svých závodech.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit