Témata
Reklama

Výroba velmi přesných speciálních nástrojů a forem

10. 12. 2003

Společnost Neria, zabývající se výrobou velmi přesných nástrojů a obráběním tvarově složitých částí forem pro automobilový průmysl, výrobce elektrických motorů a elektrotechnických spotřebičů, byla založena v roce 1996. V té době majitelé zvolili strategii zavádět do výroby nové výrobky s vysokou přidanou hodnotou. O rozhovor na toto téma jsme požádali výrobního ředitele společnosti ing. Ivo Vytrhlíka

MM: Můžete nám na úvod našeho rozhovoru říci něco o historii firmy?

Ing. Vytrhlík: Společnost Neria, a. s., vznikla v roce 1996 a vychází z tradic výrobního družstva Jihokov, známého výrobce otopných těles, ocelových konstrukcí a dílenských vrtaček. Hned od počátku vzniku nové firmy se vedení rozhodlo investovat finanční prostředky do vývoje nových výrobků s vyšší přidanou hodnotou, které by byly i v budoucnosti konkurenceschopné na náročných trzích EU. Již v roce 1998 jsme v rekordně krátké době vyvinuli a uvedli na trh řadu hydraulických tabulových nůžek, jejichž originální technické řešení máme patentováno. V následujících letech jsme tuto řadu postupně rozšiřovali a v roce 2001 jsme vyvinuli a uvedli do výroby ucelenou řadu hydraulických lisů. Výrobou částí tvarově složitých a rozměrných forem do hmotnosti 12 t se naše společnost zabývá od roku 2001, kdy jsme zakoupili první 5osé CNC obráběcí centum. Tento výrobní program jsme v letošním roce ještě doplnili o výrobu velmi přesných střihacích a tvářecích nástrojů (Feintool, Schmidt) a forem na plasty do max. hmotnosti 2 t.
Reklama
Reklama
Reklama

MM: Jací jsou vaši současní a potenciální zákazníci?

Ing. Vytrhlík: Mezi naše současné zákazníky patří většina evropských výrobců osobních automobilů, jako je například Škoda VW Group, Mercedes, výrobci elektromotorů, elektrospotřebičů (např. firma Siemens) a také mnoho významných subdodavatelů zabývajících se výrobou nástrojů pro automobilový průmysl. Naší snahou je samozřejmě zaměřit se na dodávky konečnému uživateli, ale vzhledem k tomu, že zakázky pro automobilový průmysl obsahují většinou velký počet dílů, které je nutno zhotovit v poměrně krátkém časovém úseku, je nám jasné, že s naším výrobním potenciálem nebudeme schopni tak vysoký počet nástrojů vyrobit. Proto i v budoucnosti budeme preferovat úzkou spolupráci s dalšími nástrojárnami v ČR.

MM: Jaké programy a výrobní technologie používáte?

Ing. Vytrhlík: S ohledem na strategii stanovenou představenstvem společnosti, jsme se od počátku orientovali na moderní výrobní technologie. V roce 2001 jsme zakoupili 5osé portálové CNC obráběcí centrum, které je schopno obrábět rozměrné tvarově náročné formy a svařence ve 3D (do max. rozměru 8 x 2,5 x 1,3 m a max. hmotnosti do 12 t). Toto centrum v letošním roce doplnilo horizontální CNC frézovací centrum a 5osé CNC obráběcí centrum od firmy Deckel-Maho, které je schopno s využitím HSC technologie přesně obrábět i velmi tvrdé nástrojové oceli. Naše výroba je rovněž vybavena nejmodernějšími elektroerozivními stroji na dělení a hloubení tvrdých nástrojových ocelí s NC řízením od firmy Agie. V souvislosti s požadavky na neustálé zkracování vývojových prací a optimalizaci výroby je naše technická příprava postupně vybavována moderním CAD a CAM softwarem, jako je AutoCAD, PowerSHAPE, SolidWorks, PowerMILL a Surfcam. Jsme schopni rovněž zpracovávat technické podklady vytvořené v programu CATIA, který je současným standardem v automobilovém průmyslu.

MM: Jak se vám podařilo v tak krátké době vybudovat poměrně velmi technologicky náročnou výrobu?

Ing. Vytrhlík: Myslím si, že je to především tím, že ve společnosti byla stanovena jasná strategie jejího rozvoje, orientovaná na vývoj a výrobu výrobků s vysokou přidanou hodnotou, při využití nejmodernějších výrobních a podpůrných technologií. Také je to dáno tím, že jsme vsadili na správné lidi, kteří dokázali vytvořit kolektiv, kde převažovala vzájemná spolupráce. Na pracovníky, kteří jsou nejen na vysoké odborné úrovni, ale zároveň v sobě mají potřebnou dávku určitého zanícení pro věc a nebojí se i zdravě riskovat. To se například ukázalo i na výsledcích kolektivu vedeného ing. Hálou, který se během jednoho roku dokázal vypořádat s 5osým obráběním velmi složitých a přesných forem o rozměrech až 2,5 x 8 m na CNC obráběcím centru. Podařilo se nám také získat vysoce kvalifikované odborníky z nástrojárny bývalé Zbrojovky Brno, s nimž jsme získali i potřebné know-how. Prostě jsme dokázali být připraveni ve správnou dobu na správném místě a k tomu jsme měli i nezbytně potřebnou dávku podnikatelského štěstí.

MM: Jaké jsou vaše plány pro nejbližší i vzdálenější budoucnost?

Ing. Vytrhlík: Myslím, že částečně jsem na tuto otázku již odpověděl. To znamená postupně dále vybavovat výrobu novými moderními výrobními technologiemi a 3D měřicím zařízením pro kontrolu jakosti tak, abychom byli schopni v co nejkratší době vyrábět kompletní lisovací a tvářecí nástroje a formy o hmotnosti do 12 t. Speciálně se zaměřit na výrobu sloučených postupových nástrojů a nástrojů na přesné stříhání. Technickou přípravu výroby vybavit dalšími CAD/CAM prostředky, aby se co nejvíce zkrátil čas vývoje nástroje. V oblasti výroby hydraulických tvářecích strojů a dílenských vrtaček pak podle požadavků zákazníků provádět jejich inovace a případně doplnit jejich výrobní řadu. Plánujeme také rozšíření výroby konstrukcí pro klimatizační jednotky vyráběné svařováním dílců z hliníku a antikorozních ocelí.

MM: Výrobu strojů, forem a nástrojů zavádíte na závodě v Pohořelicích, ale vám se daří nejen progresivně rozvíjet aktivity na tomto závodě. Velmi intenzivní nárůst zaznamenala také výroba na závodě v Kloboukách u Brna.

Ing. Vytrhlík: Máte pravdu, nesmíme zapomínat, že naše společnost byla především tradičním výrobcem otopných těles. V minulosti se na tomto závodě vyráběla především desková otopná tělesa. Tato výroba se ovšem díky zostřující se konkurenci ukázala jako neperspektivní. Byli jsme proto nuceni vyvinout novou řadu trubkových otopných těles určených především pro použití v koupelnách, bazénech a saunách. Pro výrobu těchto otopných těles využíváme velmi moderní a produktivní technologii kapilárního pájení ve speciální atmosféře. Rovněž jsme na závodě vybudovali jednu z nejmodernějších lakoven pro nanášení práškových barev v elektrostatickém poli. Díky novým moderním výrobním technologiím a vysoké kvalitě výroby jsme se během posledních let stali jedním z největších výrobců tohoto typu otopných těles nejen v rámci ČR, ale i Evropské unie.

MM: Nezbytnou podmínkou pro subdodavatele do automobilového průmyslu jsou certifikáty řízení jakosti. Jak se s těmito požadavky vyrovnáváte?

Ing. Vytrhlík: V současné době je v naší společnosti zaveden certifikát řízení jakosti dle ČSN EN ISO 9001 a nyní probíhá příprava jeho recertifikace podle nové normy ČSN EN ISO 9001-2000, která bude provedena na počátku roku 2004. Jsme rovněž držiteli certifikátu řízení jakosti ve svařování dle ČSN EN 729, DIN 18 800 a připravujeme certifikaci dle normy DIN 6700-2. Naším cílem je nejen soustavné zvyšování kvality výroby, ale i poskytování komplexního servisu všem našim zákazníkům již od vývoje produktu do jeho předání, včetně zabezpečení záručních a pozáručních servisních prací.
Za MM Průmyslové spektrum se ptal Josef Weigl
Reklama
Vydání #12
Kód článku: 31219
Datum: 10. 12. 2003
Rubrika: Management / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Stavme na pozitivním a fungujícím

Česko patřilo ke konci roku 2023 k zemím, jejichž ekonomika stále nedosáhla předcovidové úrovně. Hospodářský růst bude podle většiny ekonomů i v tomto roce velmi pomalý. Situaci komplikují nepříliš optimistické faktory, jako je nestabilita veřejných financí, výroba postavená na subdodávkách, nedostatečná infrastruktura a další. Když k tomu připočteme vnější geopolitické okolnosti, není situace příliš příznivá. A o tom, jak toto vše ovlivňuje automobilový průmysl a jak se zbavit stigmatu subdodavatelské země, jsme hovořili s Petrem Knapem, odborníkem společnosti EY pro automobilový průmysl.

O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Je nutné stanovit diagnózu a následně zvolit léčbu

Bohdan Wojnar vždy razil zásadu, že je třeba si všechno řádně odpracovat a každý den zkusit udělat něco navíc. Nikdy se nebránil novým věcem, trpělivě se je učil a s potřebnou dávkou štěstí se pak dostával k zajímavým pracovním příležitostem. Během čtyřiceti profesních let ušel cestu od chemického inženýra, přes dlouhou kariérou ve Volkswagenu Slovakia ve financích a controllingu až po člena představenstva za oblast HR ve Škoda Auto. Toto je dle jeho slov výhodou velkého koncernu, kdy nemusíte zůstat na jednom místě, u jednoho oboru a v jedné zemi. Tyto zkušenosti mu poskytly velký profesní přehled, ze kterého vycházejí témata aktuálního otevíracího rozhovoru MM Průmyslového spektra.

Související články
Je něco shnilého ve státě dánském

Historička ekonomie Antonie Doležalová tvrdí, že to, co prožíváme, je příležitostí. Čas prý ukáže, jestli bude promarněná, nebo využitá. My Češi jsme byli obdivováni pro svůj podnikatelský zápal. Jak jsme pilní a pracovití. Jak jsme jednotní a soudržní. Jak umíme odhodit své osobní zájmy ve prospěch celku. Jak jsme kulturní a vzdělaní. Jaká je ale současná realita?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

Kvalitní subdodavatelé se nemusí bát o zakázky

Energetická krize a válka na Ukrajině zasáhla především evropskou ekonomiku. Hospodářské kormidlo se den ze dne otočilo a jednotlivé státy začaly posilovat svoji obranyschopnost. Průmysl je více soustředěn na oblast obranného a bezpečnostního charakteru, a subdodavatelé tak mají šanci svůj byznys diverzifikovat. Co se podařilo a co by mohlo být lepší, v tomto zajímavém segmentu podnikání, jsme diskutovali s prezidentem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřím Hynkem.

Role technické univerzity v udržitelné společnosti, Doc. Jiří Mašek, ČZU v Praze

Smyslem této série podcastů je představit současnou roli univerzity a hledat její skutečné postavení a poslání ve vztahu k vývoji konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky a společnosti jako takové. Hovoříme s rektory a děkany technických univerzit a fakult o jejich denní operativě, o realizaci dlouhodobé strategie, jejich pohledu na ukotvení vzdělávací instituce ve společnosti a dalších tématech. Tentokráte jsme o rozhovor požádali docenta Jiřího Maška, děkana Technické fakulty ČZU v Praze.

Matematiku považuji za základ všeho

O problémech s výukou matematiky na českých základních a středních školách, o českých vysokoškolácích, kteří mají vynikající výsledky v oblasti informatiky, kybernetiky, robotiky a umělé inteligence, ale také o budoucnosti energetických zdrojů, jsme diskutovali s rektorem Českého vysokého učení technického v Praze doc. RNDr. Vojtěchem Petráčkem, CSc.

Musíme mít dovednosti orientačního běžce

S krizovým manažerem Petrem Karáskem, viceprezidentem České asociace interim managementu, jsme se sešli po pěti letech od posledního otevíracího rozhovoru pro náš časopis. Zajímalo nás, jakými turbulencemi z pohledu krizového manažera český průmysl za tu dobu prošel. Zda majitelé firem mění směr a portfolio svého podnikání. Zda se za pětileté období navýšil počet produktů s tuzemskou přidanou hodnotou, a jaké jsou aktuální podmínky pro podnikání v ČR.

Modulárne mikrofabriky a modulárne roboty

V sieti Inovato vzniklo medzinárodné zoskupenie, ktoré vyvíja koncept modulárnej mikrofabriky. Mikrofabrika je malé až stredne veľké, vysoko automatizované a technologicky vyspelé výrobné zoskupenie so širokou škálou procesných možností. Mikrofabrika vyžaduje menej energie, menej materiálu a malú pracovnú silu, a to vďaka high-tech automatizovaným procesom.

Přínos vědců pro českou ekonomiku

Výzkumná a vědecká pracoviště jsou častými nositeli průlomových objevů a řešení. Jejich přínos pro konkurenceschopnost firem a národních ekonomik je neoddiskutovatelný. Jak si vede v této oblasti Akademie věd ČR, jak spolupracuje s průmyslovou sférou a kde vidí svou přidanou hodnotu? Na toto téma jsme diskutovali s předsedkyní AV ČR profesorkou Evou Zažímalovou.

Průmysl a jeho lidé: Nikdy nepolevující zodpovědnost

Jen málo firem dnes disponuje tolika lidmi a takových profesí, které potřebuje, a to včetně pozic vrcholových manažerů. Přitom bez fundovaných lidí se žádná firma neobejde. Jak je získat a jak udržet? O své názory se s námi podělila Lucie Teisler, CEO společnosti Anderson Willinger.

Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit