Témata
Reklama

Trend v sušení velkých průtoků stlačeného vzduchu

05. 09. 2001

Na letošním strojírenském veletrhu v Brně společnost domnick hunter hiross , největší světový výrobce kondenzačních sušičů pro velké vzduchové výkony, poprvé představí veřejnosti inovovanou řadu kondenzačních sušičů se suchým výparníkem pro průtoky 7800 až 21 000 m3/hod.

Nový výrobek dostal název Quasar a poukazuje na velmi výrazná technická vylepšení v porovnání se svým předchůdcem - sušičem Hiross řady LED.
Reklama
Reklama
Reklama

Sušič Quasar

Sušič Quasar navazuje na jedinečnou koncepci jedné dvojité tlakové nádoby vzduchového výměníku a výparníku, která byla vyvinuta firmou Hiross a která byla poprvé představena na sušičích řady LED. Tato patentově chráněná konstrukce je na sušiči Quasar dále rozvinuta a zařazuje ji technicky na úroveň klasických sušičů pro velké vzduchové výkony (se zaplaveným výparníkem - např. sušič Hiross řady LCD). Konkrétní technická řešení jednotlivých uzlů sušiče Quasar byla zvolena zejména s ohledem na dosažení co nejvýhodnějších užitných vlastností. Konfigurace sušiče s jednou nádobou pro výměník vzduch - vzduch a výparník je maximálně kompaktním řešením, jehož přínosem je značná úspora prostoru v kompresorové stanici. Průběh stlačeného vzduchu vzduchovým okruhem sušiče byl zjednodušen při použití minimálního počtu svařovaných spojů, čímž se snižuje pravděpodobnost výskytu úniků. Tato okolnost je dále podpořena stoprocentní kontrolou těsnosti v průběhu výroby. Nadmíru dimenzovaný výměníkový systém, minimální množství záhybů ve vzduchovém okruhu a využití trubkových vložek ve tvaru trojlístku zajišťují vysokou účinnost zařízení, nízkou tlakovou ztrátu a optimální rosný bod +3 °C.

Spirálové kompresory

Využití systému se dvěma tandemovými spirálovými kompresory (standardně do velikosti 225 m3/min) ve spojení s chladivem R407C s sebou přináší značné snížení spotřeby energie. Této úspory je dosaženo skutečnou regulací na 50 % výkonu, kdy se při sníženém průtoku jeden kompresor odstaví z provozu. Spirálové kompresory jsou téměř nezničitelné, nevykazují poruchovost v případě výskytu kapalného chladiva na sání a jsou zdrojem jen velmi lehkých vibrací. Chladicí okruh sušiče Quasar je vybaven obtokovým ventilem na výtlaku z kompresoru. Ventil zajišťuje optimální řízení chladicího výkonu od 0 do 100 %.

Odlučovač kondenzátu

Odlučovač kondenzátu typu demister se vyznačuje výjimečně vysokou mírou odloučení kondenzátu s nejnižší možnou tlakovou ztrátou. Na rozdíl od filtračních nebo odstředivých separátorů demister odlučuje kondenzát stejně dobře i při sníženém průtoku vzduchu a tlaku, čímž je dosahováno nízkého rosného bodu i za takto nepříznivých podmínek.Všechny modely jsou vybaveny filtrační sítovou clonou na vstupu do sušiče, která vykazuje minimální tlakovou ztrátu, zabezpečuje ošetření výměníkového systému proti mechanickým nečistotám a snižuje nároky na údržbu.

Mikroprocesorové řízení

Sušič Quasar je standardně vybaven mikroprocesorovým řízením. Na displeji řídicí jednotky je průběžně zobrazována aktuální hodnota rosného bodu. Všechny funkce jsou plně programovatelné, čímž uživatel získává kompletní kontrolu nad provozem sušiče. Dalšími možnostmi je zaznamenávání dat provedení údržby či servisu a využití počítadla provozních hodin. Modul zpráv zobrazuje 20 posledních provozních alarmů a varování, zatímco sekundární paměť zachovává hodnoty parametrů při těchto událostech pro zjednodušení diagnostiky poruchy. Další předností mikroprocesorové řídicí jednotky je možnost programování všech poruchových stavů včetně případného provedení tisku informace a standardní vybavení beznapěťovým kontaktem hlavního alarmu.
Ekologie
Sušič Quasar pracuje standardně s ekologickým chladivem R 407C, jehož objem je díky použitému systému přímé expanze desetinový oproti sušičům klasické konstrukce. Dva tandemové spirálové kompresory, kterými jsou vybaveny modely QSR 130, 170 a 225, se vyznačují velmi nízkou hlučností a značně přispívají ke zlepšení pracovního prostředí v kompresorové stanici. Sušič Quasar je schválen podle předpisu PED, který je v souladu s většinou mezinárodních norem pro tlaková zařízení. Tento aspekt a schopnost sušiče pracovat s teplotou na vstupu až do 65 °C předurčují toto zařízení k bezproblémové instalaci na jakémkoli místě na světě. Volitelné chlazení vzduchem umožňuje využití sušiče i tam, kde není k dispozici chladicí voda.

Technické poradenství

Pro správnou volbu sušiče podle konkrétních provozních podmínek je využíván speciální selekční program. Technické poradenství a dodávky zabezpečuje česká dceřiná společnost výrobce dh group, s. r. o., nebo distributoři zařízení na úpravu stlačeného vzduchu a průmyslové chlazení značky Hiross.
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 10946
Datum: 05. 09. 2001
Rubrika: Trendy / Pneumatika
Autor:
Firmy
Související články
Tlakový vzduch na míru

Plynulá dodávka tlakového vzduchu je ve velké většině případů jednou ze základních podmínek zajištění plynulé výroby. Vyžaduje však vysoce efektivní kompresorovou techniku, což může být investičně nákladné. Společnost Kaeser Kompressoren proto přišla už před téměř 15 lety na český trh s výhodným řešením pod označením Sigma Air Utility, jež přesouvá takovéto investice do kategorie provozních nákladů. Služba Sigma Air Utility se osvědčila ve světě i u nás.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Přichází doba zmenšování

Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

Související články
Bílá kniha - zónová bezpečnost

Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Moderní jednotky pro úpravu vzduchu

Účinná úprava vzduchu vytváří ideální provozní podmínky pro nepřetržitě pracující pneumatické pohony – válce a kyvné pohony – a zlepšuje produktivitu stroje.

Efektivní řešení i pro extrémní aplikace

Elektrické a pneumatické prvky společnosti Festo využívá více než 300 000 zákazníků na celém světě. Z širokého portfolia výrobků v následujícím článku představíme trojici komponent z oblasti pneumatických pohonů a automatizace..

Úsporná filtrace stlačeného vzduchu

Kdo potřebuje stlačený vzduch vyšší kvality, nevyhne se jeho odpovídající úpravě filtrací. Právě takové provozy mohou nyní využít nové energeticky úsporné filtry firmy Kaeser.

Technologie pro sušení a filtraci stlačeného vzduchu

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie, který je široce používán v celém průmyslu. Toto médium, označované také jako čtvrtá energie, používá v některém aspektu své činnosti přibližně 90 procent všech výrobců. Na rozdíl od jiných energií je však stlačený vzduch generován na místě a jeho kvalita a cena jsou tak odpovědností uživatele. e.

Olejové vývěvy pro chemické aplikace

Firma Ilmvac je výrobcem vývěv a vakuové techniky již od roku 1947. Její vývěvy pokrývají kompletní rozsah vakua od hrubého až po ultravysoké.

Modulární lisovací systémy

Od univerzálních standardních lisů až po jednoúčelové speciální lisy - firma TOX Pressotechnik je díky svému modulárnímu systému lisů a pohonů schopna realizovat speciální a úsporná řešení v krátkém čase. Lisy ecoLine je možné sestavit v online konfigurátoru.

Pneumatické válce certifikované dle ISO

Nové pohony řady P1F řeší širokou škálu průmyslových aplikací pro všeobecné použití v různých provozních podmínkách.

Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Chvění zakázáno

Nemusí to být samotný stroj nebo budova, které způsobují nežádoucí vibrace. Tlumiče kmitů mají kmity vzniklé vibracemi odstranit. Zkušebna a zkušební obráběcí stroj byly vybaveny rozdílnými výrobky, které chvění tlumí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit