Témata
Reklama

Vhodný CAD/CAM systém je základem úspěchu strojírenské firmy

18. 06. 2003

Zkrácení času nutného pro NC programování, efektivnější výrobní čas na stroji, stálý chod stroje bez odstávek, odladění programu na PC a zamezení výroby zmetků, přesné podklady pro kalkulace - to je několik důvodů pro nasazení CAD/CAM systému

Mezi světové producenty CAD/CAM systémů patří firma Pathtrace, která se na oblast obrábění zaměřuje již dvacet roků. Z dnešního pohledu se jeví plná orientace na operační systém Windows jako naprosto samozřejmá, ale opak je pravdou. V roce 1996 bylo rozhodnutí opustit platformu Unix a přejít pod operační systém Windows více než nejisté a ani stabilita operačního systému nebyla v té době stoprocentní. Přesto se toto rozhodnutí z dlouhodobého pohledu vyplatilo a systém má dnes 100 % zdrojového kódu vyvinuto na platformě MS Windows. Dynamika vývojářských prací nyní dovoluje Pathtrace během roku uvádět tři verze systému EdgeCAM. Komfort a přehlednost systému, komplexnost řešení, rychlé zaškolení obsluhy a jednotné prostředí produktu od základního 2D frézování až po 5osé obrábění, soustružení a drátové řezání je rozhodně silnou stránkou systému, který těží z plné podpory společnosti Microsoft. V ČR a SR zajišťuje jeho distribuci firma Sonetech, s. r. o.
Reklama
Reklama
Reklama

Výhody EdgeCAM

Firma Pathtrace se rozhodla nerozmělňovat síly a soustředit se pouze na část CAM, která by byla nezávislá na jakémkoliv CAD formátu, a navíc by při práci s objemovými modely nedocházelo k žádné translaci dat. To znamená, že technolog má garantováno načtení dat, aniž by tuto geometrii dále musel pracně opravovat. Práce s modelem je ještě víc usnadněna tím, že informace o datech například pro vytvoření závitů se přenášejí z objemového modelu přímo do CAM systému. To urychluje práci a eliminuje možnost tvorby chyb nepřesným ručním přepisováním údajů z výkresu.
Obrábění solid modelů přináší výhody také díky plné asociativitě souboru EdgeCAM s původním CAD modelem. Systém hlídá, zda nedošlo ke změně modelu, a pokud ano, nabízí pouze regeneraci drah nástroje na změněném modelu. Obrábění tvarově podobných dílců se stejnou technologií je díky asociativitě urychleno, technologii již není potřeba znovu vytvářet, stačí jeden model nahradit druhým a přeregenerovat dráhy na modelu. To představuje velkou úsporu práce technologa.
EdgeCAM je integrovaný CAD/CAM systém s možností využití pro všechny standardní NC stroje v profesích frézování, soustružení a drátového řezání. Jedná se o systém modulární, jehož předností je možnost přizpůsobení konfigurace podle konkrétních podmínek. Sestavy, ve kterých se EdgeCAM dodává, obsahují standardně následující moduly: Design a Obrábění v rovině i prostoru, 3D ověřování procesu obrábění, Konstruktér postprocesorů, NC a textový editor, moduly pro parametrizaci a tvorbu uživatelských maker, Organizátor NC komunikací, Databáze nástrojů, materiálů a technologických hodnot a Manažer zakázek. Posledně jmenovaný slouží ke sdílení seřizovacích listů a informací o časech jednotlivých operací přes WWW prohlížeč v rámci intranetu nebo internetu. Manažer zakázek dovoluje uživateli uchovávat cenné informace, které se vztahují k určitému obrobku, obráběcímu postupu, sadě použitých nástrojů, technologickým a provozním údajům (stav pracovního úkolu, popis provádění zakázky, údaje o zákazníkovi).
Řada volitelných modulů, jako je např. EdgeCAM Part Modeler (nástroj pro tvorbu objemových modelů), nadstavby pro obrábění obecných ploch a obalové geometrie, moduly pro rotační obrábění, čtyřosé a C/Y soustružení apod., umožňují dodat EdgeCAM přesně podle potřeb uživatele, aniž by ten byl nucen platit za něco, co nevyužije.

Zajímavé funkce

EdgeCAM 7.75 obsahuje v oblasti obrábění ploch tzv. technologii bezpečného obrábění ploch (SSMT), která nabízí optimalizované cykly, funkcionalitu, NC Spline interpolaci a výjimečnou spolehlivost, která je obvyklá spíše u drahých high-end řešení.
Pro vlastní tvorbu geometrie a úpravy CAD modelů, které často technolog potřebuje, je k dispozici široká škála vlastních geometrických funkcí umožňujících tvorbu geometrie od bodů a úseček až po obecné plochy a 3D modely. K dispozici jsou i technologické prvky, jako polotovar nebo upínka, jež jsou potřebné k ověření výsledků obrábění.
Konstruktér postprocesorů EdgeCAM nabízí interaktivní srozumitelný postup, který provede uživatele jednotlivými etapami vytváření příslušného postprocesoru pro daný stroj a jeho řídicí systém. Po absolvování všech etap interakce v Konstruktéru se výsledek zkompiluje a výsledný postprocesor může být okamžitě použit pro vytvoření NC programu obráběcího stroje. Firemní uživatel je tak schopen vytvořit si v krátké době vlastní postprocesor, aniž by musel provádět jeho dlouhodobé odlaďování, na kterém může být nasazení CAD/CAM systému z hlediska přenosu korektních dat na stroj závislé.
EdgeCAM graficky simuluje obráběcí postup, dokáže realisticky zobrazit obrobek tak, aby měl technolog na své pracovní stanici dokonalou kontrolu nad kvalitou povrchu a dokázal si například vizuálně ověřit výslednou drsnost a kvalitu obrobených ploch. Součástí verifikace je i možnost přidat na obrobek upínky a kontrolovat, zda nedojde někde ke kolizi nástroje, držáku nástroje s vlastním obrobkem nebo svěrákem či upínkou. Hlavní výhodou je odladění programu na PC a zamezení nebezpečí zničení stroje, nástroje nebo obráběných součástí.
Ve verzi EdgeCAM 7.75 je kromě jiného zakomponován zcela nový hrubovací cyklus s možností předvrtání, práce s STL modely, podpora české diakritiky pro gravírování a podpora pro simulaci vícenásobných pracovních postupů. Pozornost zasluhuje i cyklus Z-průřezy na čisto, který dokáže velmi efektivně řešit problém optimalizace času obrábění v závislosti na dodržení předepsané drsnosti povrchu tím, že odstraňuje nutnost přidávání dalších záběrů nástroje často používaných pro dosažení požadované drsnosti povrchu, jež významně prodlužují celkovou délku cyklu.

Manažer strategií

Manažer strategií je schopen vytvořit knihovnu obráběcích postupů zahrnující nejlepší metody obrábění. Na základě strategie obrábění vytvořené pomocí vývojového diagramu dokáže efektivně dynamicky generovat NC kód. Výsledkem je zkrácení času nutného pro programování na pouhé stisknutí tlačítka. Nejedná se o postup, který by potlačoval zkušenosti technologa, ale právě naopak. Jde o zajištění stálého používání vyzkoušených technologií obrábění, které zlepší produktivitu a kvalitu, zoptimalizuje obrábění a minimalizuje většinu práce při generování NC kódu. Výsledkem je standardizace obráběcích postupů, použití nejlepších firemních metod a poté, co je strategie vytvořena, rovněž zkrácení doby programování na sekundy.
Jestliže je potřeba naprogramovat součást, načte se do systému EdgeCAM objemový model a spustí se modul Manažer strategií. Funkce systému EdgeCAM pro automatickou analýzu model podrobně prozkoumá a podle předem vytvořeného blokového schématu jsou automaticky aplikovány nejvhodnější obráběcí postupy. Nástroje jsou automaticky vybírány ze zásobníku nástrojů systému a z knihoven jsou použity odpovídající řezné podmínky. Nová funkcionalita je vhodná především pro obrábění děr (vrtání, řezání závitu, ...).
Díky možnostem tohoto modulu je systém EdgeCAM schopen automaticky přizpůsobit řadu proměnných ve výrobě. Například práce prováděná na různých strojích se bude lišit a bude vyžadovat poněkud jiné postupy nebo řezné podmínky. Součástí modulu je základní databáze osvědčených technologických postupů.
-de-
Reklama
Vydání #6
Kód článku: 30645
Datum: 18. 06. 2003
Rubrika: Trendy / CAD/CAM/CAE
Autor:
Firmy
Související články
Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Nové funkce pro automatizaci obráběcího procesu

Nová verze CAD/CAM softwaru TopSolidAM V7.13 přináší především jednodušší programování s funkcemi, které se velmi snadno používají. Výsledkem je úspora času, které lze dosáhnout díky novému vysoce výkonnému režimu analýzy kolizí a možnosti provádět řadu úloh zcela automaticky, což přináší celkově vyšší úrovně automatizace obráběcích procesů. V nové verzi najdeme i novou strategii najíždění, která zajistí vyšší životnost obráběcích nástrojů.

Simulace v konstrukci - klíč k inovacím

Dlouho zažitým paradigmatem v průmyslových společnostech je striktní rozdělení konstrukčního a výpočtářského oddělení. To je sice určeno pevnými historicky danými důvody, ale ty v současné době začínají pomíjet. Ve stále více společnostech mají konstruktéři možnost provádět průběžně již během konstrukce jednoduché analýzy a vývojový proces tím zefektivnit. Jak tento trend zachytit a být úspěšní v inovativních řešeních?

Související články
Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

Příprava CAD modelu součásti pro výrobu

NC programátoři se velmi často potýkají s problémy týkajícími se různé kvality trojrozměrných modelů potřebné pro programování obrábění. Úpravy mohou být obtížné, protože 3D modely součástí často pocházejí z různých zdrojů.

Letadlo poháněné sluneční energií vyrazilo na cestu kolem světa

Solar Impulse je projekt mající za cíl vyrobit letadlo poháněné sluneční energií, které dokáže obletět Zemi. Letoun je dílem švýcarského psychiatra a vzduchoplavce Bertranda Piccarda, jednoho z pilotů prvního balonu, který obletěl celý svět bez jediné přestávky, a švýcarského inženýra a podnikatele Andrého Borschberga. Vývoj zastřešuje polytechnika v Lausanne a podílí se na něm několik desítek specialistů.

Setkávání

Setkávání uživatelů konstrukčních a technologických softwarů má již dlouholetou tradici. Informace o novinkách, představení nejrůznějších tipů a triků, někdy i možnost si zasoutěžit a v neposlední řadě rovněž výměna zkušeností v neformální atmosféře patří k hlavním bodům programu takovýchto akcí.

Konstrukce i technologie snadno, rychle a bezpečně

CAD/CAM systém TopSolid verze 7.9 přináší v návaznosti na technologickou část další rozšíření možností v oblasti obecné konstrukce.

Softwarový simulátor stavebního stroje nahrazuje nákladné prototypy

Vývoj stavebních strojů bývá spojen se stavbou fyzických prototypů nových zařízení. Ty však vyžadují vysoké finanční náklady a množství času. Efektivní řešení dnes nabízejí softwarové simulátory. Společnost Volvo Construction Equipment zařadila do vývoje simulátor „human-in-the-loop“, který vyvinula v nástrojích Matlab a Simulink firmy MathWorks.

Od správy nástrojů po simulaci NC programů

V oblasti integrované správy nástrojů u společnosti KHS hraje software pro správu nástrojových dat TDM zásadní úlohu. Tento software zde byl zaveden před čtyřmi lety a v současné době poskytuje 3D modely nástrojů a nástrojová a technologická data pro NC programování, simulaci výroby, seřizování nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.

Softwarové řešení pro přípravu NC programů

Firma FANUC nabízí možnost rozšíření svých CNC řídicích systémů o grafické programovací prostředí nazvané Manual Guide i.

CAM pro CMM

V posledních letech se ve strojírenství stále více dbá na přesnost výroby a tím i na kvalitu a efektivnost měřicího procesu. Měřicí proces dnes zasahuje i do různých stadií výroby, nejen do závěrečného procesu kontroly výrobku.

Racionalizace obráběcích operací s podporou CAD/CAM systému

V roce 2010 společnost Montupet zahájila výrobu na nové obráběcí lince v Laigneville ve Francii s cílem optimalizovat výrobu hlav spalovacích motorů a dalších slévárenských dílců pro automobilový průmysl. Mladý tým zkušebního centra pro podporu a vývoj technologií, který se v průběhu let rozrostl ze dvou na deset lidí, si vybral Missler Software jako ideálního partnera na pomoc při racionalizaci pracovních procesů ve svých závodech. TopSolid CAD a CAM jsou velmi vhodné pro systemizaci procesů obrábění a přesné zdokumentování jednoho každého výrobního postupu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit