Témata
Reklama

Systémy pro pneumatické a elektrické polohování

Donedávna se stavebnicové polohovací systémy Festo vyznačovaly především možností kombinování pneumatických lineárních os a elektromechanických os s pohonem ozubeným řemenem nebo vřetenem. Nyní je možné použít pro všechny typy os i jednotný řídicí systém.

K vyvinutí jednotného řízení a způsobu programování fyzikálně a technicky tak odlišných polohovacích systémů bylo třeba vynaložit velké úsilí a uskutečnit rozsáhlý mechatronický výzkum. Výsledkem vývoje je řídicí jednotka SPC 200 (Smart Positioning Controller). V první etapě systém sloužil jako regulátor polohy s jednotkou pro řízení polohování pneumatické osy. Nyní byl systém rozšířen i o osy s krokovými motory a předpokládá se též rozšíření osami poháněnými servomotory. SPC 200 tímto tvoří základ pro jednotnou koncepci polohování. Uživatel se tak při výběru vhodné osy může soustředit na specifické požadavky úlohy: pohybovanou hmotnost, dráhu, síly, moment, rychlost, čas taktu, přesnost polohování apod.
Řídicí jednotka se snadno ovládá a programuje pomocí připojitelného ovládacího panelu anebo komfortně pomocí nového programu WinPISA, který je možno používat v operačním systému Windows 3.1 a vyšším. Hlavními přednostmi programu WinPISA jsou především komfortní archivace projektů, snadné uvádění do provozu, rychlé otestování programu s grafickým výstupem a rychlá diagnostika systému.
Reklama
Reklama
Reklama

Použití v manipulační technice

Jedna řídicí jednotka může současně řídit dvě osy, což je častý požadavek v oblasti manipulační techniky. Po vložení další procesorové karty je možno ovládat až 4 osy. Řídicí jednotka může pracovat buď samostatně, nebo v součinnosti s nadřazeným řídicím systémem. Nadřazené PLC má pak volný přístup na ty pozice, které jsou v řídicí jednotce uloženy jako jízdní povely. Dalším druhem provozu je autonomní provoz osy. Často vyplyne z charakteru úlohy požadavek na navzájem nezávislé řízení nakládání a odebírání přepravovaných předmětů. Řešením je zde opět použití jednotky SPC 200 s nezávislým řízením os X a Y. Dále je umožněno společné řízení akčních členů (převážně pneumatických), umístěných na polohovacím systému - většinou pro zdvihání, uchopování, sklápění nebo otáčení.

Rozhraní osy jako A/D a D/A převodník

Novinkou u pneumatického polohování je použití tzv. rozhraní osy. Tento člen má krytí IP 65 a je umístěn v bezprostřední blízkosti osy. Plní funkci společného rozhraní mezi všemi komponenty: odměřovacím systémem pohonu, 5/3-cestným proporcionální ventilem, většinou v rozváděči vestavěnou řídicí jednotkou, druhým rozhraním nebo funkčním modulem se vstupy a výstupy. Pro rychlé propojení osy jsou součástí stavebnice již hotové kabely. Dle požadavků na přesnost polohování se používá buď analogový odměřovací systém (potenciometr), nebo digitální senzor (na principu ultrazvuku), který je umístěn vedle válce, nebo je již přímo vestavěný do bezpístnicového válce Festo DGP. Druhu odměřovacího systému odpovídá i rozhraní osy. Jednotka SPC 200 je již společná pro oba druhy, neboť úprava signálu se provádí v rozhraní osy.

Přehled koncepce

Osvědčená profilová tělesa bezpístnicových pneumatických pohonů se používají i pro elektromechanické osy. Kromě napájení elektrickou energií nelze dle profilu osy opticky rozpoznat, jaká technika polohování je použita. Pro pneumatické polohování se používají pohony s průměrem pístu od 25 do 80 mm. Jejich hlavní vlastností je především robustnost, vysoké zrychlení a cenová výhodnost. Přesnost polohování je závislá na odměřovacím systému. Pohony s vřetenem jsou k dispozici ve 4 stavebních velikostech. Dosahují opakovatelné přesnosti 0,02 mm a až 1600 N dopředné síly. Pohony s ozubeným řemenem s max. rychlostí až 5 m.s-1 se dodávají v 6 velikostech a i při delších zdvizích dosahují opakovatelné přesnosti 0,1 mm.
Všechny osy mohou být dodány kompletně se všemi upevňovacími prvky, podpěrami, tlumiči rázů, vedením pro vysoké zátěže atd. Tzv. balík obsahuje lineární pohon, 5fázový krokový motor nebo servomotor, výkonovou elektroniku, řídicí jednotku, sadu kabelů, senzor a další díly.
Reklama
Související články
Komplexní přístup je klíčem k úspěchu

Úspory všeho druhu jsou důležité kdykoliv a kdekoliv. Šetřit se vyplatí tehdy, postupujeme-li komplexně, tedy se zahrnutím všech aspektů. Ten, kdo kupuje nejlevnější věci, obvykle prodělává při jejich využití. V oblasti automatizace to platí jednoznačně – ten, kdo ustrnul a nevnímá integraci digitální techniky do všech procesů kolem nás, nemůže v budoucnosti uspět.

Elektrické polohování? Snadno a pro každého!

S výjimkou specialistů si většina z nás pod pojmem elektrické servo v oboru automatizace představí složitou techniku určenou právě oněm expertům. Pokrok nejen v oboru elektrických pohonů však směřuje k výraznému zjednodušení, nejnovější generaci servomotorů Festo uvede do provozu i laik. Výrazně přitom pomáhá především software Festo Automation Suite, postupně integrující všechny dříve samostatné pomůcky a nástroje.

Samozřejmě, opět komunikace!

Jedním z nejčastěji používaných výrazů dnešní doby je komunikace. Potřebujete vylepšit výsledky, zdokonalit spolupráci, optimalizovat procesy na firmě? Posilte komunikaci. Tentokrát se však zaměříme na komunikaci ve smyslu toku dat v průmyslové výrobě, a to zejména v její základní a nejnižší části – na úrovni jednotlivých komponentů ve strojích a zařízeních.

Související články
Fenomén otáčení

Najít v přírodě cokoliv, co se mechanicky otáčí, je velmi obtížné. Otáčení však hraje roli v celé historii našeho průmyslu. Bez otáčení by nebyl vynalezen soustruh, bez soustruhu by nebyly vyrobeny písty, bez pístů by se nepodařilo spustit parní stroj, bez páry by nezačala éra techniky…

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pevné základy, tedy výrobky pro každého

Globální trh klade stále větší nároky na všechny výrobce. Vyrábět levně, rychle, ale současně kvalitně. Je možné takové protiklady vůbec skloubit? Je ještě nějaká další cesta, jak snížit výrobní náklady a ceny? Jednu z nejúčinnějších odpovědí na tuto otázku najdete v sortimentu nových pneumatických ventilů firmy Festo.

Komunikace hýbe světem

I když se to pohledem ze dne na den nezdá, technika rychle mění náš život. Je až s podivem, jak se nedávné sny stávají skutečností. Naši předkové snili o domluvě na dálku – dnes nás videohovor ani trochu neudivuje. Chytrých zařízení stále přibývá, a i přes jejich pokročilé možnosti je dokáže používat prakticky každý z nás. Změny v průmyslové sféře se nám mohou zdát pomalejší. Jakmile se o ně ale začnete hlouběji zajímat, zjistíte naprostou podobnost se světem civilním. Jak je to s tou komunikací?

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Školní robot pro výuku automatizace

Vzdělávání žáků pro život v první polovině 21. století, v naší tzv. industriální civilizaci.

Demystifikace kolaborativních průmyslových robotů

Mezinárodní federace robotiky (IFR, International Federation of Robotics) zveřejnila v prosinci 2018 zprávu nazvanou Demystifikace kolaborativních průmyslových robotů (Demystifying Collaborative Industrial Robots), která se snaží nalézt odpověď na otázku současné a budoucí úlohy kolaborativní robotiky. Níže uvádíme překlad podstatné části zprávy, kterou nám poskytl jeden ze členů IFR - společnost FANUC.

Doživotní přesnost servopohonů s dutou hřídelí

Požadavky, se kterými se obor pohonné techniky dlouhodobě setkává, jsou velmi různorodé. Kompaktnost a velký výkon se jako klíčové atributy staly standardem v mnoha aplikacích. Zástavbový prostor, který je k dispozici, je stále zmenšován, avšak požadavky na výkon zůstávají buď stejné, nebo se zvyšují. Stále rostoucí globální konkurence vyžaduje trvalou optimalizaci výkonu.

Roboty řeší nedostatek zaměstnanců v průmyslu

Od svého uvedení na trh v roce 2010 dodala společnost KUKA více než 100 000 robotů řady KR Quantec. Důvodem zájmu o ně je jejich vysoká spolehlivost a univerzálnost s širokým spektrem aplikací.

Strojírenská firma sází na kolaborativní aplikaci

FT-Produktion, švédská strojírenská firma se zákazníky z automobilového, stavebního a nábytkářského průmyslu, zvýšila svou produktivitu díky robotickému řešení obsahujícímu dva uchopovače RG2 od společnosti OnRobot. Kolaborativní aplikace pomohla výrobci zvýšit produktivitu, zkrátit dodací lhůty a přijímat objednávky o mnohem větších objemech.

Digitalizace, automatizace, digitalizace

Společnost Festo, stejně jako každý rok, uspořádala pro své zákazníky jednodenní letecký zájezd na veletrh do Hannoveru. Ten letos kromě tradičních témat, jako automatizace a pohony, digitální továrna, energetika, dodavatelský řetězec a výzkum, zahrnoval i CeMat, veletrh manipulační techniky. Nicméně středobodem programu zájezdu byla komentovaná prohlídka stánku společnosti Festo, která zde každoročně uvádí své produktové novinky a představuje koncepční řešení v oblasti bioniky a aplikací na bázi supravodivosti.

Pro ergonomickou obsluhu strojů

Optimální ergonomie je na pracovišti nezbytná. Stroje nejenže musejí splňovat bezpečnostní požadavky, ale musejí také být navrženy tak, aby jejich obsluha byla co nejsnadnější a bez námahy. Ovládací panely na strojích proto musejí být flexibilní a snadno polohovatelné prostřednictvím systémů nosných ramen.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit