Témata
Reklama

Teleskopické pneumatické válce

16. 07. 2003

Letos v květnu se konal na letňanském výstavišti v Praze již druhý ročník veletrhu strojírenských technologií Mach. Jedním z vystavovatelů bylo poličské družstvo Intratech - firma, která se zabývá výrobou, montáží a prodejem pneumatických prvků Univer.

Kromě dalších novinek z produkce tohoto předního evropského výrobce pneumatických prvků byly na veletrhu představeny teleskopické pneumatické válce. Toto revoluční řešení problému se zástavbovými rozměry u pneumatických válců zaujalo odbornou komisi natolik, že ohodnotila pneumatické teleskopické válce Univer jako nejlepší exponát cenou Zlatý Mach.
Hlavní předností těchto pneumatických válců jsou jejich zmenšené zástavbové rozměry, což umožňuje jejich použití i v místech, kde nelze z prostorových důvodů použít válec standardní. Válce jsou vyráběny v provedení dvoustupňovém a třístupňovém, s pístní tyčí zajištěnou proti pootočení osmihranným pístem ve všech stupních, nebo s pístní tyčí volně otáčivou. U dvoustupňového válce je úspora zástavbových rozměrů zhruba 50 %, u válců třístupňových je to dokonce 60 %.
Reklama
Reklama
Reklama

Konstrukční vlastnosti válců Univer

Připojovací rozměry teleskopických válců mohou být podle norem ISO6431 a VDMA24562, nebo podle standardu Unitop. Pístní tyč je z nerezové nebo tvrdochromované oceli, s vnitřním nebo vnějším závitem na konci s možností osazení přírubou. Válce jsou k dispozici s průměrem pístu základního stupně 25, 32, 40, 50 a 63 mm. Při použití třístupňového válce o průměru 63 mm je maximální zdvih 1800 mm, což je hodnota dostatečná pro naprostou většinu aplikací v průmyslové automatizaci i v dalších oblastech použití pneumatických válců.
Válec je dvojčinný, to znamená, že pohyb oběma směry (vysunutí i zasunutí) je řízen tlakovým vzduchem. Přívody jsou na základním stupni, do dalších komor je vzduch přiveden pomocí kanálků ve stěně přesného tenkostěnného profilu.

Příslušenství

Vzhledem k tomu, že síla je daná průměrem pístu posledního stupně, nelze válce zatížit velkým břemenem. Při konstrukci zařízení je také třeba brát zřetel na to, že pístní tyč je oproti klasickému válci složena ze dvou, respektive tří částí. Neúměrné zatížení při umístnění válce ve vodorovné poloze by mohlo způsobit poškození vedení a zničení válce. Proto je vhodné použít při posuvném pohybu vodicí dráhu pro břemeno nebo použít válec s teleskopickou vodicí jednotkou. Tyto jednotky jsou stejně jako válce teleskopické, aby nedocházelo k prodloužení zástavbových rozměrů, ale podstatně zvyšují odolnost válce vůči bočnímu zatížení.
Dalším příslušenstvím jsou přídavné lišty pro snímání koncových poloh. Snímače polohy lze umístnit pouze na základní stupeň, přičemž jednotlivé stupně válce vyjíždějí v náhodném pořadí, které závisí na tlaku vzduchu, průměru válce, hmotnosti břemene a tření. Válec je tedy nutné doplnit o přídavnou teleskopickou lištu, která je konstruována tak, aby se základní stupeň vysunoval nebo zasunoval poslední. Tím je docíleno sepnutí snímače při dojezdu posledního pístu do koncové polohy.
Z uvedených vlastností je patrné, že teleskopické pneumatické válce Univer nabízejí ojedinělé řešení zmenšování zástavbových rozměrů, které tak často trápí konstruktéry jednoúčelových strojů i jiných zařízení. Díky tomu lze použít pneumatické prvky v dalších oblastech, kde to dříve rozměry válců neumožňovaly.
Petr Cihlář
Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 30719
Datum: 16. 07. 2003
Rubrika: Trendy / Pneumatika
Autor:
Firmy
Související články
Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Přichází doba zmenšování

Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

Bílá kniha - zónová bezpečnost

Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

Související články
Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Moderní jednotky pro úpravu vzduchu

Účinná úprava vzduchu vytváří ideální provozní podmínky pro nepřetržitě pracující pneumatické pohony – válce a kyvné pohony – a zlepšuje produktivitu stroje.

Efektivní řešení i pro extrémní aplikace

Elektrické a pneumatické prvky společnosti Festo využívá více než 300 000 zákazníků na celém světě. Z širokého portfolia výrobků v následujícím článku představíme trojici komponent z oblasti pneumatických pohonů a automatizace..

Úsporná filtrace stlačeného vzduchu

Kdo potřebuje stlačený vzduch vyšší kvality, nevyhne se jeho odpovídající úpravě filtrací. Právě takové provozy mohou nyní využít nové energeticky úsporné filtry firmy Kaeser.

Technologie pro sušení a filtraci stlačeného vzduchu

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie, který je široce používán v celém průmyslu. Toto médium, označované také jako čtvrtá energie, používá v některém aspektu své činnosti přibližně 90 procent všech výrobců. Na rozdíl od jiných energií je však stlačený vzduch generován na místě a jeho kvalita a cena jsou tak odpovědností uživatele. e.

Olejové vývěvy pro chemické aplikace

Firma Ilmvac je výrobcem vývěv a vakuové techniky již od roku 1947. Její vývěvy pokrývají kompletní rozsah vakua od hrubého až po ultravysoké.

Modulární lisovací systémy

Od univerzálních standardních lisů až po jednoúčelové speciální lisy - firma TOX Pressotechnik je díky svému modulárnímu systému lisů a pohonů schopna realizovat speciální a úsporná řešení v krátkém čase. Lisy ecoLine je možné sestavit v online konfigurátoru.

Pneumatické válce certifikované dle ISO

Nové pohony řady P1F řeší širokou škálu průmyslových aplikací pro všeobecné použití v různých provozních podmínkách.

Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Chvění zakázáno

Nemusí to být samotný stroj nebo budova, které způsobují nežádoucí vibrace. Tlumiče kmitů mají kmity vzniklé vibracemi odstranit. Zkušebna a zkušební obráběcí stroj byly vybaveny rozdílnými výrobky, které chvění tlumí.

Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit