Témata
Reklama

Technologie dělení materiálu pomocí vláknového laseru

Pálicí stroj UBRA představuje na českém trhu jednu z dalších možností, jak využít technologie dělení materiálu pomocí vláknového (fiber) laseru. To je v zásadě pravda, ale z vlastního pohledu jeho výrobce spíše „polopravda“. Stroj totiž v sobě nese nejen nesporné výhody vlastní technologie, ale úročí zkušenosti jeho konstruktérů spojené se stavbou CNC pětiosých obráběcích center.

Ve více než dvacetileté historii společnosti, která dlouhodobě dosahuje významných meziročních navýšení výkonů a nadpolovičního podílu exportu do rozvinutých ekonomik Evropy i zámoří, dochází také k momentům, kdy se ze zadání původních rozvojových projektů vyvinou nové možnosti. Důležité je nebát se takových výzev, zúročit i zdánlivou cimrmanovskou cestu do „slepé uličky“ a přetavit ji v technický a komerční úspěch.

Reklama
Reklama
Reklama

Pálicí stroj s prvky konstrukce obráběcích center

Týmy techniků znalých vývoje a produkce obráběcích center Sahos a Bray tak ve spolupráci s vývojovými pracovníky ČVUT v Praze rozšířili výrobkové protfolio firmy o nový produkt, který dostal do vínku především znalost a zkušenos ze stavby mechanických částí skeletu stroje, vnímání požadavku na dynamiku a tuhost stroje. To jsou vlastnosti, které jsou jednoznačně svázány s oblastí konstrukce a výroby obráběcích centrech pracujících v celé řadě oborů.

A také je to zkušenost, již mohou těžko do svých strojů přenést výrobci, kteří nemají dostatečné zázemí a pouze modifikují konstrukce pálicích strojů pouhou záměnou původní technologie pálení.

Kvalitní komponenty a servis

Z dlouholetých zkušeností vyplývá, že není možné podcenit konstrukční přípravu v oblasti výpočtového modelování a simulace dynamických stavů, stejně jako výběr kvalitních komponent. Platí tak pravidlo, že komponenty z CNC obráběcích center od renomovaných výrobců jsou žity i ve stavbě tohoto typu stroje.

Unikátní laserový pálicí stroj UBRA ve společnosti ROKA Ráža, spol. s r.o.


Druhou stránkou úspěchu je technologická podpora a servis. Vzhledem k tomu, že stávající zákazníci pracují mnohdy ve vícesměnných provozech v automobilovém a leteckém průmyslu, mají logicky požadavky na operativní "hot-line" podporu. Díky tomu nebylo nastavení stejných pravidel pro stroje UBRA laser ničím novým.

Provedení stroje

Laserové centrum UBRA nabízí efektivní a ekonomické dělení materiálu ruku v ruce s vysokou účinností, dynamikou, spolehlivostí a snadnou obsluhou při minimálních nárocích na údržbu stroje. Pro potenciální klienty je připravena nabídka rozměrových variant od 3 do 6 metrů s variabilním výkonem zdroje, technickou manipulací a podáváním materiálu do pracovního prostoru.

Logickým důsledkem vykonané práce je také to, že společnost Grey Circle jde letos s „kůží na trh“ účastí na nejvýznamnějším oborovém veletrhu Euroblech v Hannoveru a chce se tak postavit i v této oblasti bok po boku renomovaných evropských výrobců. Laserový pálicí stroj UBRA bude představen na stánku A32 v hale 15, kde se s ním budete moci blíže seznámit.

Grey Circle

Andrea Vágnerová, Hana Martinková

andrea.vagnerova@bray.cz

www.sahos.cz

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 161039
Datum: 27. 09. 2016
Rubrika: Výroba / Spojování a dělení
Autor:
Firmy
Související články
Tvoříme historii vodního paprsku

Každá investice do podniká je spojena s velkým očekáváním. Jistou dávku důvěryhodnosti ve správnou investice může dávat také historie firmy i samotné technologie. Technologie řezání vysokotlakým vodním paprskem Flow slaví v tomto roce již 50 let, resp. 40 let v případě abrazivního vodního paprsku.

Vplyv ochrannej atmosféry pri zváraní hliníkových zliatin

Ľahké neželezné kovy ako hliník, horčík, titán a ich zliatiny, ktoré sú používané najmä v automobilovom, leteckom a kozmickom priemysle, musia spĺňať vysoké a často protichodné nároky ako je napríklad dostatočná pevnosť pri zachovaní vysokej ťažnosti alebo dobrá korózna odolnosť. Inak povedané, využívajú sa tam, kde ich náhrada dostupnejšími materiálmi nie je možná. Na zváranie materiálov z ľahkých neželezných kovov je potrebné použiť takú technológiu zvárania, ktorá bude ich vlastnosti degradovať čo najmenej. Celý rad štúdií a doterajších praktických skúseností ukazujú, že väčšina problémov vznikajúcich pri konvenčnom zváraní oblúkovými metódami môže byť potlačená použitím laserového lúča.

Inovovaná fiber laserová centra

Dnešní výrobci plechových dílů vyžadují vysoce flexibilní, efektivní a inteligentní řešení. Nové inovace ve výrobě vláknového laseru Prima Power byly navrženy a vyvinuty tak, aby splňovaly tato očekávání. Platino Fiber Evo je nejnovější verzí platformy Platino s více než 2 000 instalací po celém světě, vylepšenou o důležité technologické inovace.

Související články
Nové úkoly v technologii vodních paprsků

Jednou za dva roky pořádá Oddělení desintegrace materiálů Ústavu geoniky Akademie věd ČR konferenci o technologii vysokorychlostních vodních paprsků. Letos organizátoři pro své setkání vybrali nádherné a inspirativní prostředí Lednicko-Valtického areálu, zapsaného do seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO. V pořadí již pátá konference této série přitáhla pozornost mnoha zahraničních a tuzemských odborníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Lepení ve výrobě karoserie

Lepení patří k velmi dynamicky se rozvíjejícím odvětvím spojování materiálů. Jeho rozvoj v automobilovém průmyslu je dán komplexními požadavky na karoserii, vývojem nových materiálů a jejich povrchových úprav i zvyšujícími nároky na užitné vlastnosti skeletu vozu. Vnitřní i vnější konstrukce moderních vozidel tvoří celá řada speciálních kovových i nekovových materiálů a plastů, které je nutné fixovat a u nichž konvenční technologie spojování již nedostačují.

Geniální laser

Působivý výkon, nové technologie a vysoká energetická účinnost – to je charakteristika laserů Génius. Nový Laser Genius je předvojem Prima Power 2D vláknových (fiber) laserů nové generace určených pro technologii řezání. Vyniká vysokou produktivitou, přesností a účinností, a zejména inovativním konstrukčním řešením stroje vyrobeného kombinací syntetického granitu a uhlíkových vláken.

Řetězová evoluce

Řetězy byly po celá desetiletí vyráběny stejnou technologií – krácení ocelového drátu nebo tyče, tvarování a následné odporové svařování nebo svařování metodou na tupo do požadovaného finálního tvaru. To jsou však energeticky náročné procesy.

Zelená vlna pro svařování mědi

Pulzní zelený laser svařuje měď s vysokou opakovatelností a nepatrným rozstřikem taveniny, a to nezávisle na kvalitě povrchu.

Svařovací robot do malých prostor

Robot malých rozměrů Racer 999, ideální pro stísněné prostory, byl nainstalován do výrobní linky ve firmě, která se zabývá mechanickými postupy při výrobě dělených profilů pro montáž ložisek. Uvedená společnost potřebovala zvýšit produktivitu a účinnost svých procesů. Bylo třeba najít řešení v oblasti laserového svařování dělených profilů.

Nové pistole pro dávkování dvousložkových lepidel

Společnost Nordson EFD nabízí nové ruční, pneumatické a bezšňůrové pistole pro dávkování dvousložkových lepidel, které se vyznačují provozní odolností, ergonomickým provedením a uživatelskou přívětivostí.

Výroba a opravy pomocí laseru

Hesla jako 3D-Drucken a Additive Manufacturing jsou všudypřítomná. Na všech kontinentech je zřejmá snaha podporovat aditivní technologie. Avšak co se za tím skrývá? V Aachen se tomuto tématu věnuje Fraunhofer-Institute für Lasertechnik ILT und Produktionstechnologie IPT.

Inovativní lahve pro technické plyny

Společnost Linde Gas představila na tiskové konferenci v Praze novou řadu lahví na technické plyny nazvanou Genie. Nový typ lahví se významně liší od běžných ocelových lahví použitím zajímavých inovativních řešení, která podstatně zvyšují uživatelský komfort při práci s technickými plyny.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Laserová technologie Platino pro každého

Nová verze fiber laseru Platino od italského výrobce Prima Power je jeden z nejúspěšnějších produktů z celého portfolia společnosti. 2D laser postavený na více než konsolidované platformě ze syntetického granitu má na kontě více než 2 000 instalací po celém světě. Stroj byl vybaven a aktualizován důležitými technologickými inovacemi, které přispívají k tomu, že je ještě rychlejší, spolehlivější a produktivnější.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit