Témata
Reklama

Vzduchové agregáty, pneumatika a vakuová technika

11. 07. 2001

Stále více výrobců různých strojních zařízení v České republice se v současnosti soustřeďuje na dodavatele, kteří jsou schopni plynule je zásobovat širokým sortimentem požadovaných komponentů.

Právě touto filozofií se řídí od svého založení firma Bibus, která zastupuje více než dvacet světových výrobců různých elementů z oblasti strojírenství, průmyslové automatizace, filtrační techniky, elektroniky apod. Tentokrát se zmíníme o kompresorech, vývěvách, pneumatice a vakuové technice.
Reklama
Reklama
Reklama

Malá membránová dmychadla Secoh

Jedním z velmi žádaných výrobků pro kompletaci malých čistíren odpadních vod jsou bezolejová membránová dmychadla. Firma Bibus výhradně zastupuje na evropském trhu japonského výrobce těchto dmychadel - firmu Secoh.
Model SLL-50 a celá modelová řada EL-60 až EL-200 včetně servisních sad náhradních dílů jsou vedeny skladem a zajištěn je i záruční a pozáruční servis.
Dmychadla se vyznačují jednoduchou konstrukcí, spolehlivostí, moderním designem a lze je použít i v dalších aplikacích, jako např. akváriích, líhních ryb, galvanických lázních, nafukovacích protetických pomůckách a dalších.

Kompresory a vývěvy Gast

Firma Gast vyrábí rozsáhlý sortiment výrobků jak pro oblast stlačeného vzduchu, tak i pro oblast vakua. Sortiment zejména bezolejových, ale i olejových kompresorů a vývěv je rozdělen do následujících skupin:
  • rotační lamelové kompresory a vývěvy, přetlak do 1,7 baru; podtlak do 65 milibarů; průtok do 190 m3.hod-1;
  • membránové kompresory a vývěvy a miniaturní kompresorky a vývěvy, přetlak do 4,2 baru; podtlak do 31 milibarů; průtok do 6,5 m3.hod-1;
  • pístové kompresory a vývěvy, přetlak do 8,8 baru; podtlak do 48 milibarů; průtok do 18,7 m3.hod-1;
  • kompresory a vývěvy s kyvným pístem, přetlak do 12 barů; podtlak do 31 milibarů; průtok do 9,4 m3.hod-1;
  • regenerační ventilátory a vývěvy, přetlak do 700 milibarů; podtlak do 458 milibarů; průtok do 1370 m3.hod-1;
  • vzduchové motory a vzduchové motory s převodovkou, výkon do 7 kW; otáčky do 10 000 min-1; krouticí moment do 580 Nm;
  • vakuové generátory, podtlak do 99 milibarů; průtok do 265 m3.hod-1.
  • Pneumatika CKD

    Japonská firma CKD je tradičním světovým výrobcem pneumatických komponentů, vyráběný sortiment je velmi rozsáhlý a kromě klasických komponentů, jako jsou válce, ventily, jednotky pro čištění vzduchu, hadice či šroubení, firma vyrábí i komponenty pro polovodičový průmysl (zejména pro oblast výroby mikroprocesorů a elektroniky). Ve výrobním sortimentu jsou například:
  • kompaktní válce s krátkým zdvihem SSD, průměr pístu 12 až 100 mm, délka zdvihu 5 až 200 mm, prostorově úsporné snímání poloh, jedno- nebo dvojčinné, tažné či tlačné provedení;
  • bezpístnicové lineární pohony SRL2, průměr pístu 12 až 100 mm, délka zdvihu 5 až 5000 mm, případně i větší. Pro tyto pohony je charakteristický oválný tvar pístu, což zabezpečuje vynikající únosnost při zatížení klopnými momenty, a velká pracovní deska. Pracovní rychlost pístu je až 2 m/s; zdvih je nastavitelný a s tlumením v koncových polohách;
  • speciální ventily pro média: vzduch, plyny, vakuum, voda, oleje, kaly a chladicí kapaliny.
  • Elektropneumatické ventily Matrix

    Integrované vícenásobné elektropneumatické ventily jsou určeny pro široké použití ve vzduchotechnických zařízeních. Jejich předností je, že v kompaktním tělese malých rozměrů s jedním přívodem tlakového média je zabudováno až 9 samostatných ventilů, které lze jednotlivě nebo skupinově řídit podle potřebného průtočného množství. Ventily mají velmi rychlou reakční dobu plného otevření a zavření. Typická doba otevření ventilu je menší než 5 ms a zavření 2 ms. Jsou dodávány v provedení dvoucestném, třícestném a pěticestném s pracovními přetlakem 0 ÷ 4 bary, 4 ÷ 8 barů a 0 ÷ 8 barů a také pro oblast vakua. Nezanedbatelnou předností ventilů Matrix je jejich ekonomická výhodnost, neboť nahrazují více samostatných ventilů, jejichž cena převyšuje cenu integrovaného elektropneumatického ventilu.
    Reklama

    Vakuová technika Biomedic

    Významná izraelská firma vyrábí širokou škálu produktů používaných ve vakuové technice - vakuové ejektory (pumpy) a přísavné držáky různých tvarů a velikostí.
    Vakuové ejektory jsou konstruovány jako vícestupňové s maximálním generovaným vakuem o hodnotě absolutního tlaku až 0,065 kPa. Sací výkony se pohybují od 14 do 9600 l.min-1. Přísavné držáky se vyrábějí z různých typů materiálů včetně silikonu, s průměry od 5 do 150 mm a se závitovým připojení M6 až G 1/2".
    Související články
    Vícecestné rotační přívody médií

    Do rotačních částí obráběcích strojů je při obrábění nutné stále častěji přivádět, odvádět nebo v nich vést více než jedno médium. Nutností je to při soustružení i frézování a také při kombinaci obou technologií, kdy je potřeba přivádět média ke všem nástrojům obráběcích operací. Společnost Deublin, výrobce rotačních přívodů, představila novou generaci vícecestných rotačních přívodů – hybridní řadu.

    Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

    Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

    Přichází doba zmenšování

    Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

    Související články
    Bílá kniha - zónová bezpečnost

    Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

    Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

    Moderní jednotky pro úpravu vzduchu

    Účinná úprava vzduchu vytváří ideální provozní podmínky pro nepřetržitě pracující pneumatické pohony – válce a kyvné pohony – a zlepšuje produktivitu stroje.

    Efektivní řešení i pro extrémní aplikace

    Elektrické a pneumatické prvky společnosti Festo využívá více než 300 000 zákazníků na celém světě. Z širokého portfolia výrobků v následujícím článku představíme trojici komponent z oblasti pneumatických pohonů a automatizace..

    Technologie pro sušení a filtraci stlačeného vzduchu

    Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie, který je široce používán v celém průmyslu. Toto médium, označované také jako čtvrtá energie, používá v některém aspektu své činnosti přibližně 90 procent všech výrobců. Na rozdíl od jiných energií je však stlačený vzduch generován na místě a jeho kvalita a cena jsou tak odpovědností uživatele. e.

    Úsporná filtrace stlačeného vzduchu

    Kdo potřebuje stlačený vzduch vyšší kvality, nevyhne se jeho odpovídající úpravě filtrací. Právě takové provozy mohou nyní využít nové energeticky úsporné filtry firmy Kaeser.

    Olejové vývěvy pro chemické aplikace

    Firma Ilmvac je výrobcem vývěv a vakuové techniky již od roku 1947. Její vývěvy pokrývají kompletní rozsah vakua od hrubého až po ultravysoké.

    Modulární lisovací systémy

    Od univerzálních standardních lisů až po jednoúčelové speciální lisy - firma TOX Pressotechnik je díky svému modulárnímu systému lisů a pohonů schopna realizovat speciální a úsporná řešení v krátkém čase. Lisy ecoLine je možné sestavit v online konfigurátoru.

    Pneumatické válce certifikované dle ISO

    Nové pohony řady P1F řeší širokou škálu průmyslových aplikací pro všeobecné použití v různých provozních podmínkách.

    Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

    Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

    Chvění zakázáno

    Nemusí to být samotný stroj nebo budova, které způsobují nežádoucí vibrace. Tlumiče kmitů mají kmity vzniklé vibracemi odstranit. Zkušebna a zkušební obráběcí stroj byly vybaveny rozdílnými výrobky, které chvění tlumí.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit