Témata
Reklama

Více než tisíc způsobů upnutí obrobků

Nejpohodlnější způsob zvýšení flexibility upnutí obrobků poskytuje zaručeně nulový upínací systém VERO-S. V modulu nulového upínacího systému radiálně umístěné upínací čelisti vtáhnou upínací čep a zajistí jeho pozici díky samosvornému a tvarovému spojení.

Gabriela Prudilová

U firmy Schunk působí od roku 2007. Na starosti má personalistiku a marketing.

Všechny funkční části upínacího systému VERO-S jako základní tělo, upínací čepy a upínací čelisti jsou vyrobeny z kalené nerezové oceli a modul je kompletně utěsněn proti třískám, prachu a chladicím kapalinám. V praxi se systém osvědčil jako velmi robustní. Standardně bylo integrováno připojení pro přetlakový vzduch, stejně jako možnost monitorování upínacích čelistí. Tím lze každý modul použít do automatického provozu.

Ještě relativně mladý je trend přímého upínání, který se stále více prosazuje při výrobě jednotlivých dílů nebo malých sérií. Přitom jsou obrobky opatřeny upínacími čepy VERO-S a přímo, tedy bez přídavného upínacího zařízení, upnuty do modulu nulového upínacího systému. Výhoda je v tom, že je lze takto upnout bez dalších rušivých kontur od čelistí, podpěr nebo upínek. Pokud se moduly nulového upínacího systému umístí na standardizované modulové podložky, jsou obrobky volně přístupné ze všech pěti stran.

Bezpečně připevněný systém VERO-S na stole stroje lze osadit všemi upínacími zařízeními z programu společnosti Schunk. Ať upínacím svěrákem Tandem, manuálním upínacím systémem Kontec, magnetickou upínací technikou Magnos, stacionárním sklíčidlem Rota, vakuovým upínacím systémem Planos, nebo upínacími věžemi všeho druhu. Tento systém umožňuje téměř nekonečné možnosti upnutí. VERO-S znázorňuje extrémně přesné upnutí a rychlé a vysoce flexibilní přestavění.

Reklama
Reklama
Reklama
VERO-S znázorňuje velmi přesné upnutí a rychlé a vysoce flexibilní přestavění.

Rychleji, přesněji a bezchybně

VERO-S je základem pro pružná a snadno kombinovatelná řešení v upínání obrobků a kompletuje nejen výrobní proces, ale VERO-S spojuje procesy a činí je ještě flexibilnějšími. Díky samosvornému upnutí pomocí pružin je systém bezpečnější. Šetří až 90 % nákladů na seřízení a vyznačuje se opakovatelnou přesností 0,005 mm. Hermeticky utěsněný proti prachu, třískám a chladicím kapalinám je téměř bezúdržbový.

Základová deska spojuje silové svěráky s upínacím systémem nulového bodu

S okamžitou platností mohou být pneumatické silové svěráky Schunk Tandem KSP plus bezprostředně spojeny s upínacím systémem nulového bodu VERO-S pomocí standardní základové desky. Manuálně ovládané základové desky ABP-h plus mohou být napájeny stlačeným vzduchem zespodu nebo z boku. Integrovaný ventil pro udržení tlaku zajišťuje bezpečné upnutí obrobku i v případě přerušení dodávky stlačeného vzduchu. Tak mohou být upínací bloky použité na všech 3-, 4- a 5osých strojích. Aktuální tlak se zobrazí na integrovaném manometru. Základová deska je k dispozici ve dvou velikostech. Jedna pro Tandem KSP plus 100 a 160 a jedna pro Tandem KSP plus 250, s připravenými pozicemi pro jeden, dva nebo v případě menších velikostí i pro tři upínací svěráky. Pro maximální flexibilitu mohou být upínače na základové desce v případě potřeby otočeny o 90°. Středění svěráků zajišťují lícované šrouby pro KSP plus.

Pomocí standardizovaných základových desek Schunk ABP-h plus je možné zkombinovat upínací svěráky Tandem KSP plus s upínacím systémem nulového bodu VERO-S.

Schunk

Gabriela Prudilová

gabriela.prudilova@cz.schunk.com

http://www.cz.schunk.com

Reklama
Související články
Maximální výkon na kuželových stopkách

Hydraulický upínač Tendo E compact firmy Schunk se simultánním kontaktem na kuželové a čelní ploše uzavírá mezeru, která vzniká mezi přírubou upínače a čelem vřetena u strojů s rozhraním BT s dvojitým kontaktem.

Stroje pro nejnáročnější obory

Na veletrh EMO 2019 v Hannoveru přichází letos společnost TOS Varnsdorf se strojem WHT 130 v konfiguraci vodorovná vyvrtávačka, vybavený robotickou výměnou nástrojů. Tento univerzální obráběcí stroj je druhou letošní novinkou ve výrobním programu společnosti.

Nový soustruh bude představen v Brně

Již na dubnových zákaznických dnech potvrdil management strojírenského podniku Kovosvit MAS, že letošní hlavní novinkou v produkci firmy bude zcela nový soustruh. Stroj představí společnost ze Sezimova Ústí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Novinkou hodlá navázat na úspěšný soustružnický program, který firmu proslavil již brzy po jejím založení v roce 1939.

Související články
Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
To nejlepší z japonského vývoje

VVždy v lichém roce není větší výstavy strojírenské výrobní techniky, než je veletrh EMO. Pakliže k tomu ještě vyjde konání výstavy v německém Hannoveru, platí předchozí tvrzení přinejmenším dvojnásob. Podívejme se nyní blíže na několik zajímavých exponátů, které bude možné spatřit na letošním veletrhu EMO na stáncích Okumy a Brotheru.

Novinka na poli laserů

Značka Mazak patří na poli laserů k leaderům na trhu a každý rok uvádí na trh novinky v každém segmentu jejích produktů. Na letošním veletrhu Euroblech v Hannoveru tak společnost představila opět několik novinek, z nichž tou hlavní byl laser Optiplex DDL.

Inovativní CNC řešení pro náročné uživatele

Jedenácti exponáty a ústředním tématem Průmysl 4.0 podtrhuje DMG Mori svou roli předního inovátora na veletrhu Intertool ve Vídni, který právě nyní od 10. do 13. května probíhá. V expozici na ploše 300 m2 tento přední světový výrobce obráběcích strojů představuje své odpovědi na výrobní a technické výzvy uživatelů budoucnosti.

Od vzdělávání přes úspory až po virtuální realitu

Společnost Siemens se zúčastnila všech dosud konaných ročníků Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně a tradice pokračuje i v letošním roce, kdy hlavním tématem expozice je časová a energetická efektivita v rámci celého životního cyklu stroje - od jeho návrhu až k výrobě. Že je ochrana životního prostředí pro Siemens téma číslo jedna, podpoří i divácky atraktivní část expozice, ve které se představí nový model elektromobilu BMW i3, který je od jara letošního roku součástí vozového parku společnosti Siemens.

Novinky na poli obráběcích zařízení

Zvyšující se poptávka po výkonných, víceúčelových vysoce produktivních obráběcích strojích, vede světové výrobce obráběcích center k velkému vývoji a produkci multifunkčních nebo naopak velice speciálních obráběcích strojů, které denně nalézají uplatnění i u toho nejnáročnějšího zákazník. Připravili jsme pro vás vás několik novinek na trhu s obráběcími zařízeními.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

MSV ve znamení obrábění

Všichni, kdo máme něco společného se strojírenstvím, pevně věříme, že se v letošním roce opět otevřou brány brněnského výstaviště pro meku strojařů z celého světa – Mezinárodní strojírenský veletrh. Na MSV se letos, kromě lidí z dalších oborů, setkají i výrobci vynikajících obráběcích strojů. Proto jsme se na postřehy a názory tentokrát zeptali Petra Odehnala z obchodního oddělení společnosti Pilart stroje.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit