Témata
Reklama

Výzkum a vývoj: nedostatek lidí

Ačkoli zahraniční firmy s oblibou otvírají svá vývojová centra v České republice, v poslední době narážejí na nedostatek expertů. Počet absolventů českých technických škol totiž stále klesá a situaci komplikuje i rostoucí fluktuace.

Ta se v oblasti IT pohybuje na úrovni 15–20 %. Podle našich odhadů aktuálně v českém R&D (výzkumu a vývoji) chybí 4 000 programátorů. Celá řada vývojových projektů firem působících v odvětvích, jako je například strojírenství, automobilový průmysl či elektrotechnika, je proto v ohrožení. Pomoci by mohli experti ze zahraničí i specializované firmy dodávající vývojové týmy na klíč.

Reklama
Reklama
Reklama
Obtížnou situaci na pracovním trhu v oboru informačních technologií ještě více prohlubuje fluktuace pracovních sil.Poptávka po IT specialistech je výrazná ve všech průmyslových odvětvích, výrobní firmy nevyjímaje. Specifickou oblast pak tvoří R&D těchto firem. Zaměření zdejších pracovníků se totiž často od klasických IT expertů liší, jde více do hloubky a kombinuje programátorské dovednosti s dalšími disciplínami. Největší hlad v současnosti v R&D je, a v nejbližší budoucnosti i bude, po specialistech na Internet věcí (IoT), umělou inteligenci (AI) a smart technologie. Poptávka roste i po lidech se znalostmi hardwaru a embedded programování. Dle posledního průzkumu asociace ABSL působí v R&D centrech v ČR již 14 000 lidí, a předpokládá se dokonce dvojciferný růst. Ovšem samozřejmě jen pokud lidské zdroje dovolí…

Nedostatek začíná na školách

IT experti jsou nedostatkovým „zbožím“. Chybí nejen na trhu práce, ale dokonce i ve školních lavicích. V loňském roce například absolvovalo české vysoké školy jen 68 tisíc studentů, což je nejméně od roku 2008. Přitom jen každý 20. absolvent je specialista na informační technologie, z nichž pouze dílčí část má předpoklady a zájem o kariéru v R&D.

S ohledem na demografické faktory, především počty žáků a studentů SŠ, nelze očekávat, že náš pracovní trh v informačních technologiích zachrání v brzké době armáda čerstvých IT absolventů, protože jich je a bude méně a méně. Na středních školách bylo v loňském školním roce nejméně studentů za posledních 14 let.
Ze zahraničí k nám a zpět

Firmy, zejména zahraniční, začínají mít obavy, zda budou schopny pro splnění svých vývojových projektů nalézt dostatek kvalifikované pracovní síly. V případě R&D center jde o vysoce kvalifikované IT experty kombinující matematické vzdělání s analytickými schopnostmi. V rámci výzkumu a vývoje v odvětvích, jako je strojírenství, automobilový průmysl či elektrotechnika, se tito specialisté často věnují projektům spojeným s fenoménem Průmysl 4.0, robotikou, senzory či smart technologiemi. Pokud stav trhu bude i nadále takto neutěšený, lze se obávat, že celá řada v ČR sídlících firem začne zvažovat přesun svých vývojových center na východ od nás, například do Polska či Rumunska, což by ČR ponížilo na „montovnu“, tedy situaci, které se česká ekonomika snaží logicky vyhnout. Situace v zahraničí přitom není oproti ČR lepší, čili pro firmy by to nebylo úplně nejšťastnější řešení.

Obtížnou situaci na pracovním trhu v oboru informačních technologií ještě více prohlubuje fluktuace pracovních sil. Průměrná fluktuace se pohybuje kolem 15 %, v některých technologických firmách je však často přes 20 %. Pokud IT firma roste třeba jen o skromných 10 % ročně, tak to při týmu o velikosti 100 lidí znamená nabrat 30 expertů ročně, tedy skoro tři měsíčně. Když už je firma schopná tyto lidi najít, musí počítat s tím, že nějakou dobu potrvá, než se zapracují a budou odvádět odpovídající výkon. Zároveň jen málo firem skutečně ví, jaké náklady s tím má spojené.

Poptávka po IT specialistech je výrazná ve všech průmyslových odvětvích, výrobní firmy nevyjímaje.

Jak čelit nedostatku lidí?

Variant je více. R&D centra si mohou na dílčí úseky vývoje najít subdodavatele nebo dané oblasti řešit formou outsourcingu. Pokud však chtějí uchovat vývoj pod vlastní střechou, musí se poohlédnout po expertech ze zahraničí. Západní Evropa však v tomto ohledu moc nepomůže, zde jsou odborníci tohoto typu snad ještě více nedostatkoví než u nás. I proto se naše firma zaměřila na Rusko, protože ruské technické školy dlouhodobě platí za špičkové vzdělávací instituce, které produkují vysoce kvalifikované odborníky.

Další alternativou, která se začíná na českém trhu prosazovat, je služba specializovaných firem, které dokážou postavit kvalitní a kompletní vývojový tým na zakázku. Dodavatel musí velmi dobře chápat potřeby a krátkodobé i dlouhodobé cíle vývojového centra, jen tak dokáže postavit tým s potřebnými kompetencemi. Sestavený tým pak pracuje na projektu u zadavatele stejně jako jeho kmenoví zaměstnanci. Do této kategorie patří i společnost Acamar, která dodává kompletní vývojové týmy na zakázku.

Rozšířený mýtus, že většina pracovníků musí být interními zaměstnanci, přitom dávno neplatí. Naopak, v případě zajištění týmu expertní firmou se R&D centrum může spolehnout na to, že mu vývojový tým bude fungovat, a nemusí se obávat nečekaného odchodu pracovníků. Dodavatel mu totiž ručí za funkční tým smlouvou. Po ukončení vývojového projektu, jehož délka se typicky počítá na stovky dnů, může tým pokračovat u zadavatele na dalších úkolech, nebo je postupně převeden k jinému zákazníkovi.

Acamar

Illya Pavlov

kamil.pittner@prcom.cz

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 190622
Datum: 05. 06. 2019
Rubrika: Servis / Lidské zdroje
Autor:
Firmy
Související články
Lidé: Nejen je získat, ale i udržet

(Ne)dostatek pracovníků. To je problém, který musí dnes a denně řešit majitelé a manažeři snad všech výrobních firem. Univerzální recept jistě neexistuje, ale inspiraci lze čerpat u lidí s hlubokými zkušenostmi na trhu s lidskými zdroji. Jedním z nich je Jacek Kowalak, ředitel personálně poradenské agentury Randstad.

Manažer je jen člověk, Část 10. Vzdělávání v soft skills

Měkké vzdělávání bývá v technických profesích často takovou popelkou. Technika a věda míří stále kupředu, a proto je právě v této oblasti množství různých školení, kurzů a výukových programů širší než v některých jiných oborech. A protože lidé z technických profesí mají přirozený zájem právě o techniku, bývá oblast měkkých dovedností často zanedbávána. Dá se ale říci, že jsou v technických profesích měkké dovednosti méně důležité?

Digitalizace stravenkových systémů

Zaměstnanecké stravování v současné době legislativně podporují vlády 40 zemí světa, přičemž tento systém funguje již přes 50 let. S přicházejícím vývojem technologií se velká část poskytovatelů zaměstnaneckých benefitů rozhodla své produkty digitalizovat.

Související články
Manažer je jen člověk, Část 9. Vzdělávat se chytře

Současná doba je dobou neustálého růstu a rozvoje. Rostou firmy, sdružení, projekty, plány, a občas rostou i lidé.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Manažer je jen člověk, Část 8. Leadership nebo management?

V dnešní době jsou pojmy management a leadership hojně skloňovány. Ve světě se hovoří o významných inspirativních leaderech, kteří určovali trendy ve svém oboru. Jsou napsány knihy o tom, jaké vlastnosti měli, jak se dívali na svět, jakými zkušenostmi museli projít, aby se dostali na vrchol.

Manažer je jen člověk, Část 7. Bez motivace není akce

Motivace je z dlouhodobého hlediska jedním z nejvíce diskutovaných témat. O motivaci mluvíme v kontextu svého vlastního fungování, v kontextu fungování s druhými lidmi, mluvíme o ní v práci, v rodině, u dětí i u dospělých. Proč tomu tak je?

Jak přilákat mladé a talentované

Mladí lidé jsou dnes často nabádáni k tomu, aby pečlivě studovali, při studiu získávali potřebnou praxi a zkrátka dělali vše pro to, aby do budoucna měli uplatnění na pracovním trhu. Tento přístup je pochopitelně správný, nicméně v současné době, kdy se nezaměstnanost u nás pochybuje na minimu, je spíše na firmách, aby mladé a talentované zaměstnance pro svůj byznys ulovily.

Manažer je jen člověk, Část 6. Adaptace nového pracovníka

Výběrové řízení máte úspěšně za sebou. Pozici jste obsadili, nová posila vašeho týmu podepsala smlouvu a nastoupila. Může se zdát, že je „ruka v rukávu“ a máte vyhráno… Nenechte se mýlit!

Manažer je jen člověk, Část 5. Specifika náboru v dnešní době

Řada představitelů firem žije v přesvědčení, že „chybí lidi“. V důsledku toho personalisté často přijímají i uchazeče, kteří na danou pozici nejsou vhodní, jen aby obsadili prázdné místo.

Manažer je jen člověk, Část 4. Plánování, které opravdu funguje

Vzpomeňte si na své pracovní dny. Kdy naposledy jste v rámci svého dne dělali něco bez plánu? Kdy naposledy jste se prostě ráno vzbudili a řekli si „uvidíme, co vše se dnes bude dít“? Že už je to opravdu dlouho?

Manažer je jen člověk, Část 2. Základ pro skutečného leadera

Být manažerem je někdy opravdu náročné. Být dobrým manažerem, to už je výzva. A být z manažera leaderem, to už je úkol jen pro ty nejlepší.

Manažer je jen člověk, Část 1. Úvodní

Pamatuji si jako včera, když jsem se poprvé potkal s panem strojařem, velkým praktikem a zároveň odborníkem i znalcem, prof. Jiřím Markem z VUT v Brně. Zadání od tehdejšího ředitele společnosti bylo jasné; potřebujeme psychologicky poznat několik osob (Jiří byl mezi nimi), abychom je mohli rozvíjet.

Inovace v boji proti stresu

V dnešní době každodenního stresu, formální logiky, razantního rozvoje vnějších technologií a neustálého zapojení vědomí se často stává, že lidé aktivně potlačují své pocity a věnují se spíše neustálému chodu myšlenek. Alespoň tak to většinou bývá ve střední a západní Evropě.

Průmysl ČR očima analytika pracovního trhu_1.díl

Ani před několika lety, kdy na úřadech práce stály fronty uchazečů o volná místa, nebylo obsazování náročných technických pozic nijak jednoduché. Již od roku 2011 byla česká výroba se strojírenstvím v čele ve velmi dobré kondici, hlad po lidech rychle rostl. Dnes, kdy je kvalifikovaných lidí obecně velmi silný nedostatek, je nabírání nových zaměstnanců v průmyslu ještě mnohem obtížnější.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit