Témata
Reklama

Technické ilustrace v jednadvacátém století (1)

03. 09. 2008

Oblast technických ilustrací se stále rozšiřuje a tento trend je trvalý. Nároky na kvalitu, srozumitelnost a rychlost tvorby se neustále zvyšují. Využitím nejpropracovanějších ilustračních nástrojů lze ušetřit čas a zvednout kvalitu – u moderních technologií jdou tyto přínosy vždy ruku v ruce. Více se o těchto technologiích dozvíte v třídílném seriálu, který připravil Jan Woff, expert na technické ilustrace a publikace ze společnosti AV ENGINEERING, a. s. Všechny příklady jsou vytvořeny s pomocí nástroje Arbortext IsoDraw, který je číslem jedna pro ilustrátory již bezmála dvacet let.

Hlavní oblast tvorby obchodně-technické dokumentace – technické ilustrace – jsou dnes velmi rozsáhlou problematikou obsahující přehršel různorodých technik a postupů. Prakticky ani nelze popsat všechny tyto techniky a principy tvorby, stále přibývají nové, mění se staré a na trhu je ohromné množství ilustračních nástrojů, popřípadě jejich kombinací. Paradoxem je, že k tomuto nevyčerpatelnému tématu tvorby ilustrací existuje velmi málo metodik a příruček, a to především proto, že mnohé klasické technicky jsou dnes již velmi zastaralé.

Je tedy patrné, že je velmi výhodné mít všechny možnosti a techniky „pod jednou střechou“ a používat jeden nástroj, který splňuje ty nejnáročnější požadavky a standardy v současném světě technických ilustrací. Pojďme se tedy podívat, co to vlastně technické ilustrace jsou a co by určitě nemělo scházet při jejich tvorbě.

Reklama
Reklama
Reklama
Jan Woff, expert na technické publikace a ilustrace

Technické ilustrace nejsou technické výkresy

Vydejme se nejprve na výlet „výrazivem“. Proč tedy technické ilustrace a ne technické výkresy? Nezasvěcené osoby často považují tyto dva termíny za totožné a jejich význam jim splývá. Nicméně je mezi nimi jasný rozdíl.

Technické výkresy slouží k vývoji a výrobě výrobku. Jsou vždy v přesném měřítku, poskytují jasný popis výrobku a jeho parametrů a i ten nejmenší detail musí být jednoznačně zakreslen. Přečíst takovou dokumentaci je často velmi komplexní záležitost, právě kvůli velkému množství obsažených informací.

Technické ilustrace mají zcela odlišné určení a jsou často naprostým opakem výkresů. Mají za úkol rychle a jasně zasvětit třeba i naprostého laika do dané problematiky. Hlavním cílem není preciznost a úplnost informací, ale jejich snadná srozumitelnost. Detaily jsou proto často záměrně potlačovány a platí zde, že méně je leckdy více. Ilustrátor má plnou „uměleckou“ svobodu projevu, může používat různé grafické techniky a stylistické postupy tak, aby ilustrace jasně předávala své poselství.

Perspektiva

Technické výkresy jsou vždy v jedné rovině (2D), naproti tomu technické ilustrace jsou většinou zobrazovány v perspektivě (3D). Platí zde pravidlo, že čím přirozenější a věrnější druh perspektivy požadujeme, tím náročnější a komplexnější je tvorba dané ilustrace. V základě dělíme perspektivu na úběžníkovou a lineární. Pro naše účely bude toto rozdělení dostačovat; kdo se chce o perspektivě dozvědět více, nechť jde prohledat knihovničku nějakému architektovi.

Úběžníková perspektiva

V každodenním životě jsme svědky následujícího jevu: Vzdálenosti mezi body se oku pozorovatele jeví menší, čím více jsou od něj pozorované objekty vzdáleny – vzdálené věci se nám tak jeví menší nežli ve skutečnosti. Tomuto jevu se říká perspektivní zkratka. Lidské oko či fotoaparát ani jinak vnímat neumí. To však může být pro technické ilustrace velkou nevýhodou. Každý objekt, který změní svou pozici, se v novém umístění zobrazí jinak a je nutno ho překreslit. V případě, že chceme zobrazit každou část objektu zvlášť, a přitom požadujeme na obrázku všechny ve stejném poměru a se zachováním měřítka, musíme od úběžníků ustoupit.

Lineární perspektiva

Lineární perspektiva přináší výrazné zjednodušení při tvorbě perspektivních ilustrací. Úhel, pod kterým se pozorovatel na objekt dívá, přestává být důležitý a rovnoběžky zůstávají souběžné – neprotínají se v nekonečnu – ztrácíme tedy „přirozený“ pohled, ale čas potřebný k vytvoření ilustrace je výrazně kratší! V praxi to znamená, že nebudeme muset každou část znovu překreslovat, pokud změníme její pozici v zobrazovaném prostoru. Budeme dokonce moci používat již jednou nakreslené díly ve zcela jiné ilustraci. Zkrátka budeme mít mnohem větší volnost při manipulaci s jednotlivými součástmi ilustrace.

Ilustrační techniky

Pokud máme vybránu perspektivu nejvíce vhodnou pro naše ilustrační záměry, čeká nás další rozhodování – tentokrát nad druhem zobrazení. Volit můžeme:

  • pohled v řezu (2D a 3D);
  • rozpad;
  • zvýraznění;
  • průhlednost.
Pohled v řezu
Rozpad
Zvýraznění
Průhlednost

Řezy a průřezy

První příklad, tedy řezy a průřezy, až příliš připomíná technické výkresy. Řezy a průřezy jsou podobně jako výkresy založeny na principu řezu pomocí jedné roviny, což je významným odlišením od tradičního chápání technických ilustrací, podle něhož mají být vždy v perspektivním pohledu. Nicméně dávají konkrétní představu o funkci či vnitřním uspořádání objektu a jejich přítomnost je tak leckdy nezbytná. Bývají součástí katalogů dílů a uživatelských příruček. Zvláštní kategorií zde jsou 3D řezy, kterým se budeme detailně věnovat později.

Rozpady

Rozpady často spatříme v montážních návodech či v katalogu náhradních dílů. Dílčí součásti objektu jsou zakresleny zvlášť v přesném pořadí, často definovaném právě pořadím při montáži. Jejich obohacením jsou šipky a osy, které říkají, jakým způsobem do sebe díly zapadají. Rizikem zde může být rozdílná velikost jednotlivých součástí. Můžeme sice malé objekty a detaily zvětšit, jak si ukážeme později, ale výsledná ilustrace pak bude velmi rozsáhlá a náročná na kompozici.

Zvýraznění

Návod na údržbu by měl zobrazit díly včetně jejich okolí, aby si je čtenář dal do kontextu. Zde je tedy vhodné zvolit metodu zvýraznění. Díky ní uvidíme celou oblast, kde pozadí a okolní díly budou potlačeny, vykresleny tenkou, popř. šedou barvou a oblast našeho zájmu v plné barvě a v tlustých a tenkých čarách. Je tak na první pohled patrné, co nás zajímá, ale neztrácíme přehled o celku.

Průhlednost

Průhledné díly umožní nahlédnout, co se skrývá pod nimi. V poslední době se staly také velmi oblíbeným nástrojem pro tvorbu marketingových ilustrací. Obzvláště efektní jsou v kombinaci s jinou technikou. Samotné mohou působit zmateně či mohou být pokládány za „duchy“ a tiskařské „šotky“.

Výběr techniky

Výběr ilustrační techniky by se měl vždy odvíjet od účelu ilustrace. Při tvorbě technické ilustrace neplatí dogmatické „černobílé“ dělení na dobré a špatné metody. Je mnoho stylistických postupů a grafických nástrojů. Pamatujme, že posloužit nám mohou všechny. Musí ale zůstat sluhou a nikoliv stát se pánem. V „přeplácaném“ a všemi barvami hýřícím obrázku se velmi snadno ztratí původní myšlenka, či dokonce sám pozorovatel. Styl a metoda ilustrace, popř. jejich varianty by měly být dány jasně dopředu. Ilustrace musí být stručná, jasná a rychle sdělující svůj význam. Jak již bylo zmíněno, méně je ve světě ilustrací více!

Stylistické nástroje

Ilustrátor by si měl dopředu promyslet kompozici, které chce dosáhnout. Vytipovat si detaily, které půjdou z ilustrace pryč. Ujasnit si, v jakém pořadí se s díly manipuluje, v jakých skupinách, jaké nářadí je k tomu potřeba, jaké ochranné pomůcky jsou zapotřebí? Následné vhodné užití tenkých a tlustých čar je při tvorbě ilustrace naprostým základem, který lze dále obohatit, ale není to podmínkou. Tenké a tlusté čáry dají obrázku „prostor“. Dobře provedené tenké a tlusté čáry jsou alfou a omegou technických ilustrací. Příklady stylistických nástrojů: tloušťka čar, druhy čar, popisky, barvy, zvětšení, maska.

Příště okořeníme ilustrace o pravidelné i nepravidelné vzory a masky a doplníme obrázky textem.

Jan Woff

AV ENGINEERING

//www.aveng.cz/technologie/arbortext.aspx

KvapilovaA@aveng.cz

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 80937
Datum: 03. 09. 2008
Rubrika: Trendy / MSV 2008
Autor:
Firmy
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Související články
Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Na cestě stát se globálním jazykem produkce

V loňském roce na veletrhu EMO se uskutečnila první "live" prezentace univerzálního rozhraní obráběcích strojů umati (universal machine tool interface), do které se na výstavě zapojilo na sedmdesát firem z deseti zemí se 110 stroji a 28 softwary. Tato inciativa vytvořit standardizované rozhraní, které uživatelům umožní snadnou a bezpečnou integraci nových strojů, softwarů a dalších zařízení do vlastních IT ekosystémů na principu plug and play, vznikla v roce 2017 pod záštitou VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů). VDW nyní spojuje své síly s VDMA (Svaz německých strojírenských podniků), aby společně podporovaly šíření a používání standardů OPC UA v celém strojírenském sektoru pod značkou umati.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit