Témata
Reklama

Technologie, které lokální výrobci nenabízejí

Za pouhé tři roky působení společnosti MRM Machinery na českém a slovenském trhu se její portfolio rozrostlo dvojnásobně. „Filozofií společnosti je hledání mezer na trhu a sledování trendů, jako je v současné době automotive v České republice a na Slovensku, a tomu přizpůsobujeme naše portfolio strojů,“ vysvětlují Miroslav Chmelka a Radek Šopf, jednatelé společnosti MRM Machinery.

Opravdu neuvěřitelný krok kupředu udělali společníci Miroslav Chmelka a Radek Šopf za poslední tři roky dodáváním vesměs speciálních technologií obrábění. Uskutečnili jsme s nimi rozhovor, kde se ptáme, jak se jim to podařilo a jaké mají další cíle.

Reklama
Reklama
Reklama
„Společnost MRM Machinery se již od začátku zaměřuje na vytvoření portfolia strojů, které jsou určeny pro náročné zákazníky, když současní domácí výrobci takové stroje nejsou schopni nabídnout,“ představují společníci Miroslav Chmelka (vpravo) a Radek Šopf (vlevo) základní filozofii společnosti.

MM: Pokud se nemýlím, je společnost MRM Machinery výhradním distributorem dnes již šesti světově významných výrobců obráběcích strojů a center. Mohli byste našim čtenářům společnost MRM Machinery ve zkratce představit?

M. Chmelka, R. Šopf: Aktuálně máme výhradní zastoupení pěti výrobců obráběcích strojů pro Českou republiku a Slovensko a s několika dalšími firmami pracujeme na bázi ochrany zákazníka.

Filozofií společnosti MRM bylo a je vytvoření portfolia strojů, které jsou určeny pro náročné zákazníky, když současní domácí výrobci nejsou schopni takové stroje nabídnout. Jsou to především stroje značky Pama, světového Leadera vodorovných vyvrtávaček, a společnosti Unising, známé především v Německu a Švýcarsku, které se vyznačují velmi vysokou produktivitou a spolehlivostí. V případě těchto prémiových značek zprostředkujeme komplexní dodávku od návrhu stavební dokumentace přes návrh upínacích přípravků a nástrojů až po odladění technologických postupů. O tyto stroje mají zájem velmi nároční zákazníci, především výrobci strojů, výrobci pro energetiku a letectví, kteří si nemohou dovolit udělat chybu a vědí, co mohou od těchto technologických celků očekávat. Od ledna 2017 jsme rozšířili naše zastoupení i o výrobce prémiových vertikálních obráběcích center – firmu Hedelius Machinenfabrik. S MTE a Vission Wide (VW) spolupracujeme od začátku. Dodávají běžnější stroje, které však mají nadprůměrnou spolehlivost a vysokou přidanou hodnotu pro uživatele.

MM: Naši čtenáři hodně četli o portálových centrech Vision Wide či o vodorovných vyvrtávačkách Pama. Jak se stalo, že vaše produktové portfolio obráběcích technologií je tak široké?

M. Chmelka, R. Šopf: Důvod rozšíření o další produktové portfolio vycházel a vychází především z toho, co nenabízejí domácí výrobci strojů, a ze současné poptávky. Příkladem by mohla být portálová centra VW, především řada SE, která je určena výhradně pro nástrojárny a ve své třídě nemá konkurenci v odebraném množství materiálu. Cena je velmi podobná tříosým vertikálním centrům, která však zvládají odebírat zhruba jen padesát procent množství materiálu než stroje SE. U společnosti MTE je to zase například ložová frézka řady BF, jejíž pohyb zabezpečuje kluzné vedení. Ostatní výrobci nabízejí podobné ložové frézky typu BT, ale na lineárním vedení. U vertikálních center Hedelius byla volba snadná, a to z toho důvodu, že se jedná o velmi spolehlivá obráběcí centra, která se vyznačují osvědčenou konstrukcí stroje s pojízdným stojanem a pevným stolem.

MM: Většinou mám zkušenost, a myslím, že i z logistického hlediska je to výhodnější, že firma tíhne k tomu, dovážet stroje pouze z jedné či dvou zemí. Společnost MRM Machinery však zastupuje výrobce od Nizozemska až po Tchaj-wan. Jaká jsou vaše kritéria výběru správného výrobce?

M. Chmelka, R. Šopf: V dnešní době už z logistického hlediska nevidíme žádný problém. Snad jen v tom, že u strojů z Tchaj-wanu je nutné počítat s o čtyři až šest týdnů delší dodací lhůtou z důvodu přepravy po moři. U náhradních dílů se bavíme o rozmezí dvou až čtyř dnů, a to jak z Tchaj-wanu, tak Evropy. Výrobce si vybíráme především ze středních rodinných firem, některé z nich jsou již třetí generací a je zde vidět evoluční vývoj. Tyto společnosti nám připadají stabilnější a také lépe připravené na případné výkyvy trhu, což poskytuje podmínky pro dlouhodobou spolupráci a tím i jistotu stability a kvality pro naše zákazníky.

MM: Vnímáte nějaké zásadní rozdíly mezi stroji od evropského, či asijského výrobce? Jaké? A jaká jsou očekávání od uživatelů?

M. Chmelka, R. Šopf: Rozdíly jsou zde patrné, hlavně jedná-li se o sofistikované stroje anebo stroje velké a střední velikosti. To samé platí i pro malá pěti- a víceosá centra, která nejsou tak finančně zajímavá a zákazníci z 90 % volí především evropské anebo japonské výrobce. I z toho důvodu u nás převládá evropské portfolio výrobců. Společnost VW jsme zařadili do našeho portfolia hlavně z důvodu, že je to jeden ze tří předních tchajwanských výrobců, kteří jsou úzce zaměřeni na portálová centra, a disponuje jednou z nejmodernějších, plně klimatizovaných montážních hal, jakou ve střední Evropě těžko hledáte. Dále mají detailně propracovaný systém řízení kvality, který převzali z Japonska a který dává záruku na kvalitu vyprodukovaných strojů.

Vertikální tříosá centra jsou kromě několika výjimek vyráběna v Číně a nebo na Tchaj-wanu, ale už i tam z důvodů zvyšování životní úrovně začínají být drahá. Když to shrneme, tak ze situace na trhu je vidět, že tříosá centra a jednodušší stroje se prodávají zejména od výrobců z Tchaj-wanu, Číny a Jižní Korey. Sofistikovaná pětiosá centra, střední a velké obráběcí stroje trh požaduje zejména z Evropy nebo Japonska.

MM: Jak si vybavuji, kromě Acury 65 jde hlavně o velkorozměrné stroje a centra. Kdo jsou typičtí odběratelé a pro jaký segment zejména? Kolik strojů ročně se zhruba prodá?

M. Chmelka, R. Šopf: Je to tak, naším cílem je zaměřovat se na stroje od velikosti v ose X 2 000 mm a více. Je to dané především i tím, že se jedná o větší investiční celky, kde kromě samotného stroje dodáváme ještě další doplňkové služby. Naším cílem není prodávat desítky anebo stovky kusů, ale zaměřujeme se na zákazníky, kteří chtějí řešit, jak zvýšit svoji produktivitu práce, zvýšit odbornou kvalifikaci svých zaměstnanců a nechat si doporučit vhodné řešení v poměru cena/výkon. Jsme na trhu již třetí rok a letos už se začínají splňovat naše představy o zhruba patnácti prodaných strojích ročně. Našimi zákazníky jsou především dodavatelé pro automotive, formárenství, energetiku a všeobecné strojírenství.

MM: Na svých webových stránkách uvádíte, že navrhujete celé výrobní technologie obrobku. Co je pak v praxi při dodávce klíčové?

M. Chmelka, R. Šopf: V případě značek Pama a Unising jsou technologie přímo dodávané na klíč od výrobce, kde je velmi zkušený a profesionální tým. Dodávka technologie strojů VW, MTE a Hedelius je čistě v naší režii a zpravidla řešíme zejména malosériovou výrobu. Hlavním cílem je zkrátit vedlejší časy, které mohou tvořit 40 % až 60 % celkového výrobního času. Tomuto problému přikládá velikou pozornost společnost Hedelius, která čerpá dlouholeté zkušenosti z německého trhu, kde je drahá pracovní síla.

Společnost Pama dodává obráběcí technologie na klíč spolu s vlastním softwarem, který obsahuje mnoho prvků tzv. smart technologies.

MM: Mohl byste uvést pár konkrétních případů, jak toho společnost Hedelius dosahuje?

M. Chmelka, R. Šopf: Především je celková ergonomie stroje zaměřena na obsluhu. Příkladem mohu jmenovat velkokapacitní pracovní zásobníky obsluhované ze strany obsluhy, pohotovostní zásobníky až na 190 nástrojů, které jsou proměřovány, automaticky čištěny, naolejovány a připraveny k automatickému přesunu do pracovního zásobníku. Koncept s pevným stolem umožňuje rozdělení pracovního prostoru na dvě samostatná pracoviště, která je možné doplnit např. o tzv. nulový pneumaticky upínací systém. Velmi snadný přístup k pracovnímu stolu jeřábem nebo bezúdržbový odvod třísek a emulze z pracovního prostoru je další přidanou hodnotou pro obsluhu.

MM: S dobou chytrých telefonů se smart prvky začínají používat také v moderních výrobních provozech. Mám na mysli digitalizaci, sledování výrobních procesů a na základě získaných dat optimalizaci výroby či preventivní údržbu. Jak „chytré“ jsou stroje od výrobců, které zastupujete?

M. Chmelka, R. Šopf: Nejdále jsou v tomto vývoji stroje od společnosti Pama s vlastním vyvinutým softwarem. Ten lze aplikovat také na jiné typy obráběcích strojů a různé řídicí CNC systémy. Vyhodnocuje různé ukazatele, jako jsou pracovní a vedlejší časy nebo např. důvody prostojů. Dále zvládá plánovat a upozorňovat na potřebnou údržbu stroje, absenci chybějícího plátku nástroje anebo odhaduje časový úsek, kdy dojde k opotřebení nástroje. V současné době najdou tyto softwary reálné uplatnění především u velkých výrobních společností a velkosériových provozů. S odstupem několika let i u středních a menších podniků.

MM: Jak se díváte na moderní výrobní technologie (3D tisk, nové materiály atd.)? Myslíte si, že například aditivní technologie mohou v budoucnu zcela nahradit konvenční způsoby kovovýroby?

M. Chmelka, R. Šopf: Určitě tento nový segment poroste, a to zejména ve výrobě přesných komponent pro lékařství, letectví, zbrojní průmysl atd. Nejsme však v tomto oboru specialisti, a tak bychom raději takové úvahy nechali povolanějším.

MM: Jaké jsou vaše budoucí vize? Budete dále rozšiřovat portfoliovou základnu MRM Machinery včetně nových výrobců obráběcích strojů? Jaká je vaše další meta?

M. Chmelka, R. Šopf:
Filozofií společnosti je hledání mezer na trhu a sledování trendů, jako je v současné době automotive v České republice a na Slovensku, a tomu přizpůsobujeme naše portfolio strojů. Možná to může na někoho působit, že sortiment, který nabízíme, je široký, ale pravda je taková, že každý trh je specifický a vyžaduje jen některé typy strojů – a tím lze od každé značky nabídnout maximálně dvě až tři řady. Další metou je pro naši společnost především stabilní rozvoj a kvalita poskytovaných služeb, tak abychom dostáli našemu sloganu „Partner spolehlivosti a produktivity“.

MM: Děkuji za rozhovor a přeji vám hodně úspěchů s dosahováním další mety.

Eva Buzková

Eva.buzkova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Flexibilní automatizace obrábění malých sérií

Kolik času stráví obsluha stroje hledáním nástrojů a upínacích zařízení nebo shromažďováním informací? Odpověď je často poměrně jednoduchá: příliš mnoho. Při obrábění je totiž podíl doby chodu vřetena v poměru k pracovní době často menší než 40 %. Dobrá zpráva – jednoduchými normovanými úpravami, technickými řešeními, jako je upínací systém s nulovým bodem, velké zásobníky nástrojů nebo automatizované nakládání a vykládání, lze znatelně zvýšit dobu chodu vřetena, a tím produktivitu, flexibilitu a výrobní kapacity při obrábění.

Jednoduché počty

Německá společnost Hedelius představila v nedávné době hned několik novinek. Řady Tiltenta a Forte rozšířila o modely Tiltenta 11, Forte 11 a Forte 50, řadu Acura o model Acura 50. Také přidala novinky v automatizaci a paletizaci.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Třískové obrábění na živo na veletrhu

Při příležitosti světového veletrhu EMO v Hannoveru se bude společnost Hedelius, kterou na českém a slovenském trhu zastupuje firma MRM Machinery, prezentovat na ploše 510 m2, kde představí šest strojů ze svého portfolia. Na třech z nich se budou obrábět konkrétní obrobky. S tímto výběrem strojů bude návštěvníkům veletrhu EMO představeno celé spektrum produktové řady strojů společnosti – pětiosá obráběcí centra s otočně-naklápěcím stolem, centra s otočným hlavním vřetenem a stroje z tříosé řady.

Partner pro náročné obrábění

Italská společnost Pama byla založena před 90 lety a za tu dobu se stala spolehlivým a vyhledávaným dodavatelem řešení obrábění u významných globálních strojírenských korporací. Je světovým lídrem v oblasti velkých horizontálních vyvrtávacích a frézovacích center a těžkých portálových strojů. Poslední dobou vyvíjí různé typy multifunkčních obráběcích strojů, kde je umožněno při jednom upnutí realizovat většinu procesů obrábění včetně vertikálního soustružení. Tento článek představuje CNC horizontální obráběcí centrum Speedmat HP.

Spolehlivé a produktivní stroje v Nitře

Společnost MRM Machinery je výhradním zástupcem níže v článku uvedených výrobců obráběcích strojů pro Českou a Slovenskou republiku. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Nitře budou od jednotlivých výrobců představovány novinky z jejich výrobních portfolií.

Facelift pro staré stroje

Opravy a modernizace starých strojů s využitím současných technologií tak, aby jejich užitná hodnota byla posléze srovnatelná s novým strojem. To je náplň práce 35členného týmu společnosti Fermat Pressl, která sídlí v romanticky industriální budově v Rokycanech. Jejich práce by se dala přirovnat k plastické chirurgii u lidí, výsledek je však rozhodně trvanlivější i užitečnější. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Vojtěcha Vlka, jednatele společnosti.

Mít vůli i trpělivost

Zaměstnanec v socialistickém strojírenství, poté na vedoucích místech v První brněnské strojírně Velká Bíteš a Ekol Brno. Před odchodem do důchodu se věnoval konzultační činnosti v energetice. To lze stručně říci o Ing. Lubomíru Doležalovi. O tom, že prosazovat inovativní změny za socialismu nebylo nic snadného, by mohl psát romány...

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Partner spolehlivosti a produktivity

Společnost MRM Machinery má výhradní zastoupení níže uvedených výrobců obráběcích strojů pro Českou a Slovenskou republiku a na MSV 2018 v Brně představí jejich novinky.

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Řešení pro náročné obrábění

Společnost Pama byla založena před 90 lety a evolučním vývojem se stala spolehlivým a vyhledávaným dodavatelem řešení obrábění u významných globálních strojírenských korporací. Je výrobcem velkých horizontálních vyvrtávacích a frézovacích strojů, velice kompetentní je také v horizontálních obráběcích centrech Speedmat HP, která jsou vyráběna s rozměrem pracovního stolu od 1 000 x 1 000 mm a jsou dodávána zejména v paletovém uspořádání. Před 15 lety společnost Pama rozšířila výrobní sortiment také o velká vertikální portálová obráběcí centra.

Nástrojáři sobě

V letošním roce slaví Svaz nástrojáren ČR své 20leté výročí. Při této příležitosti jsme požádali jejího předsedu představenstva doc. Ing. Václava Kličku, CSc., Ph.D., o rozhovor.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit