Témata
Reklama

Výroba nástrojů je v ČR perspektivní oblastí

Společnost Unitools CZ, zabývající se výrobou nástrojů pro automobilový a elektrotechnický průmysl, byla založena v roce 1992. V té době si majitelé zvolili strategii poskytovat komplexní služby v oblasti vývoje, konstrukce a výroby lisovacích nástrojů a forem. Během více než deseti let se tato nástrojárna vyprofilovala na pozici dodavatele těm nejlepším světovým automobilovým koncernům

Jak si může prosperující nástrojárna udržet svou pozici na světové úrovni? Odpověď jsme hledali u toho nejpovolanějšího - ředitele a předsedy představenstva této společnosti ing. Oldřicha Starůstky.
Reklama
Reklama
Reklama

MM: Pane inženýre, podařilo se vám spolu s vašimi spolupracovníky vybudovat jednu z nejlepších českých nástrojáren, úspěšnou i v zahraničí. Které důležité milníky za deset let fungování byste zmínil?

Oldřich Starůstka: V době, kdy jsme začínali, jsme byli přesvědčeni o správnosti a smysluplnosti našeho záměru. Chyběly nám zkušenosti, takže zpočátku jsme se opírali zejména o pevné jádro asi 15 spolupracovníků, kteří s námi začínali a současně pracovali, žili a dýchali. Jedním z nejdůležitějších faktorů byla skutečnost, že vedení tvořilo tým, ve kterém dominovala vzájemná spolupráce. A firma Unitools - to bylo naplnění našich snů a přání, které byly stejně jako mnoho jiných věcí za bývalého režimu nepředstavitelné.
V roce 1992 jsme zahájili podnikání výstavbou nástrojárny. Za pomoci 35 spolupracovníků jsme již v příštím roce začali s výrobou - a to převážně forem pro lisování plastů. Vzhledem k dynamickému vývoji naší firmy jsme o tři roky později vybudovali nové výrobní prostory a rozšířili výrobní program firmy o výrobu nástrojů do celkové hmotnosti 7 tun. Ve stejném roce jsme realizovali první dodávku lisovacích nástrojů pro tváření plechu automobilce Škoda VW. Vzhledem k možnosti dodávat konečné díly přímo Škodě VW jsme v roce 1997 zahájili výrobu výlisků ve vlastní lisovně plechových dílů. Udržet obě provozovny však bylo technicky náročné. Proto jsme se rozhodli v roce 1999 lisovnu prodat a orientovat se pouze na výrobu nástrojů. Postavili jsme novou výrobní halu, zakoupili jsme CNC stroje, takže v současnosti můžeme vyrábět nástroje do celkové hmotnosti až 12 tun.

MM: Dnes realizujete vývoj a konstrukci za pomoci nejmodernějších počítačových CAx technologií. Jak dlouho využíváte uvedené technologie a jak se ve vaší společnosti jejich nasazení osvědčilo?

Oldřich Starůstka: Využití CAx technologií má v naší společnosti hlubokou tradici, která sahá až k jejím samotným kořenům. Od samotného počátku společnost vsadila na investice do nejmodernějšího hardwarového a softwarového vybavení, které se vždy ubíralo ruku v ruce s investicemi do moderních výrobních technologií. Tato nastoupená cesta nebyla v průběhu let nikdy porušena a je i nadále považována za stěžejní úkol technického rozvoje společnosti.
Hnacím motorem je z dnešního pohledu tlak našich odběratelů na kvalitu výrobku a dodržení termínové stránky projektu, a jelikož jsme z celého řetězce dodavatelů až poslední v řadě, pak je nasnadě, že pro nás zbývá na vývoj a výrobu výrobku velice omezený časový prostor. Proto i nadále vidíme jednu z mála možností, jak zkracovat dobu vývojových prací, v maximálním využití CAx technologií.
Z pohledu historie byl v roce 1992 zakoupen systém Euclid 3, který byl od počátku využíván jako CAD i CAM aplikace pracující v 3D prostředí a jeho nákup byl odvozen od předpokládané výrobkové skladby společnosti, která chtěla na rozvíjejícím se českém trhu získat jednu z možných konkurenčních výhod. Na těchto základech se v průběhu dalších let začala také rozvíjet oblast konstrukce, která byla v první etapě přebudována z prken do prostředí AutoCADu, a v současné době procházíme další fází, která nese atribut 3D. Konstrukci forem pro vstřikování plastů tak dnes máme plně vybavenou systémem Unigraphics a u konstrukce nástrojů pro zpracování plechů jsme dnes zhruba v polovině cesty, přičemž tuto oblast vybavujeme systémem CATIA v.5. Za zmínku stojí i nemalé investice do specializovaných CAM aplikací (WorkNC, PowerMill), které nám zabezpečují vysokou kvalitu přípravy programů pro CNC stroje.
Další důležitou oblastí, a pro nás prioritní, jsou FEM analýzy hlubokého tažení plechů, pro které využíváme systém Autoform Incremental, a v analýzách rozvinutých tvarů dílů nám pomáhá modul Autoform Trim.
Nad tímto spektrem softwarových produktů stojí PDM systém EasyArchiv, který funguje jako informační srdce společnosti pro technickou oblast řízení projektů. Krok za krokem se tedy snažíme směřovat k vizi digitálního podniku.
Od prvního rozhodnutí o investici do CAx technologie uplynulo hodně času, ale i dnes jsme všichni včetně mě přesvědčeni, že to první rozhodnutí a všechna následující byla správná a v současnosti si již nikdo z nás nedovede každodenní běh veškerých aktivit bez této podpory představit.

MM: Vysoce kvalifikovaní zaměstnanci se těžko hledají. Nabízí se tedy cesta výchovy nových zaměstnanců přímo ve firmě. Jak řešíte tuto otázku?

Oldřich Starůstka: V současnosti zaměstnáváme necelých 200 spolupracovníků, kteří vykonávají velmi široké spektrum činností, zahrnující obchodní činnosti, konstrukci, technickou přípravu výroby i samotnou výrobu.
Základními požadavky, které jsou na ně kladeny, jsou vysoké pracovní nasazení a odborná kvalifikace. Je to dáno již charakterem naší výroby, která je úzce specializovaná, každý produkt - nástroj - je originál, vyvíjený a vyráběný dle požadavků a specifikace zákazníka.
Na počátku našeho fungování nám samozřejmě nezbývalo než získávat spolupracovníky stylem "ber kde ber". Dobří nástrojáři, konstruktéři a technici nestojí ve frontách na úřadech práce. Tento způsob získávání spolupracovníků má své výhody i nevýhody. Výhodou jsou nové zkušenosti, které si člověk přinese z bývalého pracoviště, nevýhodou jsou některé "návyky".
Vzhledem k výše uvedenému preferuji výchovu vlastních spolupracovníků přímo ve firmě, což se nám za dobu našeho působení osvědčilo a je možno si vyhodnotit výsledky.
Jsem přesvědčen, že mladí spolupracovníci, kteří "u nás" vyrostli, jsou budoucností firmy.

MM: Technologie obrábění se za poměrně velmi krátkou dobu téměř od základu změnila. Přechází se na HSC a HSS obrábění. Vyplatí se v nástrojárně vašeho charakteru investovat do těchto nových technologií, které jsou určeny spíše pro hromadnou výrobu?

Oldřich Starůstka: V oblasti tvarového frézování jsme se orientovali na zvýšení efektivity frézování a na frézování tepelně zpracovaných dílců na hotovo. V našich současných technologických možnostech je obrábění do 200 m.min-1 a obrábění o tvrdosti max. 60 HRc. Na tyto hodnoty jsme se dostali nasazením HSC fréz, bez nichž by dnes používané materiály pro výrobu forem a nástrojů nebylo možné efektivně obrobit.

MM: V roce 2000 vám byla udělena cena pro nejlepšího dodavatele Volkswagen Group.
Jak již bylo řečeno v úvodu, jste dodavatelem pro celou řadu dalších významných světových firem. To však znamená splňovat mnoho podmínek, např. různé certifikáty jakosti apod. Jak na tuto skutečnost reagujete?

Oldřich Starůstka: Sériového lisování dílů jsme se odprodejem lisovny v roce 2000 vzdali a soustředili se pouze na vývoj a výrobu nástrojů a forem.Vybudovali jsme systém jakosti podle požadavků automobilového průmyslu (certifikace podle VDA 6.4), což samo o sobě nezaručí úspěch a kvalitu výrobků, Je nezbytné, aby byl systém vybudován funkčně a průhledně a byl řízen s důrazem na plnění cílů.

Nezastírám, že ani v naší firmě nefunguje všechno ideálně, ale naším cílem je dělat neustálé kroky k zefektivnění výroby a zlepšení všech činností. Za tímto účelem provádíme analýzy funkčnosti našich nástrojů v sériovém provozu u našich zákazníků. Výsledky těchto analýz aplikujeme při vývoji a konstrukci nových nástrojů.
Důležitým aspektem je také různorodost v požadavcích našich zákazníků a specifikacích na návrh a provedení nástroje, které musíme plnit. Známým standardem jsou požadavky koncernu VW, ale musíme plnit i požadavky koncernů General Motors, Daimler-Chrysler, Ford a dalších.
V naší povaze výroby bohužel nelze nasadit metody pro statickou regulaci výrobních procesů, protože každý navržený a vyráběný díl nástroje je jedinečný. Podmínkou úspěchu je klást důraz na prevenci chyb ve fázi návrhu nástrojů a při výrobě.

MM: V oblasti nástrojáren je v současné době v České republice poměrně silná konkurence. Jak vidíte vývoj podnikání v této branži v následujících pěti letech?

Oldřich Starůstka: Z prováděných průzkumů u našich zákazníků vychází požadavek především na progresivní technologie lisování plechových výlisků. To znamená, že předpokládáme stále větší poptávku po transferových a postupových nástrojích. V oblasti tohoto sortimentu výrobků se chceme zdokonalovat a našim zákazníkům vycházet maximálně vstříc.
V poslední době je trendem zadávat zakázky v celých paketech, obsahující velký počet dílů, pro něž zákazník požaduje výrobu nástrojů. Tak vysoký počet nástrojů však není schopna v současné době vyrobit téměř žádná nástrojárna v ČR - znamená to buď ve větším rozsahu rozšířit výrobu (investice do nových nástrojů a budov), nebo druhou možnost, úzce spolupracovat s jinými nástrojárnami v ČR.
Nutnou podmínkou úspěšného fungování nástrojárny je také zajistit zákazníkům komplexnější služby. Nástrojárna musí být schopna spolupracovat se zákazníkem od vývoje dílů, výroby a dodávek prototypových dílů až po předání nástrojů u zákazníka na jeho lisech. Do budoucna se chceme svým zákazníkům více věnovat v oblasti pozáručního servisu námi vyrobených nástrojů.
Na závěr bych chtěl konstatovat, že podnikání v oblasti nástrojáren v ČR je perspektivní oblastí i do budoucna vzhledem k investicím zahraničních firem v ČR do automobilového průmyslu. Předpokladem je mít ve firmě spolehlivé spolupracovníky a nebát se jít do nových činností, které jsou propojeny s původní formou podnikání.
Děkuji za rozhovor.
Reklama
Vydání #10
Kód článku: 31093
Datum: 08. 10. 2003
Rubrika: Trendy / Automobilový průmysl
Autor:
Firmy
Související články
Skutečný pomocník

Na českém trhu je od září letošního roku k dostání nová generace vozů Opel Vivaro a to ve třech variantách: Van, Crew Van a Combi. První dvě verze jsou určeny především pro převoz nákladu a osob, Combi pak pro převoz větších skupin lidí či sportovních týmů. Všechny vozy pohání turbodieselové motory.

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Související články
Dokonale přilnavý povrch v kontinuálním provozu

Polský výrobce brzdového obložení Lumag se obrátil na firmu Rösler s požadavkem na vytvoření povrchu, který zajistí optimální přilnavost pro navazující proces lepení. Výsledkem je komplexní řešení pro odmašťování a omílání nosičů brzdového obložení propojené s vysekávacím lisem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Zásadní pokrok ve vyvrtávání válců motorů

Vyvrtávání válců je v automobilovém průmyslu všeobecně považováno za jednu z nejdůležitějších obráběcích úloh. Tradiční způsob výroby válců bloku motoru zahrnoval celou řadu hrubovacích, polodokončovacích a dokončovacích operací. Díky využití nejnovějších technologií obráběcích nástrojů však lze nyní hrubovací a polodokončovací nástroje zkombinovat do jediného řešení, kterým je vyvrtávací tyč určená pro obrábění na jediný průchod, což umožňuje úsporu drahocenného času cyklu bez jakýchkoli kompromisů z hlediska kvality. Dokonce i nepatrná úspora délky času cyklu může při výrobě válců znamenat významné snížení nákladů, protože objem výroby je velmi vysoký, takže dojde-li k zásadnímu pokroku z hlediska tohoto celkového objemu, lze s jistotou tvrdit, že u této kritické obráběcí operace bylo dosaženo skokové změny.

Nové technologie osvětlení vozidel

Získat zkušenosti s novými zdroji světla bylo cílem jednoletého projektu Ideag, do něhož se na konci roku 2017 pustila mladoboleslavská společnost EDAG Engineering CZ. Výsledný prototyp zadní lampy navržené pro model Škoda Superb ukazuje možnosti využití tří moderních technologií: elektroluminiscenční fólie, OLED panelu a COB LED destiček.

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Moderní způsoby ochrany vysokopevných ocelí

V posledních letech je v automobilovém průmyslu kladen stále větší důraz na snižování hmotnosti vozu, potažmo spotřeby a z ní plynoucích emisí, za současného zvýšení bezpečnosti posádky. Jednou z možností, jak splnit tyto požadavky, je nahrazení starých materiálů používaných pro výrobu určitých komponentů za nové, pevnější. Díl z pevnějšího materiálu může být tenčí a potažmo i lehčí oproti dílu původnímu, ale současně je schopen vydržet stejné, nebo i větší namáhání.

Automatizované pracoviště elektroerozivního obrábění

Společnost Mesit foundry má za sebou šedesátiletou zkušenost z výroby odlitků metodou vytavitelného voskového modelu a více jak padesátiletou historii výroby vstřikovacích forem. V současnosti je dodavatelem kvalitních vstřikovacích forem pro plasty a forem pro přesné lití kovů, které využívají zákazníci, například při dodávkách největším světovým automobilkám.

Stroj na středění klikových hřídelí

Je všeobecně známo, že kliková hřídel je jednou z nejkritičtějších součástek motoru s vnitřním spalováním a jedním z nejsložitějších a nejkomplexnějších dílů z hlediska obrábění. Potřeba přesného vyvážení klikové hřídele, která je rozhodujícím faktorem pro celkovou účinnost motoru, se stala ještě důležitější, jelikož výrobci automobilů usilují o snižování emisí CO2 prostřednictvím lepšího výkonu motoru a strategií spočívajících v odlehčování. Díky různým vylepšením, kterých se v průběhu let dosáhlo v procesech kování a odlévání, už mají neopracované komponenty klikové hřídele téměř požadovaný tvar s mnohem menším množstvím přebývajícího materiálu. To znamená, že na konečné klikové hřídeli je třeba obrábět méně částí. Přináší to s sebou také zvýšenou potřebu přesného vyvážení se zmenšenou velikostí protizávaží, které se při vytváření těžiště často provádí.

Zajímavosti letošního MSV v Brně

Zájem firem je opět velmi vysoký, ve srovnání s rokem 2015, kdy měl veletrh stejnou skladbu, se očekává o sto firem více. Evidováno je 1 630 vystavujících firem z 28 zemí. Přibližně polovina vystavovatelů opět přijede ze zahraničí, nejvíce jako tradičně z Německa. Zajímavé je, že téměř pětina německých firem bude na MSV vystavovat poprvé.

Výzvy při lisování hliníku

Vzhledem k neustále se zvyšujícím požadavkům na snižování spotřeby paliv automobilovém průmyslu, musí výrobci hledat cesty ke snižování hmotnosti automobilů všech produktových řad. Vedle používání ocelí AHSS a UHSS jsou hliníkové slitiny velmi atraktivní a životaschopnou možností pro výrobce. Novější typy oceli mohou být zpracovány podobným způsobem původně používaným po generace. Hliníkové materiály mají mnoho výhod i nevýhod oproti oceli, které musí být pečlivě zváženy.

Lehké konstrukce automobilů - Specifické povlaky hlubokotažných ocelí

Na konstrukční materiály používané při stavbě automobilové karoserie jsou kladeny mimořádné požadavky. Specifické podmínky musejí splnit zejména vnější povrchové díly karoserie, které jsou nositeli designu vozu a které tím i do značné míry rozhodují o prodejnosti a úspěšnosti daného modelu. Kromě základních mechanických podmínek musejí povrchové díly splnit perfektní lakovatelnost, mimořádnou korozní odolnost, ale také musejí mít schopnost bezproblémového zpracování – ať už lisováním, nebo rozmanitými technologiemi spojování, jako je laserové pájení a lepení.

Zvyšování výkonů motoru tvorbou povlaku žárovým nástřikem

Snížení hmotnosti vozidla a ztrát třením v pohonném agregátu může pomoci při zlepšování celkové účinnosti vozidla, což je jeden z důvodů, proč mnoho výrobců přešlo na bloky motoru z hliníkové slitiny namísto tradiční litiny. Primární výhodou hliníku je nižší hmotnost. Typické hliníkové slitiny nemají sice obdobné vlastnosti z hlediska opotřebení jako litina, přesto mnoho automobilek věnovalo spoustu času hledání konstrukčních řešení pro odstranění tribologických nedostatků, které se dostavily s hliníkovými bloky válců.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit