Témata
Reklama

Vdechnout obrovi duši

Obráběcí stroje o průměrech upínací desky 800-4 000 mm, které se vyrábějí v moravské společnosti Toshulin, nejsou, fyzicky vzato, obři. Obrovské však jsou svým přínosem pro ty, kde je užívají. Jsou totiž dokonale přizpůsobeny jejich individuálním potřebám, a to do nejmenších detailů a v těch nejnáročnějších aplikacích. Integrují různé technologie třískového obrábění a poskytují komplexní řešení na nejvyšší úrovni. Aby to však bylo skutečně možné, potřebují mít duši - dokonalý řídicí systém. A tím je Sinumerik z produkce společnosti Siemens. (Nejen) o tom jsme měli možnost hovořit s Pavlínou Křepelkovou, obchodní ředitelkou Toshulin.

„Naší vlajkovou lodí jsou jednak stroje řady Powerturn, které dodáváme do leteckého průmyslu nebo stroje Experturn, kde převažuje míra customizace,“ říká Pavlína Křepelková u stroje Powerturn 1250 s řídicím systémem Siemens Sinumerik 840D SL. (Zdroj: Toshulin)

MM: Vaše společnost už existuje 71 let. Které milníky v její historii
považujete za ty nejvýznamnější? Které události nebo osobnosti v historii firmy významně zasáhly do utváření její historie?

P. Křepelková:
Naše firma byla založena v roce 1949, takže se skutečně pyšníme tím, že máme za sebou přes 70 roků nepřetržité výroby obráběcích strojů.
Naším největším milníkem je samozřejmě privatizace v roce 1996, s platností od roku 1997 kdy se firma stala z původního TOS Hulín novodobým Toshulin. Jsme hrdí na to, že se nám povedlo udržet stabilitu, že se nestřídali majitelé a že firma zůstala v českých rukou. Přes naši velikost jsme v podstatě rodinná firma, což v dnešní době není úplně obvyklé.

MM: To tedy určitě není, zejména ve vašem případě, kdy nejde o jednu firmu, ale o skupinu. Které firmy vlastně patří do vaší skupiny a čeho jste synergií mezi firmami zamýšleli dosáhnout?

P. Křepelková:
Za doby socializmu existoval Strojexport a Strojimport – centrální organizace, které zprostředkovávaly zahraniční obchod. Po revoluci si jednotlivé firmy, včetně naší, začaly zakládat obchodní oddělení. Když byl později na prodej Strojimport, naši majitelé se rozhodli, že je to zajímavá investice, která by nám pomohla posílit distribuční síť, protože jde o skupinu velmi zkušených lidí, kteří mají funkční distribuční síť po celém světě. Tak se stal Strojimport součástí naší skupiny. V roce 2018 pak byla k prodeji také firma TOS Kuřim a opět to byla pro majitele firmy zajímavá příležitost, kterou využili. TOS Kuřim totiž již předtím zakoupil ČKD Blansko – výrobu velkých karuselů, které logicky doplňují sortiment Toshulin. My jsme klasickým výrobcem karuselů a vždy jsme se drželi ve velikostech středních strojů od průměru upínací desky 800 mm do šesti metrů. Zakoupením TOS Kuřim jsme získali i technologie a stroje ČKD Blansko, čímž se nám rozšířil sortiment, protože v Blansku se vyrábějí stroje do průměru upínací desky 16 metrů a v případě speciálních zakázek dokonce i větší. Samozřejmě i výrobní portfolio samotné TOS Kuřim je velmi zajímavé. V rámci celé skupiny jde o stroje, které si nekonkurují, naopak se doplňují. Firmy v naší skupině zůstaly samostatné, nejsou spojené ani nemají centrální řízení. Mají vlastní hospodářské výsledky a nejsou na sobě závislé.

MM: Které stoje jsou dnes vašimi vlajkovými loděmi a jaká mají specifika a
zajímavé vlastnosti?

P. Křepelková:
Na co jsme zde v Hulíně pyšní a co považujeme za naši nejsilnější stránku, je velmi silné konstrukční oddělení a fakt, že umíme přizpůsobit naše stroje požadavkům zákazníka. Nabízíme obrovskou flexibilitu, dokonalou schopnost vyslyšet požadavky zákazníka a stroj připravit ve spolupráci s ním tak, aby dokonale splňoval jeho představy a požadavky.

Naší vlajkovou lodí jsou jednak stroje řady Powerturn, které dodáváme do leteckého průmyslu nebo stroje Experturn, což jsou právě ty stroje, kde převažuje míra customizace, tedy úprav na přání zákazníka. A momentálně jsme velmi pyšní na zakázky pro železniční průmysl – obrábění železničních kol. Dodáváme jejich největšímu českému výrobci. Právě zde jde o případ, kdy stroje byly vyvinuty ve spolupráci se zákazníkem a jsou tedy vysoce customizované. Díky tomu je náš zákazník vysoce konkurenceschopný, dokáže splňovat i velmi náročné a striktní požadavky, které jsou v tomto odvětví běžné.

A na tomto místě je třeba zmínit společnost Siemens. Dnešní stroj samozřejmě není jen otázkou správných mechanických součástek, jeho nedílnou součástí je řídicí systém, který jej oživuje. V Toshulin se historicky používají pouze dva řídicí systémy, přičemž dominantní je Sinumerik 840D sl. Od společnosti Siemens. Navíc se příští rok chystáme spustit pilotní projekt se systémem Sinumerik One, což je jedna z novinek, kterou Siemens uvádí na trh. Je to jeden ze způsobů, jak vyhovět požadavkům Průmyslu 4.0, mezi které patří vysoká míra automatizace, dálkový přístup, virtuální dvojčata a podobně. Dost si od tohoto projektu slibujeme. Stroj, na němž pilot poběží, zůstane u nás v Toshulin. Aplikaci Sinumerik One hodláme realizovat v rámci evropského výzkumného projektu „Level-Up“, jehož se účastníme jako jeden z participujících partnerů. Tak se my sami přímo u nás naučíme co nejvíce, abychom pak byli schopni jej správně prezentovat a prodávat zákazníkům.

Reklama
Reklama
Reklama
Detail stroje Experturn 1400 ses systémem Siemens Sinumerik 840D SL. (Zdroj: Toshulin)
Detail stroje Experturn 1400 ses systémem Siemens Sinumerik 840D SL. (Zdroj: Toshulin)

MM: Od kdy vlastně spolupracujete se Siemensem?

P. Křepelková:
V podstatě od nepaměti. Naše stroje jsou vyráběny s řídicím systémem a těžko říci, které přesně bylo datum první aplikace. Podle pamětníků v technickém úseku byly první stroje s řídicím systémem Siemens vyrobeny na začátku osmdesátých let minulého století. Např. v roce 1982 byl vyroben stroj SKQ20 se systémem „Sinumerik Sprint“.

MM: Proč jste zvolili právě Siemens? V čem je podle vás jeho největší
přínos?

P. Křepelková:
Pro tento typ strojů jsou produkty Siemens nejvhodnějším řídicím systém. U Siemensu však také velmi oceňujeme i širokou škálu opcí a možností, které řídicí systém nabízí. Zákazníci mají nejrůznější požadavky, obrobky jsou mnohdy velmi složité a my musíme řešit vysoké technické a technologické požadavky. A u Siemensu víme, že dodaný řídicí systém je umožňuje splnit.

Důležitá pro nás je i vynikající technická podpora ze strany Siemense. Pomáhají při oživování, při řešení ne zcela standardních aplikací. Ony karusely jsou poměrně úzká výseč trhu s obráběcími stroji, takže se objevují věci, které nejsou standardní ani pro nás, ani pro Siemens, jako dodavatele řídicího systému. A v tu chvíli musí dojít k úzké spolupráci mezi oběma firmami, abychom byli schopni vyhovět požadavkům zákazníka. Řešili jsme společně velmi nestandardní věci, například virtuální osy obrábění, jejichž řízení je jen obtížně realizovatelné. V případě spolupráce se Siemensem prostě víme, že se můžeme spolehnout.

MM: Měla letošní anticovidová opatření nějaký vliv i na fungování vaší firmy? Pokud ano, jak se vám podařilo překonat důsledky?

P. Křepelková:
Samozřejmě se nás ta situace dotkla, jako téměř každé české firmy. Zhruba 85 procent naší produkce směřuje do zahraničí. A všichni víme, že od jara bylo velmi složité jakékoli cestování. Problémem je i nutnost udržování rozestupů mezi lidmi ve chvíli, kdy chceme pokračovat ve výrobě i v montáži strojů. Musím zaklepat, že se nám podařilo nastavit taková pravidla a opatření, že jsme nemuseli čelit ani uzavření v rámci karantény či pandemické vlně, kdy by nám onemocnělo větší množství zaměstnanců. Lidem, kterým to pracovní náplň umožňuje, jsme zajistili práci v režimu home office. Nicméně práci ve výrobě či na montáži nijak nenahradíte, ta se z domu dělat nedá. Doba covidová je náročné období, kdy musíme pracovat v podmínkách, které nedokážeme nijak ovlivnit.

Bohužel ve stejné situaci jsou i naši zákazníci a jak víme, jsou odvětví, kterých se současná situace velmi tvrdě dotkla. Například letecký průmysl, jeden z pilířů naší zákaznické základny, patří k těm, kteří jsou postiženi nejvíce. Naštěstí se to netýká všech našich zákazníků. Firma dlouhodobě nastavila obchodní strategii, kdy se cíleně snažíme diverzifikovat trhy, na nichž působíme. Ať už geograficky, abychom nebyli závislí na jednom teritoriu, tak oborově, abychom nezáviseli na zakázkách z jedné oblasti. Protože dnes existují odvětví, která jsou minimálně na rok a možná i déle velmi přibrzděná.

Ovšem i v dnešní době jsou obory, které posilují. Třeba právě železnice.

Považujeme za obrovské plus, že se nám povedlo etablovat se v průmyslovém oboru, který je momentálně silný a můžeme tak část kapacit z oblastí, které jsou nyní zpomalené přenést tam, kde to funguje.

MM: Co plánujete pro nejbližší budoucnost? Jednak z pohledu společnosti a jednak z pohledu spolupráce se Siemensem?

P. Křepelková:
Právě v oblasti železničního průmyslu, ale také energetiky, která patří k těm méně postiženým odvětvím, máme zakázky i do budoucna. Ani ve spolupráci se Siemensem nezůstáváme stát na jednom místě. Momentálně pracujeme na řešení bezpečnostních funkcí Safety Integrated v digitální formě. To je věc, kterou Siemens nabízí už nějakou dobu a pro nás je to nyní první realizace, která nás v těchto dnech zaměstnává. A to i přesto, že k samotné realizaci projektu dojde až v příštím roce.

Reklama
Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Sázejme olivovníky, ať mají naši potomci co sklízet

Profesor Stanislav Hosnedl se celý svůj odborný život věnuje oboru konstruování výrobních strojů a zařízení. Značným podílem přispěl k rozvoji konstrukční vědní disciplíny Engineering Design Science and Methodology, ve které se stal uznávaným odborníkem nejen u nás, ale i v zahraničí. K jeho pedagogické a vědecké činnosti jej přivedly kroky z výrobní praxe. Tak by tomu mělo být. Stanislav Hosnedl je Plzeňák tělem i duší s aktivními kontakty po celém světě. Bylo nám ctí, že jsme mu mohli na letošním MSV v Brně předat Zlatou medaili za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Související články
Projekt snů 2

Významnost roku 2017 pro firmu Okuma – výrobce CNC obráběcích strojů – neznamená pouze oslavy 120. výročí založení společnosti, ale i uvedení do provozu v pořadí druhého nejmodernějšího automatizovaného závodu, firmou označovaného jako Projekt snů (Dream Site 2 – dále PS2) v místě japonské centrály.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

Virtuálně na veletrh

Svět se nám doslova před očima přelévá do online prostoru. To, že se na internet přesune mnoho služeb a komodit bylo jasné už od rozšíření a zvýšení dostupnosti internetu široké veřejnosti. Letošní pandemická situace však tento přerod ještě více umocnila. Ostatně i v průmyslu nás již několik posledních let doprovázejí hesla jako Internet věcí, digitalizace, big data, cloud apod. Oblíbené semináře a konference dostaly virtuální podobu a koncem listopadu si také 17 vystavovatelů a okolo 300 návštěvníků vyzkoušelo první virtuální odborné B2B setkání s názvem Výroba forem 2020.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Na cestě ke zrození stroje, část 3:
Cenová nabídka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje,
Část 1. Průzkum trhu

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje postup výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, v jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu a návratnost investic.

Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Úspěch webových aplikací

Průmyslové organizace potřebují silnou digitální strategii, která bude splňovat online očekávání technicky erudovaných zákazníků.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

CNC řízení pro rychlostní a multifunkční obrábění

Výsledek obráběcího procesu v parametrech přesnost/rychlost/povrch je dán mnoha faktory na straně stroje, nástrojů, způsobu programování a upínání, přičemž může existovat i více cest k jednomu stanovenému cíli. V tomto článku bychom se chtěli zaměřit na CNC řídicí systém, který je dnes bezpochyby podstatnou a nenahraditelnou složkou tohoto procesu. Řídicím systémem přitom většinou rozumíme jak vlastní řídicí počítač, tak i pohony os a vřeten a systémy odměřování polohy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit