Témata
Reklama

Virtuální a rozšířená realita zvyšuje konkurenceschopnost

Dnes již máme řadu možností, jak můžeme v byznysu prakticky využít virtuální a rozšířenou realitu. A to doslova ve všech dostupných oborech a firemních procesech.

Progresivní podniky je používají například pro školení a výcvik zaměstnanců, k simulaci nových výrobních postupů, ke kontrole kvality výroby apod. Ostravská firma Tasty Air, která má dlouholeté zkušenosti z vývoje těchto řešení, se zabývá jejich aplikací a pomáhá firmám při jejich nasazení a využití.

Například stále větší důležitosti nabývají v dnešním strojírenství důkladná školení a výcvik zaměstnanců. Ta dnes stojí nemalé peníze a výsledky nejsou mnohdy tak efektivní, jak by podnik potřeboval. Špatně zaškolený zaměstnanec se dopouští chyb, zraní sebe či kolegy, může poškodit či zničit drahá zařízení a stroje. Dochází ke zpoždění nástupu potřebně kvalifikovaných zaměstnanců.

Tasty Air umí pomoci – tvoří VR školicí programy na míru požadavkům firem i samotných pracovníků. Virtuální realita totiž výrazně předčí klasické školicí programy. Díky VR aplikacím jsou školení pracovníci detailně prováděni firemním procesem krok za krokem. Mohou si opakovaně zkoušet nejen jednotlivé operace, ale i celou směnu „nanečisto“. To umožňuje osvojení, procvičení a zažití reakcí v různých situacích. V praxi jsou tak požadované úkony odváděny efektivněji a v kratším čase oproti klasickým školením.

Velkou váhu má i zvýšení bezpečnosti. Zvlášť ve strojírenství se často pracuje s nebezpečnými stroji a chyba může znamenat vážná zranění. Ve virtuálním světě se začátečnických a rutinních chyb bát nemusíte.

Reklama
Reklama
Reklama
Po nasazení brýlí pracovník ihned vidí, zda výrobek odpovídá požadavkům. (Zdroj: Tasty Air)

Kontrola kvality i plánování rozvržení

Co by mělo fungovat opravdu perfektně, je kontrola kvality. K tomu může významně pomoci technologie rozšířené (augmented) reality. Existují softwarová řešení, která pomocí speciálních brýlí či tabletů umožní zkoumat například kvalitu výrobků či dílů od dodavatelů.

Po nasazení brýlí pracovník ihned vidí, zda výrobek odpovídá požadavkům, jaké existují odchylky od normativu, jaké části je nutné upravit, a dokonce i nástroje, které je k opravě třeba použít. Dále je možné krok po kroku celý postup práce zobrazit. To vše za doprovodu trojrozměrné animace či zvukových pokynů.
Další výhodou je využití virtuální reality. Ta v praxi umožňuje, že si uživatel s pomocí webového rozhraní může postavit půdorys výrobní haly či místnosti a rozmístit v ní objekty, jako jsou montážní linky, stroje apod. Následně jedním tlačítkem tento půdorys přenese bezdrátově do virtuálních brýlí, kde již ve 3D prostoru přesně uvidí, jak výsledné rozvržení bude vypadat v reálu. A podobně jako ve virtuálních hrách může modelovaným prostorem procházet, jednotlivé objekty přesouvat a rozmisťovat dle potřeb. Metoda se skvěle hodí při stavbě nebo přestavbě hal, areálů, skladů či výrobních linek. I tento nástroj ušetří spoustu času a peněz.

Rozšířená realita a TAG reader

S technologií Pick by Vision se rozšířená realita (AR) uplatňuje v logistice. Představte si proces přípravy a kompletaci zboží pro dodávku. Speciální aplikace pro chytré brýle umožňuje v reálném čase zobrazit seznam kompletovaných položek i s obrázky v zorném poli uživatele. Kromě toho aplikace automaticky skenuje čárové kódy, zobrazuje informace o poloze položky obsažené v objednávce zákazníka, případně i 3D šipky ukazující ve skladu cestu k položce. To optimalizuje pohyb skladníka ve skladu a vyhledávání položek v regálech.

K přípravě podobných řešení jsou využívány chytré brýle Vuzix, které technologii Pick by Vision podporují. Velkou výhodou je, že pracovníci mají pro svou práci volné ruce. Tak se razantně snižuje jejich chybovost a zvyšuje efektivita práce.

Stále větší důležitosti nabývají v dnešním strojírenství důkladná školení a výcvik zaměstnanců. (Zdroj: Tasty Air)

Důraz na další rozvoj

Při servisování dodávek u klientů je občas nutné komunikovat s odborníky, kteří jsou detailně proškoleni na opravu konkrétního zařízení. Ale co když právě nejsou po ruce a vy nechcete čekat, až k vám dorazí osobně?

Opět pomůže rozšířená realita ve spojení s interaktivním videohovorem. Váš pracovník se díky tomu může skrze speciální brýle či další chytrá zařízení propojit se servisem. Ten vám zobrazí grafický návod a postup k servisu, ovládání, práci se strojem, a to včetně interaktivní grafiky přímo na daném servisovaném zařízení.
Zajímavou zkušeností pro Tasty Air byla například příprava VR prostředí pro masokombinát Váhala. Pomocí VR je firma svým obchodním partnerům schopna prezentovat postupy výroby a obhajovat kvalitu masných výrobků, které klientům dodávají. Tasty Air se aktivně zapojuje také v Moravskoslezském automobilovém klastru. Díky tomu vzniká aplikace s funkcí rozšířené reality, která bude sloužit k implementaci metodologie LEAN do dalších podniků.

Pracovníci si mohou si opakovaně zkoušet nejen jednotlivé operace, ale i celou směnu „nanečisto“. (Zdroj: Tasty Air)S virtuální a rozšířenou realitou se dnes setkáváme stále více i v dalších oborech, jako je zdravotnictví, stavebnictví nebo energetika. Firmy, které chtějí na trhu uspět, budou muset dříve či později tuto technologii začít používat.
Reklama
Vydání #6&7,8
Kód článku: 200645
Datum: 10. 06. 2020
Rubrika: Výroba / Průmysl 4.0
Autor:
Firmy
Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Chytré brýle pro průmysl

Chytré brýle a rozšířená realita se v posledních letech staly dalším trendovým tématem v průmyslovém prostředí. Na rozdíl od umělé inteligence, která je založena na strojovém učení a u které jsou stroje určeny k dlouhodobému nahrazení lidského faktoru, sleduje rozšířená realita jiný cíl: podporovat člověka v průmyslových procesech. Zde vstupuje firma Ayes, která představuje jedničku v oblasti hands-free technologií pro průmysl, chytré brýle RealWear HMT-1.

Cesta k inteligentní výrobě

Existuje pádný důvod, proč je vytvářen globální tlak na rozvoj inteligentní výroby – díky důslednému propojování výrobních podniků a zajištění zásadních výrobních informací přináší výrobcům téměř neomezené příležitosti ke zlepšování provozních operací či vytváření přidané hodnoty a usnadňuje odpovědi na otázky, jak řešit nedostatek pracovníků s odpovídajícími schopnostmi.

Související články
Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Stroje v pohybu – Sledování zásilek na dálku

Takzvaný internet věcí (IoT) nabízí mnoho možností. Základem této technologie je bezdrátová komunikace velkého počtu autonomních zařízení prostřednictvím datových sítí, jež jsou navrženy tak, aby datový přenos spotřeboval co nejméně energie. Toho využívají i moderní sledovací jednotky (lokátory), které mohou díky energetické úspornosti pracovat i několik let bez dobíjení baterií.

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Význam digitalizace v průmyslu vzroste

Ačkoliv se očekává, že pandemie přinese výrazné zpomalení ekonomiky a omezení řady projektů, nemělo by se to týkat oblasti výzkumu a vývoje. Odborníci naopak očekávají, že firmy se na vývoj nových technologií ještě více zaměří, protože se ukazuje, že tam, kde již dříve investovali do digitalizace, se s probíhající krizí vyrovnávají lépe.

Pokročilá správa dat napříč celým životním cyklem

Obstát na trhu průmyslových výrobců dnes není snadné. Klíčem je úzká spolupráce, přehledná dokumentace, efektivní procesy a co nejméně problémů s kvalitou. S tím vším vám pomůže platforma, která propojuje správu produktových dat (PDM) s cloudovým systémem pro řízení životního cyklu výrobku (PLM).

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit