Témata
Reklama

Technická keramika na bázi karbidu křemíku

Keramika může být nasazena v oblastech, kde kovové materiály pracují na hranici svých výkonových možností. Vlastnosti systémů, které jsou namáhány teplotně, tribologicky nebo na otěr, se použitím karbidu křemíku výrazně zlepší, nebo dokonce bez něho nejsou realizovatelné.

Technická keramika se od roku 1994 vyrábí také v šumperské firmě CeramTec CZ, s. r. o., která je dceřinou společností německé firmy CeramTec. Keramika je zde vyráběna ve dvou variantách: jednak jako karbid křemíku infiltrovaný křemíkem (SiSiC), který je dodáván pod obchodním názvem Rocar Si, jednak jako slinovaný karbid křemíku (SSiC), označovaný jako Rocar S.
Reklama
Reklama
Reklama

Karbid křemíku infiltrovaný křemíkem

SiSiC je mnohostranně využitelnou surovinou v oblasti inženýrské keramiky. Keramické díly se vyrábějí lisováním ze směsi karbidu křemíku a uhlíku a mechanickým opracováním. V následném silicizačním procesu se infiltrují roztaveným tekutým křemíkem, přičemž uhlík původně obsažený v součástkách reaguje s křemíkem za silného uvolňování energie na karbid křemíku. Tím se již existující zrna karbidu křemíku propojují do trojrozměrné kosterní struktury, která propůjčuje materiálu vynikající mechanické vlastnosti a odolnost vůči korozi a oxidaci. Při procesu jsou také kovovým křemíkem zaplněny všechny póry a dutiny kostry, čímž vzniká naprosto těsný nenasákavý materiál. Velmi nízké smrštění při výpalu navíc umožňuje vyrábět velké a tvarově komplikované součásti v úzkých tolerancích.

Slinovaný karbid křemíku

SSiC je rovněž široce využitelným materiálem, který je na rozdíl od infiltrovaného karbidu křemíku složen pouze z karbidu křemíku, z něhož se lisují polotovary, které se pak případně ještě mechanicky obrábějí. Své vlastnosti materiál získává slinovacím výpalem, během něhož dochází k růstu krystalů z použitých prášků karbidu křemíku a ke smrštění, čímž se vytvoří pevné monolitické těleso. Určitou nevýhodou je, že smršťování dílů při výpalu nezaručuje dodržení tolerancí bez dodatečného obrábění, jak je to možné u SiSiC.

Oblasti použití

Karbid křemíku je vynikajícím materiálem pro kluzná těsnění sestávající ze dvou těsnicích kroužků. Mechanické vlastnosti a otěruvzdornost umožňují jeho nasazení i pro silně abrazivní média. Tvorba nosného mazacího filmu mezi kluznými díly je zajištěna topografií povrchu. Pevnost zrn je dostatečně vysoká na to, aby zabránila poškození i při krátkém běhu nasucho. Materiál je rovněž vhodný pro aplikace v bezúdržbových kluzných těsněních a zaručuje jejich bezpečný provoz i v kritických podmínkách.
Díky vysoké tvrdosti, otěruvzdornosti a korozivzdornosti lze karbid křemíku využívat ve strojírenství také na ochranu proti otěru, například ve výstelkách oběžných kol turbín nebo trysek či ve výstelkách mlýnů, dále v dílech pro stavbu chemických zařízení, pro expandéry a extrudéry, v tryskách pro tepelnou techniku apod. Toxická nezávadnost umožňuje využití i v potravinářském průmyslu.
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 10913
Datum: 05. 09. 2001
Rubrika: Trendy / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Zubní náhrady aneb strojírenství i v dentálním průmyslu

Zubní náhrady se vyrábějí již od dob egyptských faraonů téměř stejným způsobem. Pouze materiály a metody se za tu dobu vyvinuly na úroveň 21. století.

Zrod (a znovuzrození) břitové destičky

Prakticky veškeré výrobky z kovů se obrábějí pomocí břitových destiček – ať už se jedná o letecký průmysl, výrobu energetických zařízení, nebo oblast spotřebního zboží. Břitové destičky jsou využívány ve velkém měřítku a pro širokou škálu aplikací, od frézování masivních bloků motorů a tvarového obrábění forem využívaných výrobci sportovní obuvi až po obrábění číselníků. Seznam požadavků na břitové destičky je dlouhý: vysoká odolnost proti opotřebení a dlouhá životnost, vysoké rychlosti úběru kovu a maximální spolehlivost, a to i v náročných podmínkách, jako jsou složité dráhy nástrojů nebo hluboké dutiny, špičková výkonnost při obrábění za sucha i za mokra a vynikající kvalita obrobené plochy při dodržení přísných tolerancí.

Vzestup leteckého a vesmírného trhu

Pro sektor třískového obrábění je automobilový průmysl jedním z nejdůležitějších trhů. V trendu stále více se uplatňujícího elektrického pohonu automobilů se výrobci obráběcích strojů a nástrojů snaží objevit nové trhy. Zaměřují se na letecký a vesmírný průmysl.

Související články
Oscilující paprsek laseru pracuje přesněji

Univerzálním nástrojem naší doby je laser, kterým je možné bezdotykově opracovávat téměř všechny materiály. Ještě lépe a přesněji se podaří materiály řezat nebo gravírovat, když paprsek laseru kmitá.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Desatero pro export - Marketingový průzkum poprvé

V dnešním díle našeho exportního seriálu se budeme věnovat marketingovému průzkumu. Ten je základním nástrojem pro posuzování jednotlivých vývozních teritorií a sestavování individuálních exportních plánů. Cílem je vytvořit profily potenciálních trhů, které zahrnou jejich charakteristiky, očekávání a preference. Na základě těchto profilů chceme sestavit klasifikaci atraktivity trhů podle předem určených kritérií. Dalšími cíli jsou analýza konkurence na vybraných trzích, identifikace hrozeb a příležitostí a určení právního rámce a systému autorského práva.

Inovativní technologie v praxi

Odborné technické semináře, kde jsou účastníkům prezentovány novinky na trhu a během praktických ukázek dokazovány účinnosti a funkčnosti nových produktů, je podle mého názoru nejlepší způsob, jak zájemcům předvést danou technologii a samotnými činy je přesvědčit, popřípadě doškolit. Společnost Misan takové semináře pořádá pravidelně. V prvních dvou dnech pro technickou veřejnost, další den pro studenty středních a vysokých škol, odborných učilišť apod. Letos ve druhé polovině února byl seminář s názvem Inovativní technologie v praxi uskutečněn ve spolupráci se společností Tungaloy, kdy právě její nástroje byly implementovány do strojů Okuma a Brother pro různé aplikace obrábění.

Interdisciplinární studentské projekty

Profesor Stanislav Hosnedl před dvanácti lety přišel s ideou realizace týmových studentských konstrukčních a designérských projektů. Z původní studentské akce na Fakultě strojní ZČU v Plzni se rozrostla spolupráce napříč čtyřmi zdejšími fakultami, dvěma zahraničními univerzitami a patnácti tuzemskými a zahraničními firmami. Celým tímto vším prošlo při řešení 36 témat na 980 studentů. Letošní dvanáctý ročník byl opět v celé řadě aspektů výjimečný.

Úspěšný vývoj technologií pro zpracování termoplastových kompozitů

Konstruktéři tlačení požadavky na nižší hmotnost a lepší parametry svých konstrukcí stále více neváhají využít ve svých návrzích materiály, které byly dříve vyhrazeny pouze pro nejnáročnější high-tech aplikace. Díky tomu roste také poptávka po nenáročných výrobních technologií na výrobu konkrétního dílce z určitého materiálu.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Přesnost zvyšující produktivitu

Zakoupení obráběcího centra Pama umožnilo společnosti Tajmac-ZPS zvýšit nejen její celkovou produktivitu, ale také geometrickou přesnost při výrobě důležitých komponent pro její vícevřetenové automaty.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit